domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Mongolija in Sibirija
Mir in spokojnost nomadov v puščavi Gobi – slikoviti festival Naadam – skrivnosti Bajkalskega jezera

Mongolija - nekdaj najmogočnejši imperij je danes ena najrevnejših držav na svetu, ki pa privablja vedno več ljubiteljev narave, prostranstev, neskončne svobode. Potovanje po puščavi Gobi, spanje v jurtah, druženje z nomadi, okušanje prvinskega načina življenja nas bo globoko zaznamovalo. Poseben čar daje obisku Mongolije ogled najpomembnejšega festivala, Naadama, kjer se domačini pomerijo v treh najbolj čislanih tradicionalnih nomadskih veščinah – lokostrelstvu, rokoborbi in konjskih dirkah. Nato odpotujemo z vlakom v Sibirijo – tako bomo preizkusili tudi delček znamenite transibirske železnice. Tudi ta daljnja ruska dežela je zaradi svoje odmaknjenosti ohranila mnoge običaje in tradicije preteklosti. Očaralo nas bo seveda mogočno Bajkalsko jezero, kjer se srečamo s trdoživimi domačini in obiščemo celo šamana. Pred vami je torej eno najbolj posebnih potovanj iz naše ponudbe, ki vam bo za vedno ostalo v spominu, predvsem če ste ljubitelji narave.

Bajkalsko jezero - sibirski dragulj
Magična Sibirija in njen ogromen turistični potencial

od 03.jul.2022
do 17.jul.2022
Cena
3.740 (najmanj 20 potnikov),
3.840 (najmanj 15 potnikov),
3.940 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Ulan Bator
Prevoz do odhodnega letališča in polet z vmesnim postankom poletimo proti Mongoliji. Nočni let.
2. dan: Ulan Bator
Zjutraj pristanemo v mongolski prestolnici. Danes bomo spoznali glavne znamenitosti mesta. Prav gotovo je glavna atrakcija največji in najpomembnejši budistični tempelj v deželi, kjer bomo naleteli na 25-metrski pozlačen kip. Izjemno zanimiv je naravoslovni muzej z različnimi skeleti dinozavrov. Med sprehodom po živahnih ulicah bomo začutili utrip moderne Mongolije, ki pa ga bomo kmalu za teden dni čisto pozabili. Večerjali bomo ob folklorni predstavi ter mongolskih plesih in glasbi. Nočitev.
3. dan: Ulan Bator-puščava Gobi (narodni park Treh lepotic, kanjon Yol)
Že zjutraj poletimo v Gobi, eno najbolj fascinantnih pokrajin na svetu. Namestimo se v bližnjem kampu, vzamemo s seboj »lunch box« in se odpravimo na raziskovanje narodnega parka treh lepotic. Nato vstopimo v edinstveno naravno znamenitost, dolino Yol, kjer bomo sredi puščave naleteli na metre ledu, ki se tu obdrži vse leto. Uživali bomo v lepem sprehodu, v muzeju pa spoznali tudi dinozavrova jajca. Na poti proti kampu bomo obiskali družino, ki se ukvarja s »kamelorejo« in videli njihov način življenja. Večerja in nočitev v jurtah.
4. dan: južni Gobi-Bayazang-sipine Hongoryn Els
Z našimi terenskimi vozili nadaljujemo pot proti Bayazangu in naletimo na zanimive klife, ki so postali svetovno znani po raziskavah ameriškega paleontologa Chapmana v začetku 20. stoletja. Ta je tu odkrival ostanke dinozavrov, ki zdaj krasijo marsikateri muzej po svetu. Kosilo. Popoldan končno prispemo do izjemnih »pojočih sipin«, prelepih mogočnih belih sipin sredi puščavskega sveta. Verjetno bomo srečali tudi veliko zanimivih puščavskih živali, imeli pa bomo tudi možnost jahanja kamel. Ob »petju« sipin bo noč v jurtah še posebno zanimiva in romantična, v bližini kampa pa živijo tudi pravi mongolski nomadi. Večerja in nočitev.
5. dan: Hongoryn Els-Ongii Khid
Dopoldan bomo imeli prosto, tako da bomo lahko po svoje uživali v lepih prizorih, ki naj jih ponuja ta divja neokrnjena narava. Po kosilu nadaljevanje poti. Utaborili se bomo v hribovitem svetu ob reki Ongii, kjer je obilo možnosti za sprehode in raziskovanje ruševin tamkajšnjih samostanov. Večerja in nočitev.
6. dan: Ongii Khid-Karakorum-Erdene Zulu
Nekaj časa bomo še preživeli v okolici reke in samostanov Ongii, nato pa nadaljujemo pot proti Karakorumu. Kosilo. Mesto je kot prestolnico svojega kraljestva v začetku 13. stoletja ustanovil veliki Džingis Kan, vendar je Kublaj Kan glavno mesto imperija kmalu prenesel v Peking. S tem se je začel propad Karakoruma in marsikateri kamen so uporabili pri gradnji velikega samostana Erdene Zulu, ki je bil prvi budistični samostan v Mongoliji. Kljub temu da je bi v 30. letih tudi samostan precej uničen, je še vedno ostalo veliko odličnih primerkov mongolske budistične umetnosti, kipov, slik, mask, po padcu komunizma pa je samostan spet tudi oživljen. Večerja in nočitev.
7. dan: Karakorum-jezero Ogii
Odpeljemo se proti jezeru Ogii, kamor prispemo za čas kosila. Popoldan imamo nekaj prostega časa, ki ga lahko preživimo v lepi naravi ali se odpravimo na ježo ob jezerskem obrežju. Jezero je poznano tudi po dobrem ribolovu. Skupaj nato obiščemo eno od nomadskih družin, kjer bomo lahko poskusili doma narejene mlečne izdelke. Večerja in nočitev v kampu.
8. dan: jezero Ogii-Ulan Bator
Počasi zapustimo naše »nomadsko« življenje
in se odpravimo nazaj v mesto. Ta dan se začenja festival Naadam. Na poti v prestolnico bomo lahko opazovali že konjske dirke. Večerja in nočitev.
9. dan: Ulan Bator (festival Naadam)
Dan bo namenjen največjemu, najpomembnejšemu in najbolj barvitemu praznovanju v deželi. Festival Naadam izvira še iz časov Džingiskana, na njem pa se predvsem moški merijo v lokostrelstvu, rokoborbi in konjskih dirkah, treh tradicionalnih mongolskih športnih veščinah. Na festivalu bomo začutili utrip prave Mongolije in nekdanjega mogočnega džingiskanovega kraljestva. Večerja in nočitev.
10. dan: Ulan Bator-vlak v Ulan Ude
Odhod vlaka proti Rusiji. Večino dneva bomo preživeli na vlaku, ki nas bo popeljal v mogočno in skrivnostno Sibirijo, neskončno področje 7.000 kilometrov od vzhoda do zahoda in 3.500 kilometrov od severa do juga. Sibirija je res nekaj posebnega, od vedno pa je bila povezana tudi s pridihom odmaknjenosti, nekakšne izoliranosti od sveta, kazenskimi taborišči... Vsekakor bomo delček ruske birokracije tudi sami občutili pri prestopanju meje (bodimo pripravljeni na daljši postanek). Nočitev na vlaku (hrano si kupimo pred odhodom).
11. dan: Ulan Ude in staroverci
Po zajtrku obiščemo samostan Ivolginsk. Med ogledom s tamkajšnjim menihom bomo spoznali glavni tempelj, knjižnico in druge zanimivosti. Nato bomo natančneje spoznali mesto, ki je nekoč igralo pomembno vlogo na trgovskih poteh od Kitajske proti Evropi. Obiskali bomo Leninov spomenik, ortodoksno cerkev, tržnico in se sprehodili po starem mestu z lepimi lesenimi hišami. Po želji (doplačilo) izlet do »starovercev«, ki, kot že beseda pove, izpovedujejo vero na star način, kot so to počeli njihovi predniki stoletja pred reformami patriarha Nikona v 17. stoletju. Ko so jih začeli preganjati, so staroverci, ki se niso hoteli prilagoditi, zapustili Evropo in se umaknili na vzhod, v sibirske gozdove, kjer so brez stikov s civilizacijo živeli skoraj do danes. Tako nam bodo predstavili svojo kulinariko, pesmi, plese, oblačila in navade ter nas prestavili za skoraj 300 let v preteklost. Večerja in nočitev.
12. dan: Ulan Ude-Tankhoy-Bajkal
Zjutraj se z vlakom odpravimo na pot ob južnem delu Bajkalskega jezera. Med vožnjo opazujemo lepote pokrajine ob obalah jezera. Vožnja traja približno 4 ure. Po prihodu si pogledamo naravni rezervat bajkalske biosfere. Spoznavanje edinstvene narave, zvečer pa večerja ob dobrotah bajkalske kuhinje. Nočitev.
13. dan: Listvyanka, slavni parnik ob Bajkalu (Circum Baikal)
Odpeljemo se v Listvyanko in se za nekaj ur usedemo na enega od najbolj slavnih vlakov v Rusiji, parnik, ki nas bo popeljal čez mnoge slikovite mostove in tunele. Ob poslušanju ruske zgodovine bomo izvedeli, kako je ta vlak oboževal tudi car Nikolaj II. Popoldne nekaj prostega časa. Bajkalsko jezero velja za najgloblje jezero na svetu (do 1.673 metrov) z največjimi zalogami sladke vode in mu pravijo Biser Sibirije. Iz njega odteka samo ena reka, priteka pa jih preko tristo, ki bi potrebovale štiristo let, da bi ga napolnile. Jezero je tudi del Unescove svetovne kulturne dediščine. Kosilo na poti. Nočitev.
14. dan: Listvyanka-Irkutsk
Ogledamo si tudi odličen muzej lesene arhitekture, ki prikazuje ruske lesene hiše in arhitekturo iz različnih obdobij. Odhod v Irkutsk in ogled mesta, ki je bilo ustanovljeno sredi 17. stoletja in je kmalu postalo glavno administrativno in trgovsko središče regije. Pravi razcvet je Irkutsk doživel ob koncu 19. stoletja z odkritjem zlata, kar je pripeljalo nove bogataše in blago z zahoda, tako da je dobil vzdevek sibirski Pariz. Obiščemo zgodovinski del mesta z znamenito katedralo Znamenskayo in drugimi zanimivimi spomeniki. Večerja in nočitev.
15. dan: Irkutsk-Moskva-Ljubljana
Odpeljemo se na letališče in poletimo proti Moskvi ter naprej v Ljubljano ali eno od bližnjih letališč, od koder sledi še avtobusni prevoz do krajev odhoda.
21.11.2017
Mongolija in Sibirija
Slovenci radi potujemo in tudi jaz sem med takimi navdušenci. Prepotovala sem že 108 držav. Da je potovanje uspešno in ostane v lepe spominu, pa je gotovo odvisno tudi od dobrega vodnika.

Letos nas je bilo na potovanju po Mongoliji in Sibiriji 11 udeležencev. Potovali smo z različnimi prevoznimi sredstvi, čez drn in strn je šla naša pot. Spali smo med mongolskimi nomadi v jurath. Imeli smo velko srečo, saj nas je vodil čudovit vodnik, gospod Čedomir Bučar. Ves čas je bil ustrežljiv, prijeten in pomagal nam je pri prenašanju težke prtljage. Ukvarjal se je z vsakim posameznikom, bil je ljubezniv in odličen organizator. Reševal je tudi vsako zadrego z zdravstvemimi težavami. Zasluži si spoštovanje, zato mu izražam javno pohvalo. Lahko je za zgled mnogim drugim vodnikom in v pomoč še veliko ljudem na potovanjih.
Nada Borovničar
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji