domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Čile, Bolivija, Velikonočni otok
Kontrast med najbogatejšo in najrevnejšo državo Južne Amerike – osupljive naravne lepote in slikovita kolonialna mesta

Potovanje po dveh andskih deželah Južne Amerike nam bo postreglo z enimi od najlepših pokrajin, kar jih premore ta kontinent, srečevali se bomo z domačini, ki živijo še zelo tradicionalno življenje, občudovali bomo kolonialne spomenike in mesta ter dediščino predkolumbovskih civilizacij. Bolivijska prestolnica je najvišje ležeče glavno mesto na svetu in resnično osupljivo, dežela se ponaša z izjemnimi kolonialnimi mesti in čudovitimi slanimi jezeri. Osupljivo naravo bomo občudovali tudi v Čilu, eni od najbolj raznolikih dežel Južne Amerike. Prevzela nas bo puščava Atacama, tamkajšnja jezera, živalstvo in vasice. Za konec pa še skrivnostni Velikonočni otok, ki bo tej prelepi zgodbi dodal še piko na »i«.
Cvetoča Atacama
Velikonočni otok

od 09.nov.2020
do 25.nov.2020
Cena
5.190 (najmanj 15 potnikov),
5.290 (najmanj 10 potnikov),
5.490 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Južna Amerika
Zbirališče potnikov na beneškem letališču. Polet preko Madrida in Lime v La Paz.
2. dan: La Paz
Popoldanski pristanek v La Pazu, najvišje ležeči prestolnici na svetu. Že takoj nas bo osupnila njegova lega na strmem pobočju. Mesto, kjer ima danes polovica prebivalcev indijanske korenine, je bilo zgrajeno v 16. stoletju zaradi zlata, ki so ga Španci odkrili v bližini. Odhod do hotela in nočitev.
3. dan: La Paz, Tiwanaku
Nadaljujemo z ogledi La Paza. V središču mesta spoznamo katedralo, predsedniško palačo, cerkev sv. Frančiška in druge pomembne stavbe. Obiskali bomo tudi indijansko tržnico, kjer prodajajo zelo nenavadne zvarke in zdravila. Kosilo. Popoldne še obisk arheološkega najdišča Tiwanaku, enega najpomembnejših v južni Ameriki, ki je tudi pod zaščito Unesca. Tu naletimo na ostanke izgubljene civilizacije za ketero znanstveniki menijo, da se je pojavila še pred začetkom našega štetja. Zlasti na verskem področju je bilo kasneje čutiti njene vplive na večini inkovskega ozemlja. Čeprav so že Španci in pozneje različni zbiralci odnesli veliko bogastva v Evropo, še vedno ostajajo številni kamniti ostanki, med katerimi najbolj izstopa piramida Akapana. Mogočna so tudi Sončna vrata, za katera nekateri pravijo, da so bila namenjena za daritve Soncu, drugi pa mislijo, da je bil to koledar. Nočitev.
4. dan: La Paz-Sucre
Jutranji polet v Sucre, ki velja za najlepše bolivijsko mesto, na katerega so domačini izredno ponosni in mu dajejo različne vzdevke kot npr. Zibelka svobode ali Belo mesto. Stari kolonialni del mesta se res ponaša s prelepimi belimi stavbami, ki ohranjajo kolonialno dediščino. Kosilo. Sprehod po ulicah je čudovito doživetje, prav tako je zanimiv obisk nekaterih muzejev: Recoleta, Zgodovinski muzej, samostan sv. Filipa... Nočitev.
5. dan: Sucre-Potosi
Čaka nas pot proti Potosiju, nekoč najbogatejšemu mestu na svetu. Potosi, ustanovljen leta 1545, po odkritju rudnikov srebra in zlata na bližnjem Cerro Ricu, je bil stoletja hrbtenica španskega kolonialnega sistema, kraj, ki je prinašal španskim kraljem neverjetne dobičke in bogastvo. Čeprav velja za najvišje ležeče mesto na svetu, na 4090 metrih, je bil kmalu najpomembnejše mesto latinske Amerike. Danes je Potosi del svetovne kulturne dediščine pod zaščito Unesca, saj lahko tu najdemo številne čudovite dosežke kolonialne arhitekture. V mestu je bilo več kot osemdeset cerkva, obiščemo katedralo, kovnico denarja Casa de la Moneda, slikovito tržnico z obrtniškimi izdelki. Kosilo. Nočitev.
6. dan: Potosi-Uyuni-Colchani
Slikovita pot proti slanim jezerom Uyuni. Uživali bomo v pogledih na skrivnostne doline in kanjone z nenavadno vegetacijo in skalnimi formacijami. Opazujemo majhne andske vasice in oaze na poti. Neprecenljivo. Kosilo. Popoldne obiščemo družinsko podjete za izdelavo soli, nato pa nas čaka nepozaben sončni zahod. Nočitev.
7. dan: Uyuni-Ojo de Perdiz
Z džipi raziskujemo nepozabno okolje slanih jezer in tamkajšnjo vegetacijo. Obkroža nas belina soli in modro andsko nebo. Otok Incahuasi je kot nekakšna oaza, kjer rastejo posebne vrste kaktusov, visoke tudi do dvanajst metrov, ki dajejo celotni podobi še bolj impresivno podobo. Popoldne vožnja proti Ojo de Perdiz s postankom v kakšni od vasic. Večerja in nočitev.
8. dan: Ojo de Perdiz-zelena in Rdeča laguna-San Pedro de Atacama
Še naprej nas spremlja surrealistična pokrajina, lagune, gejzirji, vulkani... Nepozabna doživetja. Foto postanki in kakšna kava na poti proti Čilu. Zeleni laguni daje barvo daje visoka vsebnost magnezija in še posebej ob jutrih odseva kot velik smaragd. Rdečo
laguno pa naseljujejo kar tri vrste flamingov, barvo pa je dobila zaradi sedimentacije rdečih kamenin. Vožnja po slikoviti puščavski pokrajini, vidimo lame in vikunje... Prihod v San Pedro, središče pokrajine Atacama. Večerja in nočitev.
9. dan: Atacama
Danes se odpravimo še dlje v puščavo Atacamo, ki jo sestavlja tudi več slanih jezer in lagun. Ko voda izhlapi, ostane za njimi slana skorja. Narodni rezervat je velik več kot 3.500 kvadratnih kilometrov. Eni od značilnih prebivalcev v teh lagunah so flamingi, ki jih seveda obiščemo. Piknik kosilo. Atacama je edinstvena v svoji divji lepoti, je tudi eden od najbolj suhih predelov na svetu, kar ustvarja čisto ozračje in dopušča čudovite poglede. Na povratku se ustavimo v vasici Toconao, ki ima večino hiš zgrajenih iz vulkanskih kamenin. Nočitev.
10. dan: San Pedro-gejzirji Tatio-vasice Caspana, Lasana, Chiu Chiu-San Pedro
Čaka nas zgodnje vstajanje in vožnja do gejzirjev Tatio, ki ležijo na 4.300 metrih in so najvišje ležeči na svetu. Izbruhi vroče vode in parne meglice so ob sončnem vzhodu v tej puščavi čudovito doživetje. Vrnitev v San Pedro, postanek v vasici Machuca, kjer lahko kupimo tradicionalne andske izdelke domače obrti. Kosilo. Popoldne obisk mesečeve doline in nato še čudovit sončni zahod. Nočitev.
11. dan: San Pedro de Atacama-Calama-Santiago de Chile
Počasi zapustimo magični puščavski svet Atacame in andskih vasic... Odpeljemo se v Calamo, od koder poletimo v osrednji del Čila. Pričakuje nas slikovita prestolnica Santiago de Čile. Kosilo. Panoramski ogled in prevoz do hotela, nočitev.
12. dan: Santiago de Chile-Valparaiso-Vina del Mar-Santiago de Chile
Odpravili se bomo na celodnevni izlet proti Valparaisu, ki ga nekateri imenujejo tudi biser Pacifika. Zaradi ugodnega mediteranskega podnebja je tukaj glavno poljedelsko področje Čila, kjer gojijo žitarice, vinsko trto, cvetje... Najbolj znane so orhideje, ki jih bomo srečali v znanem letovišču Vina del Mar, mestu rož in parkov. Tudi številni Čilenci radi preživljajo svoje počitnice v tem prijetnem kraju. Vrnitev v Santiago. Nočitev.
13. dan: Santiago de Chile-Velikonočni otok
Jutranji odhod na letališče in polet na Velikonočni otok, najsamotnejši otok na svetu, ki so ga prvotni prebivalci poimenovali Rapa Nui. Najbližji otoček, ki je še manjši od Rapa Nuija, je od njega oddaljen 1.900 kilometrov, Južna Amerika pa kar 3.700. Predvidevajo, da so otok naselili Polinezijci v 4. stoletju n. št. Druga velika uganka otoka so seveda velikanski kipi moaji. Odpeljemo se do ugaslega vulkana Rano Kau, kjer bomo imeli lep razgled nad celotnim otokom in njegovimi posebnimi geološkimi značilnostmi. Na vrhu vulkana bomo nadaljevali pot do dih jemajočega razgleda nad kraterskim jezerom. Nato se bomo odpravili do svete vasi Orongo, kjer se je odvijalo tekmovanje ljudi ptic. Tukaj bomo videli spektakularne petroglife, ki so povezani s to kulturo, in tri otoke, ki se nahajajo nasproti obale Orongo. Nočitev.
14. dan: Velikonočni otok
Na današnjem izletu bomo najprej obiskali južno obalo, kjer si bomo ogledali primere ohranjenih kmetijskih središč, Ahus Vaihu in Akahanga. Nadaljevali bomo proti vulkanu Rano Raraku, kamnolomu s skoraj 900 kamnitimi kipi, od tega jih 397 še vedno leži ali stoji na pobočju ugaslega vulkana s kraterskim jezerom. Po tem postanku bomo obiskali kamnito platformo Ahu Tongariki (s restavriranimi 15 monoliti Moai), ki je najnovejše in največje restavriranje na otoku. Nato se bomo odpeljali do vzhodne obale in obiskali še obredno svetišče Ahu Te Pito Kura in "Središče sveta". Sledi obisk plaže Anakena in restavriranih svetišč Ahus Nau Nau in Ature Huke. Nočitev.
15. dan: Velikonočni otok-Santiago de Chile
Nadaljevanje ogledov na velikonočnem otoku. Ob 15.35 polet v Santiago. Nočitev.
16. dan: Santiago de Chile-Evropa
Od skromnega naselja, ki ga je leta 1541 ustanovil Pedro de Valdivia, se je Santiago razvil v cvetočo trgovsko in finančno središče države. Še posebej po padcu diktatorskega vojaškega režima, se je za mesto začelo novo obdobje. Seveda bomo v Santiagu še vedno naleteli na številna nasprotja, značilna za to celino. Sprehodili se bomo po prijetnem Paseu Ahumada in spoznali staro mestno jedro okoli Plaze de Armas. Ustavili se bomo tudi na vedno živahni tržnici Mercado Central. Očarala nas bo cerkev svetega Frančiška, ena najstarejših zgradb v mestu in tudi domovanje Muzeja kolonialne umetnosti. Po ogledih odhod na letališče in polet v Evropo.
17. dan: Benetke-Ljubljana
Pristanek v Benetkah in zaključek potovanja.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji