domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ARMENIJA, GRUZIJA, AZERBAJDžAN/ KAVKAZ > Armenija, Gruzija in Svaneti ter Azerbajdžan
Armenija, Gruzija in Svaneti ter Azerbajdžan
Nedotaknjeno Zakavkazje

Področje južno od pogorja Kavkaz, ki se vleče od Kaspijskega do Črnega morja, je znano kot Zakavkazje. Čeprav je bilo v polpretekli zgodovini vse združeno v Sovjetski zvezi, predstavlja področje na obeh straneh Kavkaza enega najbolj etnično raznolikih koščkov zemlje. Armenija kot najstarejša krščanska dežela nam bo predstavila svoje izjemne kulturno-zgodovinske spomenike. To je tudi dežela vina in dobre hrane. Prav tako nas bo presenetila Gruzija z očarljivim Tbilisijem ni nepozabno pokrajino in kraji v Svanetiji. Za konec pa še Azerbajdžan, ki se hitro razvija zaradi zalog nafte, posebno njena prestolnica Baku, za katero pravijo, da postaja vse bolj podoben Dubaju… Zagotovo bo obisk pravo presenečenje in edinstveno doživetje!

Novoletne gruzijske smrečice
Gruzijski oboževalci Stalina
Gruzinski brandy Boisa v Sloveniji
Heroj Mihajlo - vez med Slovenijo in Azerbajdžanom
Sestre Kardashian v Armeniji - vzpon turizma?
David Gareja - zibelka gruzijskega krščanstva
Azerbajdžan - pogled Slovenke, ki živi v Bakuju

od 16.maj.2022
do 30.maj.2022
Cena
2.350 (najmanj 20 potnikov),
2.450 (najmanj 15 potnikov),
2.550 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Erevan
Dopoldan se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim postankom poletimo proti Armeniji.
2. dan: Erevan, Garni, Geghard
Po zgodnjem pristanku najprej prevoz do hotela in nekaj počitka. Armenski prestolnici je od nekdaj pomen dajala lega na križišču pomembnih trgovskih poti. Ogledali si bomo muzej, ki prikazuje strašen genocid nad armenskim prebivalstvom s strani Turkov v 20. stoletju. Sprehodili se bomo po Trgu republike z mnogimi zanimivimi in pomembnimi stavbami okrog njega... Popoldan bo namenjen spoznavanju izredne armenske kulturne dediščine, ki spada tudi pod Unesco. Ogledamo si tempelj Garni, kjer bomo občudovali izkopane ostanke palače in slavni helenistični tempelj, ki je lep primer antične arhitekture. Nato še ogled enega najlepših spomenikov na Kavkazu, samostana Geghard, vklesanega v skalo. Večerja in nočitev.
3. dan: Erevan-Echmiadzin-Erevan
Zjutraj se odpeljemo do Echmiadzina, nekdanje prestolnice, ki velja za religiozni in duhovni center armenskega krščanstva, nekakšen armenski Vatikan. Tu je sedež vodje armenske pravoslavne cerkve, Armenija pa je bila prva država, ki je razglasila krščanstvo za državno vero. Kosilo. Popoldan si bomo ogledali muzej z edinstveno kolekcijo starih rokopisov, od filozofije do medicine in geografije, zanimiva pa je tudi moderna galerija Matenadaram. Nočitev.
4. dan: Erevan-Khor Virap-Areni-Noravank-Selim-Noraduz-Sevan
Najprej nas čaka še eden od odličnih armenskih samostanov, Khor Virap. Tu bomo lahko kot na dlani videli mitsko goro Ararat. Nato nas na tržnici čaka pokušina domačega armenskega vina v Areniju in že bomo pri kompleksu Noravank, od koder se nam ponuja pogled na rdeče klife na drugi strani doline pod nami. Kosilo. Nato prečkamo prelaz Selim in na poti obiščemo zelo dobro ohranjen karavanseraj iz 14. stoletja. Naša pot po Armeniji se nadaljuje do kraja Noraduz, ki je najbolj znan po pokopališču z značilnimi križi. Po ogledih nadaljujemo vožnjo do jezera Sevan. Nočitev.
5. dan: Sevan-Haghpat-Sanahin-Tbilisi
Danes se odpravimo v Gruzijo. Po ogledu jezera Sevan, ki leži na okoli dva tisočih metrih nad morjem in nas očara s svojo temno modro barvo, nas pot vodi v pokrajino Lori, deželo bogatih gozdov, gora in globokih sotesk ter deročih rek. Tudi tu naletimo na odlične primerke armenske srednjeveške arhitekture, prav tako Unescove dediščine. Samostana Sanahin in Haghpat se ponašata z izredno lego, obisk je čudovito doživetje. Okrog njiju so kapelice in cerkvice, zvoniki, galerije, vidimo značilni armenski križ. Po prečkanju meje vožnja v Tbilisi. Večerja in nočitev.
6. dan: Tbilisi-Mtshketa-Uplisitkhe-Kutaisi
Pot nas odpelje do nekdanje gruzijske prestolnice Mtshketa. Arheologi pravijo, da je bilo mesto ustanovljeno v drugem tisočletju pred Kristusom. Tu je Gruzija v 4. stoletju sprejela krščansko vero. Mtshketa je vključena na Unescov seznam. Obiščemo samostan Jvari in katedralo Svetiškoveli, največjo v Gruziji. Nato obiščemo še prastaro jamsko mesto Uplistsikhe iz 7. stoletja pred Kr. Videli bomo dvorano za poganske rituale, tu so tudi podzemne vinske kleti, teater, cerkev, bivalni prostori... Sledi pot v Kutaisi, drugo največje gruzijsko mesto. Večerja in nočitev.
7. dan: Kutaisi-Gelati-Zugdidi-Mestia
Po jutranjem raziskovanju Kutaisija nas pot danes vodi proti zahodu do samostana Gelati, ki je pod zaščito Unesca in velja za enega izmed najbolj pomembnih samostanov v deželi. Naslednji postanek je v mestecu Zugdidi, ki slovi po odlični kulinariki, tako da si bomo tu privoščili kosilo. Čaka nas pot v prvobitnost Visokega Kavkaza. Na poti zanimivi panoramski postanki preden zvečer prispemo v Mestio. Nočitev.
8. dan: Svaneti, Ushguli
Pokrajina Svaneti nas bo razvajala z nepozabnimi prizori in pogledi. Naš glavni cilj bo Ushguli. Poleg nepozabne pokrajine
so za te kraje značilni tudi posebni stolpi, ki dajejo krajem še poseben mistični videz. Ushguli se ponaša z lego na preko 2.000 metrih nad morjem, zato je tu klima in nasploh vzdušje čudovito. Slikovit sprehod, klepet z domačini in užitki pod najvišjimi kavkaškimi vrhovi. Ob jasnem vremenu bomo videli dvorogo goro Usbo, nekoliko naprej pa leži masiv najvišje gruzijske gore Shkare (5.068 metrov). Tudi na poti nazaj nas čakajo zanimive reči in kakšen krajši sprehod. Večerja in nočitev.
9. dan: Mestia-Gori-Tbilisi
Počasi se začnemo spuščati nazaj v dolino. Na poti postanki in lepi razgledi. Preden se zvečer dokončno vrnemo v Tbilisi še postanek v mestecu Gori, ki je znan kot Stalinov rojstni kraj. Kosilo. Prihod v Tbilisi. Nočitev.
10. dan: Tbilisi
Tbilisi bo pravi biser naše poti. Že od svojih začetkov v 4. stoletju je bil vedno pomembno mesto, glavno središče Kavkaza, pomembna postojanka na slavni Svileni poti. Predstavljal je stičišče vzhoda in zahoda, Evrope in Azije. Čudovita mešanica kultur, narodov, religij se še danes kaže v starem mestu, tu stojijo pravoslavna in katoliška cerkev, mošeja in sinagoga. Tudi na živahnih ulicah in trgih je zaznati to harmonično mešanico ljudstev, posebno na kakšni tržnici. Očara nas mešanica arhitekture, vabile nas bodo lesene hiše z odprtimi lesenimi balkoni. Mesto si ogledamo tudi s svete gore Mtatsminda, od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Vidimo trdnjavo Narikala, stare žveplene kopeli, ki so videle mnogo pesnikov, glasbenikov, umetnikov, kraljev. Obiščemo katedralo Sioni in cerkev Metehi v starem delu. Vstopimo v Nacionalni muzej, kjer si bomo ogledali eno izmed najlepših zbirk izdelkov antičnih zlatarskihi mojstrov. Dan lahko sklenemo s potepom po glavnem bulevarju Rustaveli ali zavijemo med trgovinice s spominki, preprogami... Večerja in nočitev.
11. dan: Tbilisi-Davit Gareja-Telavi
Pot nas danes vodi proti širnim stepam. Če bodo dopuščale razmere (trenutno je samostan v obnavljanju), bomo obiskali samostanski kompleks Davit Gareja, ki je eden najvznemirljivejših arheoloških spomenikov v Gruziji in leži v polpuščavski pokrajini vzhodne Gruzije. Začetek delovanja sega v 6. stoletje, ko je David, eden od sirijskih očetov, tu začel z gradnjo samostana Lavra. Gradnjo je omogočala mehka apnenčasta kamenina. Kraj je postal izrednega duhovnega pomena za celotno območje. Tu so prevajali in kopirali stare rokopise, delovala je pomembna slikarska šola. Najlepše freske danes najdemo v samostanu Udabno, do katerega se je potrebno povzpeti v hrib. Od tu je tudi obsežen in lep pogled na Azerbajdžan, saj je Davit Gareja prav na meji med državama. Kosilo. Zvečer prispemo v Telavi, gruzijsko žitno zakladnico in središče pridelave vina. Nočitev.
12. dan: Telavi-Gremi-Kvareli-Azerbajdžan-Šeki
Sprehodili se bomo skozi živahni stari del mesta in obiskali njegovo tržnico. Nato pot do utrdbe Gremi in naprej do kraja Kvareli, kjer poskusimo vse bolj cenjeno gruzijsko vino. Kosilo v vinski kleti. Čudovita pot ob Velikem Kavkazu nas bo končno pripeljala v Azerbajdžan. Prispemo v Šeki, kjer se sprehodimo po lokalnem bazarju. Nočitev.
13. dan: Šeki-Šemaki-Baku
Dopoldanksi ogled Šekija. Obiščemo palačo kanov, o pomembni preteklosti pa govorita tudi karavanseraj in minaret Gilaili. Odpravimo se proti prestolnici Baku. Na poti proti Šamakiju vidimo še zadnje kavkaške vrhove. Mesto je bilo včasih pomembno trgovsko središče Svilene poti in dom mnogih azerbajdžanskih pesnikov. Ogledali si bomo Petkovo mošejo, mavzolej... Kosilo. Skozi slikovito pokrajino bomo nadaljevali pot v Baku. Nočitev
14. dan: Baku
Dopoldan pričnemo z raziskovanjem azerbajdžanske prestolnice, ki se terasasto dviga nad Kaspijskim morjem. Mesto je razpeto med bogato zgodovino in sedanjostjo ter prihodnostjo, ki je zaradi bogatih zalog nafte videti svetlo. Baku doživlja drugo pomlad. Mesto se ponaša s parki, fontanami, promenadami in elegantnimi restavracijami in tako postaja pravi biser Kavkaza. Na drugi strani pa utrip starega Bakuja s karavanseraji, palačo Širvanšah, deviškim stolpom in bazarji, ki nas ponesejo v svet iz 1001 noči. Seveda obiščemo tudi polotok Apšeron z zoroastrskim svetiščem. Med ogledi kosilo. Nočitev.
15. dan: Baku-Ljubljana
Zgodaj zjutraj zapustimo Baku in Azerbajdžan. V popoldanskih urah prispemo na eno od okoliških letališč, nato sledi prevoz v Ljubljano.
24.08.2016
Armenija, Gruzija in Svaneti ter Azerbajdžan
Spoštovani,
na potovanju po Kavkazu je vse bilo zelo ok. Mistična Armenija, čudovita Svanetija, Azerbejdžan poln kontrastov, okusna in obilna hrana in seveda odličen vodič Andrej. To je do zdaj bilo moje najlepše potovanje, z zelo bogatim programom, ki mi bo ostalo v dolgem spominu. Zahvaljujem se za vse prijetne trenutke, ki sem jih doživela na potovanju. 
Ksenija Kajin
09.06.2015
Armenija, Gruzija in Svaneti ter Azerbajdžan
Armenija, tiha, mirna in spokojna dežela z bogato kulturo in strašnim genocidom ter ostanki gorbačovk in kolhozov. Gruzija, slikovita, nepozabna, lepi pogledi na Visoki Kavkaz, dobra hrana in pijača. Azerbajdžan, pokrajinsko zelo nasproten, razburljiv - goreči hrib, blatni vulkan, nafta, mogočna arhitektura, pastirski običaji. Vse tri dežele nam je slikovito prikazoval naš vodič Andrej, tako da smo potovali po njihovi davni preteklosti, doživljali karavansaraje, ruski socializem in današnji kapitalizem ter vonj po nafti. Andrej me je popravil in dejal, da je to vonj po denarju. S tako strokovnimi vodiči boste uspešno pripravljali za nas zanimiva potovanja. Še bom potovala!
Marija Medič
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji