domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Ekvador in Galapagos
Kolonialna mesta, indijanske tržnice in nepozabno galapaško otočje

Ekvador je ena od najbolj avtentičnih južnoameriških dežel. Mestom daje poseben čar izredna kolonialna arhitektura in lega v osrčju Andov, med visokimi vrhovi in ognjeniki. Ti nas bodo nasploh spremljali velik del poti. Na vsakem koraku bomo srečevali domačine v narodnih nošah in nakupovali na slikovitih indijanskih tržnicah. Vrhunec potovanja bo nedvomno spoznavanje Galapagosa, enega od najbolj odmaknjenih otočij na našem planetu, kjer bomo naleteli na pester živalski svet, kot ga ni nikjer drugje na Zemlji.

od 24.feb.2020
do 08.mar.2020
Cena
3.890 (najmanj 20 potnikov),
3.990 (najmanj 15 potnikov),
4.090 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Benetke-Quito
Zjutraj se bomo odpeljali v Benetke in z enim postankom poleteli proti Južni Ameriki. V ekvadorski prestolnici pristanemo v večernih urah. Nočitev.
2. dan: Quito, Mitad del Mundo
Stari center glavnega mesta se ponaša z živahnim utripom in čudovito kolonialno arhitekturo, tako da ga je pod svojo zaščito vzel tudi Unesco. Tudi njegova lokacija na skoraj 3000 metrih nad morjem, obdan je z andskimi vrhovi in ognjeniki, je očarljiva. Sprehodili se bomo med lepimi trgi in pomembnimi stavbami. Ustavili se bomo na Trgu neodvisnosti s predsedniško palačo in katedralo in na Trgu sv. Frančiška s samostanom. Znan je tudi spomenik revolucionarja Simona Bolivarja. Kosilo. Quito leži samo dvaindvajset kilometrov južno od ekvatorja, ki je dal deželi tudi ime. Zanimivo je, da so lokalni indijanci sami locirali ekvatorsko linijo, ki leži nekoliko stran od kraja, ki so ga kasneje označili evropski raziskovalci in današnje satelitske naprave so dale prav indijancem. Obiskali bomo to pomembno geografsko točko in tako lahko stali z eno nogo na severni in z drugo na južni polobli. Vrnitev v hotel, nočitev.
3. dan: Indijanska tržnica v Otavalu, indijanske vasice
Odpravili se bomo po slikoviti poti do kraja Otavalo, ki slovi po pisani indijanski tržnici, drugi največji v celotni Latinski Ameriki. Na poti se ustavimo v indijanski vasici, kjer vidimo izdelavo tradicionalnih slaščic. Naslednji slikovit postanek je v San Pablu, kjer uživamo v pogledih na čudovito jezero. Končno prispemo v Otavalo, kjer bomo lahko dali duška svoji nakupovalni žilici, saj nam bodo domačini ponujali vse od keramike, tkanih preprog, srebrnine, lepih lesenih izdelkov… Kosilo. Po obisku tržnice se odpeljemo do enega od indijanskih domov, kjer nam bodo povedali kaj o umetnosti tkanje in svoji glasbi. Za konec pa še morda še nakup nekaj usnjenih izdelkov, po katerih je posebej znana vasica Cotacachi. Zvečer vrnitev v Quito. Nočitev.
4. dan: Quito-Antisana-Lasso
Iz mesta se bomo kmalu znašli v enkratni naravi. Pot proti jugu imenujejo tudi Avenija vulkanov, ki nas spremljajo z obeh strani. V nacionalnem parku Cotopaxi se s skoraj šest tisoč metri nahaja najvišji delujoči vulkan na svetu, pravilno stožčaste oblike in s sneženo kapo na vrhu. Kdor ima srečo, uzre tudi kakšnega kondorja. Usmerili se bomo proti rezervatu Antisana, kjer naletimo na izjemno rastlinstvo in živalstvo, ki se je odlično prilagodilo na tamkajšnje razmere z nizkimi temperaturami, pogostimi vetrovi in malo padavinami. Predvsem nas bo očarala raznolika paleta ptic. Med ogledi kosilo (box lunch). Nato odhod v Lasso in nočitev.
5. dan: Lasso-Banos
Pot nadaljujemo proti kraju Banos, ki je znan po termalnih vrelcih. Znamenita je tudi pot slapov, kjer naredimo zanimiv sprehod. Kosilo. V Banosu imamo nekaj prostega časa, morda zavijemo na kakšno tržnico z indijanskimi izdelki. Nočitev.
6. dan: Banos-Chimborazo-Riobamba
Pravijo, da vse poti vodijo v Riobambo in tako se bomo tudi mi podali proti tem mestu, ki je tudi pomembno izhodišče za vzpone na Chimborazo, najvišji ekvadorski vrh. Tu je nastala prva ustava v državi. Če bodo razmere dopuščale, se bomo odpravili na krajši pohod do prvega zavetišča pod Chimborazom. Kosilo. Nočitev v Riobambi. Nočitev.
7. dan: Riobamba-Alausi-Ingapirca-Cuenca
Dan si bomo najbolj zapomnili po vožnji z vlakom po hudičevem nosu (Nariz del Diablo). V nekaj kilometrih se bomo spustili za več
kot tisoč metrov v nižinski svet. Mogoče smo take vožnje že kdaj občudovali na televiziji v oddajah o tukajšnjih indijanskih plemenih. Kosilo. Nato se bomo zopet povzpeli in prišli do Ingapirce, kjer si bomo ogledali najpomembnejši in najbolje ohranjeni inkovski spomenik v Ekvadorju. Proti večeru prispemo v očarljivo mestece Cuenca. Nočitev.
8. dan: Cuenca-N.P. Cajas-Guayaquil
Cuenca je gotovo najbolje ohranjeno kolonialno mesto v deželi s številnimi lepimi stavbami, trgi, cerkvami. Dan bo sproščen in namenjen ogledom najlepših spomenikov, barantanju in kupovanju spominkov in lepih izdelkov domače obrti. Uživali bomo v živopisanem vrvežu, pogovorih z domačini, raziskovanju tržnic. Kosilo. Odhod proti Guayaquilu in postanek v slikovitem narodnem parku Cajas. Nočitev.
9. dan: Guayaquil-otočje Galapagos, otok Santa Cruz
Prevoz na letališče v Guayaquilu in polet do otočja, ki mu je večno slavo pridobil Charles Darwin s svojimi raziskavami o razvoju živalskih vrst. Zaradi njegove izoliranosti živi tu veliko endemičnih živalskih vrst. Pristali bomo v Baltri in se nato odpeljali do Puerto Ayore na otoku Santa Cruz. Kosilo. Popoldan začnemo z raziskovanjem otoka. Odpravimo se do proti najvišji točki otoka, kjer naletimo na impozantni krater Gemelos (Dvojčka). Sprehodimo se do kraja, kjer se zadržujejo želve velikanke. Obiščemo raziskovalno postajo »Charles Darwin«, kjer se poučimo življenju na otoku. Vrnitev v hotel. Nočitev.
10. dan: Galapagos, otok Isabela
Danes bomo občudovali pestro živalsko in rastlinsko življenje otoka Isabela, kamor se bomo odpeljali s posebnimi ladjami. Uživali bomo tudi v snorkljanju in občudovanju neverjetne pestrosti podvodnega sveta. Obiščamo tudi zloglasni Zid solza, ki so ga zgradili zaporniki na tem otoku, med katerimi so mnogi zaradi težkega dela tu ostali za vedno. Vseskozi nas bo obdajala čudovita narava. Občudovali bomo stotine morskih iguan, morskih levov … Med ogledi imamo piknik kosilo. Nočitev.
11. dan: Galapagos, Cabo Rosa (Los Tuneles)
Čaka nas izlet z ladjo (gliserjem) do naravne formacije, ki ji pravijo Los Tuneles – gre namreč za »tunele«, ki jih je v morju ustvaril izbruh enega od ognjenikov. Tu bomo opazovali morske leve, želve in druge živali in med njimi lahko celo plavali in snorkljali. Po otočkih se tudi sprehodimo. Popoldne vrnitev ma otok Isabela. Večerja in nočitev.
12. dan: Galapagos, vulkan Sierra Negra
Dopoldan bo namenjen trekingu na vulkan Sierra Negra. Hoje je slabi dve uri v vsako smer, tako da izlet ni prenaporen. Na poti bomo spoznavali edinstveno živalstvo in rastlinstvo, z vrha pa imeli lepe razlede naokoli. Kosilo. Popoldan imamo nekaj prostega, lahko se sprostimo na belih peščenih plažah. Nato sledi povratek z ladjo na otok Santa Cruz. Nočitev.
13. dan: Galapagos-Quito-Evropa
Dopoldan še nekaj prostega časa, nato pa nas čaka polet v Quito in nadaljevanje poti v Evropo.
14. dan: Ljubljana-Maribor
Po pristanku v Benetkah še avtobusni prevoz do Ljubljane in Maribora, kamor se vrnemo v večernih urah.
03.08.2016
Ekvador in Galapagos
Spoštovani!

Pred nekaj dnevi sem se vrnila s potovanja po Ekvadorju in Galapagosu. Čudovito - nepozabno! Zahvaljujem se agenciji Trud za odličen program in organizacijo, predvsem pa vodniku Andreju, ki je skrbel, da je potovanje potekalo brezhibno. Z njegovo pomočjo smo videli in izvedeli ogromno. Poleg tega je ves čas skrbel za vse potnike, nas povezoval in zabaval. V upanju na se kakšno sanjsko potovanje vas lepo pozdravljam...

Eno leto je minilo od mojega zadnjega fantastičnega potovanja, pa še vedno kdaj se mi o tej Aljaski sanja. Tokrat vodnik Andrej in ekipa devetih deklet, podali smo se v precej drugačen svet.

Kilometrov kar nekaj za seboj smo pustili, da bi se Ekvadorja in Galapagosa razveselili. Druga kultura, drugačni ljudje, a vseeno tam prav dobro se je.

Veliko je rib in eksotičnega sadja, tega ne pripelje jim iz Afrike ladja. Krožnik domačih morskih dobrot se kmalu znajde na prtu, vse sveže sadje pa seveda natrgajo na domačem vrtu.

Alkohola tudi ne manjka – včasih da jim pogum, za to pa poskrbi tam zvarjeni rum. Razni cocktaili pa so itak drugo poglavje, ob odlični pina coladi večkrat vzkliknemo: »Na zdravje!«

Da pa nismo samo jedli in pili, zaupam vam, kje vse smo se vozili. Najprej ogledali smo si glavno mesto Quito, vzeli smo si čas, tako da bilo je precej temeljito.

Okrog 3000 metrov je tam nadmorska višina, na ulicah tega mesta pa indijanska mladina. Opazujejo te nasmejani obrazi, priporočljivo pa je, da se na denarnico malo bolje popazi.

Revolucionarja Simona Bolivarja tam je spomenik, mesto pa obdajajo andski vrhovi in ne le eden ognjenik. Lepi trgi, predsedniška palača, Frančiškanska cerkev in katedrala, a najbolj nas je »La compania«, polna zlata, navduševala.

Indijanci izpred mnogih let, na severno in južno poloblo so razdelili naš svet. Obiskali smo tudi to zanimivo točko, potem pa smo si zaželeli »nočko«.

Naslednji dan smo obiskali kraj Otavalo, na tamkajšnji indijanski tržnici se je obilno nakupovalo. V neki indijanski vasici nas obdarujejo s tradicionalnimi slaščicami iz marcipana, v vasici Cotacachi pa je bila meni usnjena jakna prodana.

Gremo proti jugu po enkratni naravi, na nebu letajo kondorji pravi. Na nekem postanku opazujem indijansko deklico, ne prav veliko. Pristopi njen oče in me prosi, da bi z njo naredila eno sliko.

Avenija vulkanov je navdušila nas, naenkrat zaslišimo vesel Polonin glas: »Cotopaxi« - najvišji delujoči vulkan na svetu, sicer zaradi oblakov je viden bolj redko v letu.

Lasso je naša naslednja postaja, kjer nas 350 let stara palača razvaja. Že Humboldt je tam nekoč našel razkošen počitek, mi pa smo mislili, da smo tokrat zadeli glavni dobitek.

A naslednji dan smo že v Banosu, ki je poln termalnih vrelcev, po vožnji z gondolo in sprehodu po poti slapov pa srečamo tudi nekaj belcev. Nato se iz Riobambe podamo na najviji ekvadorski vrh Chimborazo, zaradi redkega zraka je vzpon težak in vsak bi si zaslužil vsaj kakšno malico s klobaso.

Pa na višini okrog 5.000 metrov se najhitreje skuha le kakšna okusna ekvadorska juha. Zvečer pa slastna večerja na vročih kamnih, zjutraj pa se z vlakom zapeljemo po hudičevem nosu v Andih.

Andski dragulj pa je gotovo očarljivo kolonialno mestece Cuenca, tam se za spominke in lepe izdelke domače obrti lahko tudi »cenka«. Potem pa preko Guayaquila na Galapagos poletimo, kot otroci se srečanja z nam eksotičnimi živalmi veselimo.

Galapaški otoki so dom za želve veikanke, za morske pse – velike in tudi bolj tanke. Srečaš modronoge strmoglavce in pingvine, morske iguane in morski levi pa okupirajo plitvine.

Očarljiv in pester je ta živalski svet, po treh dneh pa moramo na letalo spet. Širok nasmeh se na otoku Baltra prikrade na moj obraz, saj za nas je rezerviran business class.

Seveda težko je tako lepo potovanje končati, a zaupam vam nekaj, takole »med brati«: Rotim svoje sanje, da mi večkrat pričarajo to čudovito potovanje.
Andreja Polajnar
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji