domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Madagaskar
Prijazni domačini, slikovita pokrajina in radovedni lemurji

Tonga soa! Dobrodošli na Madagaskarju! Potovanje po »izgubljenem kontinentu« ali »Velikem rdečem otoku« vas zapelje po samobitni deželi, kjer življenjsko filozofijo malgašev zaznamujeta besedi »mora, mora« ali »hiti počasi« Madagaskar je edinstven otok. Ko se je pred 165 milijoni let odcepil od Afrike, je s seboj vzel celoten zbir čudovitih rastlin in živali, katerih razvoj je šel po svoji poti. Največji umetnik je narava, saj tukaj ne boste našli veličastnih palač in osupljivih templjev. Gozdovi prehajajo v prostrane savane s čredami zebujev, vabijo nas fantastični pogledi na gorske masive in mistična jezera, peščene plaže in toplo tropsko morje. Med sprehodi po narodnih parkih nam družbo delajo edinstveni lemurji, morda uzremo tudi najmanjšega, za konico vžigalice velikega kameleona, občudovali bomo drevesa v obliki hobotnic in baobabe v obliki steklenic… Izjemnost otoka se kaže tudi v ljudeh. Malgaši so navdušeni nad življenjem! Živijo ga strastno, kot da jutri ne obstaja! Vedno nasmejani in pripravljeni za klepet. Živijo zato, da bi umrli. Prepustite se deželi in doživite Madagaskar v vsej njegovi lepoti.

od 09.nov.2020
do 20.nov.2020
Cena
2.750 (najmanj 15 potnikov),
2.850 (najmanj 10 potnikov),
2.950 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Antananarivo
Iz Ljubljane se odpeljemo do enega od okoliških letališč in poletimo na Madagaskar.
2. dan: Antananarivo (V)
Po pristanku uredimo formalnosti, pot do hotela in morda prvi sprehodi po malgaški prestolnici. Večerja in nočitev.
3. dan: Antananarivo-Ambatolampy-Antsirabe (Z, V)
Prvi koraki v domače življenje, prvi zanimivi postanki na poti. Na poti nas spremljajo rodovitna polja pšenice, riža in barvite vasice. Poglejte kako perejo in sušijo perilo! Če bo možno, bomo del poti prevozili z vlakom, ki je kot skok v preteklost. Antsirabe, nekdaj zdraviliško mesto z najhladnejšim podnebjem na otoku, je bilo priljubljeno mesto misijonarjev, katerih vpliv je lepo viden na lokalni arhitekturi. Ogled tega kolonialnega mesta opravimo kar s pousse poussi, lokalnimi rikšami. Kar premalo časa imamo za vse, kar nam mesto nudi. Sladkamo se s pravimi malgaškimi bonboni in pogledamo izdelke iz zebujevih rogov. Območje slovi po poldragih kamnih, zato se odpravimo na pašo za dušo, oči in denarnico: roževec, kamnita strela, citrin... Večerja in nočitev.
4. dan: Antsirabe-Ambositra-Ranomafana (Z, V)
Sledi vožnja v prestolnico domače obrti, Ambositro. Obiščemo tradicionalne rokodelce oz. umetnike, ki iz lesa ustvarjajo neverjetne izdelke. Sprehodimo se po živahni tržnici in ugibamo kdo je komu bolj zanimiv – mi domačinom ali domačini nam? Spoznamo že puse-pusi, lokalne rikše, morda poskusimo kakšno lokalno jed. Nato vožnja do Ranomafane. Večerja in nočitev.
5. dan: Ranomafana-Fiarantsoa (Z, V)
Tukaj so že lemurji in to skoraj na vsakem koraku… Nekaterih vrste lemurjev iz tega parka ne najdemo nikjer drugje na otoku. Postanemo tudi na gričih Fianarantsoe, drugega največjega mesta na otoku in centru ljudstva Betsileo. Ustavimo se za ogled tradicionalne izdelave papirja antaimoro iz vlaken drevesa avoha, ki ga okrasijo s svežim cvetjem. Večerja in nočitev.
6. dan: Fiarantsoa-Anja-Ranohira (Z, V)
Čakajo nas nova zanimiva doživetja. Morda imamo srečo in prispemo na znano tržnico z zebuji. Vstopamo na sveto območje ljudstva Bara, ki visoko v pečinah pokopava svoje prednike. Nedaleč stran postanemo v narodnem parku Anja, ki slovi po tem, da lahko od blizu vidimo najbolj znane lemurje s črno obarvanimi obročki na repu. Konec dneva preživimo v Ranohiri. Večerja in nočitev.
7. dan: narodni park Isalo (Z, K)
Spektakularna, včasih skoraj nezemeljska pokrajina, sprehodi med čudovitimi kanjoni, ki nam bodo še dolgo ostali v spominu, kopanje v naravnih tolmunčkih s čisto izvirsko vodo, na poti nam delajo družbo radovedni lemurji in eksotične rastline. Piknik kosilo. Zvečer se vrnemo v Ranohiro. Nočitev.
8. dan: Ranohira-Ifaty (Z, V)
Danes se počasi spustimo proti zahodni obali otoka. Pokrajina je precej sušna, spremlja nas značilno rastlinstvo, spoznavamo tradicionalne nagrobnike »aloalo«, ki so edinstveni na svetu in prikazujejo različne prizore iz vsakdanjega življenja Malgašev. Prispemo do Ifatyja, prijetnega mesteca ob obali Indijskega oceana. Večerja in nočitev.
9. dan: Ifaty (Z, K)
Dan preživimo v idiličnem okolju Ifatyja, kjer se predamo peščenim plažam in toplemu morju. Lahko prevzamemo moto domačinov – “mora mora, počasi počasi” in poležavamo v senci, ležimo na peščeni plaži, se kopamo v turkiznem morju. Lahko pa smo aktivni še naprej in raziščemo bližnji koralni greben, lovimo ribe, snorkljamo, se potapljamo (z doplačilom). Posebno doživetje je vožnja s pirogami na sosednjo plažo, kjer si za kosilo privoščimo ribji piknik. Zvečer pa nas čaka folklorna predstava. Nočitev.
10. dan: Ifaty-Tulear-Antananarivo (Z, V)
Odhod v bližnji Tulear (glede na urnik poleta) ter notranji let v prestolnico. Se je kaj spremenilo od zadnjič? Gotovo vidimo sedaj mesto z drugačnim pogledom, kot na začetku našega potovanja. Gremo opazovat pristno življenje, ki se dogaja na ulicah in tržnicah, ki so polne radovednih obrazov. Čas za kakšen individualni ogled, nakup… Seveda ne bo manjkala niti vožnja s tipičnim prevoznim sredstvom, tuktukom. Večerja in nočitev.
11. dan: Antananarivo-Akamasoa-Evropa (Z)
Zjutraj se odpeljemo v vas Akamasoa, kjer deluje Pedro Opeka. Pedrova Akamasoa, po slovensko »dobri prijatelji« se imenuje eno najbolje urejenih bivalnih naselij v mestu. Na tisoče hiš, z majhnimi dvorišči in obdelanimi vrtički, se v terasah dviga po bregu proti vrhu hriba. Ogledamo si vas in okolico ter tako spoznamo zgodbo, ki jo že vrsto let tukaj vodi slovenski misijonar. Slike in doživetje, ki nam gotovo ostanejo v spominu. Sledi vožnja na letališče in poletim proti Evropi.
12. dan: Ljubljana
Pristanek in še prevoz do Ljubljane.
06.01.2017
Madagaskar
Salama, salama, tako smo se pozdravljali na Madagaskarju in če si me vprašal AKURI (kako si ?), ti pravim TSARA BE (zelo dobro ). Torej, novembrsko potovanje s Trudom in vodičem Damjanom je za nami, vtise smo si sedaj že popredalčkali po možganih. In kaj reči za potovanje? Naša ekipa Štajerke, Dolenc, Primorka smo enotni, da je bilo super. Res imeli smo se lepo, veliko smo doživeli, videli vse nianse zelene barve riževih polj, spoznali, da je otok v resnici rdeč (rdeča zemlja). Spoznali, da se da oprati perilo tudi v rdeče obarvani reki, spoznali smo prijazne, nasmejane domačine. Seveda smo se soočili tudi z revščino, s težkim življenjem domačinov. Obiskali smo Akamasoo, vendar gospoda Pedra Opeka ni bilo doma, vseeno, pa smo si ogledali to naselje. Prava dogodivščine pa so se dogajale v nacionalnih parkih, ko smo se srečali z lemurji, s temi čudovitimi, »mehkimi« živalcami.

Naš vodič Damjan, ki je super dečko, v objavi vodičev ni povedal ničesar o nočnem življenju, pa bom to sedaj jaz. Naša grupa je hotela spoznati še nočno življenje, torej smo se popeljali s pus pusiji v mesto in potem v gostilni »degustirali« pivo oziroma rum. Ali veste, da obstaja rum z okusom vanilije, ličija, ingverja, limone... Da smo lahko ugotovili, kateri okus je najboljši, smo seveda morali vse preizkusiti - ja, odločili smo se, da je okus vanilije najboljši. Zraven nas je šel tudi malgaški vodič in imeli smo priložnost, da ga poslušamo v petju na »karaokah«. Fant je pel za deset. Če strnem v enem stavka - Madagaskar je zanimiv, neodkrit biser in vreden ogleda.
Milena
08.01.2016
Madagaskar
Salama Slovenija! Ali pa Tong Soa! Vedno znova lepo pozdravljeni, dolgih 10.000 kilometrov od Madagaskarja. Otok tam daleč »doli« v Indijskem oceanu. Kako daleč je in obenem blizu. Kdo ne pozna Pedra Opeke in njegovih gigantskih dosežkov. Resnično veselje je videti njegovo skupnost in veliko ponosa se naseli v Slovencu, ko vidi kaj je naredil naš misijonar. Prava blagovna znamka je. Ne samo na Madagaskarju, zdaj že v svetu.. Vtisi… lepi, raznoliki, vsega po malem: narava, živali, ljudje. Klasika Afrike, bi rekli na prvi pogled, a vendarle. Malgaši ko Malgaši. Afrika pač. Prijazni ljudje, na »izi«. Prej azijskih potez, kot afriških, res je, velika mešanica ljudstev. Naše dvanajstdnevno potepanje po »Rdečem otoku« nam je ponovno potrdilo spoznanje: tudi najbolj revni ljudje na zemlji, so lahko srečni. Kako malo je potrebno, da sem jim priplazi prijazni nasmešek na usta. Ko se bodo enkrat znebili svojih »vodij«, jim bo vse še veliko lepše. A kje je še ta dan? Saj tudi pri nas v Evropi ni veliko bolje. Hudo je gledati tako velike socialne razlike, a Afrika to pač kaže na vsakem koraku. In cerkev kot institucija tukaj resnično veliko odtehta. To vzamemo v času potovanja v zakup. Tako je in nič drugače. Malgaške ceste ti tudi »dajo vetra«. Počasne in luknjaste, vsaka cestna luknja, bolje rečeno udarna jama, ima svoje ime. Po njih potuješ s petimi do desetimi kilometri na uro. Rekord 12 kilometrov, 52 minut! A Malgaši so mojstri improvizacije. Njih očitno to ne spravlja v obup. Le mi, tujci, »vazahe« smo tisti, ki nergamo. In koliko ljudi in tovora spravijo v svoje vaške taksije, neverjetno! Smetišča ob cestah so moteča, a njihovo okoljevarstveno razmišljanje je še daleč od našega. Tudi to spada k Afriki. Krasna narava, lepo obdelana dežela riževih polj, bazaltnih skalnatih gora in obilje stojnic ob poti. Kaj vse ne prodajajo ob cesti. V spominu ostajajo igračke iz recikliranih pločevink, vseh velikosti, izjemnega umetniškega navdiha. Res so mojstri. Električnih žic k sreči ni. Vsaj tri četrt poti, ki smo jo prevozili ne pozna elektrike! Neverjetno za nekdanjo francosko dobro stoječo kolonijo! Da o traktorjih in ostalih strojih ne govorimo. Tu so voli, bivoli in ljudje, ki garajo na riževih poljih. Obljubljena dežela za fotografe. Mobitel pa že v vsaki vasi in mladež sanja o mobitelih, tablicah in ostalemu zahodnemu strupu. Podeželje se hitro spreminja, prvobitna arhitektura izginja, povsod polno pasti sodobne globalizacije. Tu so še Kitajci s svojimi lovkami; pravi neokolonialisti. Z nekaj kilometri zgrajenih cest si vzamejo pravico in ropajo domače bogastvo. Kakšna škoda se dela povsod, ropanje narave, sekanje gozdov, erozija. Živalski svet je presenetljiv. Nepoučeni pričakuje afriško paleto živalstva, a le to je posebno, odmaknjeno, endemično kot rečejo učeni. Ni čudno saj se je otok že pred 160 milijoni let »odtrgal« od Afrike in odtlej živi samostojno življenje. Ostale so praopice lemurji, plazilci vseh vrst in kakšna drobna gozdna divjad. Ni ne levov, ne slonov, ne žiraf. Lemurjev je veliko vrst in vsi po vrsti so nas razveseljevali, od indrijev do plešočih dervišev, sifak. Vznemirljivi gozdni pohodi so nam jih še bolj približali. Madagaskar je otok tradicije, vraževerja, mešanja verstev. Po vsem otoku smo naleteli na množico novozgrajenih cerkva. Maše so priljubljena nedeljska zabava, zanimive so, ob nedeljah številni ljudje romajo k domačim cerkvam. Popoldan pa posedajo na in ob cesti. Cesta je vir družabnosti. Na njej se suši riž, ob njej se hodi, sprehaja, obiskuje vaške točilnice, poseda na toplem asfaltu….In vino imajo tudi na tem otoku. Ne ravno vrhunsko, a vseeno zanimivega okusa. Mnogo boljši je domači rum in to naši popotniki vedo iz prve roke. Vrhunec doživetij pa je srečanje (končno) z debelimi drevesi, baobabi. Narobe obrnjena drevesa, vodni rezervoarji in njih obrisi v sončnem zahodu in vzhodu. Meka za fotografe. Poseben trenutek potovanja, ko končno objameš baobab v njegovi deželi! Če bi izbiral, kaj je najlepše na otoku: brez dvoma baobabi! Skratka: na Madagaskar, da objameš svoj baobab!
Rok Videc
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji