domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Toskana

Pokrajina Toskana je poleg Rima in Benetk najbolj obiskovan predel Italije, saj je v njej toliko naravnih in urbanih zanimivosti, da privlači obiskovalce iz celega sveta. Divji svet Apuanskih Alp, turistično pozidana obala Ligurskega morja, nepozabne Firence, najboljši sladoled na svetu, poševni stolp v Pisi, katedrala v Sieni, pa domovanja slavnih mož, kot so Michelangelo, Dante…Na strokovni ekskurziji bomo spoznali številne obraze Toskane: najbolj močan je prav gotovo umetnostno-zgodovinski vidik s številnimi svetovno znanimi kulturnimi spomeniki (stolp v Pisi, mesto Firence v celoti, srednjeveška vas Montereggioni…). Sladoledne užitke, spoznavanje pridelave olja in vina bomo povezali z številnimi kemijskimi procesi, ki so potrebni, da nastane vrhunski izdelek namenjen končnemu potrošniku. Z biološkim vidikom strokovne ekskurzije se bomo srečali na Toskanskem podeželju, kjer se bomo pobližje spoznali z tipičnim toskanskim rastjem, prstjo in podnebjem, ki omogočajo, da tukaj lahko pridelujejo tipično toskansko vino in oljčno olje.

od 13.okt.2016
do 17.okt.2016
Cena
345 (najmanj 48 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Lucca-Pisa–Ligurska obala
Odhod iz Ljubljane ob 02:00 uri zjutraj ter vožnja s turističnim avtobusom mimo Postojne, Fernetičev in po italijanskih avtocestah mimo Benetk, Padove, Ferrare, Bologne, vse do zanimivega zgodovinskega mesta LUCCA, rojstni kraj Giacoma Puccinija, ki očara z ohranjenim renesančnim obzidjem, po katerem je mogoč obhod srednjeveškega jedra. V spomin se vtisne tudi katedrala svetega Martina, pa urni stolp in sproščen mestni utrip. Nadaljevanje vožnje na jug do PISE, ki leži ob izlivu reke Arno v morje. Ogledamo si osrednji trg Campo dei Miracoli, ki je eden najlepših znamenitosti sveta s tremi veličastnimi romanskimi stavbami: slavnim poševnim stolpom, krstilnico in katedralo. Sprehodimo se še v središče mesta do Stolpa lakote, kjer je svoje zadnje dneve stradal grof Ugolino della Gherardesca iz Dantejeve Božanske komedije. Prosto za individualne oglede, sprehode, nakupe. Večerja in nočitev.
2. dan: Celodnevni izlet na otok Elbo
Po zajtrku vožnja do pristanišča Piombino, kjer se bomo vkrcali na trajekt in odpluli na otok Elbo. Kar ves dan se bomo potepali po otoku, ki se ponaša tudi z izjemno bogato vegetacijo in občudovali plaže, ki jih najdete predvsem v krajih kot so Procchio, Marciana Marina, Porto Azzurro... Tudi za kopanje bomo našli nekaj časa. Ogledali si bomo tudi Rezidenco Napoleona I. - vilo San Martino in zanimiv muzej mineralov. Pozno popoldan vrnitev na kopno, večerja in prenočevanje v hotelu.
3. dan: Firence
Današnji dan je namenjen ogledu bisera Toskane, to so FIRENCE. Nima pomena izgubljati besed o pomembnosti in lepotah Firenc, mestu ob reki Arno, ki so ga na kulturni zemljevid sveta že zdavnaj postavili Michelangelo, Da Vinci, Giotto, Dante, Medičejci…. Najprej si bomo vzeli čas za znameniti florentinski grič nad mestom, kjer je razgledna ploščad Piazzale Michelangelo, od koder je lep, panoramski razgled po mestu. Ogledamo si najpomembnejše znamenitosti kot so katedrala s krstilnico, Michelangelov David, trg Signoria, Dantejeva hiša, trg Santa Croce, most Ponte Vecchio, ulice, kjer je ustvarjal Michelangelo
in se srečeval z Da Vincijem…. Sredi dneva nas čaka slavna galerija Uffizi. Večerja in prenočevanje v hotelu.
4. dan: Volterra- San Gimignano
Po zajtrku nadaljujemo do VOLTERRE, pomembnega središča Etruščanov, z izjemno ohranjeno antično in srednjeveško podobo. Tu se kratko ustavimo, nato pa sledi vožnja do SAN GIMIGNANA, ki ga imenujejo kar evropski Manhattan; če drugega ne, je obiskovalcev v vseh letnih časih toliko, da zares daje vtis predela ameriškega velemesta. Simbol mesteca so stolpi, ki kipijo v nebo, v najboljših časih jih je bilo kar 72. Med ogledom mesta si bomo privoščili sladoled v slaščičarni, ki ga izdeluje mojster Sergio, ki se lahko pohvali s številnimi priznanji za svoj sladoled. Med drugim je tudi SLADOLEDNI SVETOVNI PRVAK….kdo ve, mogoče nam izdajo tudi skrivnostno recepturo za najboljši sladoled na svetu. Po sladki sladoledni skušnjavi se odpravimo v stiskalnico, kjer NASTAJA OLJČNO OLJE. Prijazni lastniki nas bodo vpeljali v občutljivi svet izdelave kakovostnih oljčnih olj. Dežela Toskana je tudi dežela vina s tipičnim podnebjem, rastjem in prstjo, ki je tu prisotna. Spoznamo tudi ta vidik Toskane. Večerja in prenočevanje v hotelu.
5. dan: Monteriggioni–Siena-Ljubljana
Pot nas dalje pelje v zanimivo vasico MONTERIGGIONI, katere sistem obzidja in utrjenih stolpičev predstavlja najbolj celovit obrambni sistem v Toskani. Sedem od štirinajstih stolpov je obnovljenih, sprehod po utrdbi pa očara z razgledi po okolici. Popoldan prihod v SIENO, središču centralne Toskane, ki ponuja toliko svetovno pomembnih znamenitosti, da bo kar težko oddvojiti tiste za ogled. A vendar ne moremo mimo znamenite gotske katedrale iz belega, zelenega in rdečega marmorja, ki jemlje sapo, pa osrednjega trga Campo, ki je nagnjen proti sredini in kjer se vsako leto odvijajo znamenite konjske dirke, v vseh letnih časih pa na tleh posedajo študenti, popotniki, umetniki, ….okrog njega pa se nizajo nališpane stavbe. Čaka nas le še pot proti domu. Prihod v Ljubljano okrog polnoči.
28.10.2016
Toskana
Spoštovani!

Spremljevalke in mentorice ekskurzije smo se odločile, da se vam zahvalimo še takole, saj je pot tega resnično vredna. Ekskurzija v Toskano je bila zagotovo med najbolje izvedenimi na naši šoli. Z vami smo izjemno korektno sodelovali od samega začetka, zato v uspešnost izvedbe sploh nismo dvomili, ampak to, kar smo doživeli, je bilo še nad tem. Resnično pet polnih dni, s krasno namestitvijo, slastnimi obroki... Domov smo se vrnili polni čudovitih vtisov, Toskano smo doživeli z vsemi čuti in resnično spoznali vse njene obraze. Da je bila pot tako lepa, je poleg vas zagotovo zaslužen tudi že skoraj "naš" vodič Uroš. Ima izjemen smisel za vodenje in spretno nagovarja skupino dijakov, kar ni lahko. Njegovo znanje pa je sploh prepričljivo in od vsega začetka smo vedeli, da smo v dobrih rokah. Del te krasne ekipe je bil tudi šofer Jože, ki nas je več kot spretno vodil po toskanskih gričih in omogočil nam ter dijakom, da je bila pot tako lepa in varna. Vsi skupaj smo bili izjemna ekipa. Želimo si, da je bila ta ekskurzija samo uvod v sodelovanje z vami tudi v prihodnje. Prisrčna hvala za vse in vse dobro vam želimo.
Andreja, Nika in Veronika
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji