domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Sokotra in Sana
Dva bisere Jemna, dežele kraljice iz Sabe: sanjska Sana in eksotična Sokotra
od 17.feb.2015
do 27.feb.2015
Cena
2.090 (najmanj 15 potnikov),
2.190 (najmanj 10 potnikov),
2.250 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Sana
Zberemo se na ljubljanskem letališču ali se odpeljemo do enega od okoliških letališč (v tem primeru organiziran prevoz iz Maribora in Ljubljane) ter z enim postankom poletimo proti Sani.
2. dan: Sana
Po pristanku v jemenski prestolnici nas čaka ogled Sane, ki je resnično sanjska, saj se zdi, kot da se je čas tu že zdavnaj ustavil. Mesto leži v osrčju dežele, na več kot dvatisočih metrih nadmorske višine. To je eno najstarejših mest na svetu, pravi muzej na prostem in tudi pod zaščito Unesca. Obiskali bomo staro četrt s slikovitimi mošejami, postali ob tisoč let starem obzidju, pokukali na skrite vrtove in barantali na stari tržnici, ki jo obdajajo mogočne večnadstropne hiše. Ljudje so oblečeni v tradicionalna oblačila, kar vse daje mestu nepopisen čar. Večerja in nočitev.
3. dan: Sana-Sokotra-kanjon Ayhaft-Dilisha
Zjutraj se odpeljemo na letališče in poletimo na Sokotro, otok izjemnih naravnih lepot, endemičnih živalskih in rastlinskih vrst, raj za ljubitelje narave in otok, ki z velikimi koraki stopa na turistični zemljevid sveta. Geografsko bliže Somaliji kot Jemnu je za šestino Slovenije velik otok že v davnini služil kot povezava med Arabijo, Afriko in Daljnim vzhodom. Iz glavnega mesta otoka, Hadiboo, se odpeljemo proti dolini Ayhaft, kjer naletimo na prva nenavadna drevesa in čudovito kraško pokrajino, tu so naravni vodni bazeni, tamarinda, oglašajo se eksotične ptice... Po piknik kosilu odhod proti Dilishi, kjer imamo nekaj časa za počitek in oddih na plaži, posejani s pisanimi školjkami in fosili, v ozadju pa se bleščijo čudovite gore. Večerja in nočitev.
4. dan: Dilisha-jama Hoq-Ras Ersel-Erher
Odpravimo se proti največji že raziskani jami na otoku, jami Hoq. Približno uro in pol hoje imamo do jame, med potjo naletimo na kumarična in stekleničasta drevesa, fige... V jami, polni kraških formacij, je nekoč potekala živahna trgovina. Po spustu v dolino kosilo ob morju in nato vožnja do ribiške vasice, kjer se za nekaj časa zapletemo v pogovor z ribiči, ki vsak dan odhajajo na morje, saj je ribolov osnovna dejavnost na otoku. Naslednji cilj je najbolj vzhodna točka Sokotre, rt Ras Ersel, kjer zopet uživamo v prelepi naravi. Splezamo na peščene sipine, ki se spuščajo naravnost v morje. Poiskali bomo potoček, ki prihaja iz gora in se v njem osvežili, zaplavali v morju in nato pod sipinami našli prostor za svoj šotor in počitek. Po večerji si morda privoščimo vodno pipo in uživamo v lepi naravi in šumenju morja. Nočitev.
5. dan: Erher-Dihamry-Wadi al Shifa-Homhil-Dihamry
Zjutraj se odpeljemo proti zaščitenemu območju Dihamry, kjer nas čaka prekrasno sorkljanje in očarljiv podvodni svet koral in pisanih ribic. Polni energije se naprej odpeljemo do Wadi al Shifa in se povzpnemo na planoto Homhil. Pred pričetkom hoje po izjemno slikoviti naravi si privoščimo še okusno kosilo pod košatimi krošnjami enega od značilnih dreves. Lahkotne hoje imamo za približno dve uri, ki bo nagrajena s prelepo kraško pokrajino, polno je dreves z dišavnimi smolami, zmajevih dreves, stekleničastih dreves... Veliko je seveda postankov za fotografiranje. Po spustu v dolino se odpeljemo nazaj do našega prenočišča v Dihamryju. Večerja in nočitev.
6. dan: Dihamry-Wadi Dfaro-Heyf-Zahek
Po zajtrku se odpravimo proti jugu otoka. Slikovita pot s pogledom na visoke gore nas vodi preko pokrajine z značilnimi endemičnimi
rastlinskimi vrstami. Asfaltirano pot bo večkrat prekinila vožnja po slikovitih vadijih. Ustavili se bomo ob kakšnem od osvežujočih tolmunov, obdanih s palmami in se po želji osvežili v prijetni vodi. Če bo možno, bomo obiskali tudi kakšno od vaških šol ob poti in se prepričali, kako poteka šolski dan v teh krajih. Južna obala je precej bolj ravninska in puščavska, tako da bomo tu kmalu naleteli na prve kamele. Po kosilu se odpeljemo na belo peščeno plažo, kjer bomo postavili naše šotore in se za kakšno urico prepustili toplemu morju. Nato nas že čaka odhod do bližnjih peščenih sipin, kjer bomo videli zahajajoče sonce. Vrnitev v kamp, večerja in pogovor ob vodni pipi pod milijoni svetlih zvezd... Nočitev.
7. dan: planota Diksam-kanjon Dirhur-Diksam
Najbrž bomo že ob sončnem vzhodu pokukali iz šotorov, se sprehodili do morja in se osvežili s prijetno vodo. Sledi zajtrk in odhod proti osrednjemu delu otoka, na planoto Diksam, kjer so doma zmajeva drevesa, ki kot dežniki pokrivajo to pokrajino. Rdečo smolo iz teh dreves domačini uporabljajo za kadilo in barvilo. Od njih lahko kupimo koščke zmajeve krvi. Rdeče barvilo, ki ga domačini še vedno nabirajo, je bilo v antiki zelo cenjeno, sedaj pa služi predvsem lokalnim zdravilcem. Od tu se sprehodimo navzdol do prelepe doline Dirhur, ki je polna eksotičnih rastlinskih vrst in osvežujočih tolmunov. Tu imamo kosilo. Sprehodimo se tudi po vasici Dirhur, nato pa se vrnemo pa planoto Diksam, kjer ponovno prespimo v idiličnem okolju pod zvezdami. Večerja in nočitev.
8. dan: Dirhur-Ghubba-Qalansiya
Pot nas vodi navzdol, ponovno na severno stran otoka. Obiskali bomo vasico Ghubba, ob kateri je manjše jezerce in lokalne soline. Nato nas pričakuje Qalansiya, romantična ribiška vasica, postavljena med palme in bele peščene plaže. Morda si lahko privoščimo vožnjo v čolnu z domačini... V tem idiličnem okolju z lahkoto preživimo nekaj ur, obdaja nas morje in na drugi strani doline in kanjoni, posedamo pod palmami, poslušamo petje eksotičnih ptic ali pa kakšnega od ribičev, ki radi pripovedujejo zgodbe iz starih časov... Piknik kosilo v lepi naravi. Povzpnemo se tudi do razgledne točke, od koder se nam odpre prelep pogled na zaliv in peščeno plažo. Večerja in nočitev v kampu.
9. dan: Qalansiya-Schaub-Qalansiya-laguna Detwah-Hadiboo
S čolnom se danes odpravimo do samotne plaže na polotoku Schaub, kjer nas pričakuje kristalno morje. Nič nenavadnega ni, če se nam bodo med plovbo pridružili tudi delfini. Tudi ta dan lahko označimo za enega od vrhuncev potovanja. Kosilo. Nato povratek v vasico Qalansiya, še obisk lagune Detwah in vožnja do mesta Hadiboo. Tu imamo malo prostega časa in nato še zadnje kampiranje. Večerja in nočitev.
10. dan: Hadiboo-Sana
Zjutraj slovo od Sokotre, odhod na letališče in polet v Sano, kjer imamo še celo zadnje popoldne čas za sprehode po starem mestu, oglede in nakupovanje ter barantanje na živahnih tržnicah. Zvečer odhod na letališče.
11. dan: Sana-Ljubljana
Polet z enim postankom v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder je organiziran še prevoz do Ljubljane in Maribora.
20.12.2013
Sokotra in Sana
Glasbenik Louis Armstrong je verjetno pred menoj obiskal Sanno in otok Sokotro in potem zapel pesem *What a wonderful world*. Na pesem sem se spomnila že ob srečanju s tem majhnim kosom tega sveta. V nekaj vrsticah bom opisala vtis potnice, za katero je sprejemljivo kampiranje, lažji trekingi, opazovanje prvinskega načina življenja... Ko je narava loščila svoje drugulje se je s tem otokom čudovito poigrala, zato menim, da legenda povsem upravičeno pravi, da komur je bil otok dosegljiv, je bil srečen. Osrečil je tudi mene. Vse je bilo tako opojno lepo, umirjeno, sproščeno, ko je mesec nad planoto Dixam potoval, in ko so v razbrazdanih zlatorumenih stenah kraljevali sokratski kormorani in endemne rastlinske vrste. Podali smo se preko rahlo razburkanega morja tudi do rta Shoab s čolni, ki so jih spretno upravljali neutrudni ribiči. Pred prihodom na belo, več km dolgo peščeno plažo smo bili priča spektaklu, ki nam ga je uprizorila jata delfinov. Bizarna drevesa (puščavske rože, kumarična, zmajeva in druga drevesa) so vzbujala pozornost zaradi obllik in ker se elegantno dvigajo k modremu nebu. Moje oko je postalo pozorno ob pogledu na košato drevo, ki je poleg snežnobelih cvetov in bogate krošnje vsebovalo droben rumen sadež (jabolko), velikosti zlate rozine. Sadež je zdravilen, zato ima za otočane vrednost dragulja. V botaničnem vrtu so nas prijazni domačini poučili čemu služi zmajeva kri. Gorske stene in globoko zarezane doline spočetka skrivajo očem presušene struge, jezera, soline in snežno bele sipine in morda je ravno zaradi tega ta otok tako veličasten, magičen. In tu je še mestece Qalansiya, ki dominira s temno modro laguno, raznobarvnimi lesenimi čolni in prava paša so ribiči, z rutami okrog glave oviti, ki so v nas - redke potnike - zrli z vranje črnimi očmi. Otok je znan po vetru in ta veter je kuštral goste lase sramežljivim otrokom porcelanaste polti, biserne kaplje jutranje rose pa so umile njihove drobne nožice, še preden so bose stekle v šolske klopi, morda lačni, vendar razigrani in nasmejani. Sana, z njemi prijaznimi in poštenimi prebivalci, mi je podarila čudovit pogled na posebno arhitekutrno obliko stavb, ki od daleč spominjajo na idrijske čipke in človeka za trenutek vrnejo v pravljični čas. Več strani bi lahko popisala o mojih nadvse pozitivnih vtisih in o tem, kakšno globino in bogastvo vse to da življenju posameznika, posebne zasluge za vse to gredo, spoštovani Trudovci,  vam in profesionalni vodički Tini z njeno ekipo. Za prijetno in pozitivno vzdušje se zahvaljuem vsem, tudi sopotnicam in sopotnikom.
Nives Kačič
16.12.2013
Sokotra in Sana
Dragi TRUD!

Kako bi ocenila potovanje potovanje na Sokotro? Ker se z Martino nisva udeleževale vseh trekingov, pa sva po svoje doživeli več stika z domačini, kar pa imam jaz zelo rada. Tisti dan, ko naši so imeli piknik nekje v dolini, naju je šofer Abdul odpeljal v vas, kjer sva pili čaj z kozjim mlekom pri domačinih, sedeli pod drevesom z domačini, ki so nama ponudili kosilo-riž s kuhano drobovino, kar pa sva vljudno odklonili. Abdula sem prosila, naj jih vpraša, če bi nama s kano narisali roke - seveda so pristale in šle sva z ženskami v njihove prostore. Potem pa šok - vse ženske so bile odkrite, lepo naličene, urejene, v sredini sobe je bil tranzistor, na glasbo se je plesalo, veselo smo se smejale, skratka, bila je enkratna, prelepa, neponovljiva izkušnja.Pozneje smo se preselile v sosednji prostor in mislim, da nas je v krogu sedelo 30 žensk - vseh starosti. Desno roko so mi okrasile s kano in naju namazale okoli oči..ustnice... Zraven žensk so bili tudi majhni otroci - nekatere so dojile, enega dojenčka so zavile v culo in obesile na steno, dva pa sta v culi visela na vejah pred hišo!! Ampak nobeden se ni jokal. Zadnji dan na Sokotri je bil tudi super, vožnja z ladjico na rajski otok, peščena plaža, valovi minimalni, super, seveda so nas v vožnji spremljali igrivi delfini. Zadnji večer je bil kamp super, stranišča čista, hrana odlična, šiša in pa lepotni salon, kjer sem dobila tetovažo še po levi roki, sicer pa smo se skoraj vse tetovirale. Sana pa je bila ena sama pesmica - krasno mesto, celodnevni sprehod je bil neponovljiv, ljudje prijazni, nasmejani, ja, pa šoping, ki smo ga že tako pogrešale. Da sem prinesla pozitivne vtise s potovanja je v veliki meri zaslužna vodička Tina s svojo ekipo. Skratka, bilo je lepo, zanimivo, še se vidimo na kakšnem potovanju... Lep pozdrav,
Milena
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji