domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Peru
Zlati inkovski zakladi – očarljiva kolonialna arhitektura – jezero Titikaka - nepozabni Machu Picchu in inkovska Sveta dolina

Peru je dežela, kjer najbolje spoznamo mogočnost nekdanjega inkovskega kraljestva. Od prelepih izdelkov v muzeju zlata v Limi do osupljivega Machu Picchuja se bomo srečevali z izjemnimi dosežki ene najbolj razvitih civilizacij v zgodovini človeštva. Presunila nas bo mogočnost Andov, srečevali bomo lame, alpake, se sprehajali po prelepih trgih kolonialnih mest Arequipe in Cusca, obiskali ljudstvo Uros na plavajočih otokih jezera Titikaka, obnemeli pred edinstvenim Machu Picchujem... Kdor enkrat doživi lepoto Peruja, ne bo te dežele nikoli pozabil…

Nekoliko drugačen hotel v Sveti dolini
Aljaž iz Peruja
Kondor, velika andska ptica s pomembno nalogo v naravi

od 08.jul.2022
do 19.jul.2022
Cena
2.650 (najmanj 25 potnikov),
2.750 (najmanj 15 potnikov),
2.850 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Lima
Jutranji odhod do beneškega letališča in polet z enim postankom proti Peruju. V Limi bomo pristali v večernih urah. Nočitev.
2. dan: Lima-Paracas
Zajtrk. Limo, nekoč najbogatejše mesto v Ameriki, ki ga je ustanovil Francisco Pizarro, bomo spoznali med zanimivo panoramsko vožnjo. Videli bomo revnejše predele in bogate četrti Miraflores ob Pacifiku. Sprehodili se bomo po starem delu mesta, zgrajenem v španskem kolonialnem slogu. Tu stoji vladna palača, katedrala, nadškofova palača in druge pomembne stavbe. Obiskali bomo tudi slavni muzej zlata. Popoldan se odpeljemo proti Paracasu. Južno od Lime se že začenja perujska puščava, ki pa jo pogosto prekinjajo zelene oaze. Večerja in nočitev.
3. dan: Paracas-otoki Ballestas-Huacachina-Nazca
Zajtrk. Izlet s čolni v naravni park Ballestas, ki jih imenujejo perujski Galapagos. Na skalnatih otočkih domujejo kolonije morskih levov, pingvinov, tjulnjev in več kot 50 vrst vrst zanimivih ptic: pelikani, kormorani, flamingi... Te ptice so tudi vir pomembnega naravnega gnojila gvana, pravega naravnega bogastva. Cesta Panamericana nas nato pripelje do idilične oaze Huacachine, ki jo obdajajo peščene sipine. To je tudi najvišja puščavska planota v Južni Ameriki… Kosilo. Proti večeru bomo prispeli v Nazco in že zaslutili obrise skrivnostnih linij, katerih izvor še danes ni pojasnjen. Nočitev.
4. dan: Nazca-Arequipa
Zajtrk. Najbolje bomo geometrijske like, ki so zarezani v peščeno in kamnito puščavo, lahko opazovali iz zraka med panoramskim preletom (doplačilo). Pot bomo spet nadaljevali ob Pacifiku, uživali v dramatični pokrajini in končno zavili proti Andom ter zvečer prispeli v belo mesto Arequipo, obdano z mogočnimi zasneženimi ognjeniki. Med potjo kosilo. Nočitev.
5. dan: Arequipa-Colca
Zajtrk. Spoznali bomo čudovito Arequipo in se sprehodili po enem najlepših trgov v Peruju. Arequipi zaradi dobrega podnebja pravijo tudi mesto večne modrine. Obiskali bomo samostan sv. Katarine, ki je eden najbolj posebnih v deželi, slišali bomo zgodbo o njegovi zanimivi zgodovini. Kosilo. Nato odhod proti kanjonu Colca. V slikoviti andski pokrajini bomo srečevali lame, alpake in druge značilne živali tega dela sveta. Tudi rastlinstvo se je dobro prilagodilo na to naravno okolje. Mimo majhnih indijanskih vasic bomo prišli na prelaz, ki bo tudi najvišja točka našega potovanja. Morebitno rahlo vrtoglavico bomo lahko pregnali s kokinimi listi in kokinim čajem. Nato se bomo spustili v dolino, do Chivaya, znanega po termalnih vrelcih La Calera. Nočitev.
6. dan: Colca-Cruz del Condor-Puno
Zajtrk. Odpravili se bomo do prelaza Cruz del Condor, kjer bomo z malo sreče lahko od blizu opazovali največjo ptico na svetu, andskega kondorja, ki meri čez krila kar
3,5 metra. Dih nam bodo jemala tudi terasasto obdelana polja iz predinkovskih časov, ki pa jih kmetje obdelujejo še danes. Domačini, ki pripadajo različnim indijanskim skupinam, so tu še vedno oblečeni v tradicionalna živopisana oblačila. Popoldan se po odpeljemo v Puno ob jezeru Titicaca. Glede na to, da je veliko skoraj za polovico naše domovine, včasih pa je bilo še večje, ni presenetljivo, da so Inki verjeli, da so njihovi predniki prišli iz jezerskih globin. Večerja in nočitev.
7. dan: Puno-plavajoči otoki Uros-Sillustani-Cusco
Zajtrk. Danes bomo spoznali, kako si je življenje uredilo ljudstvo Uros. Iz trsja, ki raste ob obrežjih Titicace, so si namreč naredili prave plavajoče otoke in si na njih zgradili tudi cele vasi. Celo šolo imajo na teh otokih, med katerimi se prevažajo z značilnimi čolni. Tako jim dejansko sploh ni potrebno iti na kopno, saj imajo na otokih vse, kar potrebujejo za življenje. Sledi še ogled posebnih grobnic v Sillustaniju, kamor so nekdanja ljudstva pokopavala svoje plemstvo. Nekateri pogrebni stolpi dosežejo tudi 15 metrov v višino. Na poti proti Cuscu pozno kosilo. Nočitev.
8. dan: Cusco
Zajtrk. Nekoč je bil Cusco eno najbogatejših mest na svetu. Zlato je kmalu privabilo Špance, ki so umorili inkovskega vladarja in s tem zrušili celotno državo. Toda mesto je danes resnično veličasten spomenik nekdanjim časom in ima čar, ki ga nima nobeno drugo v Peruju. Enkraten je glavni trg, obkrožen s čudovitimi kolonialnimi zgradbami in cerkvami. Lahko si samo domišljamo, kako je bil v časih Inkov mogočen zlati tempelj Korikanča. Ogromni kamni v zidovih so izklesani tako natančno, da mednje ne gre niti noževa konica. Kosilo. Zanimivi so tudi inkovski ostanki nekoliko iz mesta: trdnjava Sacsayhuaman, Puca Pucara, kopeli v Tambo Machayu. Nočitev.
9. dan: Cusco-Chinchero-Sveta dolina-Salinas-Urubamba
Zajtrk. Odpravili se bomo v inkovsko Sveto dolino. Ta leži približno šeststo metrov nižje od Cusca, tako da ima zelo prijetno klimo, kar so vedeli tudi inkovski vladarji, ki so radi zahajali sem. Njena lega med mogočni andskimi vrhovi je res posebna. Na poti se bomo ustavili v Chincheru s prijetnim indijanskim trgom in kolonialno cerkvico. Kosilo. Ogledali si bomo soline, Salinas, kjer še danes v neštetih bazenčkih domačini pridobivajo sol iz vode, ki priteče iz gore. Nočitev.
10. dan: Urubamba-Machu Picchu-Ollantaytambo-Cusco
Zajtrk. Za konec potovanja smo si prihranili še največje doživetje, obisk izgubljenega inkovskega mesta Machu Picchuja, ki ga Španci niso odkrili in je tako ostalo skrito vse do 20. stoletja. Še vedno znanstveniki ne vedo natančno, kakšno vlogo je imelo mesto, toda to prav nič ne zmanjšuje njegove osupljive lepote. Machu Picchu je verjetno najpomembnejši arheološki spomenik na svetu. Na poti v Cusco se bomo ustavili še v Ollantaytambu, kjer stoji še ena inkovska utrdba, ki jo Španci niso nikoli zavzeli. Večerja in nočitev.
11. dan: Cusco-Lima-Evropa
Zajtrk in nato prosto za zadnje nakupe do poleta v Limo. Nadaljevanje poti v Evropo.
12. dan: Benetke-Ljubljana
Še prevoz iz Benetk do Ljubljane ter konec potovanja.
13.12.2013
Peru
Pozdravljeni! Zahvaljujem se Vam za korekten in profesionalen odnos do nas popotnikov. Organizacija in obveščanje, vezano na potovanje v Peruju, je bilo res na nivoju, res vsa pohvala agenciji Trud. Peru je čudovita država. Kljub temu, da je to potovanje kar zahtevno, pa je vse teklo gladko. Ob tem bi radi pohvalili vašega-našega vodiča g. Uroša. Sicer ga poznam že iz potovanja po JAR, vendar se tokrat v Peruju tudi odlično izkazal. Našo skupino je vodil res profesionalno in prepričan sem, da smo bili res vsi zelo zadovoljni. Navdušil nas je s svojo predanostjo skupini, prijaznim in nasmejanim odnosom do vsakega od nas posebej, vse dni v prekrasnem potovanju.Lahko rečem, da takšnega vodiča, kateremu lahko zaupaš in ki res opravlja profesionalno svoje delo težko najdeš, zato ste lahko ponosni nanj. Še enkrat iskrena hvala vsem za prijetno in nepozabno potovanje v Peruju. Želim Vam lep Božič, z veliko notranjega miru in srečno Novo Leto 2014! Z lepimi pozdravi! 
Prelovšek Franc
06.12.2013
Peru
Spostovani! Pozno sinoči smo se vrnili s prečudovitega potovanja po Peruju. Da lahko tako čutim in tudi napišem, gre zagotovo zahvala dobro pripravljenemu programu in izvrstnemu, vsesplošno razgledanemu vodniku Urošu. Njegov profesionalen odnos do vseh potnikov in odlično poznavanje ter strokovno podajanje vsebine potovanja se je potrjeval zares skozi celo potovanje. Še naprej vam želim »srečno roko« pri pripravi potovanj in izbiri vodnikov.
Damjana Kulot
20.08.2013
Peru
Po strnitvi vseh spominov in vtisov iz potovanja sporočam, da je bilo potovanje v Peru res imenitno organizirano, pa še toliko bolj doživeto po zaslugi res odličnega vodenja, saj je vaš Uroš tako po strokovni kot organizacijski plati zares imeniten. Prijazen pozdrav,
Henrika
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji