domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Laos, Vietnam in Kambodža
Prvinski Laos - Slikovita mesta in čudovita narava Vietnama - neprecenljivi zakladi Angkor Wata
Obiskali bomo tri dežele nekdanje Indokine, ki nam ponujajo vsaka svoje nepozabno doživetje. Laos je še vedno nekoliko zaspana dežela, ki pa ravno zato navdušuje s svojo preprostostjo in neposrednostjo. Vietnam je najbolj razvit med vsemi tremi deželami, izredno priljubljen je zaradi prijaznih domačinov, slikovite pokrajine, živahnih tržnic, osupljivega zaliva Halong... Če k temu prištejemo še obisk Kambodže, njene izredno zanimive prestolnice Phnom Penh in seveda neprecenljivega Angkor Wata, ki velja za eno od najimpresivnejših človeških stvaritev na svetu, potem smo lahko prepričani, da nas čaka zares čarobno potovanje.

Eva in Alja iz Kambodže
od 12.nov.2022
do 28.nov.2022
Cena
3.690 (najmanj 20 potnikov),
3.790 (najmanj 15 potnikov),
3.890 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Azija
Zjutraj se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim vmesnim postankom poletimo proti Aziji.
2. dan: Vientiane
Pristanek v Vientianu. Laos je še vedno nekoliko zaspana dežela, ki pa ravno zato navdušuje s svojo preprostostjo in neposrednostjo. Tudi Vientiane deluje zelo umirjeno z zanimivi templji in slikovitimi tržnicami. Na popoldanskem ogledu spoznamo tempelj Pha That Luang, ki ima 45 metrov visoko stupo in je dejansko najpomembnejši simbol dežele. Wat Si Saket je najstarejši tempelj v Laosu. Večerja in nočitev.
3. dan: Vientiane-Vang Vieng
Z avtobusom se odpeljemo na slikovito pot po notranjosti Laosa. Pot nas vodi preko hribovite pokrajine, ustavimo se na barviti tržnici v Thalatu, kjer okoliška plemena prodajajo domače izdelke. Ko pridemo do jezera Nam Ngum, se z ladjico odpeljemo na izlet do bližnjih otočkov. Na poti do Vang Vienga se ustavimo še v kraški jami Chang, ki je bila uporabljena kot skrivališče pred Kitajci v 19. stoletju. Večerja in nočitev.
4. dan: Vang Vieng-Luang Prabang
Čaka nas potovanje po osupljivi pokrajini, mimo strmih riževih teras in hribovskih vasic različnih etničnih skupin v Laosu. Vsako ljudstvo imam kakšno posebnost, povsod pa je čutiti živahno in pestro življenje. Kraška pokrajina je ustvarila veliko jam, za katere pravijo, da jih naseljujejo duhovi. Obiščemo jamo Xang, slonjo jamo, kjer naletimo na odtis budovega stopala ter kapnike s slonjo obliko, ki so jami dali ime. Končno prispemo v Luang Prabang, eno najlepše ohranjenih starih mest v jugovzhodni Aziji. Sprehodimo se lahko po večernem bazarju, kjer so številne stojnice s spominki, tekstilom, ročnimi izdelki... Večerja in nočitev.
5. dan: Luang Prabang
Pred nami je spoznavanje prelepega Luang Prabanga, mesta številnih prekrasnih templjev, ki je od leta 1995 na seznamu Unescove kulturne dediščine, nekdaj pa je bil prestolnica kraljestva Lang Xang. Poseben značaj mu daje lega ob sotočju rek Mekong in Nam Khan ter grič Phu Si, od koder se nam ponuja čudovit pogled. Krona vseh templjev v Luang Prabangu je Wat Xieng Thong, zgrajen že leta 1560, vse do pred kratkim pa je ostal pod kraljevim nadzorom. Ponaša se s čudovitimi ornamenti, mozaiki, murali… Obiščemo narodni muzej, ki nam ponudi dober vpogled v zgodovino dežele in njeno bogato kulturo. Večerja in nočitev.
6. dan: Luang Prabang, Pak Ou-Hanoj
Danes se prepustimo zanimivi vožnji po rek Mekong, med katero opazujemo prelepo pokrajino, vasice in templje. Obiskali bomo skrivnostne jame Pak Ou, kjer naletimo na množico različnih budovih kipov. Na poti nazaj se ustavimo v vasi Ban Xang Hai, ki je poznana po proizvodnji domačega riževega žganja lao lao ter v drugi vasici, ki slovi po tekstilnih izdelkih. Zvečer polet v najlepše vietnamsko mesto Hanoj. Večerja in nočitev.
7. dan: Hanoj
Dan je namenjen raziskovanju tega prijetnega mesta, polnega zelenih parkov, slikovitih jezer, templjev, zanimive arhitekture. Morda si bomo za začetek v mestu, ki so mu rekli tudi vzhodni Pariz, privoščili pravo francosko štručko. Vsekakor pa bomo obiskali Ho Chi Minhov mavzolej in hišo, v spominskem parku je tudi slavna pagoda enega stebra, ki spominja na lotusov cvet. Lep primer tradicionalne vietnamske arhitekture je tempelj literature. Sprehodili se bomo do jezera v starem delu, kjer bomo naleteli na veliko zanimivih spomenikov. Popoldan spoznamo še etnološki muzej, ki odlično prikazuje življenje in navade različnih ljudstev v deželi ter teater vodnih lutk, ki je ena od tradicionalnih vietnamskih umetnosti. Večerja in nočitev.
8. dan: Halong Bay
Čaka nas še en prelep dan, saj se bomo odpeljali do morja in se vkrcali na ladjo, ki nas bo popeljala po čudovitem zalivu Halong. Iz turkiznega morja raste več kot tri tisoč apnenčastih otokov, ki so zaradi lepote in slikovitosti uvrščeni na seznam Unescove naravne dediščine. Na enemu od otočkov bomo raziskali manjšo podzemno jamo. Na ladji imamo okusno kosilo. Zvečer povratek v Hanoj. Nočitev.
9. dan: Hanoj-Hue
Zjutraj poletimo proti osrednjemu delu dežele. Včasih je bil Hue eden glavnih vietnamskih kulturnih in verskih
centrov, po težkem obdobju diktature pa se v zadnjih letih spet razvija v cvetoče središče ob Dišeči reki. Po njej sem bomo z ladjico zapeljali do pagode Thien Mu, ki je pomembna tudi zato, ker je bila v prejšnjem stoletju središče protivladnih demonstracij. Hue slovi tudi po cesarskih grobnicah vzdolž Dišeče reke. Najlepša je verjetno grobnica vladarja Minh Manga, ki slovi po izjemni arhitekturi in dodelani dekoraciji. Nekaj časa se bomo še zadržali v starem mestu, kjer si bomo ogledali citadelo s prepovedanim mestom. Tudi to središče je pod zaščito Unesca. Večerja in nočitev.
10. dan: Hue-Hoi An
Po osrednji vietnamski cesti nas nato vodi slikovita pot mimo majhnih vasi in riževih polj ter preko prelaza Hai Van, kjer se gorska veriga spušča naravnost v južnokitajsko morje. Hoi An je bil nekoč eno najpomembnejših trgovskih pristanišč v tem delu sveta. Tu so se ustavljali trgovci iz Japonske, Indije, Indonezije, arabskega sveta, Evrope. Mestece je dovolj majhno, da si lahko tudi peš ogledamo glavne zanimivosti. Stari del, ki ga krasi očarljiva mešanica različnih arhitekturnih slogov, je pod svoje varstvo vzel Unesco. Sprehodili se bomo do pokritega japonskega mostu, videli najstarejšo hišo v mestu in dvorano, kjer so kronali cesarje. Večerja in nočitev.
11. dan: Hoi An-Danang-Saigon
Polet iz Dananga na jug države v največje mesto, več kot petmilijonski Saigon, uradno Ho Chi Minh. To je tudi gospodarsko središče Vietnama z največ tujimi podjetji. Ogled mesta. Obiskali bomo kitajsko četrt Cholon z veliko tržnico in nekaj templji. Na čase, ko je bil Saigon prestolnica francoske Indokine, nas bo spomnila katedrala Notre Dame. Čakajo nas tudi drugi pomembni spomeniki v mestu. Večerja in nočitev.
12. dan: Saigon-delta Mekonga-Saigon
Ta dan se bomo srečali z delto Mekonga, ene največjih azijskih rek. Mekong je ustvaril številne kanale, otoke in s čolnom bomo lahko zapluli po tem edinstvenem ekosistemu. Na tukajšnjih riževih poljih pridelajo riža za vso deželo. Ustavili se bomo na kakšnem zanimivem otočku, kjer gojijo tropsko sadje ali orhideje. Kosilo. Pozno popoldan se vrnemo v mesto. Nočitev.
13. dan: Saigon-tuneli Cu Chi-Phnom Penh
Odpeljali se bomo do predela Cu Chi, kjer bomo v muzeju dobili v pogled v zgodovino vietnamske vojne. Tu je bilo med vojno izkopanih preko dvesto kilometrov podzemnih rovov, kjer so imeli pravo mesto z bolnišnico, zaklonišči, spalnicami, kuhinjami... Sledi pot proti Phnom Penhu, prestolnici Kambodže, ki velja za najlepše mesto francoske Indokine. Večerja in nočitev.
14. dan: Phnom Penh-Siem Reap
Za zametek Phnom Penha velja ustanovitev templja Wat Phnom. Spoznamo Kraljevo palačo in srebrno pagodo, ki premore skoraj šest ton srebra. Za pravi biser velja nacionalni muzej z zbirkami kmerske umetnosti iz vse dežele, seveda pa ne moremo niti mimo muzeja Tuol Sleng, kjer spoznamo krvavo zgodovino vladavine Rdečih Kmerov. Pozno popoldne polet v Siem Reap. Večerja in nočitev.
15. dan: Angkor Wat
Na vrsti je ogled veličastnega tempeljskega kompleksa, ki ga ponavadi imenujemo kar Angkor, čeprav tu leži še veliko drugih templjev. Tempelj so gradili trideset let in je bil posvečen bogu Višnuju. Zaradi izjemne lepote in umetniške dovršenosti je Unesco razglasil celoten kompleks kot svetovno kulturno dediščino. Pričnemo z ogledi Angkor Thoma, nekdaj največjega mesta na svetu. Do utrjenega kraljevskega mesta je vodilo pet vrat, obkrožen je bil s sto metrov širokim kanalom. Tu je tudi najbolj priljubljen od vseh templjev, Bayon, kjer bomo naleteli na več kot dvesto smejočih se obrazov. Obiskali bomo slonjo teraso, kjer so nekoč prisostvovali javnim prireditvam in kraljevo palačo, od katere sta nam ostala dva bazena, ki ju je kraljeva družina uporabljala za umivanje. Tempelj Bantay Srey ima neverjetno natančno izdelane reliefe in skulpture in je vsekakor eden od najlepših. Spoznali bomo še tempelj Ta Prohm, ki je eden najbolj priljubljenih, saj ga še vedno prerašča džungla, ki so jo namenoma pustili rasti in je videti kot takrat, ko so tempelj odkrili raziskovalci. Večerja in nočitev.
16. dan: Angkor Wat-Evropa
Čaka nas prijeten dan, ko se bomo z ladjico zapeljali po jezeru Tonle Sap in odkrivali, kako so si domačini uredili življenje v povezavi z naravo. Slikovita narava bo kot nalašč za lepe fotografije, lahko bomo še zadnjič barantali in opravili nakupe za domače. Popoldne odhod na letališče in polet z enim postankom proti Evropi.
17. dan: Ljubljana
Z enega od bližnjih letališč se popoldne vrnemo v Slovenijo.
23.12.2016
Laos, Vietnam in Kambodža
Spoštovani,

pred kratkim sem se vrnila iz prelepega potovanja po Laosu,Vietnamu in Kambodži.Še enkrat bi se rada zahvalila vaši agenciji in predvsem pridnemu vodiču Andreju za nepozabne dneve, ki smo jih skupaj preživeli, za odlično organizacijo in vodenje. Iskreno upam,da bom spet kmalu z vami potovala. Bližajo se prazniki, zato vsem vam iz srca želim mnogo lepega in dobrega ter seveda uspešno in srečno novo leto! 
Ana iz Trsta
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji