Mehika
Po sledeh Aztekov in Majev

Pot nas bo vodila od enega največjih mest na svetu, Mexico Cityja, z nešteto stolpnicami in širokimi avenijami, do malih indijanskih vasic, kjer še vedno vlada duh starih indijanskih vračev. Mehika je resnično preplet dveh svetov. Tu sta se spojili dve civilizaciji in pogleda na svet, mnogokrat tudi v krvi. Poneslo nas bo v svet predkolumbovskih civilizacij Aztekov in Majev, prav tako pa je veličastna zapuščina kolonialnega obdobja s čudovitimi cerkvami in ljubkimi trgi. Očarali nas bodo tudi prijazni domačini in izvrstna kulinarika, mariačiji, čudovita narava ... Na koncu pa še zaslužen oddih ob toplem karibskem morju ...

Smo pred odkritjem kraljevske grobnice v Teotihuacanu?
Strastna ljubezenska pisma Fride Kahlo
Iz prve roke - intervju s Slovencem iz Mexico Cityja
Pripravite si vročo azteško čokolado

od 10.nov.2016
do 24.nov.2016
Cena
2.250 (najmanj 20 potnikov),
2.350 (najmanj 15 potnikov),
2.450 (najmanj 10 potnikov),
Vključuje: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 3*** in 4****, polpenzione po programu, avtobusne in druge prevoze po Mehiki, oglede s slovenskim vodičem in lokalnimi spremljevalci, zdravstveno zavarovanje;
Doplačilo po želji: enoposteljna soba 330 evrov, vstopnine cca 60 evrov, pričakovane napitnine 50 evrov;
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Mexico City
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Mehiki. Nočni let.
2. dan: Mexico City
Mexico City je danes ena največjih metropol na svetu, kjer se prepletata zgodovina in moderna doba. Najprej si bomo ogledali osrednji trg Zocalo na mestu, kjer je bil nekoč glavni trg Tenochtitlana. Tu se nahajajo tudi Narodna palača s freskami Diega Rivere, katedrala in ostanki Velikega azteškega templja. Sledil bo obisk plavajočih vrtov v Xochimilcu, kjer bomo na vožnji z ladjico spoznali, kako so si Azteki organizirali svoje poljedelstvo. Popoldan se bomo poglobili v skrivnosti svetovno znanega antropološkega muzeja in odkrivali čare starih indijanskih kultur. Večerja in nočitev.
3. dan: Mexico City-Teotihuacan-Guadalupe-Taxco
Dan bomo začeli z obiskom Teotihuacana, nekdanjega bleščečega mesta, ki je v polnem razcvetu pokrivalo površino dvajsetih kvadratnih kilometrov in štelo 200.000 prebivalcev. Spoznali bomo veličastno citadelo in piramide, posvečene Soncu in Mesecu, ter se sprehodili po Aveniji mrtvih. Na povratku se bomo ustavili v Guadalupu in obiskali črno Marijo, zavetnico Latinske Amerike. Ogledali si bomo staro in novo baziliko tega najpomembnejšega romarskega središča na kontinentu, ki ga vsako leto obišče na milijone ljudi iz vsega sveta. Večerja in nočitev.
4. dan: Taxco-Puebla-Oaxaca
Mimo znamenitih vulkanov Iztaccíhuatl in Popocatepetl bomo prispeli v Pueblo, odlično ohranjeno kolonialno mesto s številnimi cerkvami. Po sprehodu po mestnem središču, ogledu katedrale, Roženvenske kapele in glavnega trga se bomo odpeljali preko gorovja Sierra Madre del Sur, ki je v tem delu pokrito s čudovitim gozdom kaktusov. Proti večeru bomo prispeli do enega najbolj očarljivih mehiških mest, kjer se bomo lahko potopili v prijetno ozračje na živahnem osrednjem trgu. Večerja in nočitev.
5. dan: Oaxaca-Monte Alban-Coyotepec-Oaxaca
Vzpeli se bomo na najsvetejši center starih Zapotekov, Monte Alban, ki leži na vrhu hriba in je arheološko izjemen kraj s platformami, notranjimi dvorišči in tempeljskimi piramidami. Popoldan bomo obiskali Coyotepec, kjer izdelujejo svetovno znano črno keramiko, zatem pa se bomo vrnili v Oaxaco in obiskali indijansko tržnico, zocalo, katedralo, cerkev svetega Dominika ter zanimiv regionalni muzej z zlatim zakladom z Monte Albana. Večerja in nočitev.
6. dan: Oaxaca-Tule-Teotitlan-Mitla-Tehuantepec
Zjutraj se bomo odpravili v mestece Tule, kjer naj bi raslo najdebelejše drevo na svetu. Botaniki menijo, da je velikanska cipresa stara med dva tisoč in dva tisoč petsto leti. Nadaljevali bomo v Teotitlan, nekdanji zapoteški center darovanja bogu Sonca, ki slovi po izdelovanju volnenih indijanskih preprog. Tu bomo obiskali
tudi destilarno in seveda poskusili tradicionalno pijačo mezcal. Ta dan nas bo z edinstvenimi geometričnimi ornamenti, vgrajenimi v sakralne objekte, navdušila tudi Mitla. Vožnjo bomo nadaljevali po zanimivi kaktusovi pokrajini do Tehuantepeca. Večerja in nočitev.
7. dan: Tehuantepec-Chiapa de Corzo-kanjon Sumidero-San Cristobal
Dopoldan se bomo s čolni popeljali po kanjonu Sumidero, skozi katerega si je vrezala pot reka Grijalva. Najmogočnejši del kanjona obdajajo do tisoč metrov visoke stene. Po tej pustolovščini se bomo napotili do San Cristobala, za mnoge najlepšega kolonialnega mesta, ki je bil nekoč prestolnica province Chiapas. Večerja in nočitev.
8. dan: San Cristobal-San Juan Chamula-Zinacantan-San Cristobal
Ogledali si bomo mestece San Cristobal, njegov zanimivi zocalo, katedralo ter cerkev svetega Dominika. Zelo živahna je tudi tamkajšnja tržnica, kjer Indijanke iz sosednjih vasi v svoji tradicionalni noši prodajajo sadje, zelenjavo in še mnogo drugih reči. Popoldan se bomo odpeljali do zelo zanimivih indijanskih vasi Zinacantan in San Juan Chamula. Čeprav sta le nekaj kilometrov narazen, se zdi, da sta to čisto ločena svetova. V Zinacantanu so namreč prebivalci kristjani, v Chamuli pa poznajo posebno mešanico starih verovanj in krščanstva. Večerja in nočitev.
9. dan: San Cristobal-Agua Azul-Palenque
Po zanimivi in hriboviti pokrajini najrevnejše mehiške države Chiapas se bomo odpeljali do čudovitih slapov Agua Azul. Ime so dobili po tamkajšnji reki, ki slovi po svoji sinje modri barvi. Prelepo okolico krasijo poleg slapov še zračne korenine mangrove. Proti večeru bomo skozi džungelski predel Chiapasa prispeli v eno najlepših majevskih mest Palenque. Večerja in nočitev.
10. dan: Palenque-Campeche
Zjutraj, ko ostanke majevskega mesta Palenque prekriva še mistična meglica, bomo sredi bujnega pragozda občudovali mogočne templje in palače. Od velikega mesta z več tisoč stavbami jih je do danes ostalo še dobrih trideset. Najveličastnejši je Tempelj napisov, pod katerim so sredi prejšnjega stoletja našli grobnico najmogočnejšega vladarja Pakala. Še danes je v kripti sarkofag, ki je bil prekrit z večtonsko kamnito ploščo. Po ogledih vožnja o prijetnega kolonialnega mesta Campeche, kjer spoznamo glavne mestne zanimivosti. Večerja in nočitev.
11. dan: Campeche-Celestun-Merida
Dan bomo začeli z obiskom ene izmed nekdanjih haciend. Te so v preteklosti z gojenjem sisala predstavljale temelj jukatanskega gospodarstva. Pot nas bo nato vodila v ribiško vasico Celestun, ki slovi zlasti po svoji laguni, bogati s ptičjo populacijo. Večji del leta je tu moč videti tudi kolonije plamencev. Sledil bo obisk Meride, prestolnice polotoka Jukatana, kjer si bomo ogledali glavni trg, katedralo in guvernerjevo palačo ob njem. Večerja in nočitev.
12. dan: Merida-Chichen Itza-Tulum-Cancun
Chichen Itza je tretje izredno majevsko mesto na naši poti, kjer se je ohranilo veliko zanimivih stvari. Najbolj mogočna je piramida posvečena bogu Kukulkanu. Le-ta je danes eno izmed sedmih novih svetovnih čudes. Ena od zanimivosti je tudi največje ohranjeno igrišče za igro z žogo, katere nenavadna pravila še danes niso popolnoma jasna. Popoldan bomo prispeli na kristalno karibsko morje in si ogledali še Tulum, edinstveno majevsko obmorsko mesto. Večerja in nočitev.
13. dan: Cancun
Cel dan prosto ob toplem karibskem morju. Večerja in nočitev.
14. dan: Cancun-Evropa
Prosto do odhoda na letališče, nato polet v Evropo.
15. dan: Ljubljana-Maribor
Še polet v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč ter prevoz do odhodnih krajev.