domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Uganda in Ruanda
Izjemni naravni parki, gorske gorile in šimpanzi

Deželi, ki imata vzdevka Biser Afrike (Uganda) ter Dežela tisočerih gričev (Ruanda) nam ponujata izjemno potovalno doživetje. Predvsem za ljubitelje narave je to lahko eno najlepših potovanj sploh, sej se nedotaknjeni naravni parki vrstijo eden za drugim. Tu najdemo izredno raznolikost živalskih vrst, od vseh »klasičnih« afriških živali in »velikih pet«, številnih vrst ptic, verjetno pa sta deželi najbolj znani kot dom gorskih goril, saj tu živi kar polovica svetovne populacije teh primatov. Narava nas preseneča in navdušuje na vsakem koraku, spoznavali bomo najvišjo gorsko verigo v Afriki, čarobno jezero Bunyonyi, zapluli po reki Nil, najdaljši reke na svetu, prečkali ekvator…

Na sledi za gorskimi gorilami, potopis
Intervju z Mihom, ustanoviteljem Edirise, ki že 15 let živi v Ugandi

od 16.nov.2018
do 27.nov.2018
Cena
4.190 (najmanj 10 potnikov),
4.290 (najmanj 8 potnikov),
4.390 (najmanj 6 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Entebbe
Zjutraj se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim vmesnim postankom poletimo proti Ugandi.
2. dan: Kampala
Ogled ugandske prestolnice. Kampala je mirno mesto, s prijetno mešanico afriškega vsakdana in kaosa ter modernih stavb, hotelov in restavracij. Med ogledi spoznamo parlament, mošejo, vstopili bomo tudi v Narodni muzej. Sprehodili se bomo po barviti lokalni tržnici in imeli možnosti prvih nakupov... Večerja in nočitev.
3. dan: Kampala-Ziwa-NP Murchison Falls
Zjutraj bomo zapustili prestolnico in se odpeljali proti severu dežele. Na poti se bomo ustavili v sirotišnici za nosoroge, Ziwa Rhino Santcuary. Potem, ko so bili nosorogi v Ugandi že iztrebljeni, so jih v Ziwo ponovno pripeljali iz zavetišč drugih afriških dežel. V parku je poleg nosorogov še nekaj drugih živalskih vrst: antilope, oribiji, ptice… Po zanimivem ogledu nadaljujemo vožnjo do narodnega parka Murchison Falls ter se zapeljemo kar do vrha slapov. Pogled na največje slapove reke Nil je res veličasten. Večerja in nočitev.
4. dan: NP Murchison Falls
Ves dan bomo preživeli v tem prelepem parku. Zjutraj se bomo odpravili na prvi safari na našem potovanju. Največji in najbolj raznovrsten narodni park v Ugandi lahko ponudi res marsikaj in tako bomo tudi mi uživali v opazovanju slonov, elegantnih žiraf, antilop, tu so vodni bivoli, oribiji, morda uzremo celo leva… Nato se vrnemo v lodže. Popoldan nas čaka prijetna vožnja z ladjo po Nilu vse do slapov in tudi tokrat bomo v družbi živali od nilskih konjev do krokodilov… Večerja in nočitev.
5. dan: NP Murchison Falls-NP Kibale
Zapuščamo reko Nil in se odpeljemo proti jugu, kjer nas čakajo nova doživetja. Vožnja do narodnega parka Kibale je dolga približno osem ur, vendar nam bo pot hitro minevala v spoznavanju tradicionalnega afriškega življenja, lokalnih vasic, prebivalcev, naredili bomo tudi nekaj postankov. Večerja in nočitev.
6. dan: NP Kibale
Zeleni pragozdovi narodnega parka Kibale slovijo predvsem po primatih, saj jih tu najdemo kar 13 različnih vrst. Prave zvezde med njimi pa so seveda šimpanzi, zaradi katerih tudi pride v park večina obiskovalcev. Tako bomo tudi mi preživeli zanimivo dopoldne v gozdu ter spoznavali te simpatične sesalce. Popoldne imamo prosto, vendar narodni park ponuja še kar nekaj aktivnosti, ki jih lahko poskusite: zanimivi in poučni sprehodi po gozdu, opazovanje ptic, nočni safari… (izleti so opcijski: od 10-15 USD za posamezno aktivnost). Večerja in nočitev.
7. dan: NP Kibale-Ruwenzori-NP Queen Elizabeth
Dan spet preživimo na poti proti naslednjemu narodnemu parku. Tokrat nam bo vožnjo popestrilo gorovje Ruwenzori, ki je najvišja gorska veriga v Afriki. Ustavimo se na najbolj slikovitih mestih in
uživamo v pogledih na rože, plantaže čaja, vulkanska jezera… Po prihodu v park namestitev, večerja in nočitev.
8. dan: NP Queen Elizabeth
Narodni park Queen Elizabeth je še eden od izjemnih parkov v Ugandi, kjer bomo res uživali v opazovanju pestrega živalskega sveta. Park se med drugim ponaša z več kot 600 vrstami ptic, prečka pa ga tudi ekvator. Med jutranjim safarijem opazujemo črede bivolov, kobov, antilop, hijen, tu živijo leopardi, levi… Vsak, ki pride v ta narodni park mora tudi na vožnjo z ladjico po kanalu Kazinga, kjer uživamo v družbi nilskih konjev in številnih ptic, bivolov ter krokodilov. Večerja in nočitev.
9. dan: NP Queen Elizabeth-NP Bwindi
Kot smo že navajeni, se bomo danes spet premaknili proti jugu. Naš cilj bo narodni park Bwindi, kjer nas čaka vrhunec potovanja – srečanje z gorskimi gorilami. Prav na tem območju med Ugando, Ruando in Kongom živi največja populacija teh goril na svetu. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
10. dan: NP Bwindi-jezero Bunyonji
Že zgodaj zjutraj se odpravimo v narodni park, kjer bomo s pomočjo izkušenih rangerjev iskali gorile. Te se ne premikajo toliko kot npr. šimpanzi, kljub temu pa lahko hodimo tudi nekaj ur in beremo njihove sledi. Seveda pa na koncu srečanje z njimi odtehta vsako kapljico znoja, saj je doživetje res nepozabno. Popoldne vožnja po slikoviti pokrajini do jezera Bunjonyi. Na poti nas spremljajo manjše vasice, kjer naredimo kakšen postanek in se spoznamo z lokalnimi navadami, afriško arhitekturo… Večerja in nočitev.
11. dan: jezero Bunyonyi-Ruanda-Kigali
Dan posvetimo dogajanju okoli idiličnega jezera Bunyonji, ki je ena od največjih naravnih znamenitost Ugande. Posejano je z devetindvajsetimi otočki, od katerih je večina nenaseljenih. Jutranje meglice in strma, terasasto obdelana pobočja okoliških hribov dajejo pokrajini prav mistično podobo. Jezero je eno najglobljih na svetu, kljub temu pa bo vožnja z ladjico pravi užitek. Obiskali bomo muzej lokalnega plemena Muchiga in tudi center projekta Edirisa, ki pomaga lokalnim prebivalcem, predvsem otrokom, s prostovoljstvom, tečaji, posvojitvami na daljavo… Popoldan se odpeljemo proti Ruandi. Večerja in nočitev.
12. dan: Kigali-Evropa
Ruanda je danes mirna dežela, imenovana tudi Dežela tisočerih gričev, kar lahko najbolje spoznamo prav v tej slikoviti pokrajini v bližini tromeje. Prestolnica Kigali je po masakrih sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja skoraj povsem spremenila podobo in zrasla v prijetno in mirno afriško mesto. Danes je njegova najpomembnejša točka morda prav muzej in spominski center, ki opominja na nesmiselni genocid. Ogled mesta in muzeja ter nekaj prostega časa. Zvečer nas čaka polet v Evropo.
13. dan: Ljubljana-Maribor
Pristanek na enem od okoliških letališč in še prevoz do odhodnih krajev.
28.03.2017
Uganda in Ruanda
Dve državi v osrčju črne Afrike. Dve, izmed najrevnejših držav na svetu. Ampak v bogastvu narave in prijaznosti ljudi občutiš tisto notranje zadovoljstvo. In ko si v enem najstarejših pragozdov na svetu 1 meter od samca gorile, v drugem pragozdu pa opazuješ norčije in poslušaš kričanje šimpanzov, pa se znajdeš par metrov od nosorogov in ko se po reki Nil voziš med nilskimi konji in opazuješ levinjo, kako lenobno hodi po savani in žirafe, ki obirajo listje z dreves, pa slone, ki ti prečkajo cesto... takoj pozabiš na revščino in trume otročkov, ki z vzklikanjem in mahanjem pozdravljajo na vsakem koraku. In ko pozno popoldne prideš v lep, urejen in v naravo postavljen lodge in te postrežejo z izvrstno hrano, si rečeš... HVALA TRUD! Izvrstno pripravljeno potovanje!
Tatjana Ojo
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji