domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
21.09.2021
Vis - aktivne počitnice
Spoštovani !

S soprogo sva udeležila "Počitnic na Visu" v organizaciji vaše turistične agencije. Želela bi se vam iskreno zahvaliti za ves vaš "trud", ki ste ga vložili v organizacijo teh počitnic, saj so potekale brezhibno, brez kakršnihkoli zapletov in na višjem nivoju, kot bi ga kot turist lahko pričakoval. Res ni bilo na razpolago sob z balkonom, vendar balkona zaradi obilo (možnih) ogledov različnih znamenitosti sploh nismo potrebovali, saj smo bili več ali manj izven sob. Sobe so bile urejene, klimatizirane in čiste, hrana je bila odlična, osebje pa zelo prijazno. Vsekakor pa je češnjo na torti dodala naša (vaša) odlična vodnica, ki si zasluži še posebno pohvalo. Ne samo, da je skrbela za nas praktično 24 ur na dan, kot da smo njeni domači in je poskrbela tudi za izvrstno vzdušje v skupini, s svojimi organizacijskimi sposobnostmi, znanjem, obsežnimi in natančnimi razlagami, vključevanjem lokalnega prebivalstva za dopolnitev pogleda na zgodovino otoka in krajev na otoku, s svojo dobro voljo in nasmehom, je poskrbela, da smo se na počitnicah počutili zares izvrstno in so nam vsem kar nekako prehitro minile. Zato vas vljudno prosim, da se gospe Juditi v mojem imenu in imenu moje žene tudi vi lepo zahvalite. Počitnice v Komiži so bile za naju s soprogo zares čudovite in resnična sprostitev od napornega vsakdana. Tokrat sva z vašo agencijo potovala prvič, vendar pa zanesljivo ne zadnjič. Vsekakor vas bova priporočila tudi najinim prijateljem in znancem. Hvala lepa za čudovit dopust in še veliko uspešnih potovanj vam želiva. Lep pozdrav,
Marjeta in Marcel Feder
21.09.2021
Apulija
Pozdravljeni!

Z možem sva se v tem tednu vrnila s potovanja po Apuliji. Najprej se zahvaljujeva vam, da potovanja niste odpovedali, kljub majhnemu številu prijavljenih. Imeli smo prijetno, butično potovanje, po zaslugi simpatičnih sopotnikov, predvsem pa Andreja, ki je bil v naporni vlogi vodnika in šoferja istočasno. Program je izpeljal brezhibno; če je le mogel, pa je ustregel tudi našim individualnim željam. Z njim sva potovala drugič (prvič po Avstraliji in Novi Zelandiji) in upava, da bova še kdaj. Vsa pohvala! Želiva vam uspešno delo in čim manj kovidnih motenj! 
Magdalena in Janez Kovačič
21.09.2021
Islandija in Vestmanski otoki
Pozdravljeni,

želel bi se zahvaliti za lepo potovanje po Islandiji, ki jo je organizirala vaša agencija. Potovanje je bilo dobro planirano in odlično izpeljano. Popotnik si lahko samo želi takšnih potovnj, zato upava da se kmalu najdemo ob novem programu, ki naju bo pritegnil. Še enkrat hvala agenciji posebno pa še naši vodnici za nepozabna doživetja v odlični družbi ostalih prijaznih popotnikov v slupini. Lep pozdrav,
Rahela Juršič Cizerl in Franc Cizerl
05.06.2021
Podravje, Obsotelje, Kozjansko, Bizeljsko
Spoštovani!
Še polna prelepih vtisov s kratkega, a sladkega potovanja po Podravju, Kozjanskem, Obsotelju in Bizeljskem, izrekava iskreno pohvalo in veliko zahvalo vašima vodnikoma. S strogo profesionalnim in prijazno-iskrivim pristopom sta skupini predstavila naravne lepote in kulturno bogastvo krajev, ki so nam bili doslej teritorialno blizu, poznavalsko pa vse predaleč. Piko na i pa so potovanju dodali lokalni vodniki, ki so bili vsi po vrsti odlični. Zato Potovalna agencija Trud, veseliva se novih doživetij z vami!
Marija Bešter in Ciril Sitar
08.03.2020
Namibija
Pred dnevi sem se vrnila s prečudovitega potovanja po Namibiji, ki ga je organizirala vaša agencija. Želim vam povedati, da je bilo to potovanje "čarobno", tako za dušo in telo.

Namibija je "Raj na zemlji", čeprav ga je ustvarila največja krutost narave. To je dežela s sanjsko pokrajino. Krasijo jo samotna puščava, robustni hribi, množica divjih živali, starodavna ljudstva, dolga peščena obala, občasna mesta in neskončnost. Ne da se opisati prelepih občutkov, ki jih doživiš v naravi te divje in redko naseljene dežele, neizmernim bogastvom naravnih lepot, favne in flore. Naj omenim nepozabne občutke pri opazovanju divjih živali v naravnem okolju, pa vožnjo po neizmernem prostranstvu kamnite puščave, poglede na okamenela drevesa in spoznavanje posebne rastline "velvičije", ki kljub krutemu okolju živi preko tisoč let.

Nepozabni spomini ostajajo tudi na srečanja s starodavnimi ljudstvi Himbe in Demara kot tudi na samotno vožnjo po obalnem pasu Atlantika po Obali okostij in puščave Namib. Zelo lepo doživetje je bilo tudi prenočevanje v lodžih, kjer si sam z veličastno naravo in tišino. Najbolj čarobno doživetje pa so bile veličastne sipine, ki se ti predstavijo v vseh mogočih oblikah in vseh barvnih odtenkih oranžno rdeče barve. Zares veličastni pogledi in užitek hoje po sipinah, ko si jih dotakneš.

Da sem to deželo doživela in občutila v največji možni meri, se moram iskreno zahvaliti predvsem odličnemu vodniku Blažu, ki je s svojim znanjem, iznajdljivostjo, prijaznostjo in predanostjo izvedel to prečudovito potovanje. S takim vodnikom kot je Blaž, je bilo raziskovanje te dežele več kot samo užitek. Ker sem potovala sama, mi je ves čas dajal tudi topel občutek varnosti. Hvala Blaž! Z Blažem sem potovala že tretjič in želim si, da bi se srečala še na kakšnem potovanju. Blaž je resnično človek, ki si zasluži vso pohvalo pri odličnem opravljanju svojega dela. Lep pozdrav!
Ana Marija Lorber
29.02.2020
Južna Afrika, Viktorijini slapovi in Bocvana (Chobe)
Spoštovani,

vrnili smo se s potovanja po Južni Afriki, Zimbabveju in Bocvani z vodnikom  Tomažem Podgorškom. Zgodovinske preizkušnje, naravna bogastva dežele ter dolgotrajnost vzpostavljanja dostojanstvenih medčloveških odnosov je v nas pustilo globok vtis. Nenasilna miselnost in ravnanje Nelsona Mandele je upanje in spodbuda za boljši svet. Čarobna pokrajina in mnogovrstnost flore in favne so nas resnično očarale in obogatile. Od Mizaste gore nad Cape Townom, ki je eno od sedmih naravnih svetovnih čudes, čudovitih zalivov Atlantika in Indijskega oceana, otočka, kjer so se gnetli morski levi, zaliva domovanja afriških pingvinov, Rta dobrega upanja, botaničnega vrta Kirstenbosch z znamenito Proteo in številnimi drugimi južnoafriškimi rastlinami, pa vse do veličastne reke Zambezi in impresivnih Viktorijinih slapov. V Pilanesbergu in Nacionalnem parku Chobe v Bocvani smo na svoj račun prišli tudi ljubitelji fotografskih safarijev. Hvala Trudu za dobro organizacijo in vodiču za izkustveno vodenje.
Irena Bečan
21.12.2019
Namibija
Spoštovani!

Vrnili smo se iz Južne Afrike iz Namibije v realnost, v mrzlo zimo. Potovanje je res potekalo brezhibno; lepo organizirano in pod odličnim vodstvom našega vodiča Blaža, ki smo sprejeli za svojega. Res vsa pohvala za odlično organizacijo in vodenje potovanja po Namibiji, s čimer se verjetno strinjajo tudi moji sopotniki, ki so bili res enkratni. To potovanje mi bo res ostalo v lepem spominu in je neponovljivo.

Popotniški pozdrav!
Prelovšek Franc
07.12.2019
Avstralija od zahoda do vzhoda
Spostovani!

Moram vam povedati, da sem se na potovanju “Avstralija od zahoda do vzhoda” imela lepo. Dojela sem, da je Avstralija zelo daleč in zelo velika celina, da smo videli kar nekaj le-te, da sem bila ob občutenju koale raznežena, navdušena nad življenjem v in ob Yellow Water Billabong, prav tako nad Sydneyem. Ob vseh podatkih o Aboriginih je Uluru zame najbolj doživeta posebnost. Zaradi zgoraj navedenega se vam za izvedeno potovanje, vodniku Andreju Grumu pa za dobro vodenje zahvaljujem!

Pozdravljam vas!
Helena Weith Milcinski
14.11.2019
Francoska Polinezija in Cookovi otoki
Spoštovani, 

kot udeleženec potovanja po Oceaniji vam moram izraziti iskrene čestitke za tako izjemno kakovostno načrtovano potovanje, da si je resnično zaslužilo ime sanjsko potovanje. To lahko trdim, ker veliko potujem, obiskal sem dokaj temeljito vseh sedem kontinentov, toda to potovanje je bilo vrhunec. Posebno pa moram pohvaliti izvedbo tega sanjskega potovanja s strani vodiča g. Miša, ki je vodič z izjemnim znanjem in človek z velikim srcem in je opravil to nalogo vrhunsko, tako da lahko kot vaša stranka zatrdim, da smo na tem potovanju dobili celo mnogo več od pričakovanega.

Lep pozdrav, 
Franc Strašek
14.11.2019
Veliki portugalski krog
Smo na potovanju Veliki krog Portugalske. Prijetna skupina, vodič, ki nam nudi strokovno in profesionalno vodstvo, poskrbi, da smo siti in priporoči, da okusimo značilno hrano dežele in da vlada v skupini prijetno vzdušje. Blaž se potrudi, da čas izkoristimo tako učinkovito, da nam predstavi celo izven programske zanimivosti Portugalske  ob naši poti. Tudi pri izbiri šoferja je agencija imela srečo, saj je skromen, točen pri prihodih k hotelom. Vozi nas varno in hitro poskrbi za našo prtljago. Mislim, da nam bo uspelo zaključiti prijeten izlet, s spomini, da smo imeli srečo tudi z lepim vremenom. Vse pohvale izkušenemu vodiču, ki z nevidno "čarovnijo " zaobide vse " nevšečnosti", ki bi se lahko pojavile na takšnih potovanjih. Sem že in še bom potovala z vašo agencijo. Prav tako pa jo priporičim, ko me vprašajo za mnenje! Super ste! 
Miša Markovič
13.11.2019
Veliki portugalski krog
Pozdravljeni,

vrnila sem se s čudovitega potovanja po Portugalski. Vse pohvale našemu vodniku, gospodu Blažu. Je organiziran, opremljen z znanjem, topel in prijazen. Želim se zahvaliti tudi vsem vam, za vso vašo skrbnost, prijaznost, korektnost. Sama sem vegetarijanka (dogovorjeno pri vas na agenciji) in bilo je res vse O. K. Dober glas o vas bom širila naprej. Želim vam še veliko uspeha pri delu in prav tako osebnega zadovoljstva, ki je za uspešno delo se kako pomembno. Se enkrat hvala. Lep pozdrav, 
Lidija Vranesic Florjanc
13.11.2019
Francoska Polinezija in Cookovi otoki
Spoštovani!

Že teden dni je, kar sva se vrnila s čudovitega potovanja po Oceaniji. Popotovanje je preseglo vsa, še tako velika pričakovanja. Lepota otokov, morja in prijaznost ljudi sta naju osupnila. Organizacija potovanja je bila zelo dobra, vodenje g. Mišota pa odlično.

Takih potovanj, ki jih lahko imenujemo kar popotovanja, se v vaši organizaciji veseliva tudi v prihodnje.

S spoštovanjem,
S. in I.
23.09.2019
Ukrajina in Belorusija
Spoštovani!

Potovanje je bilo lepo in zanimivo in vse je "štimalo v nulo"! Prav posebna pohvala gre vodniku Čedomirju, ki je bil zelo ustrežljiv in razumevajoč, z njim pa bi še šla. 
J. K.
23.09.2019
Kalifornija in parki ZDA (s FDI)
Spoštovani,

želel bi se zahvaliti in pohvaliti potovanje po nacionalnih parkih ZDA in FDI v San Franciscu. Potovanje je bilo odlično planirano in po zaslugi izjemnega vodiča gospoda Janka Fritza tudi brezhibno izpeljano. Gospod vodič je popolnoma obvladal vse segmente našega potovanja od vožnje do podajanja izvrstnih informacij o krajih, ki smo jih obiskali. Skratka, potovanje si zasluži same superlative.

Hvala vam in prisrčne pozdrave,
Cizerl Franc
21.08.2019
Kazahstan in Kirgizija
Pozdravljeni,

želim se vam zahvaliti za dobro pripravljeno potovanje in sporočiti da smo z potovanjem bili zelo zadovoljni. Vse je bilo zares ok, odličen program in vodič, prijazni domačini, dobra hrana in nastanitev.

Upam, da nam boste v prihodnosti pripravili še takih čudovitih potovanj.
Ksenija
06.08.2019
Skandinavija
Spoštovani,

včeraj sem se vrnila z nepozabnega 13-dnevnega potovanja po Skandinaviji. Lepote treh severnih dežel (Finske, Norveške in Švedske) nam je z odličnim in izredno simpatičnim vodenjem približal vodič Uroš, ki je z nami delil svojo bogato zakladnico znanja, izkušenj in anekdot, ki smo se jim od srca nasmejali.

Navdušila me je Finska, od katere niti nisem veliko pričakovala, v zameno pa doživela neprecenljive trenutke. Norveška, ki slovi po svojih naravnih lepotah, nikogar ni pustila ravnodušnega. Enako velja za švedski Stockholm, ki mu pripada prvo mesto med severnimi prestolnicami.

Vreme nam je bilo med celotnim potovanjem zelo naklonjeno, saj nas je le malo poškropilo z neba. Polnočnega sonca na Nordkappu, ki ga uspejo videti le redki, smo se zato od srca veselili in ga doživeli v vsej njegovi lepoti.

Pohvaliti moram tudi odlično izbrana prenočišča z vključujočo prehrano, da smo se lahko spočiti vsak dan znova odpravili novemu cilju naproti.

Pohvalim tudi našega skromnega, a odličnega voznika, ki je dan za dnem prelagal naše kovčke. Prepričana sem, da takšni vsakodnevni vožnji marsikdo ne bi bil kos.

Z vodičem Urošem sta bila odličen, zanesljiv in varen tandem. Želim vam obilico kvalitetno zasnovanih programov in uspešno izvedenih potovanj. Z vami sem potovala prvič, zagotovo pa ne zadnjič.
Lucija
04.06.2019
Po Volgi od St. Peterburga do Moskve
Vtisi so zelo dobri! Vodnik Blaž je poskrbel, da smo bili vedno dobro obveščeni z dogajanjem, načrtovanimi ogledi in točnim časom izpeljave programa. Vse je pripravil v pisni obliki. Informacije nam je razdelil na večernih »sestankih«, ko smo si lahko povedali morebitne pripombe in želje. Vse smo uskladili, dodali še kaj, da je potem vse potekalo po zastavljenem načrtu. Ladja Ilija Repin je bila zelo urejena, hrana odlična, čistoča odlična, osebje in postrežba prav tako. Tudi komunikacijske povezave smo uspeli najti, tako da smo bili v stikih z domačimi po dosegljivih poteh. Navdušila nas je pokrajina, malo naporni so bili številni ogledi sakralnih in oblastnih objektov, sicer svetno znanih znamenitosti. V skupini smo bili večinoma starejši. Na koncu smo soglašali, da je bilo potovanje izpeljano po programu, z odstopanji navzgor. Med številnimi agencijami, ki ponujajo podobne ali iste programe, se bomo v prihodnje lažje odločali tudi za TRUD. Sama sem z vami potovala pred kratkim v Wales, zato mi tokratna majska pot po Volgi ni bila težka odločitev. Želim vam veliko uspehov pri nadaljnjem delu!
Ida Kogej
05.03.2019
Avstralija in Nova Zelandija
Spoštovani! V petek smo se vrnili iz čudovitega potovanja po Avstraliji in Novi Zelandiji. Najlepše se zahvaljujem agenciji TRUD za dobro organizacijo, vodniku Andreju Grumu pa za odlično vodenje in izjemen trud za nas na tej poti. Z najlepšimi pozdravi, Andreja
-----------------------
Ameriško lanskoletno potovanje v Avstraliji in Novi Zelandiji dobilo je svoje nadaljevanje. Agencija TRUD za organizacijo je poskrbela, vodnik Andrej Grum pa da se družba zopet dobro je imela.

Veseli odpravili smo se na to dolgo pot, polni pričakovanj, zbrani od vsepovsod. Zamenjali smo kar tri letala, da nas tam daleč Avstralija je pričakala.

Skoraj 33 ur smo bili na poti, a to sedaj nikogar več ne moti. Optimistično smo vstopili v ta čarobni svet, in vedela sem, da se bomo odlično imeli spet.

Temperaturne razlike bile so res velike. V Sloveniji zima in mraz, tam spodaj pa poletje in povsem drug obraz.

Raziskovanje smo začeli v Perthu, ki velja za drugo najlepše mesto, prijazni domačini pa so že takoj poskrbeli za lepo gesto. V živalskem parku smo lahko pobožali vombata, koalo in kenguruje, za dotik s strupenimi kačami in krokodili pa ni bilo nobene nuje.

Apnenčasti osamelci v Pinnacles - skrivnostni rumeni puščavi, v narodnem parku Namburg prelep pogled se pojavi. Skočili smo še v Freemantle, ki je znan po tekmi jadralcev - razvedrilo in ponos vseh Avstralcev.

Let v Melbourne, prestolnico zvezne države Victoria in zanimiv sprehod po središču mesta. Naslednji dan pa na Great Ocean Road, kjer nas je čakala najbolj slikovita avstralska cesta.

Izlet, ki ponudil nam je pogled na čudovito obalo, ob poti v krošnji evkaliptusa pa smo opazovali lenobno koalo. Dvanajst apostolov, ena največjih znamenitosti in ni kaj dodati, ob povratku pa nas prijazno pozdravil je še jež kljunati.

Jutro popeljalo nas je v avstralsko puščavo, tam šele smo doživeli vročino pravo. Obiskali smo aboridžinsko sveto goro Uluru, družbo pa nam je delal mali zajčji kenguru.

Alice Springs je naslednja točka na naši poti, med dolgo vožnjo nas kakšen znameniti cesti vlak zmoti. Smo pa tudi najstarejšo telegrafsko postajo in bazo letečih zdravnikov obiskali, potem se pa še v radijski šoli na avstralski način izobraževanju predali.

In že smo v Cairnsu na Velikm koralnem grebenu, tam smo šnorkljali zahvaljujoč enkratnemu vremenu. Plavati med koralami in eksotičnimi ribami bilo je pravo doživetje, na prečudovitem otoku pa občudovali smo prekrasno cvetje.

Nato v Sydney smo odleteli, ter svoj pohod po enem najlepših mest na svetu začeli. Most Harbour Bridge in še nekaj drugih mostov, videli smo tudi hišo, kjer biva znani igralec Russell Crowe.

Naslednji dan smo si mesto še podrobneje ogledali, pred seboj pa slovito opero zagledali. Pokukali smo v njeno notranjost in nato še pluli po sydneyjskem zalivu, večer pa v sproščenem vzdušju končali ob pivu.

Odhod na Novo Zelandijo sledil je naslednji dan, zelo zgodaj, ko marsikdo bil je še precej zaspan. A vredno je bilo tako zgodaj vstati in se z enim od najlepših otokov na svetu spoznati.

Veselo nas »kia ora« domačini pozdravijo, pred nami pa se čudoviti pogledi pojavijo. Glavno mesto Queenstown na južnem otoku in lepo jezero Wakatipu ob njegovem boku.

Adrenalinski navdušenci tu imajo svoj raj, zipline, zorbanje, bungy jumping in še kaj. Lahko pa se samo podaš na teking poti, ali počneš skoraj vse kar se ti zazdi.

Zmanjkati pač ti ne more idej, ozri se okoli sebe in odkrito povej: Je narava tukaj še posebej si vzela čas, da s svojimi lepotami na vsakem koraku razveseljuje nas!

Enkraten je bil pogled na gorsko pokrajino in Fox ledenik, mi pa smo mimo jezera Wanaka naredili en velik premik. Približali smo se Franz Joseph ledeniku, ter s slikovito naravo ostali v stiku.

Lep pogled na najvišjo novozelandsko goro Mt. Cook se odpre, tam blizu po poteh filma Gospodar prstanov se gre. A mi smo že v Christchurch prispeli, naslednji dan pa še na severni otok odleteli.

Avanturo smo nadaljevali v Wellingtonu, ki je novozelansko glavno mesto, tu vidimo znak, da tudi pingvini prečkajo cesto. A mi smo proti maorskem središču dežele Rotorui odhiteli, tam so na nas že čakale termalne kopeli.

Naslednji dan v Rainbow Springsu s kivijem in ostalimi pticami se srečamo, potem pa še v Whakarewarewa gejzire in vroče blato pogledamo. Sledi maorska večerja s plesom haka, zatem pa nas že mesto Auckland pričaka.

Dan, ko v akvariju občudujemo kraljeve pingvine, nato pa še v Bay of Islands igrive delfine. Na otoku Urupukapuka lahek treking »udarimo«, nato pa še prijeten sprehod po Paihii opravimo.

In spet smo se v Auckland odpeljali, pogledali Waitangi, kjer Angleži in Maori so mirovni sporazum podpisali. Potem smo še pogledalit kauri drevesa, visoka so skoraj kot naša nebesa.

Ja, to pa je bil praktično konec našega potovanja, bilo je čudovito, le to mi odzvanja. Maori pravijo »haere mai«, jaz pa: se vidimo še kdaj!

Avstralija in Nova Zelnadija, potovanje, ki pozabim ga nikdar, vse lepe stvari, to je velik dar. Zakopljem se v branje, ter se ogrejem za novo potovanje.
Andreja Polajnar
10.11.2018
Kalifornija in narodni parki
Pozdravljeni,

ravno sem se vrnila iz potovanja po Kaliforniji in nacionalnih parkih. Z agencijo Trud sem potovala prvič in sem izjemno zadovoljna. Vsa zahvala vodiču Martinu, ki se je dokazal kot vodič in voznik. Potovanje je naredil prijetno in se res potrudil, da smo od izleta odnesli kar največ. Nič mu ni odveč, naše želje so bile vedno upoštevane. Pričakovanja so bila velika, ampak so se izpolnila. Družba je bila naključna, pa vendar vec kot odlična. ZDA so me navdušile in z veseljem bi se še kdaj vrnila. Ocena: 10+
Špela
16.08.2018
ZDA - Očarljivi jug
Oh kako leto hitro mine, mi pa zopet na potovanje, da ustvarili bi nove spomine. Lani na severozahodu ZDA bilo je res lepo, zaželela sem si, da na ameriškem jugu še lepše bi bilo.

Če organizacijo zaupaš agenciji TRUD, na poti vedno brez skrbi si in nikoli nič hud. In če s teboj je še odlični vodnik Andrej, vidimo mnogo, ne postavljamo si mej.

Atlantsko letališče za naše potovanje bilo je izhodišče. A čeprav zaradi jet laga dan bil je bolj zaspan, vseeno pogledati smo šli, kje Martin Luther King je pokopan.

Res nismo navajeni na takšno vročino in visoko vlago, a vsaj v avtu smo dosegli pomembno zmago. Oskrbeli smo se s hladno pijačo in pridno delala je klima, poslušali smo tudi izbrano glasbo, kar res bilo je prima.

Leteli smo mimo Auguste v najlepše kolonialno mesto juga – Charleston, ob cesti raztezajo se plantaže in izvedeli smo, da to je »cotton«. Zanimivo je to mesto, ima mogočne palače in čudovito antebellum arhitekturo. Še bi ostali, a je včasih potrebno ubogati tudi uro.

Južneje od tam na nas je čakalo prijetno obmorsko letovišče in pristanišče Savannah, na njenih ulicah je množica virginijskih hrastov zasajena. Z njihovih vej visi španski mah, na živahnem nabrežju pa smo si privoščili kratek predah.

Iz zvezne države Georgia smo se na Florido odpravili, v St. Augustinu smo s sprehodom med palačami v španskem slogu koristno čas zapravili. Nato v Tallahassee – floridsko glavno mesto – smo nadaljevali, zatem pa v Pensacoli Andrejevo neverjetno znanje o letalstvu občudovali.

V mestu Mobile smo še muzejsko bojno ladjo USS Alabama pogledali, zvečer pa pred seboj New Orleans, za mnoge najprijetnejše mesto v ZDA zagledali. Tu na Bourbon Streetu z lahkoto zapraviš svoj čas, po ogledu francoske četrti pa večerja čakala je nas.

In že je nov dan, ko smo se na sprehod po mestu odpravili, v nekem lokalu s slavnim koktejlom Hurricane smo nazdravili. Zvečer za križarjenje s parnikom po reki Mississippi smo se odločili, potem pa še enkrat v žurerski center mesta skočili.

A zjutraj smo odhiteli proti Baton Rougu, glavnemu mestu Louisiane, v avtu poslušali smo Satchmota, Fats Domina in druge izvajalce dobro poznane. Po ogledu ene od plantaž smo se v močvirje podali, na čolnu pa se z enim od aligatorjev pobližje spoznali.

Mesto pa nam je ogled starega Kapitola ponudilo, kasneje pa Vicksburg duha bitk državljanske vojne v nas je prebudilo. V avtu smo si bojno himno zavrteli, poznali smo jo vsi in malo tudi zraven zapeli.

Elvisa Presleya pa smo ob prihodu v Memphis poslušali, na ogled njegovega eksotičnega posestva Graceland smo se zapeljali. Še njegove plošče, obleke in avtomobile smo opazovali, potem pa se v bližnji lokal na večerjo podali.

Rebrca v Tennesseeju bila so tega potovanja zmagovalna jedača, na Beale Streetu pa zelo se je podala hladna pijača. Seveda ne moremo brez Muddya Watersa, B.B. Kinga, velikih izvajalcev bluza, ob naši cesti pa neskončna polja bombaža in nam bolj znana koruza.

In še enkrat smo se na Martina Luthra Kinga spomnili, ko smo si sobo v motelu Lorraine ogledali, kjer so ga umorili. Potem pa smo krenili še do založniškega studia Sun, tam svojo kariero začeli so Elvis, Jerry Lee Lewis in Roy Orbison, svetovno znan.

Še štiri zvezne države moramo obiskati, a tudi tisto noč v St. Louisu nismo šli zgodaj spati. Gateway Arch, veliki lok na katerega smo se zvečer povzpeli, od tam pogledali na baseball tekmo, zaradi katere so mnogi noč prebedeli.

Ker zvečer prečkali smo reko Mississippi, prišli smo v Illinois, to že deseta država je »boy«! Naslednji dan pa smo se še do rek Missouri in Ohio ter mesta Paducah zapeljali, kjer smo se prepovedi točenja alkohola v nekaterih okrožjih samo nasmejali.

In zakaj? Ker pred nami je bil Nashville – country raj! Opazili smo studio Grand Ole Opry, poslušali Dolly Parton in Johnnya Casha, zvečer se sprehodili po centru – povsod živa glasba, ljudem se pa meša.

Ja, številni barčki, v njih pa zaljubljeni parčki ... Pred nami pa še Great Smoky Mountains naslednji dan, ki bil je z romantično meglico obdan.

Ugledali pa vseeno smo črnega medveda, vozili smo dalje, seveda. Vse do Ashevilla in Vanderbiltovega Biltmore Estate, kjer zaključili smo naš ogled.

Gotovo Amerike sem se do sedaj naužila precej, sprašujem se, kaj sedaj naprej. Tuhtam, kako naslednji dopust naj porabim, in se v mislih v nek drugi svet prestavim.
A. Polajnar
30.05.2018
Severna Španija
Pozdravljeni,

popotniki smo se včeraj v zgodnjih jutranjih urah vrnili s potovanja. Naporna vožnja iz LJ, 6 ur do Bergama, je pozabljena, saj so vtisi s potovanja nepozabno lepi. Vse čestitke za tako dober program. Celotna skupina je bila izredno zadovoljna, severno Španijo smo doživeli vsak po svoje, vsi pa smo si edini, da je bilo to eno lepših potovanj. Poleg znamenitosti smo doživeli tudi lokalno kulinariko, kar je bilo še posebej zanimivo. Pa kozarček vina ob obroku je polepšal dan še tako utrujenemu popotniku in razpoloženje po kosilu je bilo vedno veselo. V naših očeh je bila najbolj zaslužna za brezhibno izvedbo programa vodnica Judita Mohr Žerdin. Njeno poznavanje zgodovine in lokalnih znamenitosti je bilo na najvišjem možnem nivoju, njena razlaga je vedno potekala tekoče in ni bilo vprašanja, na katerega ne bi imela odgovora. Povedala je več, kot smo pričakovali in več, kot bi si lahko zapomnili. Tudi namestitev v hotelih je potekala tekoče, vedno je bila pripravljena pomagati in nikoli ni odrekla prijazne besede tudi manj razpoloženim popotnikom. Običajno se po potovanjih pišejo pritožbe, zato se nam zdi prav, da je napisana tudi pohvala, ko je bilo vse tako, kot bi moralo biti. Lepo pozdravljeni in dobro delo v prihodnje želimo v imenu večjega dela popotnikov,
Jelena Batta, Marjan Marinšek in Majda Božič
15.05.2018
Kalifornija in narodni parki
Pozdravljeni,

še vedno sva pod vtisom potovanja in ni besed s katerimi bi opisala lepote te dežele, ljudi, običajev in možno uresnicitev ameriških sanj. Uresničile so se nama otroške sanje obiskati Ameriko. Sanje nama je uspelo uresničiti skupaj z vašo agencijo in enkratnim vodičem Andrejem, katerega znanje in sposobnost organiziranja je bilo naravnost impresivno. Še enkrat hvala za tako izjemno potovanje.
Peter in Nataša Lešnik
12.05.2018
Japonska
Spoštovani,

precej časa je minilo od potovanja po Japonski pod vodstvom Vašega vodnika Andreja in Japonke Mieko Yasue. Priznati moram, da še vedno nisem povsem uredila fotografske dokumentacije, spomini na vse obiskane kraje me še vedno intenzivno spremljajo ... Pohvaliti želim Vašo celotno ekipo, saj je bilo potovanje brezhibno pripravljeno in izvedeno. Japonsko ste mi prikazali v vsej njeni lepoti in urejenosti. Čestitam in na svidenje na naslednjem potovanju z Vašo ekipo.
Marina Kočevar
12.05.2018
Kalifornija in narodni parki
Spoštovani,

najprej je bilo potrebno malce zbrati misli in vtise s potovanja, šele sedaj lahko kaj o samem potovanju zapišem. Z vašo agencijo sva z ženo potovala prvič in sva zelo zadovoljna. Program je čudovit in na trenutke naporen, vendar le tako lahko vidiš in doživiš Kalifornijo. Naravni parki so prav tako pustili nepozaben pečat. Celotno zgodbo pa je dodatno popestril fantastičen vodnik Andrej. Skozi celo pot je dokazoval svoj sposobnost s tem, ker je bil voznik in vodnik skratka deklica za vse. Zelo naporno je voziti in razlagati razne podatke o državi ter odgovarjati na vsa mogoča vprašanja, zvečer pa še razložiti kovčke in pomagati potnikom. Pokazal je veliko širino znanja in bil vodnik v pravem pomenu besede. Hvala za vse in tudi to, da nas je varno pripeljal od začetka do konca poti. Lepo vas pozdravljava in srečno do prihodnjič,
Vinko in Polona Spolenak
28.11.2017
Etiopija, barvita ljudstva na jugu
Obiskali smo južno Etiopijo, prelepo deželo z izjemno zanimivimi plemeni domorodcev, še zadnjimi, ki živijo tradicionalno življenje in je nanje civilizacija le malo vplivala. Potovanje je bilo sicer kar naporno (slabe ceste), toda zanimivosti in lepote, ki smo jih videli, so popolnoma zasenčile prestani napor. Naša varnost ni nikoli bila ogrožena (pri takšnih potovanjih pomisliš tudi na to); lokalna voznika sta bila zelo spretna, prijazna in zabavna. Potovanje je vodil Matej, za katerega trdim, da za Etiopijo boljšega preprosto ni; vse je urejal mimogrede in umirjeno, ima zelo obsežno znanje o deželi, pozna celo lokalni amharski jezik... Skratka potovanje, ki bo še dolgo ostalo živo v spominu in ga priporočam vsem, ki jih zanimajo ljudje in če imate kakršnekoli pomisleke, pozabite nanje in pojdite kar korajžno na pot.
Jasna
21.11.2017
Mongolija in Sibirija
Slovenci radi potujemo in tudi jaz sem med takimi navdušenci. Prepotovala sem že 108 držav. Da je potovanje uspešno in ostane v lepe spominu, pa je gotovo odvisno tudi od dobrega vodnika.

Letos nas je bilo na potovanju po Mongoliji in Sibiriji 11 udeležencev. Potovali smo z različnimi prevoznimi sredstvi, čez drn in strn je šla naša pot. Spali smo med mongolskimi nomadi v jurath. Imeli smo velko srečo, saj nas je vodil čudovit vodnik, gospod Čedomir Bučar. Ves čas je bil ustrežljiv, prijeten in pomagal nam je pri prenašanju težke prtljage. Ukvarjal se je z vsakim posameznikom, bil je ljubezniv in odličen organizator. Reševal je tudi vsako zadrego z zdravstvemimi težavami. Zasluži si spoštovanje, zato mu izražam javno pohvalo. Lahko je za zgled mnogim drugim vodnikom in v pomoč še veliko ljudem na potovanjih.
Nada Borovničar
03.11.2017
Andaluzija in Gibraltar
Lepo pozdravljeni!

Verjamem, da se turističnim agencijam po končanem potovanju ljudje oglašajo, ko s čim niso bili zadovoljni. Tokrat pa bi rada zelo pohvalila organizacijo, program in vodenje izleta ge. Judite. Z udobnim avtobusom smo se odpeljali v Bolonjo, se vkrcali na letalo in odpotovali v Andaluzijo ter tam preživeli pet nepozabnih dni. Dnevi so bili v celoti zapolnjeni z odličnim programom in odličnim vodenjem. Tudi namestitev v hotelih je bila vredna vse pohvale. Bili smo majhna skupinica, ki je tudi po zaslugi vodičke odlično funkcionirla. Kljub temu, da vam to pišem v najinem imenu mislim, da smo bili z izletom vsi zelo zadovoljni. Ge. Juditi bi se še enkrat rada zahvalila, da nam je Andaluzijo predstavila tako strokovno in zanimivo. Poleg tega pa je ustvarjala tudi prijetno in sproščeno vzdušje z občutkom za vsakega posameznega popotnika. Z veseljem se bova še kdaj udeležila potovanja z vašo agencijo, ker je presegla najina pričakovanja.

Lepo vas pozdravljava, 
Irena in Bojan
21.09.2017
Španija in Portugalska
Spoštovani,

prvič sem potovala z vašo agencijo in sem več kot zadovoljna... Vodič Uroš nam je polepšal pot z novimi izkušnjami... njegovo znanje, živahnost in varnost sta nas obkrožala na vsakem koraku... od vroče in ognjevite Španije do melanholične, zasanjene Portugalske... ob flamenku in fadu, z okusom portovca na ustnicah...

S prijaznimi pozdravi, 
Sanja
20.09.2017
Ukrajina in Belorusija
Pozdravljeni,  

zahvaljujeva se Vam za zelo lepo in doživeto potovanje, ki ste ga organizirali od 6. do 14. septembra v Ukrajino in Belorusijo. Pohvaliti morava za strokovno in požrtvovalno vodstvo g. Čedomirja Bučarja. Imel je polno mero potrpljenja z nami, ker smo bili v večini le starejši potniki. Želiva Vam veliko poslovnih uspehov in dobrih idej.

Lep pozdrav,
Milena in Silvo
19.09.2017
Španija in Portugalska
Spoštovani,

hvala vaši agenciji za odlično potovanje po Španiji in Portugalski. Glede na to, da sem se prijavil tako pozno, se še enkrat zahvaljujem, da ste me vzeli zraven. Potovanje je bilo dobro načrtovano in organizirano. Hvala tudi vodiču Urušu za krasno vodenje. Upam, da se bom lahko udeležil še kakšne od vaših potovanj, če ne prej pa drugo leto na FDI v Argentini. Lep pozdrav in hvala,
F. C.
30.08.2017
SZ ZDA - Yellowstone, Mt. Rushmore in Skalno gorovje
Pozdravljeni!

Minilo je že nekaj dni od naše vrnitve s potepanja po čarobnem ameriškem severozahodu. Še vedno zbirava vtise iz tega nadvse bogatega in pestrega potovanja. Pričakovali sva veliko, dobili še mnogo več. Čudovite stvaritve matere narave, ki smo jih občudovali na več kot 6.000 km dolgi poti, so pustile nepozabne vtise. Lepote in raznolikosti narodnih parkov ter naravnih znamenitosti Garden of Gods, Great Sand Dunes, Mesa Verde, Monument Valley, Antelope Canyon, Horseshoe Bend, Grand Teton, Arches, Yellowstone, Rocky Mountains ... in nenazadnje opazovanje čarobnega sončnega mrka v samem središču dogajanja, so neprecenljivi spomini. Hvala Andreju za odlično opravljeno garaško delo, sopotnicam pa za potrpežljivost in dobro voljo! 
J. in K.
29.08.2017
SZ ZDA - Yellowstone, Mt. Rushmore in Skalno gorovje
Pozdravljeni! Se eno nepozabno potovanje po scenariju agencije TRUD je za mano. Enkratno, navdušujoče! Težko je z besedami opisati vse te lepote in čudesa severozahoda ZDA. Najbolje jih je kar sam srecati in spoznati. Nekaj vtisov pa spodnem sonetu :). Najlepša hvala TRUD-u za odlično izvedbo tako bogatega programa, vodniku Andreju pa za brezhibno vodenje, varno in prijetno vožnjo ter izjemen Trud, da smo se vsi udeleženci te pustolovščine zelo dobro počutili.

Yes, we can, včasih rekel je Obama, spet v Ameriko, pa moja mama. Agencija TRUD nas je tokrat popeljala v sedaj Trumpovo deželo, in povem vam, da seveda bilo je zelo veselo.

Ekipo odlično vodil je Grum Andrej, na naši poti nam povedal je zanimivega precej. Približal nam je številna naravna čudesa, in upam, da tako čudovito bodo izgledala tudi naša nebesa.

Lepote severozahoda ZDA smo si začeli ogledovati v Denverju ( Colorado ), v tem simpatičnem mestu se potepati je bilo prav rado. Nekaj milj stran Garden of the Gods nas na svoj vrt je privabil, potem pa še Great Sand Dunes nas v svoj park je povabil.

Lepo je bilo tudi v mestecu Durango, kamor se zgrinjajo številni turisti, skoraj tako kot v Monument Valley včasih filmski statisti. Ogledali smo si to dolino spomenikov – erodiran plato iz plasti peščenjaka, žal pa tokrat nismo srečali Johna Waynea ali kakšnega drugega filmskega junaka.

Obiskali smo tudi enega najpomembnejših pueblov Mesa Verde indijancev Anasazi, kljub njihovi civilizaciji na višjem nivoju pa jih verjetno v 13. stoletju suša porazi. Potem pa skok k indijancem plemena Navajo v Antelope Canyon, strm kanjon. V tem tunelu pisanih barv lahko narediš čudovitih fotografij milijon.

Wyoming, Utah, Idaho, Montana, in Južna Dakota na nas čakajo še, a mi v Arizoni dva dni zadržimo se še. Prvi dan v Pageu pogledamo si jez Glenn Dam z umetnim jezerom na reki Kolorado, naslednji dan pa Horseshoe bend, kjer ob tej znamenitosti se čudi staro in mlado.

Saj poznate slovenskega predsednika stavek: Kakšen fantastičen dan! In res je bil, saj naša Caty je praznovala svoj rojstni dan. Spili smo domače pivo za zdravje, in v Utah odprli novo poglavje.

Takšnih nenavadnih oblik kot so Arches – kamniti loki, ne srečaš več nikjer na naši zanimivi poti. Nam pa družbo ob poti so delale mnoge živali, vsak od nas je zagledal kakšno in se ponosno pohvali.

Opazili smo skunka, košute, jelene, vapitije in rakuna, zanimalo pa nas je tudi, kaj čez nekaj dni z našim soncem naredila bo luna. Še prej pa smo skočili v Park City, zimske olimpijade prizorišče, z zanimanjem smo si pogledali skakalnice in strmo smučišče.

Neprijazna puščava je v preteklosti mormonom nudila zatočišče, danes je to Salt Lake City, njihovo zelo urejeno bivališče. Obiskali smo njihov tempelj, tam pogledali v zgodovino. Ugotovili smo, da so precej konzervativni, varčni, marljivi, a se imajo kar fino.

Enkratni pogledi ob poti, izjemna narava Idaha, naslednje zvezne države, tam pasejo se številne Hereford rjave, Aberdeen Angus črne in pa tudi pisane krave. Potem pa smo vstopili v Wyoming, najredkeje poseljeno zvezno državo, a ta našo predstavo o tem koščku sveta je obrnila na glavo;

Mogočni štiritisočaki, reke, jezera in kanjoni narodnega parka Teton, naslednja dva dni pa vrhunec našega potovanja - Yellowstone. Poleg brzic, vroćih rek, jezer, kanjonov, gejzirov in zemlje iz katere se kadi, imajo tudi zanimiv živalski svet, a naš cilj je bil Cody.

Ta je znan po Buffalo Billu, kavbojskih romanov junak. Bil je tudi resnična osebnost, a vsak ne more biti njemu enak. Zato smo v kavbojskem mestecu Deadwood spili kozarec ognjene vode in si tako lažje predstavljali vse revolveraševe prigode.

Resnični so tudi številni bizoni na poti in na jezerih račke. Te v idili brezskrbno plavajo ali si zgolj namakajo tačke. Ob cesti pa smo zagledali še množico prerijskih psov. Nismo se jih ustrašili in nismo še šli domov.

Utah ni edina država z neprijazno puščavo, to smo opazili v Badlandsu, ko spoznali smo se z njeno naravo. V trgovini s spominki sicer lahko kupiš indijansko fračo, zunaj pa vidiš mnogo opozoril, da lahko srečaš kačo – klopotačo.

Spomenik Crazy Horse in pa slavna gora Mount Rushmore je bil naš cilj naslednji, na njem so štirje bivši ameriški predsedniki, a ne njihov poslednji. Velika gneča je seveda bila tam, a to mojstrovino Borgluma smo opazovali z lahkoto, potem pa polni izjemnih vtisov zapustili Južno Dakoto.

Hoteli ali ne, v ZDA je tiste dni vladala prava »mrkomanija». Kaj se bo zares zgodilo? Tudi nam srce močneje razbija. Zapiha močan veter, živali utihnejo, mi onemimo, sredi dneva je nastala čarobna noč. Sneli smo očala, opazovali diamantni prstan, potem pa zamaknjeni odšli proč.

Mrk sonca je videl skoraj cel kontinent, mi pa veseli, da smo tudi mi občutili ta enkraten moment. Ko luna je sonce do popolnosti prekrila, zaželela sem si, da te občutke bi še kdaj ponovila.

Omamljeni smo se spet zapeljali v Kolorado ob Beatlesovi pesmici Here Comes The Sun, naslednji dan pa v narodni park Rocky Mountains, mnogim zelo poznan. Kombinacija mogočnih gora, zavitih cest s čudovitimi razgledi, na višini preko 3.700 metrov pa proti igrivemu svizcu uperjeni mnogi pogledi.

Resda nismo srečali pume ali kojota, a seveda to ni bila nikakršna zarota. Živalski svet je pač nepredvidljiv, naš izlet pa žal hitro minljiv.

Enkratni vtisi na tem potovanju, pa porajajo željo po skorajšnjem nadaljevanju. Ali bo to Amerika ali katera druga celina? Vseeno, da le družba bo zopet odlična – ena in edina. 
A.P.
07.06.2017
Ukrajina in Belorusija
Prijetno sem bila presenečena nad razsežnostjo, lepotami in čistočo Ukrajine in Belorusije. Uroš nam je povedal toliko zgodovine, kot da se je rodil 1217 leta, živi leksikon. Prehodili smo 86 kilometrov in 2600 prevozili. Priporočam!
Marija
28.03.2017
Uganda in Ruanda
Dve državi v osrčju črne Afrike. Dve, izmed najrevnejših držav na svetu. Ampak v bogastvu narave in prijaznosti ljudi občutiš tisto notranje zadovoljstvo. In ko si v enem najstarejših pragozdov na svetu 1 meter od samca gorile, v drugem pragozdu pa opazuješ norčije in poslušaš kričanje šimpanzov, pa se znajdeš par metrov od nosorogov in ko se po reki Nil voziš med nilskimi konji in opazuješ levinjo, kako lenobno hodi po savani in žirafe, ki obirajo listje z dreves, pa slone, ki ti prečkajo cesto... takoj pozabiš na revščino in trume otročkov, ki z vzklikanjem in mahanjem pozdravljajo na vsakem koraku. In ko pozno popoldne prideš v lep, urejen in v naravo postavljen lodge in te postrežejo z izvrstno hrano, si rečeš... HVALA TRUD! Izvrstno pripravljeno potovanje!
Tatjana Ojo
22.03.2017
Indija, Radžastan, Agra in Varanasi
Dilema obiskati Indijo ali ne (priznam, da sem se pred odhodom »spopadala« z različnimi dvomi: je res tako zelo umazano, se lahko kar na vsakem koraku zboli, kaj sploh jesti, kako se spopasti z revščino, drugačnostjo, nepoznavanjem…), se je razblinila že na letališču, ob prvem srečanju s sopotniki ter vodičem. Tomaž je res car – odlično in brezkrbno je potovati, če ti nekdo tako strokovno in hkrati duhovito približa deželo, njene običaje, navade in zgodovino. In če smo bili v New Delhiju še vsi nekako preveč bojazljivi, smo bili že v Džajpurju, kaj na konju, na slonu in potem ni bilo nobenih ovir več; v Puškarju smo najpogumnejši že pili čaj na tržnici. Priznam, da smo v Agri dolgo občudovali znameniti Tadž Mahal, a ko smo prispeli v glasno mesto Varanasi, smo bili vsi mnenja, da je Indija veliko več kot le čudoviti spomenik ljubezni. S čolna na sveti reki Ganges opazovati pokopavanje mrtvih, obredi čaščenja reke in ostale ceramonije, so se nas dotaknile, nas nekatere navdušile, nikogar pa pustile ravnodušne, zato velika hvala agenciji Trud, hvala vodiču Tomažu in hvala vsem soudeležencem, da se bom potovanja v Indijo vedno spominjala s hvaležnostjo, hvala, da bo za vogalom mojih misli še dolgo nasmeh ob misli na vse zabavne dogodivščine s potovanja, predvsem pa velika hvala vsem, da lahko brez dvoma kadarkoli vsakemu rečem: seveda pojdi v Indijo! Nujno! 
Bernarda
06.01.2017
Madagaskar
Salama, salama, tako smo se pozdravljali na Madagaskarju in če si me vprašal AKURI (kako si ?), ti pravim TSARA BE (zelo dobro ). Torej, novembrsko potovanje s Trudom in vodičem Damjanom je za nami, vtise smo si sedaj že popredalčkali po možganih. In kaj reči za potovanje? Naša ekipa Štajerke, Dolenc, Primorka smo enotni, da je bilo super. Res imeli smo se lepo, veliko smo doživeli, videli vse nianse zelene barve riževih polj, spoznali, da je otok v resnici rdeč (rdeča zemlja). Spoznali, da se da oprati perilo tudi v rdeče obarvani reki, spoznali smo prijazne, nasmejane domačine. Seveda smo se soočili tudi z revščino, s težkim življenjem domačinov. Obiskali smo Akamasoo, vendar gospoda Pedra Opeka ni bilo doma, vseeno, pa smo si ogledali to naselje. Prava dogodivščine pa so se dogajale v nacionalnih parkih, ko smo se srečali z lemurji, s temi čudovitimi, »mehkimi« živalcami.

Naš vodič Damjan, ki je super dečko, v objavi vodičev ni povedal ničesar o nočnem življenju, pa bom to sedaj jaz. Naša grupa je hotela spoznati še nočno življenje, torej smo se popeljali s pus pusiji v mesto in potem v gostilni »degustirali« pivo oziroma rum. Ali veste, da obstaja rum z okusom vanilije, ličija, ingverja, limone... Da smo lahko ugotovili, kateri okus je najboljši, smo seveda morali vse preizkusiti - ja, odločili smo se, da je okus vanilije najboljši. Zraven nas je šel tudi malgaški vodič in imeli smo priložnost, da ga poslušamo v petju na »karaokah«. Fant je pel za deset. Če strnem v enem stavka - Madagaskar je zanimiv, neodkrit biser in vreden ogleda.
Milena
23.12.2016
Laos, Vietnam in Kambodža
Spoštovani,

pred kratkim sem se vrnila iz prelepega potovanja po Laosu,Vietnamu in Kambodži.Še enkrat bi se rada zahvalila vaši agenciji in predvsem pridnemu vodiču Andreju za nepozabne dneve, ki smo jih skupaj preživeli, za odlično organizacijo in vodenje. Iskreno upam,da bom spet kmalu z vami potovala. Bližajo se prazniki, zato vsem vam iz srca želim mnogo lepega in dobrega ter seveda uspešno in srečno novo leto! 
Ana iz Trsta
13.12.2016
Argentina in Brazilija
Vrnili smo se s potovanja po Argentini in Braziliji. Ker se nam je na poti dogajalo zelo veliko in hitro, še vedno podoživljam vtise in jih urejam v spomine. In kaj naj recem na koncu? - Presenetljivo lepo vreme od zacetka do konca, - razsežnost obeh dežel, - enkratnost potovanja z vlakom na koncu sveta v Ushuai, - brezčasnost ledenikov, - veličastnost slapov Iguaçu, - edinstvenost občutka majhnosti stati ob kipu Kristusa Odrešenika na hribu Corcovado v Riu, - neverjetnost bogastva cerkve svetnika, ki je svoje življenje posvetil revšcini, v Salvadorju, - skrivnost jaslic pri 30 stopinjah C, - občudovanja vreden izbor lokalov in rančev s pravo tradicionalno hrano, - gostoljubnost lokalnih vodičev, - strokovnost poznavanja obeh dežel in podajanja snovi vodiča Uroša ter seveda - čudoviti sopotniki. Skratka potovanje si zasluži oceno cista desetka.
Olga iz Štajerske
08.12.2016
Srednja Amerika
Poštovani,

ispričavam se što se nisam prije javio, na poslu me dočekala ludnica, tako da sam jedva imao vremena misliti na naše putovanje. Dakle, putovanje je bilo prekrasno, odlično organizirano i dobro vođeno. Program je izvrstan, nitko ga drugi ne nudi u tom obliku i nadam se da ćete ga zadržati za buduće generacije :). Šest zemalja odjednom velik je zalogaj, pun raznovrsnosti i uzbuđenja, tako da mi je ovo bilo jedno od ljepših putovanja u životu. Usprkos ambicioznom programu, nije bilo naporno, imali smo dovoljno vremena za odmor, pa čak i za individualne aktivnosti. Hoteli i hrana bili su uglavnom iznimno dobri, tako da smo uživali u svakom trenutku. Moram priznati da sam se na početku malo bojao vođenja na slovenskom jeziku, ali sam bio iznenađen, koliko sam mnogo razumio. Naravno, razumijevanju je pridonio i naš odličan vodič, poliglot Uroš, koji je u slučaju nedoumica ponovio i na hrvatskom. Drago nam je da smo s njim mogli komunicirati na svojem jeziku, što je u svakom slučaju povećalo doživljaj putovanja. Grupa je bila vrlo ugodna i uvijek spremna odgovoriti na naša zapitkivanja o slovenskom jeziku. Na kraju, rado ćemo opet putovati s Trudom, nudite stvarno izvrsna putovanja i, ako je suditi po našem prvom iskustvu, odličnu organizaciju. Hvala Vam što ste nam omogućili ovo putovanje života! Puno pozdrava, 
Igor
24.08.2016
Armenija, Gruzija in Svaneti ter Azerbajdžan
Spoštovani,
na potovanju po Kavkazu je vse bilo zelo ok. Mistična Armenija, čudovita Svanetija, Azerbejdžan poln kontrastov, okusna in obilna hrana in seveda odličen vodič Andrej. To je do zdaj bilo moje najlepše potovanje, z zelo bogatim programom, ki mi bo ostalo v dolgem spominu. Zahvaljujem se za vse prijetne trenutke, ki sem jih doživela na potovanju. 
Ksenija Kajin
03.08.2016
Ekvador in Galapagos
Spoštovani!

Pred nekaj dnevi sem se vrnila s potovanja po Ekvadorju in Galapagosu. Čudovito - nepozabno! Zahvaljujem se agenciji Trud za odličen program in organizacijo, predvsem pa vodniku Andreju, ki je skrbel, da je potovanje potekalo brezhibno. Z njegovo pomočjo smo videli in izvedeli ogromno. Poleg tega je ves čas skrbel za vse potnike, nas povezoval in zabaval. V upanju na se kakšno sanjsko potovanje vas lepo pozdravljam...

Eno leto je minilo od mojega zadnjega fantastičnega potovanja, pa še vedno kdaj se mi o tej Aljaski sanja. Tokrat vodnik Andrej in ekipa devetih deklet, podali smo se v precej drugačen svet.

Kilometrov kar nekaj za seboj smo pustili, da bi se Ekvadorja in Galapagosa razveselili. Druga kultura, drugačni ljudje, a vseeno tam prav dobro se je.

Veliko je rib in eksotičnega sadja, tega ne pripelje jim iz Afrike ladja. Krožnik domačih morskih dobrot se kmalu znajde na prtu, vse sveže sadje pa seveda natrgajo na domačem vrtu.

Alkohola tudi ne manjka – včasih da jim pogum, za to pa poskrbi tam zvarjeni rum. Razni cocktaili pa so itak drugo poglavje, ob odlični pina coladi večkrat vzkliknemo: »Na zdravje!«

Da pa nismo samo jedli in pili, zaupam vam, kje vse smo se vozili. Najprej ogledali smo si glavno mesto Quito, vzeli smo si čas, tako da bilo je precej temeljito.

Okrog 3000 metrov je tam nadmorska višina, na ulicah tega mesta pa indijanska mladina. Opazujejo te nasmejani obrazi, priporočljivo pa je, da se na denarnico malo bolje popazi.

Revolucionarja Simona Bolivarja tam je spomenik, mesto pa obdajajo andski vrhovi in ne le eden ognjenik. Lepi trgi, predsedniška palača, Frančiškanska cerkev in katedrala, a najbolj nas je »La compania«, polna zlata, navduševala.

Indijanci izpred mnogih let, na severno in južno poloblo so razdelili naš svet. Obiskali smo tudi to zanimivo točko, potem pa smo si zaželeli »nočko«.

Naslednji dan smo obiskali kraj Otavalo, na tamkajšnji indijanski tržnici se je obilno nakupovalo. V neki indijanski vasici nas obdarujejo s tradicionalnimi slaščicami iz marcipana, v vasici Cotacachi pa je bila meni usnjena jakna prodana.

Gremo proti jugu po enkratni naravi, na nebu letajo kondorji pravi. Na nekem postanku opazujem indijansko deklico, ne prav veliko. Pristopi njen oče in me prosi, da bi z njo naredila eno sliko.

Avenija vulkanov je navdušila nas, naenkrat zaslišimo vesel Polonin glas: »Cotopaxi« - najvišji delujoči vulkan na svetu, sicer zaradi oblakov je viden bolj redko v letu.

Lasso je naša naslednja postaja, kjer nas 350 let stara palača razvaja. Že Humboldt je tam nekoč našel razkošen počitek, mi pa smo mislili, da smo tokrat zadeli glavni dobitek.

A naslednji dan smo že v Banosu, ki je poln termalnih vrelcev, po vožnji z gondolo in sprehodu po poti slapov pa srečamo tudi nekaj belcev. Nato se iz Riobambe podamo na najviji ekvadorski vrh Chimborazo, zaradi redkega zraka je vzpon težak in vsak bi si zaslužil vsaj kakšno malico s klobaso.

Pa na višini okrog 5.000 metrov se najhitreje skuha le kakšna okusna ekvadorska juha. Zvečer pa slastna večerja na vročih kamnih, zjutraj pa se z vlakom zapeljemo po hudičevem nosu v Andih.

Andski dragulj pa je gotovo očarljivo kolonialno mestece Cuenca, tam se za spominke in lepe izdelke domače obrti lahko tudi »cenka«. Potem pa preko Guayaquila na Galapagos poletimo, kot otroci se srečanja z nam eksotičnimi živalmi veselimo.

Galapaški otoki so dom za želve veikanke, za morske pse – velike in tudi bolj tanke. Srečaš modronoge strmoglavce in pingvine, morske iguane in morski levi pa okupirajo plitvine.

Očarljiv in pester je ta živalski svet, po treh dneh pa moramo na letalo spet. Širok nasmeh se na otoku Baltra prikrade na moj obraz, saj za nas je rezerviran business class.

Seveda težko je tako lepo potovanje končati, a zaupam vam nekaj, takole »med brati«: Rotim svoje sanje, da mi večkrat pričarajo to čudovito potovanje.
Andreja Polajnar
16.05.2016
Uzbekistan
Spoštovani,
z vašo agencijo sem potovala v Uzbekistan. Deželo, ki se zdi tako daleč. Šele ko si tam, začneš gledati njihovo veliko lepoto in kulturo. Pohvalila bi gospoda vodiča Tomaža. Veliko ve o deželi, nikoli nam ni bilo dolgčas na avtobusu. Bile smo večinoma starejše gospe in imel je veliko potrpljenja in dobre volje za nas. Velik vtis je naredila čistoča in prijaznost ljudi. Tudi v vaseh, kjer še ni elektrike, je skromno ampak čisto. Ljubeznivost ljudi pa lahko človek samo strmi, na vsakem koreku so izredno prisrčni. Otroci pozdravljajo in jih je sam smeh. Enkrat sem bila utrujena in sem se po stopnicah prijela zidu, takoj je bila mlada deklica pri meni in mi ponudila roko. Zahvaljujem se Trudu, da ste nam omogočili, da smo se zadnjo noč lahko ulegli in se pripravili na pot.
S spoštovanjem,
Margareta Mlinar
11.05.2016
Kalifornija in narodni parki
Pozdravljeni! Pred nekaj dnevi sva se vrnili z vašega potovanja po Kaliforniji. Potovanje je bilo super izvedeno. Vsa zahvala Andreju za posredovano znanje in vso prijaznost ter varno vožnjo po zasneženih NP. Hvala ker ste nama omogočili tudi ogled San Diega in Sea Worlda. Resno se zanimava za vaše potovanje po glasbenem jugu USA. Upam da ga boste tudi v prihodnjem letu dali na seznam in izvedli! Lep pozdrav do naslednjega potovanja.
Marta in Nataša
16.04.2016
Japonska
Spoštovani,

organizacija potovanja je odlična, zato vam gre vsa pohvala. Čeprav sem samo organizacijo glede velike prtljage najprej kritizirala, je to zelo dobra ideja. Vodenje je bilo odlično zato gre vsa pohvala Andreju in Hirošiju. Ob Hirošiju smo spoznali tipičnega Japonca, njegovo zavzetost za delo in ugoditi nam za vsako ceno. Zelo je bil prizadeven, zato vas prosim da ga v našem imenu (takšno je bilo mnenje vse skupine) pohvalite pri japonski agenciji. Vsa pohvala Andreju, da je tako veliko skupino obvladoval in skušal ustreči vsem. Zame je bilo to eno lepših potovanj, ki mi bo za vedno ostalo v lepem spominu.

S pozdravi,
Mihaela Krenk
11.01.2016
Novoletni Vietnam in Kambodža
Dear TRUD,
I apologize for writing in English except I can express myself more accurately in English than Slovene. I would like to say that the New Year trip to Vietnam and Cambodia was one of the most outstanding trips I have ever taken primarily due to our tour guide Andrej. He is extremely knowledgeable in the subject matter as well as he has endless amount of energy. In addition, I happen to be on a restrictive diet and he went out of his way to be most helpful. I also appreciated the content of the travel programme as I was able to observe things (like houses on the stilts) that I have not had the opportunity to see up to now. The trip was very educational and fun.  
I thank you.
Dr. Marjeta Ritchie
08.01.2016
Madagaskar
Salama Slovenija! Ali pa Tong Soa! Vedno znova lepo pozdravljeni, dolgih 10.000 kilometrov od Madagaskarja. Otok tam daleč »doli« v Indijskem oceanu. Kako daleč je in obenem blizu. Kdo ne pozna Pedra Opeke in njegovih gigantskih dosežkov. Resnično veselje je videti njegovo skupnost in veliko ponosa se naseli v Slovencu, ko vidi kaj je naredil naš misijonar. Prava blagovna znamka je. Ne samo na Madagaskarju, zdaj že v svetu.. Vtisi… lepi, raznoliki, vsega po malem: narava, živali, ljudje. Klasika Afrike, bi rekli na prvi pogled, a vendarle. Malgaši ko Malgaši. Afrika pač. Prijazni ljudje, na »izi«. Prej azijskih potez, kot afriških, res je, velika mešanica ljudstev. Naše dvanajstdnevno potepanje po »Rdečem otoku« nam je ponovno potrdilo spoznanje: tudi najbolj revni ljudje na zemlji, so lahko srečni. Kako malo je potrebno, da sem jim priplazi prijazni nasmešek na usta. Ko se bodo enkrat znebili svojih »vodij«, jim bo vse še veliko lepše. A kje je še ta dan? Saj tudi pri nas v Evropi ni veliko bolje. Hudo je gledati tako velike socialne razlike, a Afrika to pač kaže na vsakem koraku. In cerkev kot institucija tukaj resnično veliko odtehta. To vzamemo v času potovanja v zakup. Tako je in nič drugače. Malgaške ceste ti tudi »dajo vetra«. Počasne in luknjaste, vsaka cestna luknja, bolje rečeno udarna jama, ima svoje ime. Po njih potuješ s petimi do desetimi kilometri na uro. Rekord 12 kilometrov, 52 minut! A Malgaši so mojstri improvizacije. Njih očitno to ne spravlja v obup. Le mi, tujci, »vazahe« smo tisti, ki nergamo. In koliko ljudi in tovora spravijo v svoje vaške taksije, neverjetno! Smetišča ob cestah so moteča, a njihovo okoljevarstveno razmišljanje je še daleč od našega. Tudi to spada k Afriki. Krasna narava, lepo obdelana dežela riževih polj, bazaltnih skalnatih gora in obilje stojnic ob poti. Kaj vse ne prodajajo ob cesti. V spominu ostajajo igračke iz recikliranih pločevink, vseh velikosti, izjemnega umetniškega navdiha. Res so mojstri. Električnih žic k sreči ni. Vsaj tri četrt poti, ki smo jo prevozili ne pozna elektrike! Neverjetno za nekdanjo francosko dobro stoječo kolonijo! Da o traktorjih in ostalih strojih ne govorimo. Tu so voli, bivoli in ljudje, ki garajo na riževih poljih. Obljubljena dežela za fotografe. Mobitel pa že v vsaki vasi in mladež sanja o mobitelih, tablicah in ostalemu zahodnemu strupu. Podeželje se hitro spreminja, prvobitna arhitektura izginja, povsod polno pasti sodobne globalizacije. Tu so še Kitajci s svojimi lovkami; pravi neokolonialisti. Z nekaj kilometri zgrajenih cest si vzamejo pravico in ropajo domače bogastvo. Kakšna škoda se dela povsod, ropanje narave, sekanje gozdov, erozija. Živalski svet je presenetljiv. Nepoučeni pričakuje afriško paleto živalstva, a le to je posebno, odmaknjeno, endemično kot rečejo učeni. Ni čudno saj se je otok že pred 160 milijoni let »odtrgal« od Afrike in odtlej živi samostojno življenje. Ostale so praopice lemurji, plazilci vseh vrst in kakšna drobna gozdna divjad. Ni ne levov, ne slonov, ne žiraf. Lemurjev je veliko vrst in vsi po vrsti so nas razveseljevali, od indrijev do plešočih dervišev, sifak. Vznemirljivi gozdni pohodi so nam jih še bolj približali. Madagaskar je otok tradicije, vraževerja, mešanja verstev. Po vsem otoku smo naleteli na množico novozgrajenih cerkva. Maše so priljubljena nedeljska zabava, zanimive so, ob nedeljah številni ljudje romajo k domačim cerkvam. Popoldan pa posedajo na in ob cesti. Cesta je vir družabnosti. Na njej se suši riž, ob njej se hodi, sprehaja, obiskuje vaške točilnice, poseda na toplem asfaltu….In vino imajo tudi na tem otoku. Ne ravno vrhunsko, a vseeno zanimivega okusa. Mnogo boljši je domači rum in to naši popotniki vedo iz prve roke. Vrhunec doživetij pa je srečanje (končno) z debelimi drevesi, baobabi. Narobe obrnjena drevesa, vodni rezervoarji in njih obrisi v sončnem zahodu in vzhodu. Meka za fotografe. Poseben trenutek potovanja, ko končno objameš baobab v njegovi deželi! Če bi izbiral, kaj je najlepše na otoku: brez dvoma baobabi! Skratka: na Madagaskar, da objameš svoj baobab!
Rok Videc
28.07.2015
Aljaska in Jukon
Pozdravljeni! Mineva teden dni od našega potepanja po Aljaski, po poteh iskalcev zlata, lovcev in avanturistov. Še vedno zbirava številne vtise in ugotavljava, da je za nama še eno nadvse zanimivo, pestro in prijetno potovanje. Vse je „štimalo“, od lepega vremena, do srečnih naključnih srečanj z divjim živalskim svetom, vključno z medvedi, ogromnimi losi, razigranimi kiti in drugimi predstavniki živalskega sveta dežele „tam zgoraj“. Piko na i so dodali prijazni domačini in nenazadnje izredno prijetni ter zabavni sopotniki. Hvala seveda neutrudnemu Andreju za kvalitetno vodenje, odličen potovalni načrt, varno prevažanje po Aljaski, predvsem pa za zavidanja vredno potrpežljivost in dobro voljo!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kar nekaj časa je že minilo, ko se je družba vrnila s potovanja po Aljaski in Yukonu. Bilo je fantastično in še vedno "prihajam k sebi". Odzivi sopotnikov so me spodbudili k pisanju, kar vam pošiljam v priponki. Sicer pa hvala agenciji Trud za odličen program, Andreju za brezhibno vodenje, izobraževanje, prevažanje in "prenašanje", sopotnikom pa za res prijetno družbo. Lep pozdrav,

ALJASKA IN YUKON
Aljaska že vrsto let moja želja je bila, letos s pomočjo Truda in vodnika Andreja Gruma se le je uresničila. Andrejček, Evita, Franko, Irena, Katy, Maxi in Mini Jana, pa Marinka, Tonček in jaz, med drugim pogledati smo šli, če tam res je tako mraz.

Letalo v mesto Anchorage je priletelo, in tam se je naše potovanje šele dobro začelo. V najeti avto smo se vse'li, in raziskovati zanimive kraje smo začeli.

Je Anchorage res zanimivo mesto, včasih tam losi zaidejo tudi na cesto. Ko pa zvečer odpravili smo se na pivo, postalo je res še bolj zanimivo.

Aljaska menda je zelo oborožena, tam orožje nosi mož, otrok in tudi žena. Imajo pa tudi ogromno lahkih letal, in prijazen Aljaščan bi te z njim prav rad malo zapeljal.

Seveda smo mi krenili naprej, ko za seboj pustili smo tudi fantastičen muzej. Naslednji dan smo se odpravili na križarjenje ob obali polotoka Kenai, tam pa smo videli živali, da je kaj.

Kiti, tjulnji, morski levi, vidre in pa razne ptice, to bile so naše resnične kraljice. Čez nekaj dni pa ob poti še grizlija uzremo, seveda se v avtu varno zapremo.

A to sploh še ni bilo vse, živalskemu svetu še losi pridružijo se. Opazimo pa precej lososov in beloglavega orla, Evita pa ugleda še stanovanje od bobra.

In družbo zanese v sosednjo državo, tam na meji dobimo lekcijo pravo. V Kanado ne smemo prenesti preveč alkohola in cigaret, a tudi brez tega je lep tamkajšnji svet.

Ni nas mrzlica zlatokopov zajela, pač pa nas je lepota Yukona prevzela. Whitehorse, Dawson City in še kaj, to za zlatokope pred stoletjem bil je pravi raj.

Yukon pa danes predstavlja še kaj več, za ogled v zgolj nekaj dneh pa skoraj preveč. Zopet se čez mejo odpravimo na Aljasko, mimogrede ponovimo zgodobo o indijancih Atabasko.

Upamo še na lepe poglede, morda beluge, karibuje ali pa razne medvede. In res nas sreča obišče, ko črn medvedek skoraj stopi na cestišče.

Kako zelo bilo je vse zanimivo, o tem se pomenkujemo zvečer, ko spet smo šli na pivo. Sicer imajo »betule« pijačo skoraj od vsepovsod, včasih dobiš tudi rabarbarin kompot.

O hrani pa skoraj ne bi izgubljala besed, ker z eno porcijo nasiti se jih skoraj vseh deset. Jedli smo lososa, zrezke in hamburgerje iz raznih mesnin, Ireni pa najboljši bil je »turški panin«.

Na žalost se to potovanje za vse nas prehitro je končalo, a morda se kje drugje bo nadaljevalo. Naše potovanje ocenjujem z odlično pet, in se sprašujem, kdaj in kam odpotujemo spet.
Jana in Katarina Kralj; Andreja P.
09.06.2015
Armenija, Gruzija in Svaneti ter Azerbajdžan
Armenija, tiha, mirna in spokojna dežela z bogato kulturo in strašnim genocidom ter ostanki gorbačovk in kolhozov. Gruzija, slikovita, nepozabna, lepi pogledi na Visoki Kavkaz, dobra hrana in pijača. Azerbajdžan, pokrajinsko zelo nasproten, razburljiv - goreči hrib, blatni vulkan, nafta, mogočna arhitektura, pastirski običaji. Vse tri dežele nam je slikovito prikazoval naš vodič Andrej, tako da smo potovali po njihovi davni preteklosti, doživljali karavansaraje, ruski socializem in današnji kapitalizem ter vonj po nafti. Andrej me je popravil in dejal, da je to vonj po denarju. S tako strokovnimi vodiči boste uspešno pripravljali za nas zanimiva potovanja. Še bom potovala!
Marija Medič
19.05.2015
Albanija in Kosovo
Če pusti človek predsodke na varnem doma in če na stereotipe, ki naj bi veljali za Albance, ne da kaj dosti, se lahko v deželo orlov poda čisto brez strahu. Na severu ga bo očarala predvsem njena divja narava, na jugu pa sonce in morje. Zagotovo bo navdušen tudi nad ljudmi, ki so zelo prijazni, radovedni in odprti in ki, če le morejo (tudi s krajšim jezikovnim tečajem ), radi priskočijo na pomoč. Všeč mi je, ker ste v svoje programe vključili tudi deželi, ki sta sicer blizu, po drugi strani pa zaradi nepoznavanja še vedno tako daleč. No, skoraj bi pozabila ... potniki z "japonskimi koreninami" se zahvaljujemo tudi Damjanu, ki je naše muhe ves čas potovanja prenašal s potrpežljivostjo in dobro voljo. 
Teja Podgoršek
11.05.2015
Kalifornija in narodni parki
Spoštovana agencija Trud! Pred nekaj dnevi sem se vrnila s potovanja po Kaliforniji in narodnih parkih. Bilo je prekrasno, vse je potekalo kot po olju, videli smo vse, kar je bilo na programu (pa tudi še kaj več), hoteli so bili urejeni in čisti, naš (in vaš) vodič Andrej pa kratkomalo super: zelo dobro pripravljen, bodisi kot vodič, bodisi kot voznik, potrpežljiv, vedno dobre volje, prijazen do vseh in ustrežljiv, za kar se mu še enkrat prisrčno zahvaljujem. Z iskreno željo, da bi še potovala z vašo cenjeno agencijo, Vas prisrčno pozdravljam,
Ana T.
08.05.2015
Balearski otoki
Na potovanju po Malorci nas je vodila ga. Tina tako, kot lahko zna le skrbna mama. Zaznala je vsako našo najmanjšo potrebo in skrb, svetovala, pomagala. Bila je neprestano razpoložena in na voljo vsakomur posebej. Odlikovala se je s široko razgledanostjo in znanjem. Izkazala se je temeljito pripravljena in je tuje vodiče dopolnjevala, povzemala njihove razlage, predvsem za tiste, ki niso razumeli angleškega jezika in posameznikom tudi še posebej sproti prevajala. Maksimalno se je bila pripravljena potruditi, da smo dobili informacije, ki smo jih pričakovali. Z vami nameravam še potovati.  
Lepo pozdravljeni,
Nada Bolcar
05.12.2014
Mehika
Spoštovani! Preteklo je že kar nekaj časa od potovanja po Mehiki z vašo agencijo. Program potovanja je bil zelo dober, predstavil nam je bogato zgodovino dežele, geografsko raznolikost, sodobno Mehiko, značilno kulinarično ponudbo in še veliko vsega. Odlično so bile načrtovane nočitve, da se nismo vsak dan selili, tako lokacije kot kvaliteta hotelov so bile zelo dobre, razporeditev časa prav tako dobra, saj nam je vsak dan ostalo nekaj prostega časa. Predvsem pa morava pohvaliti vodiča Damjana. Bil je profesionalen, korekten, izredno ustrežljiv, skratka brez pripomb. Potovanje sigurno poleg destinacije najbolj zaznamuje vodič. In Damjan je vodič, s katerim bi želela še potovati in zato se mu posebej zahvaljujeva. (Eden najinih najboljših vodičev do sedaj) Lep pozdrav s Ptuja 
Ksenija Kukovec
05.12.2014
Mehika
Poštovani TRUD, želim vam se još jednom zahvaliti oko angažmana mene i supruge, da otputujemo u Meksiko. Želim vam reći da je sve oko organizacije bilo super organizirano. Smještaj i hrana su bili u najboljem redu, a vodić vrlo ugodan i susretljiv sa željom da nam sve objasni i pojasni na hrvatskom jeziku. Bilo mi je drago da smo izabrali Trud agenciju iako ja osobno ne prakticiram putovati sa agencijom za koju nisam prethodno dobio preporuke. Sa željom, da se opet vidimo srdačno pozdravljam vas i družinu Trud i jasno veliki pozdrav Damjanu! 
Siniša
05.11.2014
Kalifornija in narodni parki
Spoštovani,  

z ženo sva se udeležila prijetnega potovanja po zahodu ZDA. Program je bil, tako kot je običajno pri vaši agenciji, zelo dober, nacionalni parki izjemni, pa tudi SF in LA sta prijetni velemesti. Vodnik Andrej je poglavje zase - odličen vodič, živi leksikon, predstavil nam je lepote narave in življenje v mestih ter nas vzpodbudil k preizkusu naše sreče v Las Vegasu. To je bilo najino trinajsto potovanje z vami, veseliva se naslednjega!
Savica in Ivan Pureber
05.11.2014
Iran
Spoštovani! No pa smo doma. Iran in vse, kar nas je čakalo je bilo pravljično mistično, navdušeni vsi, punce pretrpele obvezno pokritost, uspeli smo celo priti do pijače, res pa je, da smo z lokalcem imeli malo smole, tako smo od Tomaža izvedeli vse o vsem, kjer smo hodili, se zabavali in tudi dobro jedli. Bilo je lepo in hvala za vse!
Ivanka in Jože
07.07.2014
Islandija in Vestmanski otoki
Pozdravljeni! Ker sem anketni vprašalnik nekje založila (krivi so seveda palčki ;-) ), bi se rada ob tej priložnosti vsem na agenciji zahvalila za skrbno pripravljen program. Islandija je čudovita v vseh pogledih in prav zato se še vedno ne morem odločiti, kaj je tisto, kar mi bo še posebej ostalo v spominu. Najprej je tu zagotovo neskončno lepa narava in njena prostranost, umirjeni ljudje in njihov zelo spoštljiv odnos do okolja, pa seveda čas, ki teče tu mnogo počasneje... Tudi zato, ker smo za kratek čas lahko spet postali dijaki in študenti, programa ne bi spreminjala, bi mu pa z veseljem dodala še kakšen dan (dva ali tri :). Nenazadnje, naj poleg vsega ostalega, s čimer nas je razvajal in nas s svojimi domislicami ves čas zabaval, pohvalim še Mihov glasbeni izbor, s katerim je poskrbel, da v avtobusu nismo predolgo in preglasno spali :) . Hvala še enkrat in lep pozdrav vam pošiljam, Teja
Teja
11.03.2014
Šrilanka in Maldivi
Sedaj smo se že malo spočili in umirili po potovanju domov. Rada bi se zahvalila za res lepo in dobro organizirano potovanje, ki je vsekakor pridobilo na svoji vrednosti zaradi odličnega vodenja Tomaža. Skupaj z nekaterimi drugimi sopotniki smo ugotavljali, da bi z Vašo agencijo in vodiči mirno in brez skrbi potovali tudi na konec sveta (jasno,če bi mi bili malo mlajši). Še enkrat zahvala in pohvala!
Matjaž in Lidija Zajšek
11.03.2014
Mehika
Potovanja so dandanes precej draga zadeva in je zato zelo pomembno, poleg izbrane destinacije, s kom potuješ in kako kvalitetno bo vodenje. Zaupanje v TRUD se je namreč tudi tokrat izkazalo utemeljeno. Ko sva z ženo izbrala Mehiko, sva si o njej že vnaprej pridobila vse možne in razpoložljive informacije, seveda pa je bila potem »predstava« na kraju samem, ki jo je na celotnem potovanju odlično režiral in bogatil vodič Damjan, povsem nekaj drugega. Res prava enciklopedija informacij je, kar je ob tako kompleksnem potovanju že skoraj fenomen. Gotovo smo mu pri tem pomagali tudi sicer zelo različni pa hkrati nadvse homogeni, iskrivi, vedoželjni, potrpežljivi ter disciplinirani popotniki. Iskrena zahvala Damjanu, vsem sopotnikom in vsakemu posebej za prijetna druženja. Res je izjemna dežela ta Mehika, v vseh pogledih, program, ki smo ga ob njenem obisku izvedli, pa je v celoti izpolnil in tudi presegel najina pričakovanja.
Rudolf
20.12.2013
Sokotra in Sana
Glasbenik Louis Armstrong je verjetno pred menoj obiskal Sanno in otok Sokotro in potem zapel pesem *What a wonderful world*. Na pesem sem se spomnila že ob srečanju s tem majhnim kosom tega sveta. V nekaj vrsticah bom opisala vtis potnice, za katero je sprejemljivo kampiranje, lažji trekingi, opazovanje prvinskega načina življenja... Ko je narava loščila svoje drugulje se je s tem otokom čudovito poigrala, zato menim, da legenda povsem upravičeno pravi, da komur je bil otok dosegljiv, je bil srečen. Osrečil je tudi mene. Vse je bilo tako opojno lepo, umirjeno, sproščeno, ko je mesec nad planoto Dixam potoval, in ko so v razbrazdanih zlatorumenih stenah kraljevali sokratski kormorani in endemne rastlinske vrste. Podali smo se preko rahlo razburkanega morja tudi do rta Shoab s čolni, ki so jih spretno upravljali neutrudni ribiči. Pred prihodom na belo, več km dolgo peščeno plažo smo bili priča spektaklu, ki nam ga je uprizorila jata delfinov. Bizarna drevesa (puščavske rože, kumarična, zmajeva in druga drevesa) so vzbujala pozornost zaradi obllik in ker se elegantno dvigajo k modremu nebu. Moje oko je postalo pozorno ob pogledu na košato drevo, ki je poleg snežnobelih cvetov in bogate krošnje vsebovalo droben rumen sadež (jabolko), velikosti zlate rozine. Sadež je zdravilen, zato ima za otočane vrednost dragulja. V botaničnem vrtu so nas prijazni domačini poučili čemu služi zmajeva kri. Gorske stene in globoko zarezane doline spočetka skrivajo očem presušene struge, jezera, soline in snežno bele sipine in morda je ravno zaradi tega ta otok tako veličasten, magičen. In tu je še mestece Qalansiya, ki dominira s temno modro laguno, raznobarvnimi lesenimi čolni in prava paša so ribiči, z rutami okrog glave oviti, ki so v nas - redke potnike - zrli z vranje črnimi očmi. Otok je znan po vetru in ta veter je kuštral goste lase sramežljivim otrokom porcelanaste polti, biserne kaplje jutranje rose pa so umile njihove drobne nožice, še preden so bose stekle v šolske klopi, morda lačni, vendar razigrani in nasmejani. Sana, z njemi prijaznimi in poštenimi prebivalci, mi je podarila čudovit pogled na posebno arhitekutrno obliko stavb, ki od daleč spominjajo na idrijske čipke in človeka za trenutek vrnejo v pravljični čas. Več strani bi lahko popisala o mojih nadvse pozitivnih vtisih in o tem, kakšno globino in bogastvo vse to da življenju posameznika, posebne zasluge za vse to gredo, spoštovani Trudovci,  vam in profesionalni vodički Tini z njeno ekipo. Za prijetno in pozitivno vzdušje se zahvaljuem vsem, tudi sopotnicam in sopotnikom.
Nives Kačič
16.12.2013
Sokotra in Sana
Dragi TRUD!

Kako bi ocenila potovanje potovanje na Sokotro? Ker se z Martino nisva udeleževale vseh trekingov, pa sva po svoje doživeli več stika z domačini, kar pa imam jaz zelo rada. Tisti dan, ko naši so imeli piknik nekje v dolini, naju je šofer Abdul odpeljal v vas, kjer sva pili čaj z kozjim mlekom pri domačinih, sedeli pod drevesom z domačini, ki so nama ponudili kosilo-riž s kuhano drobovino, kar pa sva vljudno odklonili. Abdula sem prosila, naj jih vpraša, če bi nama s kano narisali roke - seveda so pristale in šle sva z ženskami v njihove prostore. Potem pa šok - vse ženske so bile odkrite, lepo naličene, urejene, v sredini sobe je bil tranzistor, na glasbo se je plesalo, veselo smo se smejale, skratka, bila je enkratna, prelepa, neponovljiva izkušnja.Pozneje smo se preselile v sosednji prostor in mislim, da nas je v krogu sedelo 30 žensk - vseh starosti. Desno roko so mi okrasile s kano in naju namazale okoli oči..ustnice... Zraven žensk so bili tudi majhni otroci - nekatere so dojile, enega dojenčka so zavile v culo in obesile na steno, dva pa sta v culi visela na vejah pred hišo!! Ampak nobeden se ni jokal. Zadnji dan na Sokotri je bil tudi super, vožnja z ladjico na rajski otok, peščena plaža, valovi minimalni, super, seveda so nas v vožnji spremljali igrivi delfini. Zadnji večer je bil kamp super, stranišča čista, hrana odlična, šiša in pa lepotni salon, kjer sem dobila tetovažo še po levi roki, sicer pa smo se skoraj vse tetovirale. Sana pa je bila ena sama pesmica - krasno mesto, celodnevni sprehod je bil neponovljiv, ljudje prijazni, nasmejani, ja, pa šoping, ki smo ga že tako pogrešale. Da sem prinesla pozitivne vtise s potovanja je v veliki meri zaslužna vodička Tina s svojo ekipo. Skratka, bilo je lepo, zanimivo, še se vidimo na kakšnem potovanju... Lep pozdrav,
Milena
13.12.2013
Peru
Pozdravljeni! Zahvaljujem se Vam za korekten in profesionalen odnos do nas popotnikov. Organizacija in obveščanje, vezano na potovanje v Peruju, je bilo res na nivoju, res vsa pohvala agenciji Trud. Peru je čudovita država. Kljub temu, da je to potovanje kar zahtevno, pa je vse teklo gladko. Ob tem bi radi pohvalili vašega-našega vodiča g. Uroša. Sicer ga poznam že iz potovanja po JAR, vendar se tokrat v Peruju tudi odlično izkazal. Našo skupino je vodil res profesionalno in prepričan sem, da smo bili res vsi zelo zadovoljni. Navdušil nas je s svojo predanostjo skupini, prijaznim in nasmejanim odnosom do vsakega od nas posebej, vse dni v prekrasnem potovanju.Lahko rečem, da takšnega vodiča, kateremu lahko zaupaš in ki res opravlja profesionalno svoje delo težko najdeš, zato ste lahko ponosni nanj. Še enkrat iskrena hvala vsem za prijetno in nepozabno potovanje v Peruju. Želim Vam lep Božič, z veliko notranjega miru in srečno Novo Leto 2014! Z lepimi pozdravi! 
Prelovšek Franc
06.12.2013
Peru
Spostovani! Pozno sinoči smo se vrnili s prečudovitega potovanja po Peruju. Da lahko tako čutim in tudi napišem, gre zagotovo zahvala dobro pripravljenemu programu in izvrstnemu, vsesplošno razgledanemu vodniku Urošu. Njegov profesionalen odnos do vseh potnikov in odlično poznavanje ter strokovno podajanje vsebine potovanja se je potrjeval zares skozi celo potovanje. Še naprej vam želim »srečno roko« pri pripravi potovanj in izbiri vodnikov.
Damjana Kulot
06.12.2013
Južna Afrika, Viktorijini slapovi in Bocvana (Chobe)
Pozdravljeni!
Naše potovanje po Južni Afriki je bilo polno pozitvnih vtisov, lepih, čistih mest in čiste narave. Da ne govorimo o raju za živali in lepih Viktorijinih slapovih in parku Chobe v Bocvani. Vse lepote je z zgodovinskim opisom ponazoril vaš in naš vodiš Tomaž, ki se mu še enkrta zahvaljujemo za lepo podobo Južne Afrike. Odgovarjal nam je tudi na vse naše "firbce", saj nas je zanimalo mnogo stvari. Trudu pa želimo še veliko organiziranih potovanj, na katere čakamo.
Marija Medič
20.08.2013
Peru
Po strnitvi vseh spominov in vtisov iz potovanja sporočam, da je bilo potovanje v Peru res imenitno organizirano, pa še toliko bolj doživeto po zaslugi res odličnega vodenja, saj je vaš Uroš tako po strokovni kot organizacijski plati zares imeniten. Prijazen pozdrav,
Henrika
31.07.2013
Skandinavija
Ob prebiranju 3000 slik s potovanja po skandinavskih deželah se mi utrne marsikatera lepa misel. Z lepimi željami smo začeli našo pot. Da bi bilo naše potovanje enkratno v vseh pogledih smo se ustavili pri zvončku želja v Karsamakiju. In bili smo uslišani. Nordkapp je običajno zavit v meglo a nam so bili skozi meglo namenjeni sončni žarki. Kazalo je, da bomo morali na Lofotskih otokih odpreti dežnike, a sonce je tudi tu posušilo dežne kaplje. Hvala za vse doživeto, Gregorju za trud in posredovanje novih spoznanj o skandinavskih deželah. Lep pozdrav 
Irena in Tone Meglič
27.06.2013
Islandija in Vestmanski otoki
Ta čudoviti otok smo obiskali že pred tremi meseci, a še vedno podoživljam to, kar smo v tistih devetih dneh doživeli. Vsak dan in sleherni kraj na naši poti je bil poseben in nepozaben. Strinjam se s trditvijo nekega popotnika, da je 'Islandija Luna na Zemlji, neskončna divjina, je nekaj, kar obstaja samo tam, da je dežela, ki ti odpre usta in oči ter napolni srce s svojo neizmerno lepoto in drugačnostjo'. Mi smo jo v devetih dneh dojeli z vsemi čutili in vsem srcem. Splačalo se jo je videti in občutiti. K temu je v prvi vrsti pripomogel enkratni vodič Miha, ki nas je dobesedno razvajal in nam prikazal to deželo z vseh mogočih zornih kotov. Presegel je vsa naša pričakovanja, zato si zasluži vse čestitke in pohvale! Vsa pohvala velja tudi lokalnim vodičem, ki so se zelo trudili, da so nam prikazali svojo deželo čim bolj izčrpno. Tudi udeleženci smo bili prima, zato je potovanje potekalo brez vsakih zapletov. Naklonjeno nam je bilo tudi vreme, saj so dežniki in palerine ostale ves čas suhe v naši prtljagi. Pohvaliti pa je treba tudi program in ostalo 'nevidno' ekipo, ki je poskrbela za nemoten potek potovanja. Če bo možnost, bomo z Vašo agencijo še potovali.
Marija Venek
13.05.2013
Maroko
Po dolgem času sva se odpravila na potovanje z agencijo. Odločitev je bila zadetek v polno. No, tudi priporočila znancev in mnenja popotnikov z agencijo Trud niso vnemar vzeta. Maroko z Damjanom Glinškom je bil čista desetka in morda še več! Res sva še vedno polna vtisov in zadovoljstva, ki ga je pustilo potovanje po Maroku. Damjan je bil pri svojem vodenju resnicno vešč svojega posla. Tudi izbor lokalnega vodica Murata in obcasnih lokalnih vodicev je bil odličen. Da ne govoriimo o izboru ogledov in prenocišč. Hvala vsem na Trudu in njihovim pomočnikom, da ste nam daljno deželo prikazali v spektru razlik in nasprotji, ki se kažejo v tej deželi. Ponavadi sva samopotovalca in veva koliko truda je potrebno, da si pred potovanjem pridobiš informacije o znamenitostih, značilnostih in seveda o možnostih nočitev v neki deželi. Nekatere stvari odkriješ po naključju, do nekaterih te vodijo pisani vodiči. Včasih imaš sreco, drugič ne gre vse tako kot bi si na potovanju želel. Če se odpraviš na potovanje s Trudom teh skrbi ni. Vse teče kot po maslu - ali kot po arganu, po katerem smo Damjana največ spraševali. Res nama je bilo lepo. Hvala Damjanu in njegovi maroški ekipi za vse lepe in varne trenutke v Maroku.
Mira in Peter Oblak
15.04.2013
Japonska
Spoštovani, včeraj sva se z ženo vrnila s potovanja po Japonski v vaši organizaciji. Najine ugotovitve: - vaš program potovanja je zelo dober, - izbrani hoteil so bili zelo dobri, - lokalna vodička gospa Kajo Suzuki je bila odlična, - vodič Tomaž je bil odličen (že večkrat preverjeno). Hvala za prijetno potovanje. Lep pozdrav,
Ivan Pureber
13.03.2013
Kuba
Spoštovani, rada bi se vam zahvalila za zelo dobro organizacijo potovanja po Kubi. Popotniki smo se odlično počutili pod vodstvom Uroša, poznavalca razmer na Kubi, ki nam je s svojim znanjem približal čar dežele in ljudi. Velika prednost je, da zna komunicirati z domačini in da ima obsežno znanje na področju zgodovine, flore in favne, politike, religij in kulture. Razkril nam je marsikatero skrivnost, ki jih drugače masovni turizem ne nudi. Lep pozdrav,
Vladimir in Sonja Jelen
12.03.2013
Mehika
Spoštovani, z ženo sva se pred dnevi zadovoljna vrnila s potovanja po Mehiki. Program potovanja je bil pester in je zajemal vsestransko predstavitev te zanimive dežele, od starih kultur do sodobne Mehike, z vsemi geografskimi posebnostmi in bogato zgodovino. Program je bil ravno prav zgoščen, da ni bil naporen niti za starejše udeležence. Predvsem pa morava pohvaliti vodiča Damjana, ki nam je profesionalno predstavil Mehiko in nas popeljal v bogato kulinariko mehiških dobrot. Lep pozdrav
Franc in Majda Rozman
10.01.2013
Iran
Spoštovani! Potovanje je za nami, vendar se nama v glavi motajo številni dogodki in čudoviti objekti, ki smo jih na tem potovanju videli in doživeli. Kljub nizkim temperaturam in nenavadnemu silvestrovanju (ob nazdravljanju z sokom iz grozdja), ki smo ga imeli v hotelu, smo uživali v neprecenljivih umetninah in gradbenih dosežkih iz preteklih stoletij in tisočletij. K poglabljanju znanja pa je s svojim širokim poznavanjem tamkajšnje zgodovine in sedanjosti veliko doprinesel vodič g. Čedo. Posebno skrbnost za dobro počutje skupine pa je pokazala lokalna vodička ga. Fatima, ki si resnično zasluži najvišjo oceno. S Trudom se kmalu zopet vidimo na naslednjem potovanju. Vaša Alojz in Jelka Sever
Alojz Sever
17.12.2012
Etiopija, jug in podaljšanje na sever
Anketni list o potovanju po Južni Etiopiji sem nekje založila, vam pa moram sporočiti, da ste pripravili enkraten program in nam dodelili enkratnega vodiča, ki nas je z izvrstno organizacijo, izvirnostjo, poznavanjem terena, običajnih ljudi, plemen in njihovih nenavadnih običajev vodil po čudoviti pokrajini, zanimivih krajih, vaseh, tržnicah, med slikovitimi plemeni in njihovimi domovanji… in poskrbel, da smo videli in doživeli še več, kot nam je bilo »predpisano«. Vsak dan, vsak dogodek in vsak kraj na naši poti je bil poseben, doživet in nepozaben; v gruči veselih otrok (še posebej, ko jim je Rožle »organizirano« delil bonbone), med pisano pobarvanimi in zanimivo okrašenimi telesi, v nepopisni gneči na tržnicah in vsem kar tam ponujajo, med velikanskimi krokodili, v vožnji med kravami, pokušanjem okusne etiopske hrane in pijače, v sirotišnici, šoli... Tudi naše namestitve so bile nekaj posebnega, daleč najlepše pa je bilo pri Dorzah. Potovanje po južnem delu Etiopije je bilo res prava paša za oči in dušo, vredno obiska. Za organizacijo in izvedbo tega izjemnega potovanja se vam zahvaljujem in vam želim lep dan.
Danica Okleščen
13.12.2012
Vietnam, Kambodža in Burma
Spoštovani, pred tednom dni smo se vrnili s čudovitega potepanja po treh deželah jugovzhodne Azije. To potovanje je v meni pustilo lepe, nepozabne vtise, zato si takšnih potovanj še želim. Prav gotovo ima veliko zaslug vodič Peter, saj je bilo njegovo vodenje odlično in je s takšnim načinom lahko vzgled vodnikom. Z vsemi udeleženci izleta smo se lepo ujeli.Hvala za vse. Lepo vas pozdravlja,
Ivica Čretnik
07.12.2012
Vietnam, Kambodža in Burma
Spoštovani! Potovanje je bilo zelo dobro pripravljeno, organizirano in odlično vodeno. Čeprav nisva več rosno mlada bi in verjetno tudi bova pod Petrovim vodstvom šla še kam daleč. Lep pozdrav in hvala.
Matjaž in Lidija Zajšek
16.07.2012
Veliki irski krog z Aranskim otočjem
Trudovci, hvala za lepo potovnje po Irski, od 3. do 12. julija 2012. 
Lidija in Janez
05.07.2012
Provansa
Spoštovani,
včeraj sem se v zgodnjih jutranjih urah vrnila s 6-dnevnega potepanja po Provansi. Dneve sem preživela v prijetni družbi, ki ji je poveljevala zelo dosledna vodička, ga. Dunja, v spremstvu z mladim odgovornim šoferjem Sandijem. Zdaj sem z vašo turistično agencijo potovala že drugič, lani v jesensem času sem obiskala južno Etiopijo in tokrat Provanso in verjamem, da mi bo sreča naklonjena tudi v bodoče, ker z vami potovati je bilo prijetno in lepo. Tudi na tej približno 2.500 km dolgi poti po Provansi se je dogajalo veliko. Da smo toliko slišali o kulturni dediščini te dežele, o njenem prebivalstvu, gospodarstvu, kmetijstvu, kulinariki in umetnosti gre pripisati zelo razgledani vodički ga. Dunji. Z zanimanjem sem ji sledila, ker je bilo čutiti kako se je vživela v obdobja o katerih nam je pripovedovala, od jutra do večera je oddajala pozivitno energijo, ki jo je težko opisati z besedami. Zadovoljstvo so izražale iskrive oči, ko smo pred seboj zagledali polja sončnic, ki so bile v popolnem razcvetu in modrovijolična polja. Vonj, ki ga odaja lavanda, me še danes omamlja, prisotna je misel, kako sem majhna v primerjavi z mostom (Pont du Guard) ali s papeževo palačo. Največji vtis je na vse nas zagotovo naredila sotestka Verdon. Vse kar smo videli na tem 6-dnevnem bivanju ni mogoče opisati v nekaj stavkih, tudi o tem bi lahko napisali knjigo. 
Nives Kačič
14.05.2012
Zlati trikotnik, Tadž Mahal in Varanasi
Pravkar sva se z možem vrnila iz Indije. Bilo je sanjsko, nepozabno, vredno doživetja in ogleda. Zahvala gre predvsem vodiču Tomažu, ki nam je znal približati kalejdoskop kultur in skrbel je za nas. Prav tako gre zahvala agenciji Trud, ki je pripravila enkraten program, katerega nam je uspelo obdelati do nule.
Mirjam in Negovan Božič
10.05.2012
Cinque Terre
Prvomajsko potovanje na Elbo in Cinque Terre je prehitro minilo, saj smo se imeli zares lepo. Hvala za odlično organizacijo, dobre hotele in udoben avtobus. Tudi šoferja sta prijazno pomagala pri prtljagi, nasploh sva se z možem počutila zelo varno. Sončno vreme je še dodatno pripomoglo k lepemu doživetju, ki ga še dolgo ne bom pozabila. Le tako naprej!
Barbara Vesel
08.05.2012
Portugalska
Pred nekaj dnevi smo se vrnili s prvomajskega potovanja po Portugalski. Ob tej priliki bi se vam rada zahvalila za čudovita doživetja, saj sem si Portugalsko že dolgo želela videti. Vse na poti je bilo krasno: organizacija, hoteli, prehrana, vodič, pa še vreme nam je služilo. Skratka, Portugalska je še presegla moja pričakovanja, zahvaljujem pa se tudi vam za vse prijazne nasvete in pomoč pred odhodom. želim vam še veliko uspešnih potovanj, gotovo se še kdaj srečamo,
Melita Š.
08.05.2012
Španija - veliki krog
Spoštovani!
Z ženo sva z vašo agencijo potovala v Španijo. Dovolite, da na kratko strnem svoje vtise in opažanja. Potovanje je bilo dobro ogranizirano, z zelo premišljeno izbranimi kraji, ki smo si jih ogledali. O vodiču, g. Mateju, pa resnično samo najlepše. Vodil nas je suvereno, brez zapletov, vsaj naju pa je navdušilo njegovo znanje španskega jezika. Njegovi simultani prevodi razlag lokalnih vodičev so bili res taki, da jih je bilo veselje poslušati. Tudi osebno prijeten in razgledan bi bil lahko vzor dobrega turističnega vodiča. Hoteli so bili dobri, prav tako hrana, srečo smo očitno imeli tudi s španskim šoferjem, ki nas je prevažal večino dni. Ker je bilo to že najino tretje potovanje z vašo agencijo in vselej sva bila zadovoljna z vašimi storitvami, meniva, da to ni bilo najino zadnje potovanje z vami. Lepo pozdravljeni. 
Alojz in Aleksandra Müllner
22.04.2012
Mehika
Spoštovani!
Kar nekaj časa je minilo, kar smo se vrnili iz Mehike, spomini so še vedno sveži, zato moram napisati nekaj stavkov o tem potovanju. Imeli smo se prečudovito predvsem na račun našega vodiča Damjana, ki se je trudil na vsakem koraku in nam ponudil vsako priložnost, tudi tiste izven programa. Tudi domači vodič in šofer so bili tim, ki nas je na svoj način razvajal. Odlični hoteli, dobra hrana, izredne znamenitosti, odlično razporejen čas in odlično vodenje je za vse nas naredilo res enkratno potovanje v svetu, ki je drugačen od našega in bogat s katere koli strani si se ga dotaknil. Nekoliko utrujeni smo se na koncu zares odpočili in naužili prijaznosti in vseh dobrot v Cancunu v Hotelu Oasis Playa. Še enkrat bi se rad v imenu celotne skupine zahvalil, da smo doživeli Mehiko tako, kot smo jo. S spoštovanjem! 
Janez Komljanec
05.03.2012
Tajska in Kambodža
V sredo smo se vrnili s čudovitega potovanja po Tajski. Vse je lepo potekalo: odličen vodnik Blaž, krasna organizacija izletov in vsega. Pa tudi skupina je bila dobra. Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam.
Damjana Kulot
23.02.2012
Avstralija in Nova Zelandija
Sicer res nekoliko pozno, a lahko rečem, da še vedno zbiram in urejam nepozabne vtise s potovanja po Avstraliji in Novi Zelandiji, ki sem ga opravil z vašo agencijo. Že leta potujem preko vaše agencije in nikoli nisem bil razočaran. S Trudom sem potoval že sedemkrat. Moja pričakovanja so bila vedno presežena v pozitivnem smislu. Agencijo toplo priporočam vsem, ki se odpravljate na kratka ali dolga potovanja po celem svetu.
Miljenko Rigler
20.02.2012
Srednja Amerika
Spoštovani!
Nedavno sem bil na vašem potovanju po Srednji Ameriki in dovolite mi, da na kratko izrazim svoje mnenje. Potovanje je bilo organizacijsko zahtevno, za nas potnike pa zelo zanimivo in kljub napornosti zelo prijetno. Izvedeli in videli smo ogromno. Precej potujem in le redko imam priložnost doživeti tako kompleksno potovanje na tako prijeten in učinkovit način. Menim, da je za to zaslužen tudi vodič Uroš, ki je s svojo profesionalnostjo in prijaznostjo zagotavljal, da smo se kljub napornemu programu počutili dobro, varno in zaželeno. Bili smo dobra skupinica, ki jo je Uroš znal tudi pozabavati, zato je bilo super. Lokalni vodiči so bili dobri, nekateri celo nadpovprečno prijetni in angažirani - npr. Christofer iz Gvatemale, pa Rainhard iz Paname. Hoteli so bili večinoma zelo dobri, nekateri prav ekskluzivni, npr. na jezeru Atitlan, pa v Antigvi, Tigucigalpi, Leonu, Granadi, La Fortuni, na Rio Dulce itd. Tudi prevozi so bili glede na cestno omrežje dovolj udobni. Upam, da bom imel še kdaj priložnost potovati z Urošem in vašo agencijo. Vaši agenciji želim še veliko tako prijetnih in zanimivih potovanj in Vas lepo pozdravljam, 
Boštjan Dežman
08.02.2012
Zlati trikotnik, Tadž Mahal in Varanasi
Pozdravljeni vsi na TRUDU!

Sporočava, da smo se srečno vrnili iz nepozabne Indije, ki naju je popolnoma navdušila in začarala, tako da se bova morla še vrniti. Vaš izvrsten vodič Tomaž nam je pokazal vse in še več! Hoteli so bili super, nad pričakovanji, indijska hrana pa naju je popolnoma zasvojila. Tudi z vsemi ostalimi udeleženci v skupini smo se zelo lepo ujeli, tako da smo bili kot ena družina. Hvala tudi vašemu indijskemu partnerju, ki je tako skrbel za nas več čas potovanja in seveda vodiču v Indiji, Mr Yashvantu. Spominki, ki sva jih nakupila, naju bodo za vedno spominjali na to krasno deželo, kamor pa se bova zagotovo še vrnila.
potnika iz Ljubljane
20.01.2012
Mehika
Že pred časom sem se vrnila s potovanja po Mehiki, ki sem jo obiskala z vašo agencijo, še vedno pa se skoraj vsak dan spominjam vseh lepot in nepozanih doživetij, ki ste nam jih pripravili vaša agencija in čudovit vodič Damjan. Še dolgo ne bom pozabila petja marijačijev v Mexico Cityju, vzpona na majevsko piramido v Chitchen Itzi, srečanja z Indijanci v San Cristobalu, pa seveda mnogih kulinaričnih specialitet, ki nam jih je predstavil neutrudni mehiški vodič Gabriel (npr. mole poblano). Oddih ob morju v čudovitem hotelu je bil samo pika na 'i' prekrasnemu potovanju, ki je bilo v celoti odlično zamišljeno in izpeljano z ravno prav poudarka na vseh odtenkih mehiške kulture in zgodovine. Prisrčen pozdrav in kmalu spet na svidenje.
Jožica N., Kranj
12.01.2012
Južna Afrika, Viktorijini slapovi in Bocvana (Chobe)
Pozdravljeni!
Pred dnevi sem se vrnila s popotovanja po Južni Afriki z Viktorijinimi slapovi in Bocvano, bilo je res raznoliko, zanimivo in polno doživetje. Glede vodenja bi vas rada pohvalila, imate res dober nos za vodiče, Uroš je bil korekten, zelo prijazen, neusahljivo poln znanja ter umestnih in duhovitih pripomb in pojasnil, torej vsega, kar naredi potovanje še bližje ljudem. Če boste še v bodoče imeli take vodiče, vam nebo manjkalo zadovoljnih potnikov. Na koncu tudi hvala TRUDU za vse malenkosti, kot so pozornosti ob rojstnih dnevih in miklavževo darilo... Sploh si ne predstavljate, koliko to ljudem pomeni. Hvala in še veliko dobro organiziranih in izpeljanih potovanj. Lep pozdrav
Marta
05.01.2012
Namibija
Spoštovani,
kar uvodoma bom uporabila star in obrabljen pregovor:«Slab začetek-dober konec«. Da, to je pravi vtis celotnega potovanja in za vse nas je najvažnejše, da je konec dober. Ne bom navajala vseh začetnih težav, saj sami najbolje veste kako je potekalo napeto reševanje nastalih problemov. Za nas udeležence je bila to nova izkušnja in vaše uspešno in korektno delo je bilo za nas zagotovilo, da bo potovanje lepo. In res, ob prihodu v Windhoek je bilo že vse pozabljeno. Nato smo dan za dnem, do zadnjega trenutka, vsi uživali v samih lepih stvareh: v prekrasni naravi, zanimivih ljudeh, lepem vremenu, kvalitetni hrani in namestitvi ter veseli družbi. Seveda je »levji« delež k lepemu in uspešnemu potovanju prispeval »naš« oz. vaš vodič Andrej. Bili smo krasna in enotna skupinica samih pozitivnih ljudi! Hvala vsem, ki ste se trudili okrog tega potovanja in veliko uspehov tudi v prihodnje. S spoštovanjem in lepimi pozdravi,
Salko Pivać in Ivana Bauman
03.01.2012
Sirija, Jordaniji in Izrael
Pozdravljeni!

Vrnitev z našega potovanje v vaši organizaciji je časovno še kar malo odmaknjena, a se kljub temu oglašam. Kljub temu, da sem nekoč zelo veliko potovala na različne kontinente sveta, so mi domači o dolgih 37 letih spet omogočili, da sem šla v vaši organizaciji na 12 dnevno potovanje po Siriji, Jordaniji in Izraelu. Zelo, zelo lahko pohvalim vašo vodnico Stašo, ki je bila enakratna v vseh pogledih. Posebej je bil dober in zanimiv vodnik Naser v Siriji, enako vodnik Ibrahim v Jordaniji in posebej vodnik Srdžan v Izraelu. Skratka potovanje ocenjujem le v superlativih in se za vse prav lepo zahvaljujem. Z veseljem bom delala reklamo za vašo potovalno agencijo, ki je doslej nisem poznala drugače kot iz vaših reklam.
Lojzka Pangeršič
02.01.2012
Veliki kitajski krog
Z ženo in drugimi člani potovanja po Kitajski smo navdušeni nad izvedbo in vodenjem potovanja. G. Tomaž je presegel vsa pričakovanja pri vodenju, vsebini predstavitev, ponudbi dodatnih ogledov, reševanju manjših problemov in vsega drugega, kar vpliva na zadovoljstvo udeležencev. Zato se zahvaljujemo vodstvu turistične agencije in upam, da se kmalu srečamo na naslednjem potovanju! Lep dan vam želim!
Jože Šegel
02.01.2012
Gvatemala
Spoštovani!
Mislim, da je običajno lažje sesti k pisanju in napisati pritožbo, kot pa napisati kaj takrat, ko so stvari zelo dobre. Tudi sama nisem izjema, pa sem se vseeno odločila, da vam to pot napišem. Ne bom rekla, da mi je agencija Trud neznanka, vedno je šlo vse v redu, ampak tako kot je bilo na izletu v Gvatemalo s Trudom in Gimnazijo Poljane pa je zagotovo skoraj neponovljivo. Vse, kar se je dogajalo pred potovanjem in na potovanju, je bilo odlično, za kar gre zasluga sestavljalcem programa, agenciji Trud, vodiču Urošu in lokalnemu vodiču Kristoferju. Pohvalila bi rada prav vse, ampak bom vseeno malo naštela. Odlično je bilo:
a) pestrost in usklajenost programa (izkopanine, vožnja po reki, nočni sprehod po Tikalu, vožnja po jezeru, vzpon na vulkan …),
b) Čas obiska – npr. večer v Copanu, ko smo bili v parku sami (samo pomislila sem, kaj bi dala, da bi se mi kaj takega zgodilo na atenski akropoli),
c) Spoznavanje domačinov – obisk v mali vasici ob jezeru Atitlan, večer pri domačinih, vožnja z mestnim avtobusom,
d) Skoraj vsa namestitev in predvsem vsa hrana in presenečenja (vino na vrhu piramide v Tikalu, kosilo na Pacayi), ki nam jih je pripravil Kristofer.
Zelo lepo je bilo tudi, kako sta Uroš in Kristofer ves čas skrbela za nas in seveda, da je program tekel brez zapletov in bil več kot 100% izpolnjen. Ne bi se hotela hvaliti, ampak kar veliko sem že prepotovala, v lastni režiji ali s kakšno agencijo, pa tako odličnega izleta še nisem doživela. Še vedno mi v spominu odzvanja stavek enega od popotnikov, ko smo zaključevali izlet na letališču v Gvatemali. Rekel je: »Če bi sam šel na tak izlet, bi želel, da bi bilo vse ravno tako kot na tem izletu, samo podaljšal bi ga za kak dan«. Ponavadi, ko zaključujemo tak »šolski« novembrski izlet se že dogovarjamo o novih destinacijah. To pot pa ni bilo tako, še vedno se pogovarjamo in spominjamo, kako lepo nam je bilo v Gvatemali. Naj zaključim. Še enkrat hvala za tako izjemen izlet. 
udeleženka potovanja
11.07.2011
Skandinavija
Pred tremi dnevi sem se vrnila iz potovanja po Skandinaviji. Vse pohvale gredo vodiču Urošu, ki nam je pomagal spoznavati te tuje dežele zelo strokovno in zanimivo. Pohvale gredo tudi obema šoferjema in izboru hotelov. V upanju na čimprejšnja potovanja vas lepo pozdravljam,
Marina P.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji