domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Albanija in Kosovo
Neokrnjena narava in pristnost »zaprte« Albanije ter Unescovi spomeniki na Kosovu

Albanija še vedno velja za eno najbolj zaprtih evropskih dežel in eno zadnjih ne popolnoma raziskanih skrivnosti stare celine. Prav ta dolgotrajna izoliranost pa je pustila pečat v še vedno neskomercializiranih mestih in vasicah, ki živijo po svojih starih navadah, kjer tradicionalna arhitektura še ni izginila, narava je marsikje popolnoma nedotaknjena, domačini pa izredno gostoljubni. Spoznali bomo tako njeno prestolnico kot majhne skrite vasice, videli pomembne arheološke ostanke, nastajajoča turistična središča (dežela ima izreden potencial) ter skoraj neobiskane kanjone, reke in jezera. Na Kosovu bo naša pozornost usmerjena predvsem na raziskovanje starodavnih pravoslavnih samostanov, saj so v tej najmlajši evropski državi kar štirje uvrščeni na Unescov seznam kulturne dediščine. Potovanje bo zagotovo prežeto tudi s srečanjem in uživanjem v kulinariki tega dela Balkana, ki nam sicer ni povsem tuja...

Skrivnostni otok Sazan vabi turiste
Albanija odpira arhive tajne policije
O albanski mafiji

od 25.apr.2017
do 02.maj.2017
Cena
890 (najmanj 35 potnikov),
940 (najmanj 25 potnikov),
990 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Tirana
Zberemo se na ljubljanskem letališču (ali pa organiziran prevoz do bližnjega letališča) in poletimo v Tirano. Popoldne sledi spoznavanje mesta, ki je vedno živahno, kljub modernizaciji pa nas njegova arhitektura spominja na železne čase. Sprehodimo se po starem mestu, mimo Skenderbegovega spomenika, mošeje, spoznavamo stavbe univerze, vladno poslopje, spomenik Enverja Hoxhe... Večerja in nočitev.
2. dan: Tirana-Drač-Berat
Zjutraj si pogledamo še Narodni muzej v Tirani in se nato odpeljemo v Drač, mesto, ki je bilo že od grških časov pomembno pristanišče. Videli bomo ostanke amfiteatra in bizantinskega obzidja, zanimiva je tudi Fatihova mošeja iz 15. stoletja. Popoldne prispemo do srednjeveškega mesteca Berat, enega od resničnih albanskih biserov. Pravijo mu tudi »mesto tisočerih oken«, navduševala nas bo stara tradicionalna arhitektura hiš, kjer se že stoletja živi skoraj enako. Sprehod po mestu je pravo doživetje. Ogledamo si mogočno trdnjavo z mestnim obzidjem ter muzej Onufrija, slavnega slikarja ikon iz 16. stoletja, ki domuje v nekdanji katedrali. Gotovo nas bo premamila tudi kakšna kulinarična specialiteta... Večerja in nočitev.
3. dan: Berat-Gjirokastra-Saranda
Po jutranji kavi nas pot danes vodi proti jugu dežele, do slikovitega mesta Gjirokastra ali »mesta tisočerih stopnic«. Mesto je izjemno zanimivo, posebej nas bodo navdušile tri
do štirinadstropne kamnite hiše z edinstveno arhitekturno zasnovo. To je tudi rojstno mesto diktatorja Enverja Hoxhe in je zaščiteno kot mesto muzej. Ogledamo si trdnjavo, tradicionalne hiše... Pot nadaljujemo skozi dolino značilnih albanskih bunkerjev in zvečer prispemo do Sarande, mesteca na obali, kjer že čutimo utrip razvijajočega se turizma. Tu so restavracije, hoteli, lokali, trgovinice... Večerja in nočitev.
4. dan: Saranda-Butrint-Vlora
Danes bomo raziskali arheološke ostanke antičnega mesta Butrint, ki leži v narodnem parku ob jezeru. Kompleks je del Unescove kulturne dediščine, saj tu najdemo ostanke rimske akropole, gledališča, kopališča, trdnjave... Vse skupaj je postavljeno v mirno in slikovito okolje narodnega parka. Popoldne se po slikoviti obalni cesti odpeljemo v Vloro. Večerja in nočitev.
5. dan: Vlora-Kruje-Skadarsko jezero
Potovanje nadaljujemo do mesteca Kruje, ki je rojstni kraj albanskega narodnega junaka Skenderbega, obiščemo tudi tamkajšnji bazar. Prevzele nas bodo značilne stare hiše, trg, ozke ulice, seveda bomo spoznali tudi Skenderbegov muzej. Nato nas že pričakuje Skadarsko jezero in mesto Shkodra, kjer se povzpnemo na trdnjavo s prelepimi razgledi daleč naokoli (če bo odprta). Večerja in nočitev.
6. dan: Skadarsko jezero-Koman-Bajram Curri-Dečani
Odpeljemo se v dolino reke Drin, ob kateri se nekaj časa vozimo. Pokrajina je vse bolj samotna in nedotaknjena. Prispeli bomo do umetnega jezera Koman, ki je nastal z zajezitvijo reke in postal ena od bolj zanimivih točk v deželi. Čaka nas zanimiva vožnja s trajektom. Občudujemo divjo naravo, kjer v samotnih vasicah ljudje živijo že stoletja enako. V teh krajih se je do danes ohranila stara tradicija krvnega maščevanja, prav tako kot se je ohranilo stoletja staro gostoljubje, ki ga bomo deležni na vsakem koraku. Popoldne vstopimo na Kosovo. Večerja in nočitev.
7. dan: Visoki Dečani-Pečka patrijaršija-Priština
Kosovo je dežela, ki jo med drugim zaznamujejo številni samostani pod Unescovo zaščito. Prvi postanek bo v Visokih Dečanih, kjer spoznamo mogočen samostan srbske pravoslavne cerkve. V cerkvi bomo naleteli na najbolje ohranjene freske na vsem Balkanu. Samostan, ki ga je Unesco zaščitil leta 2004, varujejo tudi pravoslavni menihi. Sledi obisk Pečke patrijaršije, ki je bil od nekdaj sedež pravoslavnih patriarhov in je bil zgrajen najverjetneje za časa življenja sv. Save. Unesco ga je zaščitil leta 2006. Še vožnja do Prištine in panoramski ogled. Večerja in nočitev.
8. dan: Gračanica-Priština-Ljubljana
Napotimo se v Gračanico, kjer si ogledamo še enega od zaščitenih samostanov na Kosovu. Samostan iz leta 1315 se ponaša z neprecenljivi freskami in ikonopisi. Vožnja do letališča in polet v Ljubljano (ali prevoz z enega od okoliških letališč).
19.05.2015
Albanija in Kosovo
Če pusti človek predsodke na varnem doma in če na stereotipe, ki naj bi veljali za Albance, ne da kaj dosti, se lahko v deželo orlov poda čisto brez strahu. Na severu ga bo očarala predvsem njena divja narava, na jugu pa sonce in morje. Zagotovo bo navdušen tudi nad ljudmi, ki so zelo prijazni, radovedni in odprti in ki, če le morejo (tudi s krajšim jezikovnim tečajem ), radi priskočijo na pomoč. Všeč mi je, ker ste v svoje programe vključili tudi deželi, ki sta sicer blizu, po drugi strani pa zaradi nepoznavanja še vedno tako daleč. No, skoraj bi pozabila ... potniki z "japonskimi koreninami" se zahvaljujemo tudi Damjanu, ki je naše muhe ves čas potovanja prenašal s potrpežljivostjo in dobro voljo. 
Teja Podgoršek
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji