domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Aljaska in Jukon
Deželi izjemnih naravnih lepot, včasih divji, a neustavljivo privlačni

Obiskali bomo nepozabni sever ameriške celine, ameriško zvezno državo Aljasko ter Yukon v Kanadi. Prvi naseljenci na Aljaski so bili ruski trgovci s kožuhovino, toda ti so se omejili predvsem na obalne kraje. Prenekatera pravoslavna cerkev še vedno priča o njihovih pustolovščinah. Sledili so jim zlatokopi, ki so konec 19. stoletja začeli raziskovati tudi notranjost dežele. Časi zlate mrzlice so odločno zaznamovali podobo nekaterih mest, značaj ljudi in njeni sledovi so marsikje vidni še danes. Sami se bomo osredotočili na prekrasno naravo, ki nas bo spremljala vso pot. Ledeniki, jezera, zasneženi gorski vrhovi, reke, slapovi... Srečali se bomo tudi z raznolikim in pestrim živalskim svetom, obiskali mnoge naravne parke, presenetili nas bodo gostoljubni in prijazni domačini. Vabimo vas v ta magični svet, nekdanji zadnji mejnik poznanega sveta, sveta, ki je od vedno privlačil pustolovce, iskalce sreče, pogumne pionirje in gotovo tudi nas ne bo pustil ravnodušne.

Zlato, Zlato! 170 let od zlate mrzlice...
Najvišja gora ZDA je zopet Denali

od 27.jun.2022
do 11.jul.2022
Cena
3.950 (najmanj 14 potnikov),
4.050 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Anchorage
Zjutraj se zberemo na ljubljanskem letališču ali se odpeljemo do enega od bližnjih letališč ter z enim vmesnim postankom poletimo proti Anchoragu. Pristanek v večernih urah, prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Anchorage
Največje mesto Aljaske in njen gospodarski center (politična prestolnica pa le ni, ta čast pripada mestu Juneau na jugu) ponuja številne trgovinice s spominki, restavracije, bare, galerije in muzeje. Pozimi so redni obiskovalci mesta lisičke, losi, severni jeleni in tudi medvedje (ki pridejo iskat hrano), poleti jih zamenjajo turisti. S ploščadi si bomo ogledali Cookov zaliv, v trgovini si ogledamo, kako zgleda eskimska posebnost, nož ulu, videli bomo točko, od koder štartajo pasje vprege, ki se odpravijo na najtežjo preizkušnjo, Iditarod. Morda najlepša mestna znamenitost pa je čudovit muzej, ki nam prikaže prav vse, kar je z Aljasko povezanega. Vas zanima kako je izgledal indijanski kanu ali s kakšnimi kajaki so Eskimi lovili tjulnje? Kakšno je življenje v njihovih zemljankah ali kako si postavijo šotore? Morda ste bolj tehnični in se boste dlje ustavili pri zgodbi gradnje aljaškega naftovoda? Ali ste naravoslovec in vas bo najbolj zanimalo vse o severnem siju? Praktično vse, kar je z deželo in severom povezanega, bomo našli v tem čudovitem muzeju. Mesto ima tudi največje letališče za lahke hidroplane na svetu, saj imajo mnogi prebivalci svoje letalo, s katerim se za vikend odpeljejo na ribolov v divjino. Pisano množico teh letal si bomo ogledali na jezeru Hood. Za kosilo si lahko privoščimo klobasice iz severnega jelena, za večerjo pa morda kak goveji zrezek. Ali pa karkoli drugega, saj Anchorage velja tudi za kulinarično prestolnico Aljaske. Nočitev.
3. dan: Anchorage-Valdez
Zjutraj se odpravimo proti vzhodu po cesti Glenn highway. Major Edwin Glenn je bil namreč en izmed prvih raziskovalcev in geodetov, ki so opravili meritve in pripravili zemljevide za bodočo gradnjo cest. En izmed najlepših prizorov na naši poti bo gotovo ledenik Matanuska, modra reka ledu, ki je na čelu široka več kot tri kilometre. Mestece Glennallen se nahaja v Bakreni dolini (ki je dobila ime po rudnikih bakra) in je sedaj predvsem postajališče na križišču cest. Tu se oskrbimo z gorivom in kakim prigrizkom, potem pa nadaljujemo pot proti Valdezu. Kraj imenujejo tudi mala Švica, obdan je namreč z gorami, kot bi bili kje v Alpah. Pomemben je tudi zato, ker se tu končuje glavni aljaški naftovod in tankerji tu prevzemajo tovor. Nočitev.
4. dan: Valdez-narodni park Wrangell-Tok
Na poti najprej prečkamo spektakularni prelaz Thompson in se usmerimo proti čudovitemu naravnemu parku Wrangell-St. Elias. Potujemo po čudoviti cesti, ki nas vodi po pokrajini, posejanimi z jezerci, kjer se kanadske gosi ne zmenijo za lose, ki bredejo po vodi in se hranijo z vodnim rastlinjem. Občasno mirno idilo razburka kak grizli, ki se odpravi pogasit žejo. Ta pokrajina pripada Indijancem plemena Atabaskan in morda katerega od njih tudi srečamo v kakem od centrov za obiskovalce. Ustavili se bomo tudi pri enem izmed ledenikov - neverjetne barve, odtenki modre in zelene, če tega ne vidi v živo, človek pomisli, da so vse te fotografije retuširane. Končna postaja je Tok, dokaj mlado mesto, ki slovi po vzreji in tekmovanjih s psmi. Nočitev.
5. dan: Tok-narodni park Kluane-Haines Junction
Kmalu spet prečkamo kanadsko-ameriške mejo in vstopimo v Yukon. Pot nas nato vodi ob obrežju velikega jezera Kluane. Ustavimo se v muzeju, kjer izvemo nekaj več o Dallovi ovci, nekakšnem sorodniku našega muflona. Poleg teh čudovitih živali bomo videli tudi nagačene lose, volkove, črnega in rjavega medveda, svizce, orle in podobno. Dan bo izpolnjen s prekrasno naravo na poti. Opazovali bomo gorske vršace in se vozili mimo lepih jezer. Haines Junction leži ob narodnem parku Kluane, ki je največji v Kanadi in še danes dokaj neraziskan. Ponaša se s pestrim živalskim svetom in velikimi ledeniki. Ker se poleti tu znoči zelo pozno, se boste lahko pred spanjem še malo posončili. Nočitev.
6. dan: Haines Junction-Skagway
Zjutraj bomo za kratek čas zapustili Yukon in se peljali skozi Britansko Kolumbijo, potem pa zopet prečkali mejo in vstopili nazaj v ZDA. Haines je predvsem poznan kot največje zbirališče Velikih beloglavih ribjih orlov (»plešasti orel«, nacionalni simbol ZDA) in z malo sreče kakega od njih ugledamo tudi mi. Mesto je poznano tudi kot najboljše izhodišče za ribolov na ogromne morske liste (hallibut), najbolj cenjeno ribo Aljaske. Za kosilo si jo lahko privoščimo tudi mi, potem pa kratek skok z trajektom do kraja Skagway. Ta je bil najpomembnejše izhodišče za iskalce zlata v Yukonu. Tu še danes naletimo na mnoge sledove tistih časov. Nočitev.
7. dan: Skagway-Whitehorse
Nato pot do Whitehorsa po pokrajini, ki jo je konec 19. stoletja zajela zlata mrzlica. Sledi še vožnja
po znameniti Klondike Highway. Ustavimo se v najmanjši puščavi na svetu, Carcross. Občudovali bomo lepoto Smaragdnega jezera, ki mu domačini zaradi izjemne barve pravijo tudi Mavrično jezero. Popoldan pridem v Whitehorse, imeli bomo čas za sprehod po današnji prestolnici Yukona. Izjemne naravne lepote in možnosti za pristen stik z naravo privabljajo v ta del Kanade vsako let več obiskovalcev. Mesto leži ob mogočni reki Yukon in kdor želi, se lahko z ladjico zapelje skozi kanjon Miles in obišče značilno ladjo z loputami (doplačilo). Nočitev.
8. dan: Whitehorse-Dawson City
Odpeljemo se proti severu po legendarni cesti Klondike Highway, ki je videla mnoge zgodbe in usode zlatokopov. Stari poštni uradi, vasice in hiše ob poti nas še vedno vrnejo v čas pred dobrimi sto leti, ko so prišleki prihajali s povsem drugimi nameni kot mi sami. No, pravzaprav mnogi zlatokopi tudi danes preizkušajo srečo, a s povsem drugačno tehnologijo. Občasno nas bo spremljala reka Yukon, s preko tri tisoč kilometri ena najdaljših v Ameriki. Prispemo v najpomembnejše mesto zlatokopov, Dawson City, kjer iskalci sreče in bogastva še danes iščejo zlato žilo. Obiskali bomo kočo, kjer je prebival Jack London, tudi sam najprej zlatokop, nato pa pisec povesti iz tega divjega sveta. Seveda se podamo tudi do potoka Bonanza, kjer so prvič odkrili zlato. Mnoge stavbe v mestu so še originalne iz nekdanjih časov, druge so kot pomembno kulturno dediščino obnovili. Dawson je v bistvu časovni stroj, ki obiskovalca ponese za 100 let v preteklost in med sprehodom človek kar pričakuje srečanje s kakim zlatokopom, prebrisanim trgovcem ali prijateljico noči... Nočitev.
9. dan: Dawson City-Fairbanks
Odpravimo se naprej proti severu in najprej s trajektom prečkamo reko Yukon. Na poti nas spremlja več vasic z nenavadnimi imeni. Prečkamo mejo in vstopimo na Aljasko. Vozimo se po cesti Top of the World Highway, katere ime nam pove, da je ena najbolj severnih na svetu. Vodila nas bo nepozabni tundri s pogledi na zasnežene gorske verige. Videli bomo tudi delček dolgega aljaškega naftovoda. Po prelepi pokrajini številnih jezer in rek proti večeru prispemo v Fairbanks. Nočitev.
10. dan: Fairbanks
Mesto, ki leži samo dobrih tristo kilometrov južno od polarnega kroga, ima prav poseben žar in atmosfero. Predvsem je čar v njegovih prijaznih ljudeh, vedno pripravljenih na pomoč tujcem in sosedom. V dolgih zimah se je razvila med njimi posebna solidarnost, seveda pa se znajo tudi prešerno veseliti in nazdravljati v številnih restavracijah in barih. Zdi se, kot da ne bi hoteli živeti nikjer drugje in tudi mi uživamo v utripu prijaznega mesta. V lokalnem muzeju na prostem lahko vidimo primerke zemljank in brunaric, v kakršnih so živeli Indijanci in zlatokopi, sedaj spremenjenih v lokale in trgovinice. V bližini je tudi čudovit muzej mode in tehnike, kjer bodo fantje lahko občudovali oldtimerje (gre za enega najboljših tovrstnih muzejev v ZDA, nekateri primerki so unikatni in stari več kot 100 let), dekleta pa originalno modo tistega časa, saj so poleg jeklenih konjičkov na lutkah razstavljene tudi obleke in klobuki. Nočitev.
11. dan: narodni park Denali
Še en nepozaben dan na naši poti. Odpotujemo v NP Denali. Ob jasnem vremenu bomo občudovali tudi mogočni Mount McKinley z 6.193 metri. Goro, ki so jo poimenovali po predsedniku Mckinleyu, pa je predsednik Obama preimenoval nazaj v Denali, kot so jo že stoletja pred tem imenovali domačini. Raznolikost živalstva, značilnega za severna področja, je prav impresivna. Vožnja skozi park proti Talkeetni. Z nekaj sreče lahko opazimo volkove, grizlije, karibuje, lose, muflone, najrazličnejše ptice... Uživamo ob pogledih na jezera, zasnežene vrhove, barvito pokrajino, tundro. Po želji se lahko odpravimo tudi na panoramski polet z lahkim letalom v neposredno bližino gore Denali (Mckinley) (doplačilo). Nočitev.
12. dan: Talkeetna-Anchorage
Namenjeni smo proti največjemu mestu Aljaske, Anchoragu, ob pacifiški obali. Na poti je mesto Talkeetna, še eno pomembno središče zlatokopov. Pot nas nato vodi po cesti George Parks Highway, medtem pa občudujemo naravo, ki pogosto menja svoj obraz. Prihod v Anchorage. Nočitev.
13. dan: Anchorage-križarjenje okoli polotoka Kenai (doplačilo)-Anchorage
Po želji se zjutraj odpeljemo proti kako uro oddaljenemu pristanišču Seward, ter se odpravimo na nepozabno križarjenje. Vidimo lahko dve vrsti kitov, modrega in glavača. Glavači včasih pridejo tako blizu, da jih lahko celo slišimo in zavohamo, ko iztisnejo zrak skozi svoje »šnorkeljčke«. Vidimo morske leve, tjulnje, morske papige puffine, igrive morske vidre. Postanek za kosilo. Vrnitev v Anchorage. Nočitev.
14. dan: Anchorage-Evropa
Slovo od krajev, ki so nam dva tedna prikazovali svojo nepozabno in na trenutke divjo podobo ter odhod na letališče, od koder nas čaka polet proti Evropi.
15. dan: Ljubljana-Maribor
Čaka nas še zadnji del poti do enega od okoliških letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano in Maribor.
28.07.2015
Aljaska in Jukon
Pozdravljeni! Mineva teden dni od našega potepanja po Aljaski, po poteh iskalcev zlata, lovcev in avanturistov. Še vedno zbirava številne vtise in ugotavljava, da je za nama še eno nadvse zanimivo, pestro in prijetno potovanje. Vse je „štimalo“, od lepega vremena, do srečnih naključnih srečanj z divjim živalskim svetom, vključno z medvedi, ogromnimi losi, razigranimi kiti in drugimi predstavniki živalskega sveta dežele „tam zgoraj“. Piko na i so dodali prijazni domačini in nenazadnje izredno prijetni ter zabavni sopotniki. Hvala seveda neutrudnemu Andreju za kvalitetno vodenje, odličen potovalni načrt, varno prevažanje po Aljaski, predvsem pa za zavidanja vredno potrpežljivost in dobro voljo!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kar nekaj časa je že minilo, ko se je družba vrnila s potovanja po Aljaski in Yukonu. Bilo je fantastično in še vedno "prihajam k sebi". Odzivi sopotnikov so me spodbudili k pisanju, kar vam pošiljam v priponki. Sicer pa hvala agenciji Trud za odličen program, Andreju za brezhibno vodenje, izobraževanje, prevažanje in "prenašanje", sopotnikom pa za res prijetno družbo. Lep pozdrav,

ALJASKA IN YUKON
Aljaska že vrsto let moja želja je bila, letos s pomočjo Truda in vodnika Andreja Gruma se le je uresničila. Andrejček, Evita, Franko, Irena, Katy, Maxi in Mini Jana, pa Marinka, Tonček in jaz, med drugim pogledati smo šli, če tam res je tako mraz.

Letalo v mesto Anchorage je priletelo, in tam se je naše potovanje šele dobro začelo. V najeti avto smo se vse'li, in raziskovati zanimive kraje smo začeli.

Je Anchorage res zanimivo mesto, včasih tam losi zaidejo tudi na cesto. Ko pa zvečer odpravili smo se na pivo, postalo je res še bolj zanimivo.

Aljaska menda je zelo oborožena, tam orožje nosi mož, otrok in tudi žena. Imajo pa tudi ogromno lahkih letal, in prijazen Aljaščan bi te z njim prav rad malo zapeljal.

Seveda smo mi krenili naprej, ko za seboj pustili smo tudi fantastičen muzej. Naslednji dan smo se odpravili na križarjenje ob obali polotoka Kenai, tam pa smo videli živali, da je kaj.

Kiti, tjulnji, morski levi, vidre in pa razne ptice, to bile so naše resnične kraljice. Čez nekaj dni pa ob poti še grizlija uzremo, seveda se v avtu varno zapremo.

A to sploh še ni bilo vse, živalskemu svetu še losi pridružijo se. Opazimo pa precej lososov in beloglavega orla, Evita pa ugleda še stanovanje od bobra.

In družbo zanese v sosednjo državo, tam na meji dobimo lekcijo pravo. V Kanado ne smemo prenesti preveč alkohola in cigaret, a tudi brez tega je lep tamkajšnji svet.

Ni nas mrzlica zlatokopov zajela, pač pa nas je lepota Yukona prevzela. Whitehorse, Dawson City in še kaj, to za zlatokope pred stoletjem bil je pravi raj.

Yukon pa danes predstavlja še kaj več, za ogled v zgolj nekaj dneh pa skoraj preveč. Zopet se čez mejo odpravimo na Aljasko, mimogrede ponovimo zgodobo o indijancih Atabasko.

Upamo še na lepe poglede, morda beluge, karibuje ali pa razne medvede. In res nas sreča obišče, ko črn medvedek skoraj stopi na cestišče.

Kako zelo bilo je vse zanimivo, o tem se pomenkujemo zvečer, ko spet smo šli na pivo. Sicer imajo »betule« pijačo skoraj od vsepovsod, včasih dobiš tudi rabarbarin kompot.

O hrani pa skoraj ne bi izgubljala besed, ker z eno porcijo nasiti se jih skoraj vseh deset. Jedli smo lososa, zrezke in hamburgerje iz raznih mesnin, Ireni pa najboljši bil je »turški panin«.

Na žalost se to potovanje za vse nas prehitro je končalo, a morda se kje drugje bo nadaljevalo. Naše potovanje ocenjujem z odlično pet, in se sprašujem, kdaj in kam odpotujemo spet.
Jana in Katarina Kralj; Andreja P.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji