domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Mehika
Po sledeh Aztekov in Majev

Pot nas bo vodila od enega največjih mest na svetu, Mexico Cityja, z nešteto stolpnicami in širokimi avenijami, do malih indijanskih vasic, kjer še vedno vlada duh starih indijanskih vračev. Mehika je resnično preplet dveh svetov. Tu sta se spojili dve civilizaciji in pogleda na svet, mnogokrat tudi v krvi. Poneslo nas bo v svet predkolumbovskih civilizacij Aztekov in Majev, prav tako pa je veličastna zapuščina kolonialnega obdobja s čudovitimi cerkvami in ljubkimi trgi. Očarali nas bodo tudi prijazni domačini in izvrstna kulinarika, mariačiji, čudovita narava ... Na koncu pa še zaslužen oddih ob toplem karibskem morju ...

Smo pred odkritjem kraljevske grobnice v Teotihuacanu?
Strastna ljubezenska pisma Fride Kahlo
Iz prve roke - intervju s Slovencem iz Mexico Cityja
Pripravite si vročo azteško čokolado

od 26.jan.2022
do 09.feb.2022
Cena
2.350 (najmanj 20 potnikov),
2.550 (najmanj 15 potnikov),
2.650 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Mexico City
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Mehiki. Nočni let.
2. dan: Mexico City
Mexico City je danes ena največjih metropol na svetu, kjer se prepletata zgodovina in moderna doba. Najprej si bomo ogledali osrednji trg Zocalo, kjer je bil nekoč glavni trg Tenochtitlana. Tu se nahajajo tudi Narodna palača s freskami Diega Rivere, katedrala in ostanki Velikega azteškega templja. Ustavili se bomo v Modri hiši, kjer se je rodila in ustvarjala Frida Kahlo. Sledil bo obisk plavajočih vrtov v Xochimilcu, kjer bomo na vožnji z ladjico spoznali, kako so si Azteki organizirali svoje poljedelstvo. Popoldan se bomo poglobili v skrivnosti svetovno znanega antropološkega muzeja in odkrivali čare starih indijanskih kultur. Večerja in nočitev.
3. dan: Mexico City-Teotihuacan-Guadalupe-Taxco
Dan bomo začeli z obiskom Teotihuacana, nekdanjega bleščečega mesta, ki je v polnem razcvetu pokrivalo površino dvajsetih kvadratnih kilometrov in štelo 200.000 prebivalcev. Spoznali bomo veličastno citadelo in piramide, posvečene Soncu in Mesecu, ter se sprehodili po Aveniji mrtvih. Na povratku se bomo ustavili v Guadalupu in obiskali črno Marijo, zavetnico Latinske Amerike. Ogledali si bomo staro in novo baziliko tega najpomembnejšega romarskega središča na kontinentu. Večerja in nočitev.
4. dan: Taxco-Puebla-Oaxaca
Mimo znamenitih vulkanov Iztaccíhuatl in Popocatepetl bomo prispeli v Pueblo, odlično ohranjeno kolonialno mesto s številnimi cerkvami. Po sprehodu po mestnem središču, ogledu katedrale, Roženvenske kapele in glavnega trga se bomo odpeljali preko gorovja Sierra Madre del Sur, ki je v tem delu pokrito s čudovitim gozdom kaktusov. Proti večeru bomo prispeli do enega najbolj očarljivih mehiških mest Oaxace, kjer se bomo lahko potopili v prijetno ozračje na živahnem osrednjem trgu. Večerja in nočitev.
5. dan: Oaxaca-Monte Alban-Coyotepec-Oaxaca
Vzpeli se bomo na najsvetejši center starih Zapotekov, Monte Alban, ki leži na vrhu hriba in je arheološko izjemen kraj s platformami, notranjimi dvorišči in tempeljskimi piramidami. Popoldan bomo obiskali Coyotepec, kjer izdelujejo črno keramiko, zatem pa se bomo vrnili v Oaxaco in obiskali indijansko tržnico, zocalo, katedralo, cerkev svetega Dominika ter muzej z zakladom z Monte Albana. Večerja in nočitev.
6. dan: Oaxaca-Tule-Teotitlan-Mitla-Tehuantepec
Zjutraj se bomo odpravili v mestece Tule, kjer naj bi raslo najdebelejše drevo na svetu. Botaniki menijo, da je velikanska cipresa stara med dva tisoč in dva tisoč petsto leti. Nadaljevali bomo v Teotitlan, nekdanji zapoteški center darovanja bogu Sonca, ki slovi po izdelovanju volnenih indijanskih preprog. Tu bomo obiskali destilarno in
poskusili tradicionalno pijačo mezcal. Ta dan nas bo z edinstvenimi geometričnimi ornamenti, vgrajenimi v sakralne objekte, navdušila tudi Mitla. Vožnjo bomo nadaljevali po zanimivi kaktusovi pokrajini do Tehuantepeca. Večerja in nočitev.
7. dan: Tehuantepec-Chiapa de Corzo-kanjon Sumidero-San Cristobal
Dopoldan se bomo s čolni popeljali po kanjonu Sumidero, skozi katerega si je vrezala pot reka Grijalva. Najmogočnejši del kanjona obdajajo do tisoč metrov visoke stene. Po tej pustolovščini se bomo napotili do San Cristobala, za mnoge najlepšega kolonialnega mesta, ki je bil nekoč prestolnica province Chiapas. Večerja in nočitev.
8. dan: San Cristobal-San Juan Chamula-Zinacantan-San Cristobal
Ogledali si bomo San Cristobal, njegov zanimivi zocalo, katedralo ter cerkev svetega Dominika. Živahna je tudi tržnica, kjer Indijanke v svoji tradicionalni noši prodajajo sadje, zelenjavo in še mnogo drugih reči. Popoldan se odpeljemo do zanimivih indijanskih vasi Zinacantan in San Juan Chamula. Čeprav sta le nekaj kilometrov narazen, se zdi, da sta to čisto ločena svetova. V Zinacantanu so namreč prebivalci kristjani, v Chamuli pa poznajo mešanico starih verovanj in krščanstva. Večerja in nočitev.
9. dan: San Cristobal-Agua Azul-Palenque
Po zanimivi in hriboviti pokrajini najrevnejše mehiške države Chiapas se bomo odpeljali do čudovitih slapov Agua Azul. Ime so dobili po tamkajšnji reki, ki slovi po svoji sinje modri barvi. Prelepo okolico krasijo poleg slapov še zračne korenine mangrove. Proti večeru bomo skozi džungelski predel Chiapasa prispeli v eno najlepših majevskih mest Palenque. Večerja in nočitev.
10. dan: Palenque-Campeche
Zjutraj, ko ostanke majevskega mesta Palenque prekriva še mistična meglica, bomo sredi bujnega pragozda občudovali mogočne templje in palače. Od velikega mesta z več tisoč stavbami jih je do danes ostalo še dobrih trideset. Najveličastnejši je Tempelj napisov, pod katerim so sredi prejšnjega stoletja našli grobnico najmogočnejšega vladarja Pakala. Še danes je v kripti sarkofag, ki je bil prekrit z večtonsko kamnito ploščo. Po ogledih vožnja do prijetnega kolonialnega mesta Campeche, nekdaj pomembnega španskega pristanišča. Ogledali si bomo osrednji trg, kopenska in morska vrata mesta, prosti čas pa bomo lahko izkoristili za sprehod po obmorskem nabrežju. Večerja in nočitev.
11. dan: Campeche-Celestun-Merida
Dan bomo začeli z obiskom ene izmed nekdanjih haciend. Te so v preteklosti z gojenjem sisala predstavljale temelj jukatanskega gospodarstva. Pot nas bo nato vodila v ribiško vasico Celestun, ki slovi zlasti po svoji laguni, bogati s ptičjo populacijo. Večji del leta je tu moč videti tudi kolonije plamencev. Sledil bo obisk Meride, prestolnice polotoka Jukatana, kjer si bomo ogledali glavni trg, katedralo in guvernerjevo palačo ob njem. Večerja in nočitev.
12. dan: Merida-Chichen Itza-Cancun
Chichen Itza je še eno izredno majevsko mesto na naši poti, kjer se je ohranilo veliko zanimivih stvari. Najbolj mogočna je piramida posvečena bogu Kukulkanu. Le-ta je danes eno izmed sedmih novih svetovnih čudes. Ena od zanimivosti je tudi največje ohranjeno igrišče za starodavno igro z žogo, katere nenavadna pravila še danes niso popolnoma jasna. Popoldan bomo prispeli na kristalno karibsko morje. Večerja in nočitev.
13. dan: Cancun
Cel dan prosto ob toplem karibskem morju. Nočitev.
14. dan: Cancun-Evropa
Prosto do odhoda na letališče, nato polet v Evropo.
15. dan: Ljubljana-Maribor
Še polet v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč ter prevoz do odhodnih krajev.
05.12.2014
Mehika
Spoštovani! Preteklo je že kar nekaj časa od potovanja po Mehiki z vašo agencijo. Program potovanja je bil zelo dober, predstavil nam je bogato zgodovino dežele, geografsko raznolikost, sodobno Mehiko, značilno kulinarično ponudbo in še veliko vsega. Odlično so bile načrtovane nočitve, da se nismo vsak dan selili, tako lokacije kot kvaliteta hotelov so bile zelo dobre, razporeditev časa prav tako dobra, saj nam je vsak dan ostalo nekaj prostega časa. Predvsem pa morava pohvaliti vodiča Damjana. Bil je profesionalen, korekten, izredno ustrežljiv, skratka brez pripomb. Potovanje sigurno poleg destinacije najbolj zaznamuje vodič. In Damjan je vodič, s katerim bi želela še potovati in zato se mu posebej zahvaljujeva. (Eden najinih najboljših vodičev do sedaj) Lep pozdrav s Ptuja 
Ksenija Kukovec
05.12.2014
Mehika
Poštovani TRUD, želim vam se još jednom zahvaliti oko angažmana mene i supruge, da otputujemo u Meksiko. Želim vam reći da je sve oko organizacije bilo super organizirano. Smještaj i hrana su bili u najboljem redu, a vodić vrlo ugodan i susretljiv sa željom da nam sve objasni i pojasni na hrvatskom jeziku. Bilo mi je drago da smo izabrali Trud agenciju iako ja osobno ne prakticiram putovati sa agencijom za koju nisam prethodno dobio preporuke. Sa željom, da se opet vidimo srdačno pozdravljam vas i družinu Trud i jasno veliki pozdrav Damjanu! 
Siniša
11.03.2014
Mehika
Potovanja so dandanes precej draga zadeva in je zato zelo pomembno, poleg izbrane destinacije, s kom potuješ in kako kvalitetno bo vodenje. Zaupanje v TRUD se je namreč tudi tokrat izkazalo utemeljeno. Ko sva z ženo izbrala Mehiko, sva si o njej že vnaprej pridobila vse možne in razpoložljive informacije, seveda pa je bila potem »predstava« na kraju samem, ki jo je na celotnem potovanju odlično režiral in bogatil vodič Damjan, povsem nekaj drugega. Res prava enciklopedija informacij je, kar je ob tako kompleksnem potovanju že skoraj fenomen. Gotovo smo mu pri tem pomagali tudi sicer zelo različni pa hkrati nadvse homogeni, iskrivi, vedoželjni, potrpežljivi ter disciplinirani popotniki. Iskrena zahvala Damjanu, vsem sopotnikom in vsakemu posebej za prijetna druženja. Res je izjemna dežela ta Mehika, v vseh pogledih, program, ki smo ga ob njenem obisku izvedli, pa je v celoti izpolnil in tudi presegel najina pričakovanja.
Rudolf
12.03.2013
Mehika
Spoštovani, z ženo sva se pred dnevi zadovoljna vrnila s potovanja po Mehiki. Program potovanja je bil pester in je zajemal vsestransko predstavitev te zanimive dežele, od starih kultur do sodobne Mehike, z vsemi geografskimi posebnostmi in bogato zgodovino. Program je bil ravno prav zgoščen, da ni bil naporen niti za starejše udeležence. Predvsem pa morava pohvaliti vodiča Damjana, ki nam je profesionalno predstavil Mehiko in nas popeljal v bogato kulinariko mehiških dobrot. Lep pozdrav
Franc in Majda Rozman
22.04.2012
Mehika
Spoštovani!
Kar nekaj časa je minilo, kar smo se vrnili iz Mehike, spomini so še vedno sveži, zato moram napisati nekaj stavkov o tem potovanju. Imeli smo se prečudovito predvsem na račun našega vodiča Damjana, ki se je trudil na vsakem koraku in nam ponudil vsako priložnost, tudi tiste izven programa. Tudi domači vodič in šofer so bili tim, ki nas je na svoj način razvajal. Odlični hoteli, dobra hrana, izredne znamenitosti, odlično razporejen čas in odlično vodenje je za vse nas naredilo res enkratno potovanje v svetu, ki je drugačen od našega in bogat s katere koli strani si se ga dotaknil. Nekoliko utrujeni smo se na koncu zares odpočili in naužili prijaznosti in vseh dobrot v Cancunu v Hotelu Oasis Playa. Še enkrat bi se rad v imenu celotne skupine zahvalil, da smo doživeli Mehiko tako, kot smo jo. S spoštovanjem! 
Janez Komljanec
20.01.2012
Mehika
Že pred časom sem se vrnila s potovanja po Mehiki, ki sem jo obiskala z vašo agencijo, še vedno pa se skoraj vsak dan spominjam vseh lepot in nepozanih doživetij, ki ste nam jih pripravili vaša agencija in čudovit vodič Damjan. Še dolgo ne bom pozabila petja marijačijev v Mexico Cityju, vzpona na majevsko piramido v Chitchen Itzi, srečanja z Indijanci v San Cristobalu, pa seveda mnogih kulinaričnih specialitet, ki nam jih je predstavil neutrudni mehiški vodič Gabriel (npr. mole poblano). Oddih ob morju v čudovitem hotelu je bil samo pika na 'i' prekrasnemu potovanju, ki je bilo v celoti odlično zamišljeno in izpeljano z ravno prav poudarka na vseh odtenkih mehiške kulture in zgodovine. Prisrčen pozdrav in kmalu spet na svidenje.
Jožica N., Kranj
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji