domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Cinque Terre
Cinque Terre z vlakom in ladjo ter delavnica klesanja marmorja v Carrari
od 01.maj.2020
do 03.maj.2020
Cena
289 (najmanj 45 potnikov),
329 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Luca-Pisa
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in čez slikovite Apenine v Toskano, ki je ena najlepših pokrajin Italije. Mehka razgibanost gričev posejanih s cipresami, oljkami in vinogradi ter čudovita arhitekturna dediščina, nad katero se razliva zlata svetloba, pritegne vsakogar, zlasti pa umetnike, ki so že od nekdaj radi ustvarjali tukaj. Vožnja v Lucco, mesto obdano z mogočnim, več kot štiri km dolgim, obrambnim obzidjem, ki se je ohranilo vse do danes. Mesto je bilo naseljeno že v rimski dobi, najlepša poslopja pa so iz 14. stol. Takrat je skoraj dokončno podobo dobila tudi triladijska stolnica sv. Martina s prekrasno okrašenim pročeljem. Podali se bomo na sprehod po mestu mimo umetelno izdelanega pročelja cerkve sv. Mihaela iz 12. stol., kipa in rojstne hiše skladatelja Puccinija, mimo mestnih stolpov vse do elipsastega trga, ki je zrasel na ostankih starega rimskega amfiteatra. Nadaljevanje poti v Piso, še eno znamenito toskansko mesto. Mesto ob reki Arno se – najbrž tudi zaradi bližine morja – ponaša z burno zgodovino. Najbogatejše je bilo med 11. in 13. stol. in od takrat so tudi najimenitnejši spomeniki, ki jih bomo občudovali tudi mi. Najlepše in svetovno znane arhitektonske stvaritve so na tako imenovanem Trgu čudežev – Campo dei Miracoli: katedrala, krstilnica, pokopališče Campo Santo in pa zvonik oz. poševni stolp. Vožnja v hotel, nastanitev, večerja in nočitev.
2. dan: celodnevni izlet z vlakom in ladjo na Cinque Terre
Zajtrk. Vožnja v La Spezio. Celodnevni izlet z ladjo in vlakom na Cinque Terre, kar pomeni Pet dežel. Kratka gorska veriga, vzporedna z Apenini, se strmo spušča v morje, vmes so male dolinice, kjer so med morjem in pečinami zrasle ljubke vasice: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Pet jih je in od tod tudi njihovo ime. Ležijo v edinstveno obdelani pokrajini in so težko dostopne. Med slikovitimi ribiškimi vasicami ležijo vinogradi, ki se v terasah dvigujejo proti vrhu, tam pa jih obkrožajo pinije. Tej spokojni
in nenavadni lepoti je podelil priznanje tudi Unesco, saj jo je uvrstil na seznam svetovne dediščine. Večkrat se bomo ustavili, se sprehodili po vaseh, občudovali staro arhitekturo, si po želji privoščili dobro kosilo v kakšni od tradicionalnih gostiln ... Ne bomo hiteli, lepo nam bo! Pozno popoldne vožnja z vlakom skozi slikovite tunele in previse nazaj v La Spezio. Vrnitev v naš hotel. Večerja in nočitev.
3. dan: Carrara-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Carraro, ki leži ob vznožju Apuanskih Alp, le nekaj kilometrov od morja. Svoj sloves dolguje po vsem svetu znanemu belemu marmorju - kararskemu marmorju, ki ga tukaj lomijo že od antičnih časov. Ogledali si bomo glavne znamenitosti, predvsem pa romansko-gotsko katedralo, kjer se bohotijo umetnine iz domačega marmorja, in pa Neptunov vodnjak. Ogledali si bomo muzej, ki nam bo približal življenje in delo v tem mogočnem kamnolomu, nato pa se bomo s posebnimi džipi (4×4) podali po zanimivem cestnem sistemu v mogočne kamnolome. Prav tukaj je veliki Michelangelo izbiral, kateri izmed velikanskih blokov bi bil primeren za njegove izjemne mojstrovine. Pravijo, da se je v kamnolomih zadrževal po več mesecev. Pogled na divjo pokrajino in na zares gigantski način lomljenja marmorja nas bo navdušil. Za konec potovanja nas čaka še kiparska delavnica, kjer se bomo lahko sami preizkusili v klesanju marmorja! Lahko pa bomo tudi kupili umetnine iz tega čudovitega kamna. Vrnitev v Ljubljano.
10.05.2012
Cinque Terre
Prvomajsko potovanje na Elbo in Cinque Terre je prehitro minilo, saj smo se imeli zares lepo. Hvala za odlično organizacijo, dobre hotele in udoben avtobus. Tudi šoferja sta prijazno pomagala pri prtljagi, nasploh sva se z možem počutila zelo varno. Sončno vreme je še dodatno pripomoglo k lepemu doživetju, ki ga še dolgo ne bom pozabila. Le tako naprej!
Barbara Vesel
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji