domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Veliki kitajski krog
Peking, Xian, Čengdu, Lijiang, Dali, Kunming, Guilin, Šanghaj
od 12.okt.2017
do 27.okt.2017
Cena
3.150 (najmanj 20 potnikov),
3.250 (najmanj 15 potnikov),
3.350 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Slovenija-Peking
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Kitajski.
2. dan: Peking
Po pristanku v kitajski prestolnici se bomo odpravili na ogled cesarske Poletne palače, ki leži v idiličnem okolju ob jezeru Kunming. Šlo je za cesarsko rezidenco malo izven vrveža mestnega kaosa, kjer je cesar lahko prepustil spokoju. Razkošja ni manjkalo – prevzele nas bodo veličastne dvorane, paviljoni, monumentalni vhodi in čudovite skulpture. Dolgi koridor so zgradili, da bi se lahko cesar sprehajal tudi v dežju ter ga opremili s krajinskimi slikami najlepših delov njegovega cesarstva. Verjetno najbolj znana prebivalka te palače je bila spletkarska cesarica Cixi, ki jo je obnovila z denarjem, namenjenim za gradnjo mornarice, tako da je v spomin na mornarico ostala le marmornata ladja, negibno zasidrana ob robu jezera. Sledi odhod do hotela ter večerja in nočitev.
3. dan: Peking-Veliki kitajski zid-Peking
Odpravili se bomo proti severu, do velikega zidu, ki je stoletja ščitil poljedelske Kitajce od nomadskih roparjev iz step in puščav na severu. Zid se razteza na več kot 6.000 kilometrih in je ena najmogočnejših stvaritev, kar jih je človek ustvaril. Pri gradnji je umrlo na tisoče ljudi in žalostno legendo o usodi enega takih delavcev bomo slišali na licu mesta. Na povratku bomo obiskali grobnico največjega izmed cesarjev dinastije Ming, mogočnega Yong-Leja. V sklopu grobnice je tudi muzej cesarskih oblačil in nagrobnih predmetov najdenih v grobnicah, od zlatih posod za umivanje obraza do pasu iz dragocenega žada. Večerja in nočitev. Zvečer možnost ogleda slikovite kitajske opere ali cirkusa.
4. dan: Peking
Vrhunec več tisočletnega razvoja kitajske arhitekture je zagotovo cesarska palača, Prepovedano mesto. Ta ogromna množica lesenih struktur je zaradi svoje pomembnosti kot kulturna dediščina celega človeštva zaščitena tudi s strani Unesca. Prevzele nas bodo ogromne lesene dvorane z nenavadnimi imeni, elegantne privihane strehe, čudoviti marmorni reliefi, prelepi vrtovi ter množica pisanih barv razkošja, s katerim so obdajali cesarja. Vendar pa, kot bomo med ogledom zvedeli, so velikokrat cesarji palačo doživljali kot zlato kletko -občutek, ki ga je tako dobro upodobil Bertolucci v svojem filmu Zadnji kitajski cesar. Prestopili bomo vrata Prepovedanega mesta in nekdanja cesarska palača nas bo gotovo prevzela s svojimi vrtovi in dvoranami. Tudi Nebeški tempelj je zgrajen v istem obdobju in tudi zanj lahko rečemo, da gre za vrhunec sakralne arhitekture dinastije Ming. V tempelj je prihajal cesar, sin nebes, in tu opravljal molitve in druge obrede. Najlepši del templja je prostor, namenjen molitvi za dobro žetev. Spoznali bomo trg Tiananmen, ki je pravo srce mesta. Okrog njega so mnogi pomembni spomeniki, znan pa je tudi po krvavi zadušitvi študentskih demonstracij. Med čudovitimi kipi izstopa kolosalni kip Bude iz enega kosa dragocenega lesa. Po večerji bomo z vlakom (4-posteljni kupeji) zapustili Peking in se odpeljali proti Xianu.
5. dan: Xian (glinena armada)
Spoznali bomo eno največjih svetovnih znamenitosti, glineno vojsko šest tisočih vojščakov, konj in bojnih kočij, ki so bili narejeni, da bi čuvali cesarja tudi po smrti. Čeprav so stari več kot 2.000 let, so jih povsem po naključju odkrili šele leta 1974. Kipe je na tisoče mojstrov delalo po živih modelih cesarske vojske, zato niti dva nista enaka. Čudovito natančno so upodobili oklepe, obraze in celo pričeske ter oficirske epolete. Opremili so jih s pravim orožjem, ki nam kažejo, kako napredna je bila cesarska vojska Čin Ši Huana, tako drugačna od vojske njegovega sodobnika Aleksandra. Popoldne se sprehodimo po mestu. Ogledali si bomo veliko Gosjo pagodo in slišali, zakaj se tako imenuje. V enem od paviljonov se nahaja upodobitev življenjske zgodbe Bude, narejena vsa iz skulptur iz žada, obešenega na stene paviljona. Večerja in nočitev.
6. dan: Xian-Čengdu
Zjutraj še ogled Nacionalnega muzeja, ki je zagotovo eden od najboljših na svetu - spoznali bomo celotno zgodovino in umetnost Kitajske, od 5.000 let starih bronastih trinožikov do neprekosljivih keramičnih plastik dinastije Tang. Seveda tudi zgodba o svili in porcelanu ne bo manjkala. Po kosilu odhod vlaka (4-posteljni kupeji) proti Čengduju.
7. dan: Čengdu-Leshan-Dazu
Po prihodu nas čaka ogled inštituta, ki je namenjen vzreji pand in kjer prebiva največ teh prijaznih kosmatincev na svetu. Doživetje je resnično nekaj posebnega. Nato se odpeljemo še v Leshan, kjer si ogledamo največji kip bude na svetu. Kip stoji na sotočju
dveh rek in je visok več kot sedemdeset metrov. Odhod po slikoviti sečuanski pokrajini v Dazu. Večerja in nočitev.
8. dan: Jame Dazu-Lijiang
V Dazuju, kjer bomo spoznali kompleks izjemno dobro ohranjenih jam, sicer starih 1.500 let, kjer naletimo na bogato zbirko taoističnih skulptur. Bilo naj bi jih okoli 50.000, še enkrat toliko pa vklesanih kitajskih pismenk. Kompleks je zaščiten tudi s strani Unesca. Odhod na letališče in polet v Lijiang. Večerja in nočitev.
9. dan: Lijiang-soteska Tigrovega skoka-Baisha-Lijiang
Čaka nas obisk veličastne soteske, ki jo je v gorah izdolbla reka Jangce. Vrhovi nekaterih gora se dvigajo skoraj 4.000 metrov nad gladino reke, tako da je pogled na to igro narave res impresiven. Na poti nazaj proti Lijiangu se ustavimo v tradicionalni vasici Baisha, ki nas bo spomnila na čase, ko se je tu raztezalo kraljestvo Naxi. Pozno popoldan se vrnemo v Lijiang. Večerja in nočitev.
10. dan: Lijiang-Dali
Dopoldan preživimo v starem delu Lijianga, ki nas bo očaral s svojimi kanali, mostovi, tlakovanimi ozkimi ulicami. Naletimo na domačine v tradicionalnih nošah, prodajalce ... Stara arhitektura v Lijiangu se je odlično obnesla tudi v hudem potresu leta 1996, ko je bil novi del mesta uničen, zato je Lijiang prišel na seznam svetovne kulturne dediščine. Popoldan se po slikoviti pokrajini odpeljemo v Dali. Večerja in nočitev.
11. dan: Dali-Kunming
Večino dneva preživimo v Daliju, ki je eno najbolj prijetnih kitajskih mestec. Njegov stari del je dovolj majhen za prijeten sprehod, posebno pa je tudi zato, ker ga še vedno obdaja srednjeveško obzidje. Do vdora Mongolov v 13. stoletju je bilo mesto samostojna provinca. Med mnogimi manjšinami je najbolj zanimiva in tudi najbolj številna etnična skupina Bao. Ogledali si bomo Tempelj treh pagod, ki stoji na griču nekoliko iz mesta. Od tu je enkraten pogled na Dali in jezero Erhai. Pozno popoldane sledi polet v Kunming, prestolnico province Junan. Večerja in nočitev.
12. dan: Kunming-Guilin
Dan bomo namenili ogledu kamnitega gozda, ki velja za eno največjih naravnih znamenitosti Kitajske. Gozd je sestavljen iz apnenčastih stebrov in drugih kamnitih oblik, ki so visoke tudi do trideset metrov, nastale pa so kot posledica erozije vetra in vode. Skozi gozd so speljane mnoge prijetne sprehajalne poti. Popoldne se vrnemo v Kunming, od koder nas čaka polet v Guilin, ki ga prav tako obdaja čarobna kraška pokrajina. Mnogi pesniki in slikarji so jo opisovali kot najlepšo pokrajino na zemlji. Večerja in nočitev.
13. dan: Guilin-reka Li-Yangshou-Guilin
Čaka nas čudovita vožnja z ladjo po reki Li, ki se vije po pravljični pokrajini, mimo riževih polj, majhnih vasic in med gorami nenavadnih oblik, ki jih je v tej apnenčasti pokrajini ustvarila vodna erozija. Križarjenje bomo končali v zelo prijetnem mestecu Yangshou, ki slovi po številnih restavracijah in lokalih. Kosilo. Sprehodili se bomo po tržnici, imeli tudi čas za kakšen nakup. Nočitev.
14. dan: Guilin-Šanghaj
Jutranji polet v Šanghaj, mesto, ki je simbol kitajskega napredka in želje po uspehu, mesto z neverjetno energijo in živahnim utripom, kjer skoraj vsak mesec zraste nov stekleni kolos in se pridruži gozdu nebotičnikov. Najlepši pogled nanje se nam bo ponudil, ko se bomo sprehodili po Bundu, staremu delu mesta, ki ga krasi evropska arhitektura ter opazovali Pudong na drugi strani reke. Vendar tudi v Šanghaju ni vse denar, zato tu najdemo tudi čudoviti vrt sreče (Yu Yuan), pravo oazo miru sredi velemestnega vrveža. Videli bomo tudi budistični tempelj s kipom bude iz dragocenega burmanskega žada prosojne zelene barve, ki je brezhibno obdelan, tehta pa več kot tono in je neprecenljiv zaklad in ponos mesta. Večerja in nočitev.
15. dan: Šanghaj-Suzhou-Evropa
Odpravili se bomo na celodnevni izlet v Suzhou, ki mu zaradi lege ob kanalu pravijo kitajske Benetke. Poznan je tudi kot središče kitajske industrije svile in tudi mi bomo vstopili v eno od teh delavnic in videli zanimiv proces. Mesto pa je znano tudi po številnih vrtovih, katerih bistveni sestavni deli so kamni, voda, pesek in mah. Obiskali bomo kakšnega od najbolj znanih in se prepustili vzdušju v njih. Zvečer se vrnemo v Šanghaj ter se odpeljemo na letališče. Polet proti Evropi z vmesnim postankom.
16. dan: Slovenija
Še prevoz z enega od okoliških letališč do krajev odhoda.
02.01.2012
Veliki kitajski krog
Z ženo in drugimi člani potovanja po Kitajski smo navdušeni nad izvedbo in vodenjem potovanja. G. Tomaž je presegel vsa pričakovanja pri vodenju, vsebini predstavitev, ponudbi dodatnih ogledov, reševanju manjših problemov in vsega drugega, kar vpliva na zadovoljstvo udeležencev. Zato se zahvaljujemo vodstvu turistične agencije in upam, da se kmalu srečamo na naslednjem potovanju! Lep dan vam želim!
Jože Šegel
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji