domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ISLANDIJA > Islandija in Vestmanski otoki
Islandija in Vestmanski otoki
Dežela ledenikov in ognjenikov, vročih vrelcev in večnega ledu

Nikjer drugje na svetu niso naravne sile tako opazne kot na Islandiji, kjer lahko občudujemo prvinske naravne sile in lepote v neokrnjeni obliki. Spoznavali bomo ledenike, vroče vrelce, opazovali zasnežene vrhove in vulkanske kraterje, se čudili potokom lave, doživeli pravo samotnost širnih belih planjav. Ni čudno, da so prav na Islandiji v dolgih zimskih večerih že skoraj pred tisoč leti začele nastajati sage, pol resnične, pol domišljijske pripovedke o prvih priseljencih, njihovih junaštvih, bojih z naravo in seveda ljubeznih, veri. In čeprav so jo potomci vikingov, kot se radi poimenujejo domačini, poimenovali Ledena dežela, pa podnebje zaradi toplega zalivskega toka sploh ni tako zelo negostoljubno. Če jo bomo obiskali, nam bo gotovo spremenila pogled na svet. 

Islandija - najbolj zaželena destinacija med Slovenci
Urška iz Islandije
V Reykjaviku bo zrasla nova "cerkev" za češčenje nordijskih božanstev

od 20.jun.2019
do 28.jun.2019
Cena
1.990 (najmanj 40 potnikov),
2.090 (najmanj 430 potnikov),
2.250 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Reykjavik
Avtobusni prevoz do enega od bližnjih letališč (najverjetneje Munchen) in polet proti Islandiji. Po prihodu prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Reykjavik-Hveragerdi-Skogarfoss-Skogar-Kirjubaejarklaustur
Dopoldan si ogledamo najsevernejšo prestolnico na svetu, kjer živita dve tretjini vseh prebivalcev Islandije. Prvi naseljenci so Reykjavik začeli graditi leta 874 in ga poimenovali Dimni zaliv, zaradi pare, ki se je dvigala iz zemlje. Ogledali si bomo stari in novi del mesta, pristanišče, Hallgrimurjevo cerkev, muzej na prostem Arbaer. Sprehodili se bomo po starem centru do rotovža in parlamenta. Po ogledu se odpeljemo proti mestecu Hveragerdi, ki je znano po vročih vrelcih in rastlinjakih. Pod vulkanom Hekla, ki so ga v srednjem veku imeli za vhod v pekel, se bomo vozili ob južni obali proti slapovoma Seljalandfoss in Skogarfoss. Zanimiva je tudi vasica Skogar, kjer si bomo ogledali muzej (doplačilo) in spoznali kako so Islandci živeli v preteklih stoletjih. Čaka nas še pokrajina peščenih nanosov in polja lave, ter naravno okno Dyrholeay, kjer bomo opazovali svet ptic in zanimive bazaltne formacije. Nato bomo prispeli do našega prenočišča. Nočitev.
3. dan: Vestmanski otoki
Zapeljemo se do pristanišča in z ladjico odplujemo na divje Vestmanske otoke, kar bo gotovo še eden od vrhuncev potovanja. Tu bomo izvedeli več o živahni vulkanski dejavnosti na otokih. Uživali bomo v pogledih na divjo naravo, številne ptice, geološke pojave, morda bomo zagledali celo delfine. Po otoku se bomo zapeljali tudi z avtobusom in spoznavali najlepše kotičke tega odmaknjenega konca sveta. Po ogledih vrnitev na celino. Nočitev.
4. dan: Kirjubaejarklaustur-narodni park Skaftafell-laguna Jökulsarlon-Reydarfjordur
Pot nas bo nesla proti ledeniku Vatnajokull, ki je za Antarktiko in Grenlandijo tretji največji ledenik na svetu. Prišli bomo v najbolj priljubljen islandski narodni park Skaftafell, kjer se res ni težko približati ledenikom ali opazovati zanimivo vegetacijo. Tu imate možnost izleta z amfibijskim vozilom po ledeniški laguni Jökulsarlon, kjer veliki kosi ledu plavajo kot ledene gore (doplačilo
cca 40 evrov). Ob obali bomo nato slikovito pot nadaljevali do Djupivogurja in v smeri proti Egilsstadirju. Ob skoraj nenaseljeni obali bomo uživali v nepozabni samotni pokrajini, mogoče bomo uzrli le črede divjih islandskih divjih konj. Potem ko bomo obvozili globoko zarezane fjorde, nas bo pot odpeljala v notranjost dežele. Nočitev.
5. dan: Egilsstadir-Hallormsstadur-Dettifoss-soteska Asbyrgi-Husavik-Myvatn
Preko prelaza Oxi bomo prispeli v mesto Egilsstadir, ki leži na vzhodnem bregu jezera Lögurinn. Od tu nadaljujemo preko puščavskega sveta do slapu Dettifoss, ki pada le 44 metrov, a je vseeno najbolj vodnat slap v Evropi. Zanimiva je tudi več kot tri kilometre dolga soteska Asbyrgi v obliki konjskega kopita, o katere nastanku bomo slišali več teorij. Sledil bo še en vrhunec, ogledali si bomo najlepše bazaltne formacije na Islandiji in se sprehodili med njimi. Postanek naredimo še v slikovitem ribiškem mestecu Husavik z živahnim pristaniščem in zasneženimi gorami v ozadju. Zvečer bo opcijski izlet za ogled kitov. Nočitev.
6. dan: Myvatn-Godafoss-Akureyri
Okolica jezera Myvatn je ena najlepših na Islandiji, saj bi lahko človek dneve užival v naravnih posebnostih, čeprav je jezero v povprečju globoko le dobra dva metra. Tu so obsežna polja lave, vulkanski kraterji, podzemne jame z geotermalno vodo, fumarole, nenavadni »črni gradovi«. Videli bomo Godafoss, imenovan tudi slap bogov, enega najbolj prepoznavnih in lahko dostopnih velikih islandskih slapov. Pot nas nato pripelje do enega najlepših mest na Islandiji, Akureyrija. Ugodna mikroklima tu omogoča zelenje in bujno vegetacijo kot v Sredozemlju. Posebna znamenitost je botanični vrt, kjer skoraj že v arktičnem krogu uspevajo sredozemske in celo afriške rastline. Nočitev.
7. dan: Akureyri-Gullfoss-Geysir-Laugarvatn
Sledi pot preko notranjosti. To geotermalno področje med ledenikoma Langjökull in Hofsjökull je eno najbolj samotnih območij Islandije. Pogledi na ledenike bodo v lepem vremenu izjemni, spoznali bomo liparite in kako počasi je tekla lava. Prišli bomo do slapu Gullfoss, ki ga imajo mnogi za najlepšega na otoku. Islandija je seveda domovina gejzirjev in ni čudno, da so termalni vrelci Geysir dali ime vsem drugim podobnim toplim vrelcem na svetu. Bruhanje vode bomo najlažje opazovali v bližnjem Strokkurju, ki izbruhne vsakih nekaj minut. Nočitev.
8. dan: Laugarvatn-Thingvellir-Reykholt-Borgarnes-Reykjavik
Laugarvatn je mestece ob istoimenskem jezeru, kamor radi prihajajo na oddih tudi prebivalci Reykjavika. Včasih so v bližnjem vrelcu opravljali obred krsta. Znašli se bomo v narodnem parku Thingvellir z izredno zanimivo geološko sestavo in mnogimi naravnimi znamenitostmi: kanjoni, jamami, slapovi, prelomnicani. Tu je bil že pred več kot tisoč leti ustanovljen tudi prvi islandski parlament. Kasneje pridemo do Reykholta, kjer je živel srednjeveški zapisovalec islandskih sag Snorri Sturluson. Postanek bomo naredili še v Borgarnesu, ki se ponaša s slikovito lego ob zahodni obali. Po ogledih odhod v Reykjavik in po želji obisk Modre lagune (doplačilo). Odhod proti letališču in polet kmalu po polnoči.
9. dan: Reykjavik-Ljubljana
Polet do enega od okoliških letališč (najverjetneje Munchen) ter avtobusni prevoz do Ljubljane.
07.07.2014
Islandija in Vestmanski otoki
Pozdravljeni! Ker sem anketni vprašalnik nekje založila (krivi so seveda palčki ;-) ), bi se rada ob tej priložnosti vsem na agenciji zahvalila za skrbno pripravljen program. Islandija je čudovita v vseh pogledih in prav zato se še vedno ne morem odločiti, kaj je tisto, kar mi bo še posebej ostalo v spominu. Najprej je tu zagotovo neskončno lepa narava in njena prostranost, umirjeni ljudje in njihov zelo spoštljiv odnos do okolja, pa seveda čas, ki teče tu mnogo počasneje... Tudi zato, ker smo za kratek čas lahko spet postali dijaki in študenti, programa ne bi spreminjala, bi mu pa z veseljem dodala še kakšen dan (dva ali tri :). Nenazadnje, naj poleg vsega ostalega, s čimer nas je razvajal in nas s svojimi domislicami ves čas zabaval, pohvalim še Mihov glasbeni izbor, s katerim je poskrbel, da v avtobusu nismo predolgo in preglasno spali :) . Hvala še enkrat in lep pozdrav vam pošiljam, Teja
Teja
27.06.2013
Islandija in Vestmanski otoki
Ta čudoviti otok smo obiskali že pred tremi meseci, a še vedno podoživljam to, kar smo v tistih devetih dneh doživeli. Vsak dan in sleherni kraj na naši poti je bil poseben in nepozaben. Strinjam se s trditvijo nekega popotnika, da je 'Islandija Luna na Zemlji, neskončna divjina, je nekaj, kar obstaja samo tam, da je dežela, ki ti odpre usta in oči ter napolni srce s svojo neizmerno lepoto in drugačnostjo'. Mi smo jo v devetih dneh dojeli z vsemi čutili in vsem srcem. Splačalo se jo je videti in občutiti. K temu je v prvi vrsti pripomogel enkratni vodič Miha, ki nas je dobesedno razvajal in nam prikazal to deželo z vseh mogočih zornih kotov. Presegel je vsa naša pričakovanja, zato si zasluži vse čestitke in pohvale! Vsa pohvala velja tudi lokalnim vodičem, ki so se zelo trudili, da so nam prikazali svojo deželo čim bolj izčrpno. Tudi udeleženci smo bili prima, zato je potovanje potekalo brez vsakih zapletov. Naklonjeno nam je bilo tudi vreme, saj so dežniki in palerine ostale ves čas suhe v naši prtljagi. Pohvaliti pa je treba tudi program in ostalo 'nevidno' ekipo, ki je poskrbela za nemoten potek potovanja. Če bo možnost, bomo z Vašo agencijo še potovali.
Marija Venek
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji