domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Brazilija - veliki krog
Rio-Parati-Sao Paolo-Iguasu-Belo Horizonte-Ouro Preto-Brasilia-Salvador de Bahia-Recife-Olinda

Brazilija je dežela z izjemno pozitivno energijo in močnim temperamentom, pravi raj na zemlji ter polna presežnikov; od neskončno dolgih peščenih plaž, najdaljše reke na svetu, ogromnih površin džungle, pragozda, širnih step in prostranih močvirij, ogromnih velemest, vedno toplega in sončnega vremena in prav takih ljudi – sončnih, živahnih ter polnih pozitivne energije. Mešanica kultur z vseh koncev sveta, ki živijo v pravem sožitju. Pravi koktejl različnih okusov. Salvador, kulturna prestolnica dežele, kar kipi od veselja in praznikov. Tu se bomo srečali z brazilsko preteklostjo, ki izvira iz Afrike. Slapovi Iguasu so najmogočnejši na svetu, eno izmed naravnih čudes sveta in pod posebnim varstvom Unesca, tukaj sta Belo Horizonte in Ouro Preto, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Rio de Janeiro pa upravičeno velja za eno najlepših mest, poseben čar mu dajejo dolge peščene plaže in slikoviti razgledni vrhovi.

Mateja iz Brazilije

od 18.nov.2019
do 02.dec.2019
Cena
3.090 (najmanj 20 potnikov),
3.190 (najmanj 15 potnikov),
3.390 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Rio de Janiero
Prevoz iz Maribora in Ljubljane do bližnjega letališča, od koder poletimo proti Riu. Nočni let.
2. dan: Rio de Janiero (V)
Po pristanku se že odpravimo na prve oglede tega fascinantnega mesta, ki se ponaša s čudovito lego med Atlantskim oceanom in strmimi gorami. Ime mesta pomeni Januarska reka, kar spominja na januar leta 1502, ko so v široki zaliv prijadrali portugalski pomorščaki. Povzpnemo se na znameniti sladkorni stožec Pao de Acucar z nepozabnim razgledom na enega najlepših mest na svetu. Kako postati Carioca (domačin iz Ria) vsaj za en dan? Preprosto – sprehodili se bomo po Copacabani, preko rta Arpoador do Ipaneme in se prepustili ritmu dogajanja: nogomet in odbojka na mivki, zagorela telesa, nasmejani obrazi, surferji, caipirinha in samba. Stereotipna Brazilija... V skladu s časom lahko po želji obiščemo favelo Rocinha in spoznamo še drug obraz Ria. Večerja in nočitev.
3. dan: Rio de Janeiro (Z, K)
Po zajtrku ob zvokih sambe in bossa nove začnemo odkrivati Čudovito mesto. Povzpnemo se na goro Corcovado, kjer nas v vsej svoji veličini osupne eno izmed sedmih čudes sveta – kip Kristusa Odrešenika. Vrnemo se nazaj v mesto, do predela Santa Tereza in se po umetniškem stopnišču Selaron spustimo do obokov Lape. V centru si ogledamo katedralo, ustavimo se ob znamenitem sambodromu in seveda vidimo enega najznamenitejših stadionov na svetu, slavno Maracano. Med ogledi si privoščimo tipično kosilo na žaru. Zvečer pa po želji obisk nočnega Ria… Lapa, bohemski predel mesta, nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Od bossa nove in sambe do koncerta modernejše glasbe in nočnih klubov. Nočitev.
4. dan: Rio de Janeiro-Parati (Z, V)
Danes se odpravim proti prvemu izmed malih kolonialnih mestec na naši poti. Tako bomo spoznali tudi tisto pravo Brazilijo, resničen brazilski utrip in ne le velemest. Kot bi stopili nazaj v preteklost. Parati je pod zaščito Unesca, sprehodimo se po njegovih tlakovanih uličicah, plažah, uživamo v utripu mesteca, od koder so Portugalci domov odvažali zlato in dragulje. Nočitev v pusadi (manjši, družinski hotel; ponavadi so to hiše s preprosto urejenimi sobami, odlikuje jih sproščeno, domačno, vzdušje, kjer lahko začutimo način življenja domačinov). Večerja in nočitev.
5. dan: Parati-Sao Paolo (Z, V)
Skok v novo velemesto, danes največje brazilsko mesto, poslovno in finančno središče države. Kakšna razlika v nekaj urah, da tudi to je Brazilija, definitivno eden od gospodarsko najmočnejših trgov na svetu. Panoramska vožnja med stolpnicami in poslovnimi zgradbami, ogled katedrale, tržncice in še česa… Večerja in nočitev.
6. dan: Sao Paolo-Iguasu (Z, V)
In že je pred nami nov obraz te izjemne dežele. Tokrat se prepustimo njeni naravi, morda kar njeni največji naravni znamenitosti, enim najlepših slapov na svetu. Ali se zaradi slapov hodi na drugi konec sveta? Iguasu si to nedvomno zasluži. Polet proti tromeji Brazilije z Argentino in Paragvajem. Veličastni slapovi so eno izmed sedmih naravnih čudes sveta – širši so od Viktorijinih in višji od Niagarskih slapov! Skoraj 300 ločenih slapov pada v globino do 80 metrov, bobnenje pa se sliši več kot 25 km daleč. V jeziku avtohtonih indijancev Guarani pomeni Iguacu "velike vode". Slapovi se razprostirajo na brazilski in na argentinski strani. Danes si jih bomo ogledali z brazilske strani. Večerja in nočitev.
7. dan: Iguasu, jez Itaipu (Z, V)
Po zajtrku prečkamo mejo in si ogledamo slapove z argentinske strani narodnega parka. Prvi Evropejci, ki so videli slapove, so bili španski konkvistadorji v 16. stoletju, ki jih je vodil Alvar Nunez Cabeza de Vaca. Sprehodimo se vse do navdušujočega Hudičevega grla (Garganta do Diablo), ki na mnoge naredi izjemen vtis. Obiskali bomo tudi Ptičji park (Parque das Aves), kjer bomo skupaj v družbi tukanov, raznobarvnih papig, flamingov, kolibrijev in ostalih eksotičnih ptičjih vrst. Med nami bodo tudi anakonde in aligatorji... Popoldne po želji (doplačilo) obisk jeza Itaipu na reki Parana na meji med Brazilijo in Paragvajem. Jez je dolg 7.2 kilometra ter širok 225 metrov. Velja za eno izmed čudes modernega sveta. Jez s svojo energijo oskrbuje 90% Paragvaja in 25% Brazilije. Večerja. Nočitev.
8. dan: Iguasu-Belo Horizonte (Z, K)
Po zajtrku prevoz na letališče in polet v Belo Horizonte, ki je glavno mesto zvezne države Minas Gerais. Ime mesta bi lahko prevedli kot »lepo obzorje«. Je mlado mesto, ustanovljeno leta 1890, z namenom, da postane novo glavno mesto. Tukaj je tudi znamenita cerkev Sv. Frančiška Asiškega, ki jo je oblikoval slavni brazilski arhitekt Niemeyer. Na trgu 7. septembra si bomo ogledali obelisk, ki obeležuje 100. letnico neodvisnosti Brazilije. Mesto slovi tudi po odličnih kruhkih s sirom in slastnih portugalskih sladicah. Danes si privoščimo kar kosilo med ogledi. Nočitev.
9. dan: Belo Horizonte-Ouro Preto-Mariana-Brasilia (Z, K)
Zopet so pred nami majhna mesteca s svojim izjemnim šarmom. Odpeljemo proti nekdanji prestolnici zvezne države Minas Gerais. Rudarsko mesto Ouro Preto se je nekoč imenovalo Vila Rica do Ouro Preto (Bogata vas črnega zlata). Bilo je ustanovljeno v 17. in v 18. stoletju in je bilo središče brazilske zlate mrzlice. Ponaša se z odlično ohranjeno kolonialno arhitekturo, stare cerkve pa so okrašene z zlatom ter kiparskimi deli znanega kiparja Aleojadinha. Zaradi svoje edinstvene arhitekture je pod zaščito UNESCA. Nedaleč stran je Mariana, še eno slikovito mestec, ki ga prav tak obiščemo. Na kosilo začutimo odlično kulinariko tega dela Brazilije. Nato vrnitev v Belo Horizonte in polet v Brasilio. Nočitev.
10. dan: Brasilia-Salvador (Z, K)
Brasilio je l.1960 ustanovil predsednik Kubicek in je verjetno eden najpopolnejših urbanističnih projektov moderne dobe. Široke avenije, obilica zelenja in občutek prostornosti, v katerega se odlično vklaplja futuristična arhitektura, ki ji je dal pečat arhitekt Oscar Niemeyer. Med vrhunce njegovega življenjskega dela gotovo spada Katedrala, hiperbolična moderna stavba, ki je navdušila tudi zagrizene tradicionaliste. Zapeljali se bomo po monumentalni osi, se fotografirali pred stavbo zveznega Kongresa, občudovali zasnovo Trga treh vej oblasti in še številne druge moderne stavbe. Brasilia je zagotovo spomenik futurizmu a brez kiča Vegasa ali Dubaja. Za konec se zapeljemo še čez najelegantnejši most v mestu, imenovan po predsedniku Juscelinu Kubiceku, očetu nove prestolnice. Dokončan leta 2003 je moderni ekvivalent eleganci Golden Gata iz San Francisca. Med ogledi kosilo. Večerni let v Salvador. Nočitev.
11. dan: Salvador da Bahia (Z)
Po zajtrku začnemo spoznavati kolonialni Salvador, mesto z resnično izjemno dušo. Kolonialni Salvador ima najpomembnejši vpliv afriške kulture izven Afrike. Mesto se ponaša kot prva prestolnica Brazilije in je ta status ohranil več kot 200 let. O tem pričajo ostanki kolonialne arhitekture, ki jo srečujemo na vsakem koraku. Najbolj pa ohranjeni v barviti četrti Pelourinho. Obiščemo bivšo tržnico za sužnje, si ogledamo prvo afriško cerkev v Novem Svetu in uživamo v uličnih prizorih capoeire. Mesto je razdeljeno na zgornji in spodnji del – z dvigalom se spustimo v spodnji del mesta (Cidade Baixa) in obiščemo spomenike orišam – starodavnim afriškim božanstvom, ki so se v verovanjih afro-brazilske religije condomble ohranila vse do danes. V prostem času lahko poskusimo tipične jedi iz Bahie – morda acaraje ali vatapa... Zvečer se lahko udeležimo folklorne večerje (doplačilo). Nočitev.
12. dan: Salvador da Bahia-Santo Amaro in Cachoeira-Recife (Z, K)
Izlet v zaledje Salvadorja. Ogled starega mesta Santo Amaro, nekdaj središče sladkorne industrije v Bahii, slavno pa tudi kot rojstni kraj dveh velikih brazilskih glasbenikov: Caetana Velosa in njegove hčerke Marie Bethanie. Naš naslednji cilj je mesto Cachoeira, ki je bilo v zlati dobi trgovine s sladkorjem in tobakom središče in pomemben kraj razcveta in dvakrat tudi glavno mesto Bahie. Vas zanima kako ročno zvijajo cigare? Obiskali bomo tovarno cigar in si videli plantaže sladkornega trsa in tobaka. Cachoeira je znana tudi po izvajanju obredov »condomble«, mistične mešanice afriške in brazilske religije. Kosilo med ogledi. Povratek v Salvador in večerni let v Recife. Nočitev.
13. dan: Recife-Olinda-Porto de Galinhas (Z)
Znašli smo se na severu, v državi Pernambuco. Recife je mesto visokih nebotičnikov, imenovano tudi brazilske Benetke. Polno je namreč mostov in vodnih poti, mesto je namreč umeščeno med zelene gozdove in modrino Atlantskega oceana. V 17. stoletju je to bila nizozemska kolonija in čudovito kolonialno zapuščino bomo spoznali v Olindi, skoraj predmestju Recifeja. Pernambucu pa slovi tudi po čudovitih plažah, tako da si za zadnjo nočitev zberemo hotel blizu morja, v zanimivem Porto de Galinhas ali na kakšni drugi plaži. Popoldne in večer za uživanje in sprostitev. Nočitev.
14. dan: Recife-Evropa (Z)
Do našega poznopopoldanskega leta imamo na voljo še zadnje urice za poležavanje, sončenje in kopanje v Atlantiku. Nato pa slovo od čudovite Brazilije in polet proti Evropi.
15. dan: Ljubljana-Maribor
Po pristanku na bližnjem letališču še prevoz do Slovenije in nasvidenje Braziliji.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji