domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > IRSKA > Veliki irski krog z Aranskim otočjem
Veliki irski krog z Aranskim otočjem
Dublin-Giant's Causway-Connemara-Aranski otoki

Na tem potovanju bomo spoznali oba dela Zelenega otoka: tako Severno Irsko z Belfastom, ki je del britanske kraljevine, kot Republiko Irsko, ki je največkrat kar sinonim za celoten otok. Divja severna obala s skrivnostnimi bazaltnimi stebri, ki kot velikanove stopinje vodijo v morje, romantična pokrajina Connemara, edinstveni Aranski otoki, črede ovac, jezera, gradovi in samostani, viski in Guinness, Yeatsova lirika in mogočni Moherski klifi… Vse to bomo videli na naši poti, vendar bomo pravo Irsko začutili šele zvečer v pubu ob napevih znamenitih Dublinersov…

Irska trava - pomemben gospodarski produkt

od 06.sep.2022
do 13.sep.2022
Cena
1.120 (najmanj 35 potnikov),
1.160 (najmanj 25 potnikov),
1.220 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Dublin-Monasterboice-Belfast-Antrim
Zjutraj se iz Ljubljane odpeljemo do enega od okoliških letališč in poletimo v Dublin. Po pristanku vožnja po gričevnati pokrajini proti dolini reke Boyne. Nedaleč stran stoji zgodnjekrščanska samostanska naselbina Monasterboice z značilnim irskim kamnitim križem. Ta monolit je eden najlepših na otoku. Pot nas nato vodi proti severu in kmalu prečkamo mejo s Severno Irsko ter prispemo v njeno prestolnico Belfast. Ta nas bo presenetil z obilico zanimivih stavb, cerkva, seveda pa si bomo ogledali tudi ulice, ki še danes pričajo o nekdanjih spopadih. Ena od novejših znamenitosti mesta je odličen muzej o nesrečnem Titaniku. Po ogledih nadaljujemo pot po pokrajini Glens of Antrim proti severu dežele. Nočitev.
2. dan: Giant’s Causway-Derry-Ardara-Glencolumbkille-Donegal
Dopoldne bomo preživeli v nepozabnem okolju Giant Causeway in občudovali na tisoče šesterokotnih kamnov, ki so kot tlakovana pot v morje. Nato skok do Derryja, še enega zanimivega severnoirskega mesta. Sprehodili se bomo po njegovem obzidju in tu pa tam še vedno opazili sledove nekdanjih bojev. Nato sledi povratek v Republiko Irsko in spoznavanje polotoka Donegal, enega od najbolj samotnih predelov na vsem otoku, zato pa še bolj prvinskega in avtentičnega. Vasice so še bolj odmaknjene, pogledi s prelazov še bolj slikoviti. Pokrajina je šotasta in to je tudi vir energije in ogrevanja. Ne bo manjkalo pašnikov, ovac, značilnih podeželskih hišk. Eden od biserov poti je mala vasica Glencolumbkille. Nočitev.
3. dan: Donegal-Sligo-Connemara-Galway
Danes naj najprej čaka Sligo, mesto velikega irskega lirika Yeatsa, nato pa primerno razpoloženi nadaljujemo v Connemaro, ki je s svojo lepoto, neskončnimi zelenimi travniki in čredami ovac navdihnila mnoge umetnike. Spoznali bomo še druge zanimive kraje v tej pokrajini in dan končali v Galwayu oziroma njegovi okolici. Nočitev.
4. dan: Aranski otoki-Burren
Čaka nas eno od najlepših doživetij Irske, saj se bomo s trajektom odpeljali na Aranske otoke. Uživali bomo v pogledih na prelepo naravo, majhne vasice
in opazovanju domačinov, ki raje kot angleščino uporabljajo galščino. Med znamenitostmi izpostavimo mogočno utrdbo Dun Aonghasa, ki stoji na robu klifa in jemlje obiskovalcem dih. Popoldne se vrnemo na celino in se odpravimo proti kraški pokrajini Burren, ki nas bo presenetila s svojo drugačnostjo v primerjavi z zeleno Irsko. Nočitev.
5. dan: Moherski klifi-Bunratty-Limerick
Danes nas čaka presenečenje v obliki znamenitih moherskih klifov. Tu nam bo jemalo dih ob dvestometrskih stenah, ki se navpično spuščajo v morje. Popoldne obiščemo znameniti grad Bunratty iz 15. stoletja, kjer so utrjeno naselbino postavili že vikingi. Zelo zanimiv je park, kjer so predstavljene značilne s slamo krite hiše in druge stavbe iz irske zgodovine. Do večera prispemo v Limerick. Nočitev.
6. dan: Cobh-Rock of Cashel-Kilkenny
Pot nadaljujemo proti slikovitemu Cobhu s čudovito gotsko katedralo in živahnim pristaniščem. Od tu je na svojo zadnjo pot izplul Titanik. Nato se bomo podali do Cashela, kjer občudujemo mogočne razvaline srednjeveške cerkve in samostana. Pred nami je še eno prijazno irsko mestece, Kilkenny, ki mu zavite ozke uličice dajejo srednjeveški pridih, ponaša pa se tudi z eno najlepših katedral na celotnem otoku. Seveda si je mesto ustvarilo sloves tudi z znamenitim pivom… Nočitev.
7. dan: Kilkenny-Dublin
Danes se odpravimo do irske prestolnice. Dublin se je v zadnjih letih razvil v izredno prijetno mesto z mnogimi spomeniki in znamenitostmi. Videli bomo katedralo sv. Patrika, univerzo Trinity College, sprehodili se bomo po živahni ulici O' Connell, se fotografirali pred spomenikom Jamesu Joycu... Seveda ne bo manjkal niti sprehod po Temple baru, četrti najbolj slavnih dublinskih pivnic in lokalov… Prost večer. Nočitev.
8. dan: Dublin-Ljubljana
Zadnji dan je na voljo za samostojne oglede, sprehode po živahnem središču, nakupovanje. Sledi prevoz do letališča in polet proti enemu od bližnjih letališč. Še povratek z avtobusom v domače kraje.
16.07.2012
Veliki irski krog z Aranskim otočjem
Trudovci, hvala za lepo potovnje po Irski, od 3. do 12. julija 2012. 
Lidija in Janez
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji