domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > AFRIKA IN ORIENT > ETIOPIJA > Etiopija, barvita ljudstva na jugu
Etiopija, barvita ljudstva na jugu
Barvitost avtohtonih ljudstev v »najstarejši afriški državi«

Južno Etiopijo danes mnogi označujejo kot zadnjo pravo divjino na afriškem kontinentu. Očarljivost neizprosne pokrajine, ki ponekod omogoča izobilje, drugod pa daje ravno dovolj za preživetje, popestrijo raznolika in barvita ljudstva, ki bivajo v njej. Ob nenavadnih Mursijih bomo hitro spoznali, kako različni smo si ljudje in kako različna je percepcija lepote. Prikupne vasice in obljudene tržnice, kjer se v svojih tradicionalnih opravah srečujejo različna plemena in menjavajo svoje dobrine pa so prava paša za oči, ki bodo navdahnile še tako utrjenega popotnika, vajenega eksotike.

od 10.nov.2018
do 21.nov.2018
Cena
2.550 (najmanj 15 potnikov),
2.650 (najmanj 12 potnikov),
2.750 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Adis Abeba
Zberemo se na ljubljanskem letališču (v primeru odhoda z bližnjega letališča je organiziran transfer in Maribora in Ljubljane) in poletimo v Etiopijo.
2. dan: Adis Abeba (Z)
Ogled zanimivega mesta, ki je tretje največje v Afriki in tretja najvišje ležeča prestolnica na svetu. Na skoraj 2.500 metri nadmorske višine se ponaša s prijetno klimo skozi vse leto, saj leži na obronkih pogorja Entoto, od koder se nam odpira zelo lep pogled na mesto. Kljub velikosti ima Adis Abeba še vedno tudi pridih podeželja, saj lahko mimogrede naletimo na oslička pred semaforjem ali kozo, ki se pase na travniku pred stolpnico. Obiskali bomo Narodni muzej, ki je eden najpomembnejših v Afriki. Ogledamo si tudi katedralo Sv. Trojice, ki je največja ortodoksna cerkev v deželi, nato pa zavijemo še na »Merkato«, največjo odprto tržnico vzhodne Afrike, kjer lahko kupimo vse od »a do ž«. Nočitev.
3. dan: Adis Abeba-vasica plemena Dorze-Arba Minch (Z, K, V)
Zjutraj bomo zapustili Adis Abebo in se po planoti Velikega tektonskega jarka napotili proti jugu. Na poti si ogledamo kamnito cerkev Adady Maryam iz 12. stoletja, kakršna je na plemenskem jugu prava redkost. Pot proti južni prestolnici Arba Minch nas bo vodila mimo najrodovitnejše zemlje v Etiopiji, kjer gojijo bombaž in sadje. Kosilo. Popoldne se ustavimo v vasici plemena Dorze, ki nam predstavijo svoj način življenja in kulturo. Pleme je znano po gradnji nenavadnih bivališč iz bambusa, visokih tudi več kot deset metrov. Zvečer prispemo v Arba Minch. Večerja in nočitev.
4. dan: Arba Minch-jezero Chamo-Konso (Z, K, V)
Nadaljujemo pot proti jugu. Naselja in obrazi se spreminjajo iz ure v uro. Zaplujemo po jezeru Chamo, kjer ob boku povodnih konjev živi ena največjih populacij krokodilov. Območju ljubkovalno pravijo kar krokodilja tržnica, pa ne zato, ker bi tam prodajali izdelke iz krokodilje kože, ampak ker je to najboljši način za opazovanje krokodilov v Afriki. Pozdravimo kralja plemena Konso, če je doma in z njim pokramljamo o tamkajšnjem življenju in se seznanimo s kulturo Konso. Večerja in nočitev.
5. dan: Konso-Turmi (Z, K, V)
Premikamo se v pravo etiopsko divjino. Okrog nas je vedno večja pustinja in napetost se stopnjuje. Moderni svet se sicer tudi sem hitro približuje, a vendarle so plemena še vedno ohranila edinstveno kulturo in navade. Zapeljemo na makadamske ceste, ustavimo se v kakšni tradicionlani vasici, obiščemo kakšno tržnico. Popoldne prispemo v Turmi. Tokrat se seznanimo s plemenom Hamer. Poznani so po pridelovanju tobaka in bombaža, izdelkih iz lončevine, nenavadnih frizurah in nakitu ki za seboj vedno skriva nek pomen. Na primer število uhanov, ki jih nosijo moški, pove, koliko žena imajo. Večerja in nočitev.
6. dan: Turmi-Kolcho-Turmi (Z, K, V)
Dolina reke Omo je pravi živi muzej tako neverjetnih plemen, da o njih lahko le sanjamo. V vasi Kolcho živi pleme Karo, ki najbolj uživa v obraznih poslikavah. Njihove vasice se nahajajo na vzhodnem obrežju reke Omo, kjer se preživljajo z poljedelstvom. Pripadniki Karojev svoje frizure oblikujejo z pomočjo posušenega blata in jih okrasijo z nojevimi peresi, s seboj pa vedno nosijo lesen vzglavnik, ki jim varuje pričesko med spanjem. Poleg tega so mojstri telesnih poslikav, v katere vložijo še posebno veliko truda, ko se pripravljajo na praznovanje. Vasica je postavljena prav nad reko Omo in zato še bolj slikovita. Popoldne se vrnemo na tržnico v Turmiju, ki je prava paša za oči, kjer se bomo z vsemi zanimivostmi tega plemena pobližje spoznali. Večerja in nočitev.
7. dan: Turmi-Dimeka-Key Afar-Jinka (Z, K, V)
Danes se ustavimo na tržnici v Dimeki, kjer se srečujejo plemena Banna, Hamer in Karo. Lahko se pomešamo med množico ali od daleč opazujemo dogajanje. Preko Key Afarja prispemo v Jinko, namestitev v penzionu. Večerja in nočitev.
8. dan: Jinka-Mursi-Konso (Z, K, V)
Čaka nas morda najslavnejše med etiopskimi plemeni. To so Mursiji. Njihove ženske si v spodnjo ustnico vstavljajo glinene ploščice. Le kakšen je njihov namen in pomen… Moški so poznani po ostrih bojih s palicami. Zanimive so tudi njihove hiške. Seznanimo z njihovo kulturo in načinom žeivljenja in se nato vračamo med lepo urejena terasasta polja plemena Konso. Večerja in nočitev.
9. dan: Konso-krater El Sod-Yabello (Z, K, V)
Drvimo proti vzhodu in počasi mahamo plemenskemu jugu v slovo. Toliko vtisov se je nabralo v enem tednu! Ustavimo se še pri pojočih vodnjakih, kjer ljudstvo Borena vodi tisočglavo čredo goveda do dragocene vode. V bližini tudi izkopavajo sol. Namestitev v penzionu, večerja in nočitev.
10. dan: Yabello-Awassa (Z, K)
Vračamo se v civilizacijo. Spet bo čas za kakšno aromatično etiopsko kavico ali kakšno drugo poslastico. Ustavimo se namreč na plantaži kave. Zvečer prispemo v Awasso in užimo v utripu modernega etiopskega mesta. Nočitev.
11. dan: Awassa-Addis Abeba (Z, V)
Zjutraj obiščemo ribjo tržnico, kjer si morda lahko privoščimo okusno pečeno ribo. Obrežje jezera je polno življenja, še posebno pogoste so ptice kot so štorklje, čaplje, vodomci in drugi, v vodi pa prebivajo mnoge vrste rib. Povratek v Addis Abebo. Promet je vedno gostejši, stavbe postajajo vedno večje. Čas je za nakup zadnjih spominkov. Nato odhod na letališče.
12. dan: Adis Abeba-Ljubljana-Maribor
Polet z enim postankom proti Evropi. Pristanek na okoliškem letališču ter še transfer do odhodnih krajev.
28.11.2017
Etiopija, barvita ljudstva na jugu
Obiskali smo južno Etiopijo, prelepo deželo z izjemno zanimivimi plemeni domorodcev, še zadnjimi, ki živijo tradicionalno življenje in je nanje civilizacija le malo vplivala. Potovanje je bilo sicer kar naporno (slabe ceste), toda zanimivosti in lepote, ki smo jih videli, so popolnoma zasenčile prestani napor. Naša varnost ni nikoli bila ogrožena (pri takšnih potovanjih pomisliš tudi na to); lokalna voznika sta bila zelo spretna, prijazna in zabavna. Potovanje je vodil Matej, za katerega trdim, da za Etiopijo boljšega preprosto ni; vse je urejal mimogrede in umirjeno, ima zelo obsežno znanje o deželi, pozna celo lokalni amharski jezik... Skratka potovanje, ki bo še dolgo ostalo živo v spominu in ga priporočam vsem, ki jih zanimajo ljudje in če imate kakršnekoli pomisleke, pozabite nanje in pojdite kar korajžno na pot.
Jasna
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji