domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Maroko
Kraljevska mesta, Sahara, Atlas in Marakeš

Tudi največji svetovni popotniki bodo potrdili, da je Maroko ena od najlepših dežel, ki so jih kadarkoli obiskali. Čeprav lahko Evropo z njegovega skrajnega severnega dela ugledamo že s prostim očesom, je to vendarle čisto drugi svet, saj bomo pogosto imeli občutek, kot da smo se prestavili nekaj stoletij nazaj ali v pravljice iz Tisoč in ene noči. Posebno doživetje je seveda barantanje na slikovitih tržnicah, sončni zahod na puščavskih sipinah Sahare, raziskovanje prelepih kasb in pogled na znameniti Atlas. Pridružite se nam torej na tej nepozabni poti v magičnem svetu med širnim Atlantikom in skrivnostno Saharo.

Polona iz Maroka

od 31.okt.2022
do 07.nov.2022
Cena
1.190 (najmanj 20 potnikov),
1.250 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Casablanca
Jutranji odhod proti beneškemu letališču, od koder poletimo v Maroko. Pristanek v Casablanci, kjer nas že navduši mogočna mošeja Hasana II. (notranji ogled za doplačilo). Večerja in nočitev.
2. dan: Rabat-Meknes-Volubilis-Fes
Zjutraj ogled maroške prestolnice Rabat, ki ga imenujejo Belo kraljevsko mesto. Videli bomo zunanjost kraljeve palače, mavzolej Mohameda V., Hasanov stolp. Sledi postanek v Meknesu za fotografiranje ob znamenitih vratih Bab el Mansour. Za konec zanimivega dneva še obisk Volubilisa, nekdanjega rimskega mesta, ki danes velja za najlepše arheološko najdišče v Maroku. Dan zaključimo v Fesu, večerja in nočitev.
3. dan: Fes
Pred nami je že nov vznemirljiv dan in eno najbolj fascinantnih maroških mest. Vsekakor pa mesto z najbolj zanimivo, slikovito, pravljično medino. Tu lahko človek med raziskovanjem in izgubljanjem po ozkih uličicah mimogrede izgubi nekaj ur ali pa celo dni, če mu tako »paše«. Tu se bomo res počutili kot v srednjem veku ali v eni od zgodb iz legendarnih zgodb iz »1001 noči«. Feška medina je prav zares ena najbolj vznemirljivih v vsem arabskem svetu. Mesto pa je hkrati tudi pomembno kulturno in umetniško središče, saj ima veliko mošej, šol, trgov in očarljivih četrti, kot je na primer judovska. Skriva pa še veliko drugih zanimivosti, ki jih prepustimo kar našemu lokalnemu vodniku... Večerja in nočitev.
4. dan: Fes-Atlas-Erfoud
Odpotujemo novim doživetjem naproti. Počasi se bomo približevali gorovju Atlas, ki je v tu poznano kot maroška Švica, saj pozimi zaživi kot pravo smučarsko središče. Seveda ni tako mondeno kot kakšen St. Moritz, za domačine pa je smučanje vseeno prvovrstno doživetje... Južni predel Maroka je izredno zanimiv, raznolik in hkrati povsem drugačen od obale, ki jo bomo spoznavali kasneje. Leži na pragu Sahare in slovi po toplem soncu, dolgih oazah ter po kasbah - ostankih nekdanjih utrdb. Ob poti bomo srečevali pastirje in puščavske nomade s svojimi čredami ovac. Popoldne prispemo v Erfoud, živahno berbersko mestece, kjer bo možnost obiska bližnjih sipin in ogled puščavskega sončnega zahoda (doplačilo vodiču, cca 40 evrov). Večerja in nočitev.
5. dan: Erfoud-Todra-dolina Dades-Ouarzazate
Zjutraj odhod proti enemu najlepših naravnih čudes Maroka, znameniti soteski Todra, kjer se bomo podali v objem njenih visokih sten. Vožnjo nadaljujemo po eni izmed najbolj slikovitih cest v deželi po dolini reke Dades, ki je znana tudi kot pot tisočerih kasb. Celotno področje pa že dolgo slovi po gojenju vrtnic ter kremah in rožni vodi, ki jih iz njih izdelujejo. Zagotovo bo kakšna posodica opojno dišeče rožnate kreme pristala tudi v naši kovčkih, predvsem pri damah, saj na kožo deluje zelo blagodejno. Prihod v Ouarzazate v večernih urah. Večerja in nočitev.
6. dan: Ouarzazate-kasba Ait Benhaddou-Marakeš
Zjutraj nadaljujemo naše maroško potepanje... Spet se srečujemo s kasbami, nomadi, otroci ob cesti, pred nami pa bo kmalu tudi najbrž najbolj »razvpita« maroška kasba Ait Benhaddou, za obnovo katere je denar prispeval tudi UNESCO. Zaradi izredne slikovitosti in fotogeničnosti se Ait Benhaddou pogosto znajde na naslovnicah tujih revij o Maroku, tu je bilo posneto tudi veliko filmov. Že nas nato čaka znameniti prelaz Tička, najvišja točka naše atlaške poti, kjer sledi obvezno fotografiranje in nato spust v ravnice na drugi strani Atlasa. Morda se kje na potu ustavimo na krožniku priljubljenega tadžina in skodelici metinega čaja... Končno prihod v magični Marakeš. Najbrž bomo zavili kar na slavni Džema El Fna in se čudili vzdržljivosti kakšnega fakirja? Večerja in nočitev.
7. dan: Marakeš
Obisk glavnega trga, kjer se izgubimo v vrvežu tradicionalnih glasbenikov, zdravilcev, krotilcev kač, akrobatov... Moda pa raje zavijemo h kakšni napovedovalki prihodnosti...? Tudi na okoliških sukih je živahno in trgovci se bodo z nami z veseljem pomerili v umetnosti barantanja. Ena najbolj priljubljenih »delikates« ali pa daril za domače je najbrž arganovo olje. Čaka nas spoznavanje drugih delov mesta: vidimo znameniti minaret Koutubia, obiščemo palačo Bahia in grobnice dinastije Saadijcev... Zvečer odhod v Casablanco. Večerja in nočitev.
8. dan: Casablanca-Ljubljana
Odhod na letališče ter polet v Benetke, od koder nas čaka še avtobusni prevoz do Ljubljane.
13.05.2013
Maroko
Po dolgem času sva se odpravila na potovanje z agencijo. Odločitev je bila zadetek v polno. No, tudi priporočila znancev in mnenja popotnikov z agencijo Trud niso vnemar vzeta. Maroko z Damjanom Glinškom je bil čista desetka in morda še več! Res sva še vedno polna vtisov in zadovoljstva, ki ga je pustilo potovanje po Maroku. Damjan je bil pri svojem vodenju resnicno vešč svojega posla. Tudi izbor lokalnega vodica Murata in obcasnih lokalnih vodicev je bil odličen. Da ne govoriimo o izboru ogledov in prenocišč. Hvala vsem na Trudu in njihovim pomočnikom, da ste nam daljno deželo prikazali v spektru razlik in nasprotji, ki se kažejo v tej deželi. Ponavadi sva samopotovalca in veva koliko truda je potrebno, da si pred potovanjem pridobiš informacije o znamenitostih, značilnostih in seveda o možnostih nočitev v neki deželi. Nekatere stvari odkriješ po naključju, do nekaterih te vodijo pisani vodiči. Včasih imaš sreco, drugič ne gre vse tako kot bi si na potovanju želel. Če se odpraviš na potovanje s Trudom teh skrbi ni. Vse teče kot po maslu - ali kot po arganu, po katerem smo Damjana največ spraševali. Res nama je bilo lepo. Hvala Damjanu in njegovi maroški ekipi za vse lepe in varne trenutke v Maroku.
Mira in Peter Oblak
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji