domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Skandinavija
Norkdap, Lofotski otoki in tri prestolnice
Poletje je najlepši letni čas za obisk skandinavskih dežel, ko se razcveti narava in postanejo mesta in vasice še bolj prijazne, kot so sicer. Med zasanjanimi finskimi jezeri in zelenimi gozdovi bomo prispeli do Norveške in se kmalu znašli na najsevernejšem kotičku Evrope. Lahko si bomo zasluženo nazdravili s šampanjcem, čeprav ne bomo še niti na polovici poti. Čaka nas namreč še prekrasna norveška obala z idiličnimi vasicami in rdečimi hiškami, Lofotskimi otoki, prekrasnimi fjordi...

Okolju najbolj prijazen javni prevoz ima Oslo
Tomaž in Sabina z Norveške
Lucija iz Švedske
od 07.jul.2022
do 19.jul.2022
Cena
1.990 (najmanj 40 potnikov),
2.040 (najmanj 30 potnikov),
2.090 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Helsinki
Odpeljemo se do enega od okoliških letališč in poletimo v Helsinke. Nastanitev v hotelu. Ker so dnevi dolgi, se bomo lahko sprehodili po glavni promenadi do pristanišča in Senatnega trga s stolnico. Nočitev.
2. dan: Helsinki-Lahti-Jyvaskyla
Zjutraj nadaljujemo z ogledom Helsinkov. Videli bomo impozantno cerkev v skalni jami, si v parku ogledali spomenik Sibeliusu, se peljali mimo koncertne dvorane Finlandia. Nato nadaljujemo z vožnjo proti severu in se ustavimo v najpomembnejšem finskem skakalnem središču Lahtiju. Tu vidimo skakalnice, ki so nekoč predstavljale finski ponos, danes pa je ta šport na Finskem nekoliko v zatonu. Sledi pot še naprej proti severni jezerski pokrajini. Večerja in nočitev.
3. dan: Oulu-Rovaniemi
Potujemo po deželi tisočerih jezer, kjer nas bo obkrožala prelepa finska narava neskončnih zelenih gozdov in modrih jezer. Prispeli bomo do pristaniškega mesta Oulu ob Botnijskem zalivu. Tu si bomo privoščili krajši počitek in se nekoliko sprehodili po živahni tržnici. Naša današnja pot se bo končala v prestolnici finskih Laponcev, Rovaniemiju. Mesto slovi po znamenitem muzeju Arktikumu. Zvečer se lahko sprehodimo po živahnih ulicah. Večerja in nočitev.
4. dan: Rovaniemi-Sodankyla-Ivalo-Inari
Zjutraj bomo obiskali muzej, ki na zanimiv način prikazuje življenje Laponcev. Sledi pot proti severu in kmalu bomo prestopili polarni krog. Znašli se bomo v Božičkovi vasi, kjer mu bomo lahko oddali svoje želje in voščilnice. Nadaljnjo pot pa nam bodo morda že popestrili severni jeleni, ki tu mirno prečkajo asfaltirane ceste. V Sodankyli si bomo ogledali eno najstarejših lesenih cerkva Laponcev, v Ivalu pa si bomo ob reki mogoče nabrali prgišče zlata, ki ga še danes izpirajo iz rečnih naplavin. Zvečer prispemo na sveto območje Laponcev ob jezeru Inari. Večerja in nočitev.
5. dan: Inari-Nordkap
Ta dan bo eden od vrhuncev našega potovanja. Najprej bomo obiskali odličen muzej v Inariju, ki nam bo še bolj približal življenje Laponcev in življenje na skrajnem severu Evrope. Ob svetem jezeru Inari bomo pot še nekaj časa nadaljevali po Finski, kmalu pa bomo zagledali zasnežene norveške vrhove. Sprejeli nas bodo prvi fjordi in ribiške vasice in tako bomo skozi podmorski tunel prispeli na otok, katerega skrajni rob je tudi najsevernejša točka Evrope. Na Nordkapu bomo, če nam bo vreme dovoljevalo, uživali v opazovanju polnočnega sonca ter tako doživeli nepozabno belo noč. Nočitev.
6. dan: Nordkap-Alta-Trømso
Odpravili se bomo mimo številnih zalivov do mesteca Alta. Tu teče tudi istoimenska reka, ki je znana po svoji naravni lepoti in lovljenju lososov. Alta slovi še po dobro ohranjenih, več kot tisoč let starih skalnih poslikavah, ki jih bomo opazovali v tej prelepi naravi. Sledi nadaljevanje poti ob zanimivi obali ter večerni prihod v Trømso. Živahno mestece, znano tudi kot izhodišče za mnoge odprave na severni tečaj, najbolj slovi po svoji arktični katedrali. Večerja in nočitev.
7. dan: Trømso-Lofotski otoki
Dan bomo preživeli v vožnji vzdolž slikovite in divje severne norveške obale. Tu bomo
spoznali, kako zna biti neusmiljena narava do njenih prebivalcev. Mimo Narvika, ki je odigral pomembno vlogo med drugo svetovno vojno, bomo prispeli na Vestalsko otočje, v daljavi pa bomo že zagledali tudi zasnežene vrhove na Lofotskih otokih. Večerja in nočitev.
8. dan: Lofotski otoki-Bødo
Lofotski otoki nas bodo očarali z neokrnjeno naravo, spoznali bomo pravljične ribiške vasice pa tudi trdo ribiško življenje. Slikovitost rdečih ribiških koč dopolnjujejo lesena stojala za sušenje rib. Če bomo imeli čas, si bomo ogledali največjo vikinško hišo in spoznali, kako so si življenje organizirali ti slavni morjeplovci. Popoldne bomo odpluli nazaj na celino v mesto Bødo. Večerja in nočitev.
9. dan: Bødo-Mo I Rana-Steinkjer
Nekaj časa se bomo še vozili ob zalivih, kmalu pa prispeli do narodnega parka Saltfjelet. Pot nas bo vodila po arktični cesti proti jugu, pokrajina pa se bo precej spremenila, saj bo gozdove zamenjala tundra. Končno še enkrat prispemo severnega tečajnika, kjer lahko položimo kamenček za srečo v piramido. Postanek naredimo še v Mo I Rani in nato nadaljujemo pot preko notranjosti proti jugu, kjer se začenja poljedelsko območje z značilnimi lesenimi hiškami. Večerja in nočitev.
10. dan: Steinkjer-Trondheim-Lillehamer
Skozi obsežna poljedelska območja nadaljujemo pot do Trondheima, kjer nas bo očaralo staro mestno jedro z Nidresovo stolnico. Tu še danes kronajo in pokopavajo norveške kralje. Prevzela nas bosta še največja lesena palača na svetu Stifsgarden in nekdanja kraljeva rezidenca blizu osrednjega trga, kjer stoji kip, posvečen ustanovitelju mesta. Posebno lep je pogled z mostu na barvita poslopja nekdanjih skladišč ob reki Nides. Popoldan bomo zapustili nekdanjo prestolnico norveške kraljevine, prečkali nekaj naravnih parkov in zvečer prispeli v Lillehamer. Večerja in nočitev.
11. dan: Lillehamer-Oslo
Dopoldan spoznamo olimpijski Lillehamer. Ogledamo si olimpijski center s skakalnicama, ki dominirata nad mestom. Popoldan nadaljevanje poti v Oslo. Tudi najmanjša med skandinavskimi prestolnicami ponuja mnoge zanimivosti. Ogledali si bomo zibelko zimskih športov in norveški ponos, športni center Holmenkolen ter se sprehodili skozi prelep Vigelandov park. Večerja in nočitev.
12. dan: Oslo-Stockholm
Nadaljujemo z ogledi norveške prestolnice. Ustavili se bomo pred mestno hišo, ki je pravi simbol Osla. Očarala nas bo kraljeva palača, videli bomo parlament in Nobelov inštitut. Nato odpotujemo proti švedski prestolnici Stockholm. Večerja in nočitev.
13. dan: Stockholm-Ljubljana
Za konec spoznamo še čudoviti Stockholm. Videli bomo mestno hišo, parlament, stolnico, kraljevo palačo in Nobelovo ustanovo, se zapeljali preko mnogih mostov in zalivov. Ena od največjih znamenitosti je muzej Vasa, kjer bomo videli izjemno ohranjeno vojaško ladjo iz 17. stoletja, ki pomeni tudi vrhunec rezbarstva v tem času. Nekaj prostega časa za sprehod po slikovitem starem delu mesta Gamlastan, nato pa odhod na letališče in polet proti domu. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.
06.08.2019
Skandinavija
Spoštovani,

včeraj sem se vrnila z nepozabnega 13-dnevnega potovanja po Skandinaviji. Lepote treh severnih dežel (Finske, Norveške in Švedske) nam je z odličnim in izredno simpatičnim vodenjem približal vodič Uroš, ki je z nami delil svojo bogato zakladnico znanja, izkušenj in anekdot, ki smo se jim od srca nasmejali.

Navdušila me je Finska, od katere niti nisem veliko pričakovala, v zameno pa doživela neprecenljive trenutke. Norveška, ki slovi po svojih naravnih lepotah, nikogar ni pustila ravnodušnega. Enako velja za švedski Stockholm, ki mu pripada prvo mesto med severnimi prestolnicami.

Vreme nam je bilo med celotnim potovanjem zelo naklonjeno, saj nas je le malo poškropilo z neba. Polnočnega sonca na Nordkappu, ki ga uspejo videti le redki, smo se zato od srca veselili in ga doživeli v vsej njegovi lepoti.

Pohvaliti moram tudi odlično izbrana prenočišča z vključujočo prehrano, da smo se lahko spočiti vsak dan znova odpravili novemu cilju naproti.

Pohvalim tudi našega skromnega, a odličnega voznika, ki je dan za dnem prelagal naše kovčke. Prepričana sem, da takšni vsakodnevni vožnji marsikdo ne bi bil kos.

Z vodičem Urošem sta bila odličen, zanesljiv in varen tandem. Želim vam obilico kvalitetno zasnovanih programov in uspešno izvedenih potovanj. Z vami sem potovala prvič, zagotovo pa ne zadnjič.
Lucija
31.07.2013
Skandinavija
Ob prebiranju 3000 slik s potovanja po skandinavskih deželah se mi utrne marsikatera lepa misel. Z lepimi željami smo začeli našo pot. Da bi bilo naše potovanje enkratno v vseh pogledih smo se ustavili pri zvončku želja v Karsamakiju. In bili smo uslišani. Nordkapp je običajno zavit v meglo a nam so bili skozi meglo namenjeni sončni žarki. Kazalo je, da bomo morali na Lofotskih otokih odpreti dežnike, a sonce je tudi tu posušilo dežne kaplje. Hvala za vse doživeto, Gregorju za trud in posredovanje novih spoznanj o skandinavskih deželah. Lep pozdrav 
Irena in Tone Meglič
11.07.2011
Skandinavija
Pred tremi dnevi sem se vrnila iz potovanja po Skandinaviji. Vse pohvale gredo vodiču Urošu, ki nam je pomagal spoznavati te tuje dežele zelo strokovno in zanimivo. Pohvale gredo tudi obema šoferjema in izboru hotelov. V upanju na čimprejšnja potovanja vas lepo pozdravljam,
Marina P.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji