domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > SEVERNA IN LATINSKA AMERIKA > ZDA > SZ ZDA - Yellowstone, Mt. Rushmore in Skalno gorovje
SZ ZDA - Yellowstone, Mt. Rushmore in Skalno gorovje
Čarobni severozahod s Skalnim gorovjem

Obiščite divjino Wyominga, Utaha, Colorada! Popolna divjina, čudesa narave brez primere. Začnete v Denverju in potujete proti jugu, obiščete največje peščene sipine v ZDA, mala zlatokopska mesteca, narodne parke Mesa Verde, Canyonlands, Yellowstone, Arches, Tetons in druge. Obiščite prizorišča krutih bitk, v katerih so Indijanci poskušali ohraniti svoje ozemlje in način življenja. Privoščite si večer v pravem saloonu in vstopite v svet Divjega zahoda.

od 13.sep.2022
do 27.sep.2022
Cena
3.290 (najmanj 12 potnikov),
3.490 (najmanj 8 potnikov),
3.690 (najmanj 6 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Denver
Odhod do enega od bližnjih letališč in polet z vmesnim postankom proti ZDA. Po pristanku v Denverju prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Denver-Alamosa-Durango
Odhod proti proti Alamosi, ki je vstopna točka za obisk parka Great Sand Dunes. Med vožnjo skozi slikoviti južni Kolorado boste prispeli v Durango, kjer se začne zgodovinska, 72 kilometrov dolga železniška proga Durango & Silverton Narrow Gauge. Progo so zgradili za prevoz do rudnikov zlata in srebra v gorah San Juan. Malo kavbojsko mestece je kot nalašč za sprehod, počutili se boste kot bi vstopili v preteklost. Zvečer pa morda obiščemo še pravi saloon. Nočitev.
3. dan: Durango-Mesa Verde-Bluff
Zjutraj si najprej ogledamo Durango, mestece, ki je svojo zgodovino začelo kot zaselek ob železniški postaji. Mesto namreč leži ob vznožju gorovja San Juan, kjer je bilo veliko rudnikov. Ko so se rudarji poslovili, pa so se v mesto zaradi čudovite lokacije začenjali zgrinjati turisti. Še dandanes je popularen izlet s starinskim vlakom po ozkotirni železnici proti Silvertonu. Skok naprej pa nas očara skrivnostna civilizacija Publo indijancev. Tako so jih Španci poimenovali, ker so živeli v kompleksnih vasicah, njihova civilizacija pa je bila na precej višjem nivoju kot pri ostalih severnoameriških indijancih. Mesa Verde pa je bil en najpomembnejših pueblov in med ogledom bomo izvedeli vse o njihovi civilizaciji in zakaj se imenujejo tudi z imenom Anasazi. Nočitev.
4. dan: Monument Valley-Horseshoe bend-Page
Zjutraj se najprej odpravimo proti eni najpomembnejših filmskih točk, Monument valley. Tam so se na meji med Utahom in Arizono snemali preštevilni westerni, to je bila tudi najljubša lokacija slavnega režiserja Johna Forda. Čeprav poimenovana dolina (Monument Valley- dolina spomenikov) pa ne gre za dolino ampak močno erodiran plato iz plasti peščenjaka. Kot posledica erozije so ostali mogočni stebri, imenovani butte in mizaste planote (mesa). Popoldan se odpeljemo proti Pageu, kjer stoji jez Glenn Dam, ki je zajezil Kolorado in ustvaril enega najlepših umetnih jezer v deželi. V bližini se nahaja Antelope canyon, strm kanjon pisanih barv in skrivnostnih oblik. Bolj spominja na tunel kot na kanjon, vodiči iz plemena Navajo pa nam bodo pomagali narediti nekaj čudovitih fotografij, saj je to verjetno najbolj fotogenična točka na tem delu sveta. Nočitev.
5. dan: Page-Horseshoe bend-Arches national park-Moab
Par milj stran od Pagea se nahaja čudoviti Horseshoe bend (podkvasti okljuk), kjer Kolorado naredi 280 stopinjski okljuk, globoko in strmo v bazno skalo. Nadaljujemo pot proti nacionalnemu parku Arches (arch pomeni »lok«), ki je dobil ime po nenavadnih kamnitih lokih. Med sprehodom nam bo vodič pojasnil, kakšne sile preoblikujejo peščenec v takšne nenavadne oblike. Nočitev.
6. dan: Moab-Salt Lake City
Danes je naš cilj Salt Lake City. Največje mesto Utaha objemajo s snegom pokriti vrhovi, kjer so znana smučišča. V mestu lahko obiščemo največjo mormonsko cerkev na svetu. Središče je prijetno in si ga ogledamo peš. Nočitev.
7. dan: Salt Lake City-Skalno gorovje-Jackson Hole
Vožnja preko slikovitega Skalnega gorovja, Rocky Mountains, popoldne prispemo v Jackson Hole. Pozimi je Jackson Hole priljubljeno smučarsko središče, poleti pa je obvezen obisk narodnega parka Grand Teton s svojimi mogočnimi gorskimi vrhovi, slikovitimi jezeri in čudovito vegetacijo, ki se praktično ni spreminjala od prazgodovine. Zvečer se sprehodimo po prijetnem mestecu, polnem trgovin in barov z živo glasbo. Nočitev.
8. dan: NP Grand Teton-NP Yellowstone
Danes nas čaka še en nepozaben dan, eden vrhuncev našega potovanja. Peljemo se mimo mogočnih štiritisočakov narodnega parka Teton in prispemo do sosednjega, še bolj znanega parka Yellowstone.
Edinstveni park je pravo čudo narave. Povsod se iz zemlje kadi, bruhajo gejzirji, tečejo vroče reke, še celo sama tla so vroča na dotik. Narava se spreminja v najbolj nenavadnih barvah, kot da smo na drugem planetu. Nočitev.
9. dan: NP Yellowstone-Cody
Obiščemo Grizzly & Wolf Discovery Center. Prvotno je bilo to zavetišče za grizlije, ki so se preveč navadili na ljudi in so jih zato umaknili iz divjine. Medvedom hrano skrivajo, v potok nastavljajo ribe, tako da medvedje ohranjajo del svoje divjosti. V parku prebivata tudi dve krdeli volkov. Zapeljimo se nazaj v narodni park Yellowstone in si ogledamo še severni del s toplimi apnenčastimi terasami, Mammoth Hot Springs in kanjoni. Po ogledih se peljemo proti vzhodu. Naš cilj je Cody, ki je znan po Buffalo Billu. Nočitev.
10. dan: Cody-Deadwood-Sturgis
Iz Codyja, mesta ki mu je dal pečat Buffalo Bill, junak kavbojskih romanov (in resnična osebnost) se odpravimo proti vzhodu. Prečkali bomo prerijo, gorovje Bighorn in zvečer prispeli v kavbojsko mestece Deadwood. Tam v saloonu spijemo kak kozarec ognjene vode, vržemo poker in poprimemo za revolverje.
11. dan: Deadwood-Badlands-Mt Rushmore-Rapid City
Vožnja do narodnega parka Badlands. Tu nas čaka skoraj bizarna, surrealistična erodirana pokrajina, ki se preliva v nenavadnih barvah. Tu živijo prerijski psi, ovce in bizoni. Končno nas čaka tudi slavna gora Mount Rushmore, v katero so vklesani obrazi štirih ameriških predsednikov in spomenik Crazy Horse. Nočitev.
12. dan: Rapid City-Fort Laramie-Cheyenne-Denver
Skozi parka Black Hills in Custer State Park zapustimo Južno Dakoto in odpotujemo v Wyoming. Obiščemo Fort Laramie, prvo belo naselbino v Wyomingu, ki je odigrala pomembno vlogo v kolonizaciji tega predela Amerike. Po 300 kilometrih Oregonske poti je bila Fort Laramie prvi kontakt s civilizacijo. Leta 1890 so jo opustili. Številne zgradbe so obnovili in danes ponujajo vpogled v zanimivo preteklost. Vožnja do Denverja. Nočitev.
13. dan: NP Rocky Mountains
Danes se odpravimo v narodni park Rocky Mountains. Na tega so Koloradčani upravičeno ponosni - tu se nahaja kombinacija mogočnih gora, zavitih cest z čudovitimi razgledi, z iglavci poraščena strma pobočja ter velika koncentracija živali. Z malo sreče lahko ugledamo črnega medveda, losa, bobcata (neke vrste ris), ježevca ali kojota. Malo več sreče pa potrebujemo za pumo ali gorskega leva, ki je bolj sramežljiva, a v parku precej pogosta žival. Pot nas pelje mimo jezera Grand in Granby, pogledov na dvojni vrh (Twin peaks) ter goro Bowen pa vse do medvedjega jezera. Če bodo čas in vremenski pogoji dopuščali, se povzpnemo tudi po Trail ridge road, najvišje ležeči asfaltirani cesti v deželi, ki se povzpne do najvišje točke 3.713 metrov, samo dobrih 600 metrov nižje od 4.346 metrov visokega Longs peaka, ki kraljuje v parku. Vrnitev v Denver in nočitev.
14. dan: Denver-Evropa
Dopoldne še krajši ogled prestolnice Kolorada: Civic Center z obeliskom, Kapitol z mogočno zlato kupolo, trga Larimer in Writer na ulici 16th Street Mall, glavna železniška postaja Union Station… Odhod na letališče in polet v Evropo.
15. dan: Ljubljana
Vrnitev na enega od okoliških letališč, od koder bo organiziran prevoz do Ljubljane.
30.08.2017
SZ ZDA - Yellowstone, Mt. Rushmore in Skalno gorovje
Pozdravljeni!

Minilo je že nekaj dni od naše vrnitve s potepanja po čarobnem ameriškem severozahodu. Še vedno zbirava vtise iz tega nadvse bogatega in pestrega potovanja. Pričakovali sva veliko, dobili še mnogo več. Čudovite stvaritve matere narave, ki smo jih občudovali na več kot 6.000 km dolgi poti, so pustile nepozabne vtise. Lepote in raznolikosti narodnih parkov ter naravnih znamenitosti Garden of Gods, Great Sand Dunes, Mesa Verde, Monument Valley, Antelope Canyon, Horseshoe Bend, Grand Teton, Arches, Yellowstone, Rocky Mountains ... in nenazadnje opazovanje čarobnega sončnega mrka v samem središču dogajanja, so neprecenljivi spomini. Hvala Andreju za odlično opravljeno garaško delo, sopotnicam pa za potrpežljivost in dobro voljo! 
J. in K.
29.08.2017
SZ ZDA - Yellowstone, Mt. Rushmore in Skalno gorovje
Pozdravljeni! Se eno nepozabno potovanje po scenariju agencije TRUD je za mano. Enkratno, navdušujoče! Težko je z besedami opisati vse te lepote in čudesa severozahoda ZDA. Najbolje jih je kar sam srecati in spoznati. Nekaj vtisov pa spodnem sonetu :). Najlepša hvala TRUD-u za odlično izvedbo tako bogatega programa, vodniku Andreju pa za brezhibno vodenje, varno in prijetno vožnjo ter izjemen Trud, da smo se vsi udeleženci te pustolovščine zelo dobro počutili.

Yes, we can, včasih rekel je Obama, spet v Ameriko, pa moja mama. Agencija TRUD nas je tokrat popeljala v sedaj Trumpovo deželo, in povem vam, da seveda bilo je zelo veselo.

Ekipo odlično vodil je Grum Andrej, na naši poti nam povedal je zanimivega precej. Približal nam je številna naravna čudesa, in upam, da tako čudovito bodo izgledala tudi naša nebesa.

Lepote severozahoda ZDA smo si začeli ogledovati v Denverju ( Colorado ), v tem simpatičnem mestu se potepati je bilo prav rado. Nekaj milj stran Garden of the Gods nas na svoj vrt je privabil, potem pa še Great Sand Dunes nas v svoj park je povabil.

Lepo je bilo tudi v mestecu Durango, kamor se zgrinjajo številni turisti, skoraj tako kot v Monument Valley včasih filmski statisti. Ogledali smo si to dolino spomenikov – erodiran plato iz plasti peščenjaka, žal pa tokrat nismo srečali Johna Waynea ali kakšnega drugega filmskega junaka.

Obiskali smo tudi enega najpomembnejših pueblov Mesa Verde indijancev Anasazi, kljub njihovi civilizaciji na višjem nivoju pa jih verjetno v 13. stoletju suša porazi. Potem pa skok k indijancem plemena Navajo v Antelope Canyon, strm kanjon. V tem tunelu pisanih barv lahko narediš čudovitih fotografij milijon.

Wyoming, Utah, Idaho, Montana, in Južna Dakota na nas čakajo še, a mi v Arizoni dva dni zadržimo se še. Prvi dan v Pageu pogledamo si jez Glenn Dam z umetnim jezerom na reki Kolorado, naslednji dan pa Horseshoe bend, kjer ob tej znamenitosti se čudi staro in mlado.

Saj poznate slovenskega predsednika stavek: Kakšen fantastičen dan! In res je bil, saj naša Caty je praznovala svoj rojstni dan. Spili smo domače pivo za zdravje, in v Utah odprli novo poglavje.

Takšnih nenavadnih oblik kot so Arches – kamniti loki, ne srečaš več nikjer na naši zanimivi poti. Nam pa družbo ob poti so delale mnoge živali, vsak od nas je zagledal kakšno in se ponosno pohvali.

Opazili smo skunka, košute, jelene, vapitije in rakuna, zanimalo pa nas je tudi, kaj čez nekaj dni z našim soncem naredila bo luna. Še prej pa smo skočili v Park City, zimske olimpijade prizorišče, z zanimanjem smo si pogledali skakalnice in strmo smučišče.

Neprijazna puščava je v preteklosti mormonom nudila zatočišče, danes je to Salt Lake City, njihovo zelo urejeno bivališče. Obiskali smo njihov tempelj, tam pogledali v zgodovino. Ugotovili smo, da so precej konzervativni, varčni, marljivi, a se imajo kar fino.

Enkratni pogledi ob poti, izjemna narava Idaha, naslednje zvezne države, tam pasejo se številne Hereford rjave, Aberdeen Angus črne in pa tudi pisane krave. Potem pa smo vstopili v Wyoming, najredkeje poseljeno zvezno državo, a ta našo predstavo o tem koščku sveta je obrnila na glavo;

Mogočni štiritisočaki, reke, jezera in kanjoni narodnega parka Teton, naslednja dva dni pa vrhunec našega potovanja - Yellowstone. Poleg brzic, vroćih rek, jezer, kanjonov, gejzirov in zemlje iz katere se kadi, imajo tudi zanimiv živalski svet, a naš cilj je bil Cody.

Ta je znan po Buffalo Billu, kavbojskih romanov junak. Bil je tudi resnična osebnost, a vsak ne more biti njemu enak. Zato smo v kavbojskem mestecu Deadwood spili kozarec ognjene vode in si tako lažje predstavljali vse revolveraševe prigode.

Resnični so tudi številni bizoni na poti in na jezerih račke. Te v idili brezskrbno plavajo ali si zgolj namakajo tačke. Ob cesti pa smo zagledali še množico prerijskih psov. Nismo se jih ustrašili in nismo še šli domov.

Utah ni edina država z neprijazno puščavo, to smo opazili v Badlandsu, ko spoznali smo se z njeno naravo. V trgovini s spominki sicer lahko kupiš indijansko fračo, zunaj pa vidiš mnogo opozoril, da lahko srečaš kačo – klopotačo.

Spomenik Crazy Horse in pa slavna gora Mount Rushmore je bil naš cilj naslednji, na njem so štirje bivši ameriški predsedniki, a ne njihov poslednji. Velika gneča je seveda bila tam, a to mojstrovino Borgluma smo opazovali z lahkoto, potem pa polni izjemnih vtisov zapustili Južno Dakoto.

Hoteli ali ne, v ZDA je tiste dni vladala prava »mrkomanija». Kaj se bo zares zgodilo? Tudi nam srce močneje razbija. Zapiha močan veter, živali utihnejo, mi onemimo, sredi dneva je nastala čarobna noč. Sneli smo očala, opazovali diamantni prstan, potem pa zamaknjeni odšli proč.

Mrk sonca je videl skoraj cel kontinent, mi pa veseli, da smo tudi mi občutili ta enkraten moment. Ko luna je sonce do popolnosti prekrila, zaželela sem si, da te občutke bi še kdaj ponovila.

Omamljeni smo se spet zapeljali v Kolorado ob Beatlesovi pesmici Here Comes The Sun, naslednji dan pa v narodni park Rocky Mountains, mnogim zelo poznan. Kombinacija mogočnih gora, zavitih cest s čudovitimi razgledi, na višini preko 3.700 metrov pa proti igrivemu svizcu uperjeni mnogi pogledi.

Resda nismo srečali pume ali kojota, a seveda to ni bila nikakršna zarota. Živalski svet je pač nepredvidljiv, naš izlet pa žal hitro minljiv.

Enkratni vtisi na tem potovanju, pa porajajo željo po skorajšnjem nadaljevanju. Ali bo to Amerika ali katera druga celina? Vseeno, da le družba bo zopet odlična – ena in edina. 
A.P.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji