domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Iran
Nepozabna perzijska pravljica

Iran vsakega preseneti z gostoljubnimi in prijaznimi domačini, tržnice in trgovine so središče dogajanja in tudi nam se ne bo težko potopiti v ta vrvež in barantati. Seveda pa je bila nekdanja Perzija tudi prostor mogočnih civilizacij, ki so nam zapustile neprecenljive arheološke zaklade. Iran je čudovita dežela, v kateri se bomo velikokrat počutili kot v pravljicah iz Tisoč in ene noči, domov pa se bomo vrnili s spoznanjem o drugačnem dojemanju sveta, tako zelo različnim od našega…

Najdražji iranski film
Potopis

od 26.apr.2020
do 05.maj.2020
Cena
1.545 (najmanj 35 potnikov),
1.695 (najmanj 25 potnikov),
1.845 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Teheran
Iz Ljubljane in Maribora se bomo odpeljali do zagrebškega letališča in z enim postankom poleteli v Teheran. Nočni let.
2. dan: Teheran
Dan bomo namenili spoznavanju več kot deset milijonske prestolnice pod gorovjem Alborz. Velemesto je seveda prava betonska džungla in se precej razlikuje od prelepih mest, ki jih bomo obiskali kasneje, seveda pa je to upravno in politično središče dežele. Osredotočili se bomo na nekatere pomembne muzejske zbirke. Muzej draguljev hrani neverjetno zbirko dragih kamnov (obisk, če bo odprt), obiskali bomo arheološki muzej s pomembnimi zbirkami predislamske umetnosti. Zanimivi so muzeji preprog in keramike. Spoznali bomo tudi poletno rezidenco zadnjega perzijskega šaha Reze Pahlavija, če bo čas dopuščal pa se sprehodili še po živahnem bazarju. Večerni let v Kerman. Večerja in nočitev.
3. dan: Kerman-Bam-Mahan-Kerman
Zjutraj se odpeljemo v starodavno mesto Bam, ki je pod zaščito Unesca. Nato se odpravimo do prijetnega mesteca Mahan, ki privablja obiskovalce z vrtovi, čudovito palačo in mavzolejem znanega sufijskega derviša. Mavzolej slovi predvsem po kupoli in keramičnih ploščicah. Zagotovo je ta del Irana pravo nasprotje hrupnega in včasih kaotičnega Teherana. Po ogledih se vrnemo v Kerman, ki je manjša mešanica kultur, saj tu živijo tudi ljudje indijskega porekla, pripadniki Zaratustrovega nauka... Večerja in nočitev.
4. dan: Kerman-Yazd
Preko zanimive in raznolike pokrajine, kjer gojijo odlične pistacije, se bomo napotili v Yazd, mesto na robu puščave s pomembno strateško lego, tako da so bili trgovci tu vedno doma. Tudi Marko Polo se je zaustavil v Yazdu. Trgovalo se je z marsičim, posebno mesto je imela svila, saj je bil to tudi del Svilnate poti. Mesto je enkratno ohranjeno, poseben čar mu daje mešanica kultur in verstev. Stari del mesta je eden najstarejših na svetu. Tu je večina hiš zgrajenih iz zidakov iz posušenega blata, iz streh pa gledajo hladilni jaški, ki so jih uporabljali že nekoč in še danes izkoriščajo vsako sapico v zraku. Yazd je izredno pomembno središče zaratustrstva, ki ga predstavlja Tempelj večnega ognja, v katerem plamen neprekinjeno gori že od leta 470. Izjemna arhitekturna mojstrovina je tudi petkova mošeja z dvema čudovitima minaretoma. Večerja in nočitev.
5. dan: Yazd-Pasargad-Perzepolis-Širaz
Odpravimo se proti Širazu in spotoma obiščemo Pasargad z znamenito grobnico kralja Kira Velikega. Nato nas čaka še izjemen obisk Perzepolisa, nekdanje mogočne in bleščeče prestolnice Darija I. Ostanki bodo sami zase pričali o slavi, bogastvu in moči kraljestva. Dvorana stoterih stebrov, stopnišča, reliefi, grobnice, palače... Kar so gradili 150 let, pa je mimogrede porušil Aleksander Veliki, ostanki pa s
o vendarle še vedno mogočni. V Nagš-I-Rostamu nato vidimo grobnice perzijskih vladarjev, v Nagš-I-Radžabu pa še reliefe sasanidskih kraljev. Zvečer prispemo v Širaz. Večerja in nočitev.
6. dan: Širaz
Dan preživimo v Širazu, iranski kulturni prestolnici, ki ga imenujejo Mesto vrtnic in slavčkov, postal pa je tudi pojem za poezijo, rože in vino. Posebno doživetje je že sprehod po ulicah in opazovanje vsakdanjega življenja, neprestanega trgovanja, na drugi strani pa vidimo vdanost veri in zbrano molitev v mošeji. Spoznamo koranska vrata, obiščemo pokriti bazar Vakil in Alijev mavzolej. Sredi čudovitih vrtov obiščemo mavzoleja znamenitih perzijskih pesnikov Hafez in Sadi. Večerja in nočitev.
7. dan: Isfahan
Zjutraj se odpeljemo proti Isfahanu. Po prihodu začnemo spoznavati dušo tega prekrasnega mesta, ki je bil perzijska kulturna in verska prestolnica. Najprej bomo obiskali mogočen Imamov trg, ki je sploh eden največjih na svetu. Okrog njega stojijo čudovite stavbe, odlični primerki islamske arhitekture. Spoznali bomo Imamovo in Luftollahovo mošejo, sedemnadstropno palačo Ali Qapu. Poseben čar dajejo mestu tudi znameniti mostovi preko reke Zayandeh. Nekaj časa morda preživimo tudi v čajnici ob skodelici čaja ali celo vodni pipi. Večerja in nočitev.
8. dan: Isfahan
Cel dan bomo posvetili Isfahanu. Mošeja Jameh je izjemen primer islamske umetnosti, kjer lahko spremljamo njen razvoj. Še en biser je palača Chenel Sotun, poslikana z mnogimi zanimivimi prizori, ki nas bodo po svoje presenetili. Lep je tudi park, ki obdaja palačo. Obiskali bomo armensko četrt, ki ima poseben pomen in pripoveduje o usodi tega naroda. Središče tega dela mesta je katedrala Vank. Vsekakor pa se nam bo prileglo tudi nekaj prostega časa, ko lahko preprosto opazujemo vrvež na trgih in ulicah, barantamo za zadnje spominke ali se prepustimo užitkom in umirjenosti starih čajnic. Večerja in nočitev.
9. dan: Isfahan-Abyaneh-Kashan-Teheran
Ostane nam še pot nazaj proti Teheranu. Ustavimo se v izredno slikoviti vasici Abyaneh, kjer se resnično srečamo z iranskim podeželjem. Še en biser na poti bo Kashan z mnogimi lepimi tradicionalnimi stavbami, vrtovi in sijajno islamsko arhitekturo. Po prihodu v Teheran imamo še poslovilno večerjo od prijazne dežele. Nočitev.
10. dan: Teheran-Ljubljana
Zjutraj se odpeljemo na letališče in z enim postankom poletimo proti Evropi. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.
05.11.2014
Iran
Spoštovani! No pa smo doma. Iran in vse, kar nas je čakalo je bilo pravljično mistično, navdušeni vsi, punce pretrpele obvezno pokritost, uspeli smo celo priti do pijače, res pa je, da smo z lokalcem imeli malo smole, tako smo od Tomaža izvedeli vse o vsem, kjer smo hodili, se zabavali in tudi dobro jedli. Bilo je lepo in hvala za vse!
Ivanka in Jože
10.01.2013
Iran
Spoštovani! Potovanje je za nami, vendar se nama v glavi motajo številni dogodki in čudoviti objekti, ki smo jih na tem potovanju videli in doživeli. Kljub nizkim temperaturam in nenavadnemu silvestrovanju (ob nazdravljanju z sokom iz grozdja), ki smo ga imeli v hotelu, smo uživali v neprecenljivih umetninah in gradbenih dosežkih iz preteklih stoletij in tisočletij. K poglabljanju znanja pa je s svojim širokim poznavanjem tamkajšnje zgodovine in sedanjosti veliko doprinesel vodič g. Čedo. Posebno skrbnost za dobro počutje skupine pa je pokazala lokalna vodička ga. Fatima, ki si resnično zasluži najvišjo oceno. S Trudom se kmalu zopet vidimo na naslednjem potovanju. Vaša Alojz in Jelka Sever
Alojz Sever
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji