domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Indija, Radžastan, Agra in Varanasi
Živahni Delhi-slikoviti Radžastan s Puškarjem in Džajpurjem-spomenik ljubezni Tadž Mahal-sveto mesto Varanasi

Indija je edinstven svet, kot ga ne najdemo nikjer drugje. Dojemanje sveta in način življenja najbrž nista nikjer tako zelo drugačna od našega. Vsak korak, vsak kraj, vsaka minuta nam bo pričarala nova izjemna doživetja. Obkrožale nas bodo živahne barve in sariji, čudili se bomo razlikam med revnim podeželjem in neskončnim bogastvom palač nekdanjih maharadž, spoznavali kontraste med posameznimi regijami, ki so spet kakor svet zase. Obiskali bomo kraje, ki nam bodo pričarali vso pestrost te tako posebne dežele: živahno prestolnico Delhi, slikovita radžastanska mesta, veličastni Tadž Mahal, ob koncu pa nas bo vase potegnilo dogajanje v Varanasiju ob sveti reki Ganges...

od 09.nov.2017
do 17.nov.2017
Cena
1.540 (najmanj 20 potnikov),
1.640 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-New Delhi
Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču ali pa se bomo odpeljali do enega od bližnjih letališč in z enim postankom poleteli proti Indiji.
2. dan: New Delhi
Dan bomo namenili ogledom kipeče indijske prestolnice. Znašli se bomo v povsem novem okolju in se prepustili drugačnemu dojemanju sveta. New Delhi je milijonsko mesto nasprotij, čudovitih spomenikov in palač, pa tudi osupljive revščine. Spoznali bomo novo in staro mesto, ki je bilo prestolnica muslimanske Indije od dvanajstega do devetnajstega stoletja. Peljali se bomo mimo Rdeče trdnjave z mogočnim obzidjem, z rikšo se bomo zapeljali med ozkimi uličicami, kjer nas bo Srebrna ulica s svojimi izdelki in vonjavami že potegnila v nakupovanje in barantanje. Morda si bomo že privoščili skodelico tradicionalnega čaja z začimbami. Obiskali bomo tudi največjo indijsko mošejo Jama Masjid. Kosilo. Popoldan si ogledamo še novi del indijske prestolnice. Obiščemo Raj Ghat, kjer sta bila upepeljena Gandhi in Nehru in se sprehodimo do slavoloka zmage »Indijska vrata«. Nato nas čaka ogled izjemnega spomenika pod zaščito Unesca, kompleksa Qutab Minar s prekrasno afgansko arhitekturo. Večerja in nočitev.
3. dan: New Delhi-Džajpur
Zgodnji odhod v Džajpur. Barvita prestolnica Radžastana je ime dobila po peščencu, iz katerega so zgrajene mestne palače. S sloni se povzpnemo na trdnjavo Amber. Veličastno stopnišče, palače in vrtovi nam bodo pričarali podobo nekdanjega bleščečega domovanja radžputske gospode. Sledi ogled samega mesta, ki je edinstvena mešanica modernega in tradicionalnega in pravo doživetje je sprehod po ozkih ulicah, bazarjih, tradicionalnih obrtniških četrtih... Značilne rožnate barve je tudi mestni simbol, Palača vetrov. V mestu eksotičnih barv in vonjav nas bo prevzel observatorij Jantar mantar, čigar instrumenti so še danes do sekunde točni. Večerja in nočitev.
4. dan: Džajpur-Puškar
Zjutraj pot v Puškar, eno od indijskih svetih mest, kjer je dogajanje skoncentrirano
na obrežje majhnega jezera sredi mesta. Puškarju sicer slovi po svoji kamelji tržnici, vendar je to kraj, ki ga vsak dan obišče veliko vernikov. Zato je vzdušje še posebno svečano, v zraku je vonj kadila, mnogi pa iz številnih gatov vstopajo v sveto jezero. Morda obiščemo celo kakega astrologa, ki so tu zelo dobri ali pa si privoščimo sproščujočo masažo. Večerja in nočitev.
5. dan: Puškar-Agra
Na sprehod se bomo odpravili že zgodaj zjutraj, ko je mesto še prav spokojno. Povzpeli se bomo na Brahmin tempelj, ki je edini v Indiji in kjer nas bodo pozdravile številne opice. Puškar je zelo barvit, saj so templji in druge stavbe pobarvani v živahne radžastanske barve, prav taki pa so tudi domačini in ljudje, ki od drugod prihajajo v tradicionalnih oblačilih. Po ogledih odhod v Agro. Večerja in nočitev.
6. dan: Agra
Zjutraj nas čaka čarobno doživetje, obisk čudežnega spomenika ljubezni, Tadž Mahala. Nekdanji mogulski prestolnici Indije je dal večno slavo šah Jahan, ki je v čast svoji preljubi pokojni ženi Mumtaz zgradil veličasten spomenik. Tadž Mahal, pravi beli čudež v marmorju, je še danes simbol čiste in neminljive ljubezni in je resnično eno od čudes sveta. Po sprehodu skozi mojstrsko urejene vrtove Tadž Mahala, bomo obiskali še Rdečo trdnjavo, ki jo je začel graditi slavni vojskovodja Akbar. Tudi ta se ponaša s številnimi dvorci in palačami. Zvečer odhod z vlakom v Varanasi.
7. dan: Varanasi
Varanasi je najsvetejše hindujsko mesto. To je mesto molitve in prošenj tisoče hindujcev, mesto nešteto templjev, ki ga je potrebno doživeti in občutiti, saj je vsak opis zanj premalo. Ogledamo si stari dela mesta, ki je posvečeno boginji Šivi. Spoznali bomo tempelj Viswanath ali Zlati tempelj, ki velja za najsvetejšega v Varanasiju. Zanimiv je tempelj Durga, ki je zaradi številnih opic poimenovan Opičji tempelj, ter tempelj Bharat Mata, posvečen Materi Indiji. Zvečer prisostvujemo ceremoniji ob reki Ganges. Večerja in nočitev.
8. dan: Varanasi-Sarnath-New Delhi
Navsezgodaj se še enkrat odpravimo na sveto reko Ganges. To je najprimernejši čas, ko bomo lahko začutili pomen življenja in smrt v zavesti Indijcev. Čolnar nas bo popeljal po reki, kamor se stekajo številna stopnišča, ghati, in množice hindujcev, ki jih vodi želja, da bi jim sveta reka odplavila vse grehe. Vsak si želi, da bi njegov pepel raztresli v Ganges. Še obisk Sarnatha, bližnjega svetega mesta, kjer je imel Buda svojo prvo pridigo po razsvetljenju. Sledi prevoz do letališča in polet v New Delhi. Še poslovilna večerja in prevoz na letališče.
9. dan: Ljubljana-Maribor
Polet z enim postankom do enega od bližnjih letališč, od koder bo organiziran še prevoz do odhodnih krajev.
22.03.2017
Indija, Radžastan, Agra in Varanasi
Dilema obiskati Indijo ali ne (priznam, da sem se pred odhodom »spopadala« z različnimi dvomi: je res tako zelo umazano, se lahko kar na vsakem koraku zboli, kaj sploh jesti, kako se spopasti z revščino, drugačnostjo, nepoznavanjem…), se je razblinila že na letališču, ob prvem srečanju s sopotniki ter vodičem. Tomaž je res car – odlično in brezkrbno je potovati, če ti nekdo tako strokovno in hkrati duhovito približa deželo, njene običaje, navade in zgodovino. In če smo bili v New Delhiju še vsi nekako preveč bojazljivi, smo bili že v Džajpurju, kaj na konju, na slonu in potem ni bilo nobenih ovir več; v Puškarju smo najpogumnejši že pili čaj na tržnici. Priznam, da smo v Agri dolgo občudovali znameniti Tadž Mahal, a ko smo prispeli v glasno mesto Varanasi, smo bili vsi mnenja, da je Indija veliko več kot le čudoviti spomenik ljubezni. S čolna na sveti reki Ganges opazovati pokopavanje mrtvih, obredi čaščenja reke in ostale ceramonije, so se nas dotaknile, nas nekatere navdušile, nikogar pa pustile ravnodušne, zato velika hvala agenciji Trud, hvala vodiču Tomažu in hvala vsem soudeležencem, da se bom potovanja v Indijo vedno spominjala s hvaležnostjo, hvala, da bo za vogalom mojih misli še dolgo nasmeh ob misli na vse zabavne dogodivščine s potovanja, predvsem pa velika hvala vsem, da lahko brez dvoma kadarkoli vsakemu rečem: seveda pojdi v Indijo! Nujno! 
Bernarda
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji