domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Podravje, Obsotelje, Kozjansko, Bizeljsko
Podravje, Obsotelje, Kozjansko, Bizeljsko
od 26.avg.2022
do 28.avg.2022
od 30.sep.2022
do 02.okt.2022
Cena
230 (160 evrov + bon v vrednosti 70 evrov; najmanj 30 potnikov),
250 (180 evrov + bon v vrednosti 70 evrov; najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Štatenberg-Ptuj-Haloze-Rogatec-Rogaška Slatina
Zjutraj se odpeljemo proti Štajerski, natančneje proti Halozam. To je še dokaj nepoznan, a čudovit delček Slovenije, za katerega se uveljavlja ime Dežela tisočerih gričev. Začeli bomo v Makolah oziroma z ogledom gradu Štetenberg, kjer si ogledamo baročni dvorec z bogatimi freskami. Nedaleč stran obiščemo Ptujsko goro z veličastno gotsko cerkvijo in odličnimi razgledi daleč naokoli. Nato nas pot vodi do Ptuja, enega najstarejših slovenskih mest, kjer se sprehodimo po starem mestnem jedru in imamo čas za kakšen prigrizek. Čas je že za degustacijo, tako da zavijemo v eno od haloških vinskih kleti in poskusimo odlična vina tega vinorodnega okoliša. Slišali bomo tudi o tradiciji viničarjev v teh krajih. Pot mimo Podlehnika in Gorce s čudovitimi razgledi na vinske gorice proti Rogatcu. Sledi ogled muzeja na prostem Rogatec. Stalna muzejska zbirka ohranja ljudsko stavbno dediščino in kulturno izročilo ljudi, ki so živeli na območju južno od Donačke gore in Boča v času od 19. do sredine 20. stoletja. Postregli nam bodo s kavo ali zeliščnim sokom. V sklopu muzeja si ogledamo tudi ekološki zeliščni vrt, kjer je možno kupiti sveža in predelana zelišča iz eko pridelave. Zaključek dneva v Rogaški Slatini. Sprehod po zdraviliškem kraju ter večerja in nočitev.
2. dan: Rogaška Slatina-Šmarje pri Jelšah-Lemberg-Sladka Gora-Olimje-Podčetrtek
Zajtrk. Sinonim za Rogaško Slatino je seveda steklarna Rogaška, kamor se odpravimo na ogled. Spoznali bomo vse faze proizvodnje vrhunskega kristalnega stekla – od priprave osnovnih surovin, pihanja in oblikovanja stekla, ročnega brušenja in plemenitenja izdelkov. S ponosom nam bodo pokazali pokažemo tudi ʻHall of Fameʼ, kjer so razstavljena protokolarna darila in pokali, ki jih prejmejo vrhunski športniki, estradniki, politiki in druge pomembne osebnosti. Naslednji postanek je v Šmarju pri Jelšah, kjer se sprehodimo po mestnem jedru, nato pa se počasi povzpnemo po Kalvariji s 14 kapelami križevega potu do znamenite cerkve sv. Roka, ki je bila zgrajena leta 1646 v zahvalo za premagano kugo. Sledi obisk Lemberga, od koder izvira modra frankinja. Sprehodimo se po mestnem jedru, si ogledamo rotovž in pranger (sramotilni steber). Obiščemo tudi muzej z etnološko zbirko iz teh krajev. V bližini nas preseneti Sladka Gora oziroma čudovita božjepotna baročna cerkev Matere Božje. Ime kraja pa nas bo spomnilo, da v teh krajih pridelujejo sladko vino. Obiskali bomo Olimje ter si v minoritskem samostanu ogledali znamenito
staro lekarno, v čokoladnici pa kupili kakšno sladko presenečenje za domače. Dan končamo v Podčetrtku. Večerja in nočitev.
3. dan: Podčetrtek-Pilštajn-Kozje-Podsreda-Bizeljsko-Brežice-Ljubljana
Smo že na Kozjanskem. Najprej obiščemo Pilštajn, srednjeveški trg v osrčju Kozjanskega in eno najstarejših naselij na južnem Štajerskem. Danes je Pilštajn kulturni spomenik v zavarovanem območju Kozjanskega parka, ki se kot trg se omenja že leta 1404. Na Pilštanju si ogledamo farno cerkev, trške hiše z bogatimi portali, pranger. Ogledamo si tudi Kozje s cerkvijo sv. Eme. Podružnično cerkev sv. Eme prvič omenjajo v poročilu iz leta 1545, ki govori o kapeli preblažene Hemme, rojene grofice pilštanjske. Nato nas čaka ogled gradu Podsreda, “najbolj grajskemu med gradovi na Slovenskem”, ki mu pripada posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega parka, saj z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes. Popoldne bomo spoznali še Bizeljsko. Ena od posebnosti te regije so repnice. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin. Obisk repnice je edinstveno doživetje, kjer nam bodo postregli z vinom, sirom in kruhom ter nam predstavili zgodovino in pomen repnic. Ob koncu se ustavimo še v Brežicah. Staro mestno jedro nas sprejme z mnogimi pomembnimi stavbami. Videli bomo cerkev sv. Roka, gimnazijo, mimo Trga izgnancev pridemo do Nemške hiše. Navduši nas tudi Narodni dom, cerkev sv. Lovrenca, hiša družine Del Cott, mestna hiša. Ogled lahko zaključimo z obiskom mogočnega brežiškega gradu. Seveda pa bomo videli tudi znameniti simbol Brežic, 46 metrov visok vodovodni stolp, ki je bil zgrajen leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda. Ostane nam samo še pot proti Ljubljani in zaključek potovanja.
05.06.2021
Podravje, Obsotelje, Kozjansko, Bizeljsko
Spoštovani!
Še polna prelepih vtisov s kratkega, a sladkega potovanja po Podravju, Kozjanskem, Obsotelju in Bizeljskem, izrekava iskreno pohvalo in veliko zahvalo vašima vodnikoma. S strogo profesionalnim in prijazno-iskrivim pristopom sta skupini predstavila naravne lepote in kulturno bogastvo krajev, ki so nam bili doslej teritorialno blizu, poznavalsko pa vse predaleč. Piko na i pa so potovanju dodali lokalni vodniki, ki so bili vsi po vrsti odlični. Zato Potovalna agencija Trud, veseliva se novih doživetij z vami!
Marija Bešter in Ciril Sitar
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji