domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Kazahstan in Kirgizija
Osupljiva prvinska Osrednja Azija

Čaka nas prava nomadska avantura po Kazahstanu in Kirgiziji. Najprej spoznamo južni del mogočnega Kazahstana, ki postaja vedno bolj priljubljena potovalna destinacija. Neokrnjeni naravni parki, stepa, planote, posejane z jurtami in nomadskimi čredami konj in ovac, zasneženi vrhovi mogočne gorske verige Tjanšan… Stopili bomo v mogočen kazahstanski »Grand kanjon« in videli odsev gora v kristalnih jezerih… Nato stopimo v Kirgizijo, morda še bolj samosvojo in tradicionalno deželo pod vršaci mogočnih gora. Spremljala nas bo neokrnjena narava, ozke doline, turkizna jezera. Družili se bomo z nomadi, se za en dan pridružili njihovemu vsakdanu, spali bomo v jurtah in začutili pristnost tega odmaknjenega kotička našega planeta. Odkrijmo skupaj neverjetne lepote Osrednje Azije in se nadihajmo svežega zraka pod mogočnimi vrhovi in na prostranih planotah Kirgizije in Kazahstana.

od 29.jul.2020
do 08.avg.2020
Cena
1.990 (najmanj 20 potnikov),
2.090 (najmanj 15 potnikov),
2.190 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Istanbul-Almaty
Zberemo se na ljubljanskem letališču ter preko Istanbula poletimo v Kazahstan. Nočni let.
2. dan: Almaty (večerja)
Pristanemo v največjem kazahstanskem mestu. Uredimo formalnosti in se odpeljemo v mesto, ki je bilo še nedolgo nazaj kazaška prestolnica. Obdajajo ga visoke gore in dramatična pokrajina, zato si je prislužil ime Rajski vrt. Čeprav ni več prestolnica države, je še vedno njen gospodarski center. Sprehodimo se do osrednjega trga in parka Panfilov, ki je dobil ime po generalu Ivanu Panfilovu. Spoznamo Trg neodvisnosti, obiščemo zgodovinski muzej, ki nam prikaže bogato zgodovino dežele, ustavimo se na »zelenem bazarju« ter doživimo prvi pristnejši stik s Kazaki. Nato še skok na vrh bližnjega hriba Kok Tobe, kjer se nam odpre pogled na mesto in gorovje Tjanšan. Večerja in nočitev.
3. dan: Almaty-Issyk-dolina kraljev-jezero Issyk (zajtrk, večerja)
Čaka nas obisk doline kraljev pri mestu Issyk. V teh koncih so našli Zlatega človeka, ki je eden od simbolov Kazahstana. Ogledamo si muzej in grobišča nekdanjih kraljev in bojevnikov. Ob jezeru Issyk se sprehodimo po lepi naravi in se nato vrnemo v Almaty. Večerja in nočitev.
4. dan: Almaty-kanjon Charyn-narodni park Kolsai (zajtrk, večerja)
Pot nas vodi približno 200 kilometrov proti vzhodu, kjer se nahaja »kazahstanski Grand Canyon«. Reka Charyn in erozija sta oblikovali fantastičen kanjon, ki je dolg približno 150 kilometrov in globok do 300 metrov. Sprehodimo se po delu, imenovanem »dolina gradov«, kjer so skalne formacije najlepše in nam vzbujajo največ zanimivih asociacij. Sledi pot do narodnega parka Kolsai, kjer se namestimo v jurtah, tipičnih bivališčih kazaških nomadov. Večerja, nočitev.
5. dan: Kolsai, gorovje Tjanšan (treking) (zajtrk, piknik, večerja)
Dan bomo preživeli v prelepi naravi na sproščujočem trekingu s pogledi na gorovje Tjanšan. Dan nam bodo popestrila jezera in živali, zagotovo bomo lahko občudovali elegantne orle in sokole.
Hoja ni pretežavna, lahko pa jo nadomestite tudi z ježo konjev (ob doplačilu). Zvečer se zopet zberemo ob jurtah, kjer imamo večerjo. Nočitev.
6. dan: jezero Kaindy-Kirgizija-Karakol (zajtrk, večerja)
Po zajtrku se ponovno odpravimo na sprehod do jezera Kaindy, ki velja za eno najbolj zanimivih kazaških naravnih zanimivosti. Tu se nahaja potopljeni gozd, ki je nastal ob potresu pred dobrimi stotimi leti. Obdaja nas čudovita narava in vrhovi Nebeškega gorovja. Popoldne nas čaka vožnja v Kirgizijo. Prispemo v Karakol, mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem. Večerja in nočitev.
7. dan: Issyk Kul-Kočkor-Song Kul (zajtrk, večerja)
Pot nas danes vodi proti jezeru Issyk Kul. Sem je včasih na počitnice zahajal ruski politični vrh. Tudi mi imamo nekaj prostega časa za sprehode in doživetje tega nekoč prestižnega letoviškega kraja. Ustavimo se v Kočkorju, kjer so zanimive trgovinice s spominki in obrtniškimi izdelki. Nato se po odpravimo proti najvišje ležečemu jezeru Song Kul v Kirgiziji, dobrih 3.000 metrov nad morjem. Namestitev v jurtah pri domačinih na prelepi višinski planjavi ob jezeru Song Kul v objemu tritisočakov. Večerja in nočitev.
8. dan: Song Kul (zajtrk, piknik, večerja)
Zajtrk in čas za sprehode, jahanje plemenskih žrebcev ali uživanje v idili najbolj odmaknjenih krajev sveta. Začutimo neverjetne zgodbe, ki smo jih kdaj poslušali o karavanskih poteh. Spoznamo življenje planšarjev, ki živijo v teh krajih. Po dogovoru se lahko skupaj odpravimo na nekajurni sprehod in iskanje petroglifov iz bronaste dobe, ki so jih izdelali nekdanji prebivalci ob jezeru Song Kul. Po želji lahko raziščete okolico jezera s konji (za doplačilo). Večerja in nočitev v jurtah.
9. dan: Song Kul-Kyzyl Oi (zajtrk, večerja)
Počasi zapuščamo planoto Song Kul in naše nomade ter se po panoramski cesti s pogledi na gorovja in skozi odmaknjene vasice spuščamo proti dolini. Opazujemo doline in kanjone, fotografiramo, narava je naravnost osupljiva. Prenočevanje v penzionu. Večerja in nočitev.
10. dan: Sussaymirska planota-Biškek (zajtrk, večerja)
Preko Sussaymirske planote se počasi spustimo proti Biškeku. Zapuščamo zadnje vasice in nomade, od katerih se kar težko poslovimo. Prihod v kirgiško prestolnico, ki se ponaša s širokimi bulevarji in marmornatimi palačami, na drugi strani pa še vedno najdemo sive sovjetske bloke. Čas za zadnji nakup, obisk tipičnega lokala… Večerja in nočitev.
11. dan: Biškek-Ljubljana (zajtrk)
Zgodaj zjutraj prevoz na letališče in polet z enim postankom proti Ljubljani, kjer zaključimo našo avanturo.
21.08.2019
Kazahstan in Kirgizija
Pozdravljeni,

želim se vam zahvaliti za dobro pripravljeno potovanje in sporočiti da smo z potovanjem bili zelo zadovoljni. Vse je bilo zares ok, odličen program in vodič, prijazni domačini, dobra hrana in nastanitev.

Upam, da nam boste v prihodnosti pripravili še takih čudovitih potovanj.
Ksenija
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji