domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > IRSKA > Irska in S. Irska, veliki krog z Aranskim otočjem
Irska in S. Irska, veliki krog z Aranskim otočjem
Dublin-Giant's Causway-Connemara-Aranski otoki-polotok Dingle

Na tem potovanju bomo spoznali oba dela Zelenega otoka: tako Severno Irsko z Belfastom, ki je del britanske kraljevine, kot Republiko Irsko, ki je največkrat kar sinonim za celoten otok. Politične in predvsem verske strasti so se v zadnjih letih pomirile, čeprav izginile najbrž ne bodo nikoli, vendar lahko danes v miru spoznavamo lepote obeh delov, in teh je res veliko. Divja severna obala s skrivnostnimi bazaltnimi stebri, ki kot velikanove stopinje vodijo v morje, romantična pokrajina Connemara, edinstveni Aranski otoki, zeleni polotok Dingle, črede ovac, jezera, gradovi in samostani, viski in Guiness, Yeatsova lirika in mogočni Moherski klifi… Vse to bomo videli na naši poti, vendar bomo pravo Irsko začutili šele zvečer v pubu ob napevih znamenitih Dublinersov…

Irska trava - pomemben gospodarski produkt

od 25.jun.2019
do 03.jul.2019
Cena
1.190 (najmanj 40 potnikov),
1.240 (najmanj 30 potnikov),
1.290 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Dublin-Monasterboice-Belfast-Antrim
Zjutraj se iz Ljubljane odpeljemo do enega od okoliških letališč in poletimo v Dublin. Po pristanku vožnja po gričevnati pokrajini proti dolini reke Boyne. Nedaleč stran stoji zgodnjekrščanska samostanska naselbina Monasterboice z značilnim irskim kamnitim križem. Ta monolit je eden najlepših na otoku, saj na njem prepoznamo izklesane mnoge zgodbe iz svetega pisma. Pot nas nato vodi proti severu in kmalu prečkamo mejo s Severno Irsko ter prispemo v njeno prestolnico Belfast. Mnogi so presenečeni nad prijetnim mestom, saj imajo v mislih predvsem “verske vojne” in zaton mnogih panog, ki so mestu nekoč prinašale pomemben zaslužek. Belfast nas bo presenetil z obilico zanimivih stavb, cerkva, seveda pa si bomo ogledali tudi ulice, ki še danes pričajo o nekdanjih spopadih. Po ogledih nadaljujemo pot po pokrajini Glens of Antrim proti severu dežele. Večerja in nočitev.
2. dan: Giant’s Causway-Derry-Ardara-Glencolumbkille-Donegal
Dopoldan bomo preživeli v nepozabnem okolju Giant Causeway in občudovali na tisoče šesterokotnih kamnov, ki so kot tlakovana pot v morje. Nato skok do Derryja, še enega zanimivega severnoirskega mesta. Sprehodili se bomo po njegovem obzidju in tu pa tam še vedno opazili sledove nekdanjih bojev. Nato sledi povratek v Republiko Irsko in spoznavanje polotoka Donegal, enega od najbolj samotnih predelov na vsem otoku, zato pa še bolj prvinskega in avtentičnega. Vasice so še bolj odmaknjene, pogledi s prelazov še bolj slikoviti. Pokrajina je šotasta in to je tudi vir energije in ogrevanja. Ne bo manjkalo pašnikov, ovac, značilnih podeželskih hišk. Eden od biserov poti je mala vasica Glencolumbkille. Večerja in nočitev.
3. dan: Donegal-Sligo-Connemara-Galway
Danes naj najprej čaka Sligo, mesto velikega irskega lirika Yeatsa, nato pa primerno razpoloženi nadaljujemo v Connemaro, ki je s svojo lepoto, neskončnimi zelenimi travniki in čredami ovac navdihnila mnoge
umetnike. Spoznali bomo še druge zanimive kraje v tej pokrajini in dan končali v Galwayu oziroma njegovi okolici. Večerja in nočitev.
4. dan: Aranski otoki-Burren
Čaka nas eno od najlepših doživetij Irske, saj se bomo s trajektom odpeljali na Aranske otoke. Uživali bomo v pogledih na prelepo naravo, majhne vasice in opazovanju domačinov, ki raje kot angleščino uporabljajo irščino. Med znamenitostmi izpostavimo mogočno utrdbo Dun Aonghasa, ki stoji na robu klifa in jemlje obiskovalcem dih. Popoldne se vrnemo na celino in se odpravimo proti kraški pokrajini Burren, ki nas bo presenetila s svojo drugačnostjo v primerjavi z zeleno Irsko. Večerja in nočitev.
5. dan: Moherski klifi-Bunratty-Limerick
Danes nas čaka presenečenje v obliki znamenitih moherskih klifov. Tu nam bo jemalo dih ob dvestometrskih stenah, ki se navpično spuščajo v morje. Popoldne obiščemo znameniti grad Bunratty iz 15. stoletja, kjer so utrjeno naselbino postavili že vikingi. Zelo zanimiv je park, kjer so predstavljene značilne s slamo krite hiše in druge stavbe iz irske zgodovine. Do večera prispemo v Limerick. Večerja in nočitev.
6. dan: polotok Dingle
Dan bomo posvetili spoznavanju za mnoge najlepšega in najbolj irskega polotoka Dingle. Poleg čudovite pokrajine nas bo navdušilo tudi potovanje v zgodovino Keltov in zgodnjega krščanstva. Spoznali bomo okroglo bivališča v obliki čebeljih panjev, clochane, skrivnostno kapelico z imenom Gallarusov oratorij ter oghamov kamen v Kilmalkedarju. Večerja in nočitev.
7. dan: Cobh-Rock of Cashel-Kilkenny
Pot nadaljujemo proti slikovitemu Cobhu s čudovito gotsko katedralo in živahnim pristaniščem. Od tu je na svojo zadnjo pot izplul tudi Titanik. Nato se bomo podali do Cashela, kjer občudujemo mogočne razvaline srednjeveške cerkve in samostana. Pred nami je še eno prijazno irsko mestece, Kilkenny, ki mu zavite ozke uličice dajejo srednjeveški pridih, ponaša pa se tudi z eno najlepših katedral na celotnem otoku. Seveda si je mesto ustvarilo sloves tudi z znamenitim pivom… Večerja in nočitev.
8. dan: Kilkenny-Dublin
Danes se odpravimo do irske prestolnice. Dublin se je v zadnjih letih razvil v izredno prijetno mesto z mnogimi spomeniki in znamenitostmi. Videli bomo katedralo sv. Patrika, univerzo Trinity College, sprehodili se bomo po živahni ulici O' Connell, se fotografirali pred spomenikom Jamesu Joycu... Seveda ne bo manjkal niti sprehod po Temple baru, četrti najbolj slavnih dublinskih pivnic in lokalov… Prost večer. Nočitev.
9. dan: Dublin-Ljubljana
Zadnji dan je na voljo za samostojne oglede, sprehode po živahnem središču, nakupovanje. Sledi prevoz do letališča in polet proti enemu od bližnjih letališč. V Ljubljano se z avtobusom vrnemo v večernih urah.
16.07.2012
Irska in S. Irska, veliki krog z Aranskim otočjem
Trudovci, hvala za lepo potovnje po Irski, od 3. do 12. julija 2012. 
Lidija in Janez
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji