domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > AFRIKA IN ORIENT > ETIOPIJA > Etiopija, jug in podaljšanje na sever
Etiopija, jug in podaljšanje na sever
»Divji« jug z avtohtonimi ljudstvi in možnost podaljšanja na sever z izjemnimi kulturnimi spomeniki

Mnenje naše potnice o potovanju v južno Etiopijo: 
"Čas me je naučil, da vsake oči fokusirajo svojo barvo dogodka na unikaten način. V južni Etiopiji, ki sem jo obiskala pred časom, so svet, zvezde, čas in ljudje drugačni. Težko je opisati to divjino na afriškem kontinentu. Pustolovščina se je začela takoj, ko sem spoznala našega vodiča in v Adis Abebi s požirkom jirgacheffe (vrsta kave) in koščkom indžire, ki ima obliko velike palačinke, narejene iz teffa (moka) in kvasovk. Etiopija je v svetovno dediščino razvad prispevala kavo. Ne gre prezreti, da je znamenita afriška tektonska prelomnica tudi geografska zibelka človeštva in kraj, kjer so bili najdeni najstarejši ostanki hominidov. Navdušena sem bila nad nacionalnim muzejem, ki se ponaša z Lucy, prevzele so me tudi kamnite stele, ki pa niso primerljive z vso očarljivostjo neizprosne pokrajine, ki ponekod ponuja v širna prostranstva bombažna in pšenična polja, drugod pa daje temu ljudstvu ravno dovolj za preživetje. In potem spet gorovje, ki ga krasijo kavne plantaže, reke in jezera s svojevrstno barvo, ki potniku ob postanku ponudi nepozabne slikovite dogodivščine, pogled na otrple krokodile, najrazličnejše neobičajne vrste ptic in neponovljive sončne zahode. Dežela ponuja prikupne vasice, revščino, obljudene tržnice, kjer se v svojih tradicionalnih opravah srečujejo nepopisno zanimiva prvinska plemena. Ta velikodušna dežela je zatočišče zadnjim tradicionalnim plemenskim kulturam Afrike, kar je bilo najbolj občutiti ob reki Omo, ki se zdi kot nekakšno nadrealistično potovanje v svet, izgubljen v času in prostoru. Želim še obiskati velikodušno Etipijo z izginjajočim plemenskim ljudstvom, ki vzbujajo pozornost tudi zaradi keramične ploščice v ustnici. In ko človek doživlja to divjino, ta košček afriškega sveta se zave smisla življenja. V vrtincu tolikšnih dogodivščin pride do spoznanja, da je vir življenja voda, bogastvo je zdravje in umetnost je nasmeh lačnega in žejnega otroka. Iskrena hvala Trudu in pogumnemu, iznajdljivemu, profesionalnemu vodiču. N.K.

Sever dežele nas bo navdušil z izjemnimi naravnimi lepotami ter izrednimi kulturnimi spomeniki. Zaradi odsotnosti tujcev so se do danes ohranile mnoge kulturne posebnosti in navade. Najbolj znane so podzemne cerkve v Lalibeli, vendar je tu še mnogo več...

Etiopija - gospodarski čudež z napako

od 10.nov.2014
do 21.nov.2014
Cena
2.390 (najmanj 15 potnikov),
2.490 (najmanj 10 potnikov),
2.590 (najmanj 8 potnikov),
890 (podaljšanje na sever),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Istanbul-Adis Abeba
Popoldan se bomo zbrali na ljubljanskem letališču ali se odpeljali do enega od okoliških letališč (v tem primeru prevoz iz Maribora in Ljubljane) ter z enim postankom poleteli v Etiopijo.
2. dan: Adis Abeba
Prvi dan je namenjen ogledu etiopske prestolnice, ki je tretje največje mesto v Afriki. Na skoraj 2.500 metri nadmorske višine se ponaša s prijetno klimo skozi vse leto, saj leži na obronkih pogorja Entoto, od koder se nam odpira zelo lep pogled na mesto. Kljub velikosti ima Adis Abeba še vedno tudi pridih podeželja, saj lahko mimogrede naletimo na oslička pred semaforjem ali kozo, ki se pase na travniku pred stolpnico. Obiskali bomo nacionalni muzej, ki je eden najpomembnejših v Afriki in etnološki muzej v palači nekdanjega voditelja Haile Selasija. Ogledamo si tudi katedralo sv. trojice, ki je največja ortodoksna cerkev v deželi, nato pa zavijemo še na »Merkato«, največjo odprto tržnico vzhodne Afrike, kjer lahko kupimo vse od »a do ž«. Večerja in nočitev.
3. dan: Adis Abeba-Arba Minch
Zjutraj bomo zapustili Adis Abebo in se po planoti Velikega tektonskega jarka napotili proti jugu. Na poti si ogledamo kamnito cerkev Adady Maryam iz 12. stoletja, kakršna je na plemenskem jugu prava redkost. Ustavili se bomo še v bližini vasi Tiya, kjer se nahaja polje, posejano z velikimi kamnitimi stelami o katerih je še danes znanega bolj malo. Pot proti južni prestolnici Arba Minch nas bo vodila mimo najrodovitnejše zemlje v Etiopiji, kjer gojijo bombaž in sadje. Občudovali bomo lahko zelena hribovja in dve največji jezeri v Etiopiji, jezero Chamo in jezero Abaia. Zvečer prispemo v Arba Minch. Večerja in nočitev.
4. dan: Arba Minch-narodni park Nechisar-Chencha-jezero Chamo-Arba Minch
Dan bomo posvetili opazovanju narave in živali. Zjutraj se bomo odpravili v narodni park Nechisar, kjer domujejo zebre in gazele. Tu najdemo celo paleto različnih življenjskih prostorov od odprtih savan do akacijevih gozdov. Pobeljena savanska trava je parku dala tudi ime Nechisar, kar v prevodu pomeni »bela trava«. Ustavili se bomo v vasi Chencha ter se spoznali s plemenom Dorze, ki je znano po gradnji nenavadnih bivališč iz bambusa, visokih tudi več kot deset metrov. Prijazni domačini nam bodo pokazali še način izdelave njihovih tradicionalnih belih oblačil »šem«. Popoldan se odpravimo na jezero Chamo, kjer ob boku povodnih konjev živi ena največjih populacij krokodilov. Območju ljubkovalno pravijo kar krokodilja tržnica, pa ne zato, ker bi tam prodajali izdelke iz krokodilje kože, ampak ker je to najboljši način za opazovanje krokodilov v Afriki. Povratek v Arba Minch, večerja in nočitev.
5. dan: Arba Minch-Konso-Weyto-Turmi
Čaka nas spoznavanje različnih plemen južne Etiopije. Najprej se bomo v bližini mesta Konso spoznali z istoimenskim poganskim plemenom, znanem po barvitih oblačilih in nenavadnih lesenih kipih, ki jih uporabljajo kot nagrobnike. Svojo zemljo obdelujejo na terasastih poljih, ki jim omogočajo preživetje v tej suhi pokrajini. Našo pot bomo nadaljevali proti vasici Weyto, v okolici katere živi majhna etnična skupina Tsamai. Ti preprosti nomadi, ki se preživljajo z osnovnim poljedelstvom in živinorejo, so znani po pridobivanju medu, ki ga rade volje tudi prodajo. Zadnje ljudstvo, ki ga bomo danes spoznali so Arbori, ki jih prepoznamo po nakitu iz pisanih kroglic in aluminija. Poznani so tudi po svojih nenavadnih bivališčih, ki se nahajajo visoko od tal. Dan bomo zaključili v vasi Turmi. Večerja in nočitev.
6. dan: Turmi-Omorate-Turmi
Odpeljali se bomo na obrežje reke Omo, kjer ljudstvo Dasenech (njihovo staro ime je Galeb) za čolne uporabljajo izdolbljena debla. Ob sprehodu med vasicami bomo lahko posneli veliko barvitih fotografij. Nato se odpravimo na tržnico plemena Hammer, ki je najštevilčnejša plemenska skupnost v tem delu Etiopije. Poznani so po pridelovanju tobaka in bombaža, izdelkih iz lončevine, nenavadnih frizurah in nakitu ki za seboj vedno skriva nek pomen. Na primer število uhanov, ki jih nosijo moški, pove, koliko žena imajo. Prav tedenska tržnica v Turmiju je prava paša za oči, kjer se bomo z vsemi zanimivostmi tega plemena pobližje spoznali. Večerja in nočitev.
7. dan: Turmi-Jinka
Na poti v mesto Jinka se bomo ustavili v vasi plemena Karo, ki so ena najbolj ogroženih etničnih skupin v tem delu Etiopije. Njihove vasice se nahajajo na vzhodnem obrežju reke Omo, kjer se preživljajo z poljedelstvom. Pripadniki Karojev svoje frizure oblikujejo z pomočjo posušenega blata in jih okrasijo z nojevimi peresi, s seboj pa vedno nosijo lesen vzglavnik, ki jim varuje pričesko med spanjem. Poleg tega so mojstri telesnih poslikav, v katere vložijo še posebno veliko truda, ko se pripravljajo na praznovanje. Popoldan bomo prispeli v višje ležeče mesto Jinka, kjer nam bo nekoliko bolj blaga klima povrnila moči. Večerja in nočitev.
8. dan: Jinka-narodni park Mago-Jinka
Danes se bomo odpravili v narodni park Mago, kjer se bomo srečali z enim od najbolj prepoznavnih plemen južne Etiopije, to so nomadski Mursiji. Ženske pripadnice tega plemena poleg poslikanih obrazov največ pozornosti vzbujajo z lesenimi ploščicami, ki si jih natikajo za svojo spodnjo ustnico, moški pa so poznani po ostrih bojih s palicami. Poleg očarljivih Mursijev bomo priča tudi čudoviti afriški pokrajini, ki se spreminja od akacijevih gozdov do tipičnih afriških savan. Na naši poti skozi park bomo z malo sreče videli tudi divje živali, kot so zebre in več vrst antilop. Ob koncu dneva se vrnemo nazaj v mesto Jinka, kjer nas čaka večerja in nočitev.
9. dan: Jinka-Key Afar-Yabelo
Na poti iz Jinke v Yabelo se ustavimo v mestu Key Afar, kjer vsak četrtek poteka velika tržnica, ki jo obiskujejo člani plemen Banna, Hamer in Ari v svojih opravah iz kozjega usnja, okrašenih z kopico barvnega nakita. Seveda jo bomo obiskali tudi mi in bili priča vsej barvitosti in tradiciji, ki jo ta lahko ponudi. Prijazni domačini, katerim tujci sicer niso nepoznani, se radi zapletejo tudi v kakšen pogovor, ker smo konec koncev mi njim ravno toliko zanimivi, kot so oni nam. Pot nadaljujemo nazaj preko Konsa v Yabelo. Tam si bomo za konec dneva ogledali še tako imenovane pojoče vodnjake, kjer ljudstvo Bornea vodi tisočglavo čredo goveda do dragocene vode. Večerja in nočitev.
10. dan: Yabelo-Awasa
Danes se bo v jutranjih urah pričel naš povratek proti severu države. Pot nas bo tokrat vodila po vzhodnji strani jezer Abaia in Chamo. Popoldne bomo prispeli v mesto Awasa, ki stoji ob istoimenskem jezeru. Mesto in jezero sta odlično pozicionirana za kratek počitek na poti proti prestolnici. Obrežje jezera je polno življenja, še posebno pogoste so ptice kot so štorklje, čaplje, vodomci in drugi, v vodi pa prebivajo mnoge vrste rib. Prestanek dneva bomo tako preživeli na živahni tržnici in na sprehodu ob jezeru. Večerja in nočitev.
11. dan: Awasa-Wondo Genet-Adis Abeba
Zjutraj si bomo v Awasi ogledali ribjo tržnico, potem pa se odpravili v počitniško naselje v mestu Wondo Genet. Tu se bomo lahko malo odpočili, se namočili v naravnih termalnih bazenih ali pa si privoščili sprehod po čudoviti naravi. V Adis Abebo se bomo vračali mimo dveh jezer. Langano je postavljen v čudovito naravno kuliso več kot 4.000 metrov visokega gorovja Arsi, Ziway pa je največje jezero na planoti Velikega tektonskega jarka. Tu bomo z nekaj sreče videli flaminge, pelikane, ibise in druge vrste ptic. Zvečer prispemo v Adis Abebo. Večerja in nočitev.
12. dan: Adis Abeba-Istanbul-Ljubljana / Adis Abeba-Debre Libanos-Bahar Dar
Polet z enim postankom v Ljubljano ali na eno od okoliških letališč (v tem primeru prevoz do Ljubljane in Maribora).

PODALJŠANJE SEVER:
Z avtobusom se odpravimo na slikovito pot proti severu. Na pot nas čaka ogled samostana Debre Libanos, pomembnega središča etiopske ortodoksne cerkve. Ob Modrem Nilu tako prispemo do Bahar Darja ob jezeru Tana. Večerja in nočitev.
13. dan: slapovi Modrega Nila, jezero Tana
Bahar Dar je znan kot izhodišče za obisk slapov na Modrem Nilu, do katerih se spustimo tudi mi. Popoldan pa je namenjen obisku jezera Tana, največjega jezera v deželi, kjer leži več kot trideset otočkov, večina od njih pa se ponaša s spomeniki velikega kulturnega pomena. Večina samostanov izvira iz 16. in 17. stoletja, ponekod pa so bila svetišča že v predkrščanskem obdobju. Tu so menihi našli svoj mir za meditacijo in ustvarjanje, mnogi kralji pa so se odločili, da bo tu njihovo zadnje počivališče. Z ladjico se bomo zapeljali do samostana Ura Kidane Meret, kjer je shranjena pomembna zbirka starih križev in kron, ponaša pa se tudi s čudovitimi slikami svetnikov. Večerja in nočitev.
14. dan: Bahar Dar-Gondar
Odpeljemo se v Gondar, mesto gradov in cerkva. Najbolj so znane stvaritve dinastije Fasiladas, ki je Gonder proglasila za prestolnico Etiopije. Gonderski slog gradnje in oblikovanja je eden najbolj barvitih v zgodovini dežele, kar bomo spoznavali pri ogledih spomenikov, ki jih je zapustila ta dinastije. Arhitektura kaže tudi vplive Evrope, Indije in islamskih dežel, kar govori o živahnem trgovanju tistega časa. Prava umetnina je cerkev Debre Berham Selasie, ki jo krasijo čudovite freske in je ena najlepših v Etiopiji. Večerja in nočitev.
15. dan: Gondar-Lalibela
Čaka nas pot v Lalibelo, morda celo najimpresivnejši kraj na naši poti in tudi v svetovnem merilu eno od čudežnih del človeških rok, ki ga je pod svoje okrilje vzel Unesco. Sicer majhna vasica slovi po enajstih monolitnih cerkvah, izklesanih iz žive skale. Cerkve, ki jih krasi izjemna dodelanost, so nastale v 12. in 13. stoletju in vsako odlikuje unikaten slog. Kraj je dobil ime po Lalibeli, vladarju dinastije Zagwe, imenujejo pa ga tudi Črni Jeruzalem in je najpomembnejši romarski kraj v deželi. Popoldan začnemo s spoznavanjem spomenikov. Večerja in nočitev.
16. dan: Lalibela
Dan preživimo v Lalibeli med spoznavanjem cerkva, ki so z reko razdeljene na severno in vzhodno skupino, med seboj pa so povezane s podzemnimi hodniki. Večino od njih krasijo freske in drugi čudovito izklesani detajli. Najbogatejša je verjetno cerkev Bet Georgios, ki je zgrajena v obliki grškega križa. Popoldne tudi nekaj prostega časa. Večerja in nočitev.
17. dan: Lalibela-Adis Abeba
Prosto do poleta v Lalibelo, kjer imamo popoldne nekaj prostega časa za zadnje nakupe in še večerjo s foklornim programom. Sledi odhod na letališče.
18. dan: Adis Abeba-Ljubljana
Polet z enim postankom v Ljubljano ali na eno od okoliških letališč (v tem primeru prevoz do Ljubljane in Maribora).
17.12.2012
Etiopija, jug in podaljšanje na sever
Anketni list o potovanju po Južni Etiopiji sem nekje založila, vam pa moram sporočiti, da ste pripravili enkraten program in nam dodelili enkratnega vodiča, ki nas je z izvrstno organizacijo, izvirnostjo, poznavanjem terena, običajnih ljudi, plemen in njihovih nenavadnih običajev vodil po čudoviti pokrajini, zanimivih krajih, vaseh, tržnicah, med slikovitimi plemeni in njihovimi domovanji… in poskrbel, da smo videli in doživeli še več, kot nam je bilo »predpisano«. Vsak dan, vsak dogodek in vsak kraj na naši poti je bil poseben, doživet in nepozaben; v gruči veselih otrok (še posebej, ko jim je Rožle »organizirano« delil bonbone), med pisano pobarvanimi in zanimivo okrašenimi telesi, v nepopisni gneči na tržnicah in vsem kar tam ponujajo, med velikanskimi krokodili, v vožnji med kravami, pokušanjem okusne etiopske hrane in pijače, v sirotišnici, šoli... Tudi naše namestitve so bile nekaj posebnega, daleč najlepše pa je bilo pri Dorzah. Potovanje po južnem delu Etiopije je bilo res prava paša za oči in dušo, vredno obiska. Za organizacijo in izvedbo tega izjemnega potovanja se vam zahvaljujem in vam želim lep dan.
Danica Okleščen
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji