domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Vietnam, Kambodža in Burma
Prelepe budistične dežele, ki vas bodo za vedno začarale - možnost počitnic na Phuketu
od 18.nov.2013
do 06.dec.2013
Cena
3.490 (najmanj 20 potnikov),
3.590 (najmanj 15 potnikov),
3.790 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Azija
Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču oziroma se z avtobusom odpeljeli do enega od bližnjih letališč in z enim vmesnim postankom poleteli proti Aziji.
2. dan: Hanoi
V popoldanskih urah prispemo v Hanoi, izredno prijetno mesto, polno zelenih parkov, slikovitih jezer, templjev, zanimive arhitekture. Prvo spoznavanje s panoramsko vožnjo, če pa bo čas dopuščal, se bomo že sprehodili po labirintu ulic starega dela mesta, ki se ni spremenil že stoletja. Večerja in nočitev.
3. dan: Hanoi
Dan je namenjen raziskovanju očarljivega Hanoia. Morda si bomo za začetek v mestu, ki so mu rekli tudi vzhodni Pariz, privoščili pravo francosko štručko, zanimivo pa bo poskusiti tudi vožnja z rikšo po starem mestu. Obiskali bomo Ho Chi Minhov mavzolej in hišo, v spominskem parku je tudi slavna pagoda enega stebra, ki spominja na lotusov cvet. Lep primer tradicionalne vietnamske arhitekture je tempelj literature, ki je znan kot vietnamska univerza. Sprehodili se bomo do jezera in se za trenutek ustavili ter opazovali vrvež domačinov. Popoldan bomo obiskali še etnološki muzej, ki odlično prikazuje življenje in navade različnih ljudstev v deželi. Po večerji obiščemo gledališče vodnih lutk, ki je ena od tradicionalnih vietnamskih umetnosti. Nočitev.
4. dan: Hanoi-Halong Bay-Hanoi
Čaka nas še en prelep dan, saj se bomo odpeljali do morja in se vkrcali na ladjo, ki nas bo popeljala po čudovitem zalivu Halong. Iz turkiznega morja raste več kot tri tisoč apnenčastih otokov, ki so zaradi lepote in slikovitosti uvrščeni v Unescovo naravno dediščino. Na enemu od otočkov bomo raziskali manjšo podzemno jamo. Na ladji si bomo privoščili tudi okusno kosilo. Zvečer povratek v Hanoi. Večerja in nočitev.
5. dan: Hanoi-Hue-Hoi An
Zjutraj poletimo proti osrednjemu delu dežele. Včasih je bil Hue eden glavnih vietnamskih kulturnih in verskih centrov, po težkem obdobju diktature pa se v zadnjih letih spet razvija v cvetoče središče ob Dišeči reki. Po njej sem bomo z ladjico zapeljali do pagode Thien Mu, ki je pomembna tudi zato, ker je bila v prejšnjem stoletju središče protivladnih demonstracij. Hue slovi tudi po cesarskih grobnicah vzdolž Dišeče reke. Najlepša je verjetno grobnica vladarja Minh Manga, ki slovi po izjemni arhitekturi in dodelani dekoraciji. V starem delu si ogledamo citadelo s prepovedanim mestom. Spoznamo grobnice cesarjev Khai Dinha in To Duca. Še posebej veličastna je slednja, ki leži v lepem naravnem okolju in jo je cesar uporabljal še za časa svojega življenja za meditacijo, branje, gledališke predstave. Slikovita pot nas nato vodi mimo majhnih vasi in riževih polj do Hoi Ana, ki je najprijetnejše mestece v Vietnamu. Večerja in nočitev.
6. dan: Hoi An
Hoi An je bil nekoč eno najpomembnejših trgovskih pristanišč v tem delu sveta. Tu so se ustavljali trgovci iz Japonske, Indije, Indonezije, arabskega sveta, Evrope. Vse to je pripomoglo tudi k podobi mesta, ki ga krasi očarljiva mešanica različnih arhitekturnih slogov. Mestece je dovolj majhno, da si lahko tudi peš ogledamo glavne zanimivosti. Stari del je pod svoje varstvo vzel Unesco. Sprehodili se bomo do pokritega japonskega mostu, videli najstarejšo hišo v mestu in dvorano, kjer so kronali cesarje. Večerja in nočitev.
7. dan: Hoi An-Danang-Saigon
Dopoldan imamo še nekaj prostega časa za samostojne oglede in sprehode, lahko pa si pri kakšnem od krojačev naročite obleko po meri. Sledi pot proti Danangu mimo plaže China Beach, ki je bila zatočišče Američanov med vietnamsko vojno. Po osrednji vietnamski cesti nas nato vodi slikovita pot mimo majhnih vasi in riževih polj ter preko prelaza Hai Van, kjer se gorska veriga spušča naravnost v južnokitajsko morje. Zvečer poletimo na jug države v Saigon oziroma Ho Chi Minh. Večerja in nočitev.
8. dan: Saigon, tuneli Cu Chi
Odpeljali se bomo do predela Cu Chi, kjer bomo v muzeju dobili v pogled v zgodovino vietnamske vojne. Tu je bilo med vojno izkopanih preko dvesto kilometrov podzemnih rovov, kjer so imeli pravo mesto z bolnišnico, zaklonišči, spalnicami, kuhinjami... Popoldan nam ostane še ogled več kot petmilijonskega Sajgona, uradno Ho Chi Minha. Gotovo je to tudi gospodarsko središče Vietnama z največ tujimi podjetji. Obiskali bomo kitajsko četrt Cholon z veliko tržnico in nekaj templji. Na čase, ko je bil Sajgon prestolnica francoske Indokine, nas bo spomnila katedrala Notre Dame. Večerja in nočitev.
9. dan: delta Mekonga-Siem Reap
Ta dan se bomo srečali z delto Mekonga, ene največjih azijskih rek. Mekong je ustvaril številne kanale, otoke in s čolnom bomo lahko zapluli po tem edinstvenem ekosistemu. Na tukajšnjih riževih poljih pridelajo riža za vso deželo. Ustavili se bomo na kakšnem zanimivem otočku, kjer gojijo tropsko sadje ali orhideje. Pozno popoldan se vrnemo v Saigon, od koder poletimo v Kambodžo oziroma Sieam Reap, izhodišče za ogled veličastnega tempeljskega kompleksa, ki ga ponavadi imenujemo kar Angkor, čeprav tu leži še veliko drugih templjev. Večerja in nočitev.
10. dan: Angkor Wat
Pričnemo z ogledi Angkor Thoma, nekdaj največjega mesta na svetu. Do utrjenega kraljevskega mesta je vodilo pet vrat, obkrožen je bil s sto metrov širokim kanalom. Obiskali bomo njegova južna vrata. Tu je tudi najbolj priljubljen od vseh templjev, Bayon, kjer bomo naleteli na več kot dvesto smejočih se obrazov. Obiskali bomo slonjo teraso, kjer so nekoč prisostvovali javnim prireditvam in kraljevo palačo, od katere sta nam ostala dva bazena, ki ju je kraljeva družina uporabljala za umivanje. Ob sončnem zahodu bomo lepote Angkor Wata opazovali še z ene od teras kakšnega od templjev. Večerja in nočitev.
11. dan: Angkor Wat-Phnom Penh
Nadaljujemo z obiskom glavnega dela Angkor Wata. Tempelj so gradili trideset let in je bil posvečen bogu Višnuju. Zaradi izjemne lepote in umetniške dovršenosti je Unesco razglasil celoten kompleks kot svetovno kulturno dediščino. Tempelj Bantay Srey ima neverjetno natančno izdelane reliefe in skulpture
in je vsekakor eden od najlepših. Spoznali bomo še tempelj Ta Prohm, ki je eden najbolj priljubljenih, saj ga še vedno prerašča džungla, ki so jo namenoma pustili rasti in je videti kot takrat, ko so tempelj odkrili raziskovalci. Popoldne se z avtobusom odpeljemo v kamboško prestolnico Phnom Penh. Med potjo opazujemo zanimivo pokrajino in tradicionalne vasice, skozi katere nas pelje pot. Večerja in nočitev.
12. dan: Phnom Penh-Bangkok
Ogledali si bomo prestolnico Kambodže, ki velja za najlepše mesto francoske Indokine, sicer pa za zametek mest velja ustanovitev templja Wat Phnom. Spoznamo tudi Kraljevo palačo in srebrno pagodo, ki premore skoraj šest ton srebra. Za pravi biser velja nacionalni muzej z zbirkami kmerske umetnosti iz vse dežele. Seveda pa ne moremo mimo muzeja Tuol Sleng, kjer spoznamo krvavo zgodovino vladavine Rdečih Kmerov. Za vedrejše razpoloženje se bomo sprehodili po vedno živahni tržnici. Pozno popoldne poletimo v Bangkok. Večerja in nočitev.

POTOVANJE VIETNAM IN KAMBODŽA (BREZ BURME)
Po prihodu v Bangkok nadaljujemo let v Evropo.

13. dan: Bangkok-Mandalay / Bangkok-Phuket
Zjutraj odhod na letališče in polet v Burmo oziroma njeno nekdanjo prestolnico Mandalay, kulturno in versko središče države in tudi zadnjo prestolnico burmanskih kraljev. Obiščemo tempelj Mahamuni, ki velja za enega najsvetejših krajev v deželi. Budovemu kipu menihi vsako jutro umijejo obraz. Prebrali bomo lahko največjo knjigo na svetu, ki je sestavljena iz več kot sedemsto plošč z budističnimi mislimi. Obiskali bomo kakšno delavnico, kjer bomo spoznali obrt izdelovanja zlatih lističev in obdelovanje marmorja ter se sprehodili po kraljevi palači. Za konec dneva se bomo povzpeli na vrh griča, od koder nam bo pogled splaval po mestu in lepih riževih poljih v okolici. Večerja in nočitev.

POTOVANJE VIETNAM IN KAMBODŽA (BREZ BURME)
Čaka nas še polet v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano (transfer v Ljubljano pri potovanju brez Burme ni vključen v ceno, možno doplačilo 30 evrov).

MOŽNOST POČITNIC NA PHUKETU
Zjutraj se odpeljemo na letališče in proti jugu dežele, kjer se popoldan že prepustimo toplemu morju, peščenim plažam, počitku. Nočitev z zajtrkom.
14. dan: Mandalay-Mingun-Amarapura-Sagaing-Mandalay / Phuket
Zjutraj se bomo s čolnom zapeljali po reki Iravadij in prispeli v Mingun, kjer bomo naleteli na velikanske ostanke tega, kar bi moralo postati največji budistični tempelj na svetu, pa je kralju to onemogočila smrt in potres. Videli bomo tudi največji zvon na svetu, ki tehta okrog 90 ton. V bližini Mandalaya je kar nekaj zanimivih mest, ki so bile včasih kraljeve prestolnice. Amarapura je danes znana predvsem po čudovitem mostu iz tikovega lesa, ki preko jezera vodi do samostana. Po njem se rade sprehajajo lepe Burmanke in seveda menihi. Nedaleč stran je Sagaing, ki je znan po neštetih samostanih in pagodah, ki pokrivajo vse okoliške griče. Večerja in nočitev.

MOŽNOST POČITNIC NA PHUKETU
Dan za počitek in uživanje ob morju. Nočitev z zajtrkom.
15. dan: Mandalay-Bagan / Phuket
Dan bomo preživeli na čudoviti vožnji po najdaljši burmanski reki Iravadiju. Vožnjo nam bo popestrilo razgibano življenje ob bregovih, prodajalci sadja, pogled na rečne otočke. Proti večeru bomo prispeli v Bagan, nekdaj sijajno središče mogočnega kraljestva, ki je danes eno najpomembnejših arheoloških mest na svetu. Večerja in nočitev.

MOŽNOST POČITNIC NA PHUKETU
Dan za počitek in uživanje ob morju. Nočitev z zajtrkom.
16. dan: Bagan / Phuket-Bangkok-Evropa
Vsako opisovanje lepot starega Bagana bi njegovo resnično vrednost verjetno razvrednotilo. Dan nam bo prehitro minil med spoznavanjem veličastnih templjev iz rdečih opek, izjemnih pagod z zlatimi vrhovi, svetišči s stenskimi poslikavami in starimi kipi. Sončni zahod bomo pričakali ob enem najpomembnejših templjev in opazovali, kako v mrak tone tisoče svetišč pod nami. Večerja in nočitev.

MOŽNOST POČITNIC NA PHUKETU
Do odhoda na letališče imamo še prosto, nato polet v Bangkok in nadaljevanje poti v Evropo.
17. dan: Bagan-Mount Popa-Yangon / Ljubljana
Še en pomemben kraj za Burmance je Mount Popa, ki velja za zbirališče duhov. Med domačini je namreč poleg budizma še precej zakoreninjeno tudi verovanje v različne duhove. Na poti na vrh griča, ki zanimivo štrli iz preostale okolice, bomo naleteli na kipe duhov, ki jim Burmanci darujejo sadje, pa tudi denar. Popoldne vrnitev v Bagan in polet v Yangon. Večerja in nočitev.

MOŽNOST POČITNIC NA PHUKETU
Preko enega od evropskih letališče se v popoldanskih urah vrnemo v Ljubljano ali eno od bližnjih letališč, od koder se z avtobusom odpeljemo do Ljubljane (transfer v Ljubljano pri tem podaljšanju ni vključen v ceno, možno doplačilo 30 evrov).
18. dan: Yangon-Bangkok-Evropa
Za konec še ogled Yangona, ki je bil prestolnice držav do pred nekaj leti. Največji biser mesta je gotovo impozantna pagoda Švedagon s sijočo zlato osrednjo stupo. Med mnogimi manjšimi templji in pagodami se umirjeno premikajo mladi in stari, menihi in navadni ljudje. Obiskali bomo priljubljeno svetišče Sule in se nato še nekoliko sprehodili po parku Bogyoke. Sledi pot na letališče ter polet preko Bangkoka v Evropo.
19. dan: Ljubljana
Čaka nas še polet v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano.
13.12.2012
Vietnam, Kambodža in Burma
Spoštovani, pred tednom dni smo se vrnili s čudovitega potepanja po treh deželah jugovzhodne Azije. To potovanje je v meni pustilo lepe, nepozabne vtise, zato si takšnih potovanj še želim. Prav gotovo ima veliko zaslug vodič Peter, saj je bilo njegovo vodenje odlično in je s takšnim načinom lahko vzgled vodnikom. Z vsemi udeleženci izleta smo se lepo ujeli.Hvala za vse. Lepo vas pozdravlja,
Ivica Čretnik
07.12.2012
Vietnam, Kambodža in Burma
Spoštovani! Potovanje je bilo zelo dobro pripravljeno, organizirano in odlično vodeno. Čeprav nisva več rosno mlada bi in verjetno tudi bova pod Petrovim vodstvom šla še kam daleč. Lep pozdrav in hvala.
Matjaž in Lidija Zajšek
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji