domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Srednja Amerika
Gvatemala, Honduras, Salvador, Kostarika in Panama

V Srednji Ameriki bomo doživeli prelepe podobe narave z ognjeniki in vulkanskimi jezeri, spoznali bomo enega največjih in najpomembnejših gradbenih dosežkov na svetu, panamski prekop, srečavali v tradicionalna pisana oblačila oblečene Indijance, odkrivali neprecenljive ostanke majevskih mest, uživali v umirjenem tempu starih kolonialnih mestec. Vabimo vas na prekrasno potovanje skozi kar pet držav srednje Amerike: Gvatemale, Hondurasa, Salvadorja, Kostarike in Paname.

Panamski "otroci lune"

od 12.nov.2019
do 26.nov.2019
Cena
3.990 (najmanj 15 potnikov),
4.090 (najmanj 10 potnikov),
4.190 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Benetke-Gvatemala-Antigua
Zjutraj se bomo odpeljali do beneškega letališča in z enim postankom poleteli v Gvatemalo. Pričakuje nas njena istoimenska prestolnica z več kot dvema milijonoma prebivalcev, največje mesto v srednji Ameriki in prava mešanica modernih, betonskih blokov in ozkih ulic, gostega prometa in živahnih tržnic. Odhod v Antiguo. Nočitev.
2. dan: Antigua
Zjutraj se odpeljemo do Antigue in si vzamemo dan za raziskovanje in sprehode po tem čudovitem mestu. Ustanovljeno je bilo kmalu po prihodu Špancev, nato pa je proti koncu 18. stoletja doživelo hud potres. Ohranilo pa se je še veliko prelepih kolonialnih stavb, tako da je Antiguo kot eno od najstarejših in najlepših mest v Ameriki pod svoje okrilje vzel tudi Unesco. Kot druga mesta v tem delu Gvatemale tudi Antiguo obdajajo slikoviti ognjeniki, iz katerih se še kar kadi. Nešteto je čudovitih kolonialnih zgradb, enkratnih muzejev, cerkva. Posedeli bomo na glavnem trgu, opazovali domačine, obiskali katedralo, cerkev sv. Frančiška, palačo kapitanov ... Med ogledi kosilo. Nočitev.
3. dan: Antigua-jezero Atitlan-Panajachel
Pot nas vodi proti jezeru Atitlan, ki je pravzaprav z vodo napolnjen ugasli ognjenik. Okrog tega slikovitega jezera ležijo še trije vulkani, visoki preko tri tisoč metrov. V tem višavju živijo potomci nekdanjih Majev, ki še danes govorijo majevske dialekte, tako da je španščina šele drugi jezik. Prebivalce okoliških vasi bomo srečevali v tradicionalnih nošah, njihovo osnovna dejavnost je seveda poljedelstvo. Z ladjico se bomo tudi zapeljali po tem 320 metrov globokem jezeru. Panajachel je eden od krajev ob jezeru, kjer bomo preživeli naslednjo noč. Večerja in nočitev.
4. dan: Panajachel-Chichicastenango-Gvatemala
Odpravimo se še nekoliko bolj v višavje do ene od najbolj zanimivih vasic Chichicatenango, ki slovi po najbolj barviti indijanski tržnici v Gvatemali. Tu svoje pridelke prodajajo kmetje iz več ur hoda oddaljenih vasi. Po zavetniku mesta, svetem Tomažu, je poimenovana tudi cerkev, ki pa se bolj kot za katoliške obrede uporablja za rituale, ki izvirajo še iz majevskih časov. Njen obisk je zagotovo posebno doživetje. Sicer pa je zanimivo tudi to, da imajo v mestu dvojno vlado, majevsko in gvatemalsko. Kosilo imamo pri eni od lokalnih družin, ki nam bo mogoče povedala še marsikaj o lokalnih posebnostih. Popoldan se vremo v prestolnico Gvatemalo. Nočitev.
5. dan: Gvatemala-Flores-Tikal-Flores
Zjutraj poletimo do Floresa in se po dodatni slabi uri vožnje skozi pragozd znajdemo v Tikalu, enem najlepših in najpomembnejših majevskih mest. Raziskovati so ga začeli v 19. stoletju. Na višku svoje moči je mesto štelo preko 100.000 prebivalcev. Tu so številni trgi, grobnice, templji, skulpture, kompleks poimenovan Izgubljeni svet. Med ogledi kosilo. Popoldan se odpeljemo do Floresa, kjer ostanemo naslednjo noč. Nočitev.
6. dan: Flores-Rio Dulce-Livingston
Čaka nas prava dogodivščina, saj se bomo s čolni spustili po reki Rio Dulce, ki velja za eno največjih naravnih lepot v deželi. Reka povezuje jezero Izabal z Atlantskim oceanom in na njenih 42 kilometrih uspeva bujna tropska vegetacija, tu so slapovi in termalni vrelci. Obiskali bomo tudi Livingston, živahno mestece ob karibskem morju, kjer živi populacija afro-karibskega izvora, imenovana garifuna. Vrnitev z ladjo do hotela. Večerja in nočitev.
7. dan: Livingston-Quirigua-Copan
Preden zapustimo Gvatemalo in vstopimo v Honduras nas čaka še obisk arheološkega parka Quirigua, kjer bomo naleteli na najvišje majevske stele, stebre, visoke tudi več kot deset metrov. Na svojem vrhuncu je bila Quirigua celo neodvisna od mnogo bolj znanega Copana, ki bo naša naslednja postojanka. Večerja in nočitev.
8. dan: Copan-Salvador
Smo v Hondurasu. Dopoldne nas čaka ogled izredno pomembnega majevskega
središča Copana, ene od najpomembnejših majevskih naselbin nasploh. Copan je zaradi izrednega kulturnega pomena uvrščen na Unescov seznam. Tu so Maji živeli neprekinjeno preko dva tisoč let. Imeli so zelo razvito trgovinsko dejavnost, saj je mogoče zaslediti tudi vplive drugih srednjeameriških ljudstev. Ohranjene so stele, templji, stopnišča, trgi, videli bomo drugo največje igrišče za majevsko igro z žogo. Nato se odpeljemo proti tretji državi na naši poti. To je Salvador, kjer najprej obiščemo prestolnico San Salvador. Večerja in nočitev
9. dan: San Salvador-Joya de Ceren-San Salvador
Ogled drugega največjega mesta Srednje Amerike: katedrala, spomenik svobode, spomenik svetega Odrešitelja sveta (San Salvadorja), knjižnica, gledališče. Nato ogled še enega Unescovega spomenika – majevskega arheološkega parka Joya de Ceren, srednjeveških Pompejev, saj jih je prekril pepel bližnjega vulkana in tako ohranil mnoge skrivnosti nekdanjih časov. Vožnja po salvadorskem podeželju in postanek v manjših krajih. Večerja in nočitev.
10. dan: San Salvador-San Jose-La Fortuna
Polet v Kostariko, četrto državi na naši poti. Namenjeni smo proti La Fortuni, vasici ob vznožju spektakularnega ognjenika Arenal, ki je še vedno živ, tako da je ponoči mogoče marsikdaj opazovati rdečo lavo, ki se zliva po pobočju. Vulkan ima lepo špičasto obliko. Seveda na ognjeniško območje spadajo tudi vroči vrelci in termalna voda in tudi tu je tega dovolj, tako da bomo popoldan uživali v topli vodi, obkroženi s to prelepo naravo. Večerja in nočitev.
11. dan: La Fortuna
Dan bo zelo poučen, saj se bomo naučili veliko o življenju na podeželju v Kostariki in njeni naravi, po kateri dežela slovi. Obiskali bomo tipično domačijo, kjer nam bodo domačini predstavili njihov način življenja. Z njimi bomo morda lahko celo naredili slastne tortilje. Spoznali bomo tudi vaško šolo, otroci pa nam bodo zaplesali nekaj tradicionalnih plesov. Tudi kosilo tega dne bo v podeželskem slogu na kmetiji. Nočitev.
12. dan: La Fortuna-San Jose-Panama City
Odpeljemo se proti kostariški prestolnici, San Joseju. Od njegove kolonialne dobe ni ostalo prav veliko, videli bomo stavbo Narodnega gledališča in se zapeljali po glavni aveniji Colon. San Jose slovi po sproščenosti in nočnem življenju, številnih restavracijah, barih. Pozno popoldan poletimo v Panamo oziroma njeno prestolnico Panamo City. Večerja in nočitev.
13. dan: Panama City in panamski prekop
Raziskali bomo to fascinantno mesto, zgrajeno že davnega 1519. Mesto ob Pacifiku se ponaša s pravim svetovljanskim duhom, tu imajo predstavništva velike svetovne banke, prav tako pa bomo spoznali stari del mesta, ki je zrasel iz nekdanje ribiške vasice. Obiskali bomo tržnico z ročnimi izdelki indijancev. Eden od najbolj zanimivih predelov je Casco Antiguo s predsedniško palačo in katedralo. Kosilo. Seveda pa je svoj sloves dobilo mesto in celotna država predvsem s slavnim prekopom, pravim gradbenim čudežem, ki povezuje Atlantski in Tihi ocean. To je osemdeset kilometrov poti, ki je prihranila dolgo in nevarno pot okrog celotne južne Amerike. Z razgledišča bomo dobili lepo vpogled na to, kako delujejo zapornice in jezovi in kako velike ladje premagujejo eno od najpomembnejših transportnih poti na svetu. Nočitev.
14. dan: Panama City-Colon-Portobelo-Panama City-Evropa
Posebna dogodivščina zadnjega dne bo vožnja z vlakom po zgodovinski železnici od Panama Cityja do Colona, ki vodi skozi pragozd in ob panamskem kanalu. Bila je tudi v veliko pomoč pri gradnji zgodovinskega podviga. Po tej čudoviti vožnji obiščemo še pristaniško mesto Portobelo, kjer je bilo nekoč zbirno mesto za odvoz inkovskega zlata v Evropo. Še danes so vidni ostanki vojaških kompleksov, ki so nadzirali to nepredstavljivo bogastvo. Sledi pot do prestolnice in priprava na let proti Evropi.
15. dan: Benetke-Ljubljana-Maribor
Še prevoz do Ljubljane in Maribora, kamor se vrnemo v večernih urah.
08.12.2016
Srednja Amerika
Poštovani,

ispričavam se što se nisam prije javio, na poslu me dočekala ludnica, tako da sam jedva imao vremena misliti na naše putovanje. Dakle, putovanje je bilo prekrasno, odlično organizirano i dobro vođeno. Program je izvrstan, nitko ga drugi ne nudi u tom obliku i nadam se da ćete ga zadržati za buduće generacije :). Šest zemalja odjednom velik je zalogaj, pun raznovrsnosti i uzbuđenja, tako da mi je ovo bilo jedno od ljepših putovanja u životu. Usprkos ambicioznom programu, nije bilo naporno, imali smo dovoljno vremena za odmor, pa čak i za individualne aktivnosti. Hoteli i hrana bili su uglavnom iznimno dobri, tako da smo uživali u svakom trenutku. Moram priznati da sam se na početku malo bojao vođenja na slovenskom jeziku, ali sam bio iznenađen, koliko sam mnogo razumio. Naravno, razumijevanju je pridonio i naš odličan vodič, poliglot Uroš, koji je u slučaju nedoumica ponovio i na hrvatskom. Drago nam je da smo s njim mogli komunicirati na svojem jeziku, što je u svakom slučaju povećalo doživljaj putovanja. Grupa je bila vrlo ugodna i uvijek spremna odgovoriti na naša zapitkivanja o slovenskom jeziku. Na kraju, rado ćemo opet putovati s Trudom, nudite stvarno izvrsna putovanja i, ako je suditi po našem prvom iskustvu, odličnu organizaciju. Hvala Vam što ste nam omogućili ovo putovanje života! Puno pozdrava, 
Igor
20.02.2012
Srednja Amerika
Spoštovani!
Nedavno sem bil na vašem potovanju po Srednji Ameriki in dovolite mi, da na kratko izrazim svoje mnenje. Potovanje je bilo organizacijsko zahtevno, za nas potnike pa zelo zanimivo in kljub napornosti zelo prijetno. Izvedeli in videli smo ogromno. Precej potujem in le redko imam priložnost doživeti tako kompleksno potovanje na tako prijeten in učinkovit način. Menim, da je za to zaslužen tudi vodič Uroš, ki je s svojo profesionalnostjo in prijaznostjo zagotavljal, da smo se kljub napornemu programu počutili dobro, varno in zaželeno. Bili smo dobra skupinica, ki jo je Uroš znal tudi pozabavati, zato je bilo super. Lokalni vodiči so bili dobri, nekateri celo nadpovprečno prijetni in angažirani - npr. Christofer iz Gvatemale, pa Rainhard iz Paname. Hoteli so bili večinoma zelo dobri, nekateri prav ekskluzivni, npr. na jezeru Atitlan, pa v Antigvi, Tigucigalpi, Leonu, Granadi, La Fortuni, na Rio Dulce itd. Tudi prevozi so bili glede na cestno omrežje dovolj udobni. Upam, da bom imel še kdaj priložnost potovati z Urošem in vašo agencijo. Vaši agenciji želim še veliko tako prijetnih in zanimivih potovanj in Vas lepo pozdravljam, 
Boštjan Dežman
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji