domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Kuba
Kolonialna mesta in Che Guevara od Havane do Santiaga - oddih ob toplem karibskem morju

Vabimo vas na potovanje od očarljive kolonialne Havane do Santiaga, kjer nas bodo prevzeli ritmi salse in pravo karibsko razpoloženje. Včasih se nam bo zdelo, kot da se je na Kubi čas ustavil pred petdesetimi ali več leti, ampak prav to ji daje neustavljiv šarm. Naleteli bomo na velike ameriške avtomobile iz prve polovice dvajsetega stoletja, skupine uličnih glasbenikov, povsod prisotne podobe neminljivega Che Guevare… Revolucija je na Kubi spremenila marsikaj, ostala pa so čudovita kolonialna mesta, idilična pokrajina, salsa, cigare… Pozabili seveda nismo niti na oddih ob toplem karibskem morju.

Kubanska glasba ponovno v Beli hiši
Borut s Kube
Med Kubo in ZDA bodo ponovno vozili trajekti

od 04.nov.2016
do 16.nov.2016
Cena
2.690 (najmanj 20 potnikov),
2.790 (najmanj 15 potnikov),
2.890 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Havana
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Kubi. Prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Havana, Cojimar
Pred nami je ogled Havane, mesta s posebno energijo, nekoč glavnega zabavišča v tem delu sveta, ki tudi po mnogih letih revolucije še ni izgubilo svojega šarma. S Trga revolucije bomo prišli na glavno promenado Malecon in se odpeljali proti nekdanji utrdbi Moro, ki je varovala dostop do pristanišča in od koder bomo zagledali staro mestno jedro in njegova moderna predmestja. Že se bomo napotili proti staremu središču, kjer bomo posedeli pred katedralo in se sprehodili po starih ulicah. Skrb nad tem predelom je prevzel Unesco, ki je v zadnjih letih obnovil veliko čudovitih kolonialnih stavb. Ne bodo nam ušli znameniti oldtimerji, ki so parkirani pred Kapitoljem. Spomnili se bomo seveda tudi Hemingwaya in njegovih postojank: hotela Ambos Mundos in predvsem lokala Bodeguita del Medio. Po kosilu sledi še obisk bližnjega pristaniškega Cojimarja, kjer je pisatelj dobil navdih za roman Starec in morje. Večerja in nočitev.
3. dan: Havana-Santiago de Cuba
Dopoldan poletimo na jug otoka, v Santiago, ki je najbolj »kubanski« med vsemi kubanskimi mesti: je prestolnica kulture, glasbe, plesa. Leži ob enem najbolje zavarovanih naravnih pristanišč v Karibih, kar mu je vedno dajalo pomembno strateško vlogo. Ob obisku trdnjave Moro bomo začutili duh španskih konkvistadorjev in obenem zrli v pogorje Sierre Maestre, kjer se je rodila kubanska revolucija. Kosilo. Sprehodili se bomo po vedno polnih ulicah, umirjenih parkih, obiskali zgodovinski muzej. Vstopili bomo v katedralo in pokukali v še marsikatero zanimivo stavbo. Večerja in nočitev.
4. dan: Santiago de Cuba
Pogledamo si še ostale zanimivosti, ki jih nismo uspeli prejšnji dan. Kosilo. Nekaj je tudi prostega časa za samostojno raziskovanje živahnega mesta. Po večerji pa vam priporočamo obisk kakšnega od lokalov, kjer se celo noč pleše salsa. Nočitev.
5. dan: Santiago de Cuba-Guantanamo-Baracoa
Odpravili se bomo v najzahodnejšo provinco Guntanamo in se s panoramsko vožnjo zapeljali skozi mesto, ki je poznano predvsem po ameriški vojaški bazi. Videli jo bomo bolj od daleč, saj je seveda zaprta za turiste. Naš cilj je Baracoa, prva španska naselbina na kubanskih tleh. Ustanovil jo je Diego Velezquez že leta 1512 in nekaj časa je seveda bila prestolnica otoka. Še vedno je Baracoa prijetno mestece. Po kosilu se bomo sprehodili po starem središču in vstopili v zelo zanimiv zgodovinski muzej in katedralo, v kateri je shranjen križ, ki naj bi ga na otok prinesel Krištof Kolumb. Večerja in nočitev.
6. dan: Baracoa-reka Toa-Baracoa
Dan bo bolj počitniško obarvan, saj se bomo odpravili do bližnje reke Toa in s čolni, imenovanimi cayucas, odpluli na raziskovanje rečnih bregov in zanimivega tropskega rastlinstva. Tu bomo imeli tudi tradicionalno kosilo. Popoldan bomo imeli v Baracoi nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje lepega mesta. Večerja in nočitev.
7. dan: Baracoa-Holguin-Guardalavaca
Potovanje nadaljujemo po slikovitih lokalnih poteh proti Holguinu. V pokrajina, ki ni tako turistično obiskana, bomo uživali ob spoznavanju kubanskega vsakdana. Kosilo. Če nam bo čas dopuščal, si bomo ogledali najlepše kotičke Holguina, ki je prav tako eno najstarejših na otoku. Namestimo se v Guardalavaci ob karibskem morju. Večerja in nočitev.
8. dan: Guardalavaca
Dan za počitek, kopanje in sončenje ter druge aktivnosti ob karibskem morju. Kosilo, večerja, nočitev.
9. dan: Guardalavaca-Camaguey-Trinidad
Zapustimo morje in se zopet odpravimo na raziskovanje otoka. Čaka nas Camaguey, tretje največje mesto na Kubi, mesto ozkih ulic in belih kolonialnih zgradb, ki pred tujci skrivajo tipične zelene vrtove v svoji notranjosti. Kosilo. Nadaljujemo pot proti severu in mimo Sancti Spiritusa zvečer prispemo v Trinidad, ki upravičeno velja za eno najlepših in najbolje ohranjenih kolonialnih mest na svetu in ga je zato pod svoje okrilje vzel tudi Unesco. Večerja in nočitev.
10. dan: Trinidad, Valle de los Ingenios
V Trinidadu življenje še vedno poteka mirno, mimogrede naletimo na konjsko vprego in skupino otrok, ki se igrajo na cesti ali trgu. Ustavili se bomo na osrednjem trgu Plaza Mayor, obiskali muzej in zanimivo cerkvico. Po kosilu in pokušnji tipične lokalne pijače se bomo napotili v dolino Valle de los Ingenios, kjer naletimo na plantaže sladkornega trsa in dobimo predstavo o nekdanjem suženjskem delu. Popoldan se lahko zopet sprostimo v toplem morju. Večerja in nočitev.
11. dan: Trinidad-Santa Clara-Cienaga de Zapata-Havana
Obiskali bomo Santa Claro, mesto slavnega upornika in revolucionarja Che Guevare. Njegovi kipi in podobe nas bodo spremljali že celo pot, v Santa Clari pa bomo vstopili tudi v njegov muzej. Mesto velja za herojsko in v njem je še nekaj pomembnih pomnikov na začetke revolucije. Po kosilu se odpeljemo proti narodnemu parku Cienaga de Zapata, ki je eno največjih močvirnatih področij v severni Ameriki in domovanje številnih vrst ptic, plazilcev, značilnega rastlinja. Eni najbolj znanih prebivalcev so krokodili, ki jih bomo pobliže spoznali na veliki farmi. Nato se bomo z ladjico zapeljali na privlačen otoček, kjer bomo naleteli na sledove prvotnih indijancev, ki so naseljevali Kubo še pred prihodom Špancev. Dan zaključimo v živahni prestolnici Havani. Večerja in nočitev.
12. dan: Havana-Pinar del Rio-Vinales-Havana-Evropa
Zdaj pa obisk najlepše kubanske pokrajine in dežele najboljšega tobaka. V Pinar del Riu bomo obiskali tovarno znamenitih cigar in kakšno seveda kupili. Končno se pripeljemo v čudovito dolino Vinalesa, ki nas bo zapeljala z magičnimi griči, imenovanimi mogotes. Vzrok za nastanek teh nenavadnih pojavov je tamkajšnji kraški svet. Po ogledu skale s poslikavami se bomo z ladjico zapeljali po eni od kraških jam. Proti večeru se vrnemo v Havano, odpeljemo se direktno na letališče in poletimo proti Evropi.
13. dan: Ljubljana-Maribor
Polet z enim postankom v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder je organiziran še prevoz do Ljubljane in Maribora.
13.03.2013
Kuba
Spoštovani, rada bi se vam zahvalila za zelo dobro organizacijo potovanja po Kubi. Popotniki smo se odlično počutili pod vodstvom Uroša, poznavalca razmer na Kubi, ki nam je s svojim znanjem približal čar dežele in ljudi. Velika prednost je, da zna komunicirati z domačini in da ima obsežno znanje na področju zgodovine, flore in favne, politike, religij in kulture. Razkril nam je marsikatero skrivnost, ki jih drugače masovni turizem ne nudi. Lep pozdrav,
Vladimir in Sonja Jelen
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji