domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
ZDA - Očarljivi jug
Dežela glasbe (country, jazz, soul, blues, rock'n'roll)
od 15.feb.2023
do 28.feb.2023
Cena
2.790 (najmanj 15 potnikov),
2.990 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Atlanta
Zjutraj se odpeljemo do enega od okoliških letališč in poletimo proti ZDA. Popoldanski pristanek in prvi panoramski ogled Atlante, mesta Coca Cole in medijske korporacije CNN ter poletnih olimpijskih iger leta 1996. Nočitev.
2. dan: Atlanta-Augusta-Charleston
Zajtrk. Iz Atlante nas pot vodi proti Augusti, ki je najbolj znana po najbolj prestižnem golf turnirju na svetu, Masters. In čeprav so meščani upravičeno ponosni na svojo barvito preteklost (ki jo simbolizira spomenik vsem padlim herojem konfederacije), so še bolj ponosni na svoje mesto, kot ga vidimo danes. Na bregu reke Savannah bomo tako začutili čudovito mešanico južnjaškega šarma ter sodobne zabave in živahne umetniške scene. Morda pa vas bo še bolj navdušil kip Jamesa Browna, očeta Soula, ki je tukaj odraščal ali pa rojstna hiša njegovega someščana Woodrowa Wilsona. Popoldan prispemo v Charleston (Južna Karolina), verjetno najlepše kolonialno mesto Juga. Tu je veliko za početi, morda bi obiskali kako tobačno plantažo, morda čudovite vrtove Magnolia plantaže ali pa trdnjavo Fort Sumter, kjer so bili izstreljeni prvi streli državljanske vojne. Zagotovo pa ne moremo mimo čudovite ante-bellum (predvojne) arhitekture ter mogočnih palač iz obdobja konec 19. stoletja. Meščani trdijo, da je kulinarika v njihovem mestu najboljša v celih ZDA, toda mi prisegamo na Cajun kulinariko Luisiane… Presodili boste sami!
3. dan: Charleston-Beaufort-Savannah
Zajtrk. Mestece Beaufort, kamor se zjutraj odpravimo, je znano kot najbolj piratsko mesto v ZDA. V okoliških vodah so namreč pirati prežali na španske galeje, ki so se z zlatom otovorjene odpravljale iz Havane proti Španiji. Nedaleč od mesta so oblasti usmrtile enega najslavnejših piratov, Edwarda Teacha, ki so mu rekli tudi Črnobradec. Več o tem lahko izvemo v pomorskem muzeju Severne Karoline. Odhod proti jugu, zopet v Georgio, kjer nas ob Atlantski obali čaka prijetno obmorsko letovišče in pristanišče Savannah. Mesto iz leta 1733 imenujejo tudi gozdno mesto, saj je ob ulicah zasajenih na tisoče virginijskih hrastov, obraslih z španskim mahom, ki visi z vej in daje obiskovalcu občutek, da se je preselil v kako pravljico bratov Grimm. Tudi Savannah ima seveda svoj delež ante-bellum arhitekture, razkošnih palač (spremenjenih v muzeje) in živahno nabrežje, kjer si privoščimo pozno kosilo. Tipično južnjaška kulinarika seveda. Za konec si ogledamo še borzo bombaža (mesto je bilo glavno izvozno pristanišče za to blago in od tu je v romanu Rhett Butler tihotapil bombaž v Evropo, nazaj pa svilo in darilca za Scarlet), spomenik dekletcu, ki je mahalo prihajajočim ladjam ter cerkev najstarejše črnske baptistične skupnosti v ZDA.
4. dan: Savannah- St.Augustine-Tallahassee
Zajtrk. St. Augustine sicer leži v zvezni državi Floridi, a kaj dosti skupnega z Miamijem, Key Westom ali Orlandom nima. Gre namreč za najstarejše mesto v ZDA, saj so ga ustanovili že Španci, ki so deželo tudi poimenovali (Florida pomeni cvetoča). Castillo San Marcos je tako najbolje ohranjena kolonialna utrdba v ZDA, in spada pod zaščito NPS (služba nacionalnih parkov). Temeljito obnovljena notranjost nam z razstavami slikovito prikaže vsakodnevno življenje vojakov (in kaznjencev) ter pomorsko bojevanje pred 200 in več leti. V samem mestu bomo lahko začutili pridih španskega kolonialnega obdobja, s Plaza De Constitution, staro leseno šolo, ter nekaj palačami v španskem slogu. Oglede bomo zaključili z Flaglerjevim Collegeom – stavba, v kateri stoji, je bila zgrajena kot Ponce De Leon hotel, fantastična mešanica španskega kolonijalnega in kontinentalnega baroka, z psevdomavrskimi pridihi. Pot nas nato zanese proti zahodu, prečkamo polotok Floride in pridemo v tako imenovani Panhandle (Ročaj), saj obris Floride na zemljevidu spominja na kako džezvo ali kozico. Tu so bile nekoč plantaže bombaža, pravi jug, ki ga na drugih krajih Floride zaradi priseljevanja Kubancev ter upokojencev sploh ni več čutiti. Dan zaključimo v glavnem mestu Floride Tallahassee. Nova in stara stavba Kapitola (parlamenta in vlade zvezne države) Floride, betonski nebotičnik, se dramatično vzpenja nad staro, zgrajeno v začetku 20. stoletja. Ta fotogenični posnetek bomo seveda napravili tudi mi.
5. dan: Tallahassee-Pensacola-New Orleans
Zajtrk. Nadaljujemo pot po »ročaju« do Pensacole, znane po čudovitih plažah in kot dom ameriškega mornariškega letalstva. Morda kakega oficirja in gentlemana ugledamo tudi mi. Tudi sicer je mesto med najstarejšimi v ZDA in nekaj tega šarma začutimo tudi mi. Prečkamo zvezni državi Alabama (morda bo čas, da zavijemo skozi mesto Mobile, v okolici pa počica tudi muzejska bojna ladja USS Alabama) ter Mississipi in potem vstopimo v Luisiano. Mimo zalivčkov imenovanih Bayou (poznate pesmi, ki jih opevajo – Blue Bayou ali pa Fun on the Bayou – če jih ne, jih boste spoznali na poti). Zvečer prispemo v New Orleans in se nastanimo blizu francoske četrti, pravega »žurerskega centra« tega mesta. Bourbon street je posejan z lokali z živo glasbo, na ulicah se pleše, popiva, z balkonov gledajo južnjaške lepotice, noro vzdušje. Verjetno najprijetnejše mesto v ZDA, vsaj po našem mnenju... Večerja, ki si jo bomo privoščili, bo malce bolj pikantna, v Cajun/Creole slogu.
6. dan: New Orleans
Zajtrk. Peš bomo spoznavali to čudovito mesto. Francoska četrt, katoliška katedrala, morda vas premami muzej vudu magije, morda celo srečamo kak blues-pogreb, po katerih je mesto znano. Žal tu ni več starega tramvaja (Imenovan poželenje, tako drama kot film pa sta se seveda dogajala tukaj), morda pa še ugledamo kako staro hišo vzhajajočega sonca, kot so tu imenovali bordele in o kateri poje slavna pesem (House of Rising Sun). Pa seveda sprehod po nabrežju mogočnega Mississipija. Na kavico in flancat se usedemo v Cafe du Monde, pred katerim še dandanes igrajo nadobudni jazz glasbeniki in upajo na prostovoljne prispevke. Tako je nekoč igral prav na tem mestu tudi Luis Armstrong Satchmo, preden je zaslovel in še tudi potem kdaj pa kdaj. Fats Domino je drugi velikan glasbe iz tega mesta, morda spijemo slavni koktejl Hurricane prav na vogalu, kjer stoji njegov kip. Zvečer se lahko odpravimo na večerjo in križarjenje s parnikom po reki Mississipi, ki nam bo priklicalo spomine na Toma Sawyerja in Huckelberryja Finna. Potem pa spet na Bourbon street, vzdušje New Orleansa pač ne dopušča zgodnjega spanja!
7. dan: New Orleans-Plantaže-Baton Rouge
Zajtrk. Še vsi polni energije Bourbon ulice se zjutraj odpravimo proti glavnemu mestu Luisiane, Baton Rougeu. Že ime nam pove, da so tukaj živeli (in še sedaj) francosko govoreči naseljenci, tako imenovani Cajun. Spotoma se ustavimo na Oak Alley plantaži, kjer bomo videli tako življenje bogate kreolske aristokracije kot tudi življenje sužnjev in služinčadi. S čolnom se lahko zapeljemo v močvirje
Luisiane in si ogledamo, kako še vedno lovijo aligatorje. Baton Rouge ima privlačno staro jedro s starim Kapitolom, ki za razliko od večine drugih ameriških ne spominja na Grški tempelj temveč bolj na kak srednjeveški grad s porečja Loare.
8. dan: Baton Rouge-Natchez-Vicksburg
Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo ob porečju reke Mississipi do še enega kraja, znanega po čudoviti ante-bellum arhitekturi-Natchez je svoje bogastvo črpal iz okoliških plantaž bombaža, v bližini se jih nekaj še ohranilo, najbolj znana je Melrose Plantation, ki je tudi zvezni kulturni spomenik. Popoldan prispemo v Vicksburg, kjer se je bila ena izmed najbolj pomembnih bitk državljanske vojne, kjer so zvezne čete (severnjaki) zadali enega najbolj bolečih porazov konfederaciji, saj so jo z osvojitvijo zadnje utrdbe na reki Mississipi presekali na dva dela in ji s tem zadali smrten udarec. Čez čudovito urejen spominski park nas bo pot vozila mimo topovskih baterij, jarkov in utrdb do čudovito obnovljene parne bojne ladje tipa monitor, ki so ga severnjaki uporabljali za patruljiranje po reki.
9. dan: Vicksburg-Memphis
Zajtrk. Pot nas vodi proti severu, po naplavni ravnici mogočne reke. Tu čas teče počasneje, ljudje pa ravno tako. Še govorijo počasi in raztegujejo samoglasnike kot žvečilni gumi ali pa jih preprosto pojedo. Kot gres, brez katerega si zajtrka ne sploh ne morejo predstavljati. Črni in beli, južnjaki sedijo na verandah s pipo v ustih, na gugalnem stolu, z vnukom v naročju. Čeprav drug drugega še vedno ne marajo, so si precej bolj podobni, kot bi si bili pripravljeni priznati. Prevroče je za kako težko delo, zato pa jim ne manjka kreativnosti, ki se najbolj pokaže v njihovi glasbeni nadarjenosti. Tu se je rodil blues. Robert Johnson, Muddy waters BB King. Ali pa ZZ Top če imate raje bradate rokerje. Če bo čas se ustavimo v Cottonlandiij, muzeju posvečenem kralju bombažu. Popoldan prispemo do Memphsa, kjer se najprej ustavimo v Gracelandu, eksotičnem posestvu, ki si ga je kupil Elvis Presley. Pred Elvisom ni bilo ničesar, je rekel John Lennon. In če gledamo rock'n'roll je imel verjetno prav. Toda tudi on je stal na ramenih velikanov, prednikov glasbenikov bluesa, ki jih bomo v živo slišali igrati na ulici Beale.
10. dan: Memphis-St.Luis
Zajtrk. Zjutraj si ogledamo še sobo v motelu Lorraine, kjer so umorili velikega borca za človekove pravice, Martina Luthra Kinga. Zdaj je spremenjena v muzej, kjer lahko spremljamo tako njegove ognjevite govore kot celoten potek boja za enakopravnost temnopoltih prebivalcev Juga. Še kratek skok do založniškega studia Sun, kjer so kariero začeli tako Elvis kot Jerry Lee Lewis in Roy Orbison, potem se odpravimo odpravimo proti zvezni državi Missouri, proti mestu Saint Luis, kjer se reka Missouri združi z Mississipijem. Pokrajina je bila navdih za preštevilne hudomušne domislice pisatelja Marka Twaina. Tudi ta del ZDA je bil nekoč francoska kolonija, Gornja Luisiana in tudi mesto je poimenovano po francoskem kralju, Ludviku IX. Svetemu. Mesto se ponaša z velikim lokom, ki simbolično predstavlja vrata na zahod, kot se mesto rado imenuje. Res so se najpomembnejše ekspedicije na zahod začele tu, saj je bilo mesto na robu civilizacije. Za večerjo si privoščimo steak v kakem izmed slavnih lokalov v četrti Laclede's Landing in spijemo pivo Bud, saj je tu sedež ene izmed največjih pivovarn na svetu-Anheiser Busch.
11. dan: St.Luis-Paducah
Zajtrk. Zjutraj si lahko ogledate kak muzej – morda Muzej pivovarstva ali pa Muzej osvajanja divjega zahoda. V bližini je tudi staro sodišče, kjer je suženj Dred Scott tožil svojega gospodarja za svobodo. Pravdo je suženj Scott dokončno izgubil na Vrhovnem sodišču v Washingtonu, toda kamenček, ki se je tu začel valiti je sprožil plaz državljanske vojne in dokončne osvoboditve črnih sužnjev v ZDA. Sodišče je zdaj preurejeno v muzej. Pot nas vodi čez naplavne ravnice rek Missouri in Ohio, na bregu katere leži mesto Paducah. Mesto je ustanovil raziskovalec Clark (ekspedicija Lewisa in Clarka) in glavna industrija je bila dolgo gradnja lokomotiv in železniških vagonov. Še dandanes je tu zanimiv železniški muzej, ki ga lahko obiščete ali pa morda zanimiv muzej prešitih odej (quilts) in patchwork. Območje od tu pa do Apalačev pa je vedno slovelo tudi po ilegalni žganjekuhi, sploh med obdobjem prohibicije so od tu s pijačo zalagali velik del ZDA. Morda vas bo zanimal ogled destilarne Moonshine Company, kjer si lahko tako ogledate zgodovinski aspekt žganjekuhe v ZDA kot tudi preizkusite domače zvarke.
12. dan: Paducah-Nashville
Zajtrk. Končno se odpravimo proti Nashvillu , prestolnici Country glasbe! V radio-televizijskem studiju Gran' Ol' Opry so začeli z glasbenimi oddajami, ki so približale Country glasbo širšemu delu ZDA in celemu svetu. Tu so zasloveli praktično vsi veliki country glasbeniki, od Kennyja Rogersa, preko Dolly Parton in Johnnyja casha. V mestu je vse prežeto z »countryjem«, od trgovin z spominki do restavracij in lokalov. Po ogledu dvorane slavnih pevcev (Country music hall of fame) se bo popoldne prevesilo v večer, ta pa v noč, ko bomo uživali v napevih v živo s honky-tonk kitaro, kavbojskimi klobuki in škornji.
13. dan: Atlanta-Evropa
Zjutraj se odpravimo proti Atlanti, kjer se vkrcamo na letalo in poletimo proti Evropi.
14. dan: Ljubljana
Pristanemo na enem bližnjih letališč ter so odpeljemo do Ljubljane, kjer zaključimo z našo južnjaško pustolovščino!
16.08.2018
ZDA - Očarljivi jug
Oh kako leto hitro mine, mi pa zopet na potovanje, da ustvarili bi nove spomine. Lani na severozahodu ZDA bilo je res lepo, zaželela sem si, da na ameriškem jugu še lepše bi bilo.

Če organizacijo zaupaš agenciji TRUD, na poti vedno brez skrbi si in nikoli nič hud. In če s teboj je še odlični vodnik Andrej, vidimo mnogo, ne postavljamo si mej.

Atlantsko letališče za naše potovanje bilo je izhodišče. A čeprav zaradi jet laga dan bil je bolj zaspan, vseeno pogledati smo šli, kje Martin Luther King je pokopan.

Res nismo navajeni na takšno vročino in visoko vlago, a vsaj v avtu smo dosegli pomembno zmago. Oskrbeli smo se s hladno pijačo in pridno delala je klima, poslušali smo tudi izbrano glasbo, kar res bilo je prima.

Leteli smo mimo Auguste v najlepše kolonialno mesto juga – Charleston, ob cesti raztezajo se plantaže in izvedeli smo, da to je »cotton«. Zanimivo je to mesto, ima mogočne palače in čudovito antebellum arhitekturo. Še bi ostali, a je včasih potrebno ubogati tudi uro.

Južneje od tam na nas je čakalo prijetno obmorsko letovišče in pristanišče Savannah, na njenih ulicah je množica virginijskih hrastov zasajena. Z njihovih vej visi španski mah, na živahnem nabrežju pa smo si privoščili kratek predah.

Iz zvezne države Georgia smo se na Florido odpravili, v St. Augustinu smo s sprehodom med palačami v španskem slogu koristno čas zapravili. Nato v Tallahassee – floridsko glavno mesto – smo nadaljevali, zatem pa v Pensacoli Andrejevo neverjetno znanje o letalstvu občudovali.

V mestu Mobile smo še muzejsko bojno ladjo USS Alabama pogledali, zvečer pa pred seboj New Orleans, za mnoge najprijetnejše mesto v ZDA zagledali. Tu na Bourbon Streetu z lahkoto zapraviš svoj čas, po ogledu francoske četrti pa večerja čakala je nas.

In že je nov dan, ko smo se na sprehod po mestu odpravili, v nekem lokalu s slavnim koktejlom Hurricane smo nazdravili. Zvečer za križarjenje s parnikom po reki Mississippi smo se odločili, potem pa še enkrat v žurerski center mesta skočili.

A zjutraj smo odhiteli proti Baton Rougu, glavnemu mestu Louisiane, v avtu poslušali smo Satchmota, Fats Domina in druge izvajalce dobro poznane. Po ogledu ene od plantaž smo se v močvirje podali, na čolnu pa se z enim od aligatorjev pobližje spoznali.

Mesto pa nam je ogled starega Kapitola ponudilo, kasneje pa Vicksburg duha bitk državljanske vojne v nas je prebudilo. V avtu smo si bojno himno zavrteli, poznali smo jo vsi in malo tudi zraven zapeli.

Elvisa Presleya pa smo ob prihodu v Memphis poslušali, na ogled njegovega eksotičnega posestva Graceland smo se zapeljali. Še njegove plošče, obleke in avtomobile smo opazovali, potem pa se v bližnji lokal na večerjo podali.

Rebrca v Tennesseeju bila so tega potovanja zmagovalna jedača, na Beale Streetu pa zelo se je podala hladna pijača. Seveda ne moremo brez Muddya Watersa, B.B. Kinga, velikih izvajalcev bluza, ob naši cesti pa neskončna polja bombaža in nam bolj znana koruza.

In še enkrat smo se na Martina Luthra Kinga spomnili, ko smo si sobo v motelu Lorraine ogledali, kjer so ga umorili. Potem pa smo krenili še do založniškega studia Sun, tam svojo kariero začeli so Elvis, Jerry Lee Lewis in Roy Orbison, svetovno znan.

Še štiri zvezne države moramo obiskati, a tudi tisto noč v St. Louisu nismo šli zgodaj spati. Gateway Arch, veliki lok na katerega smo se zvečer povzpeli, od tam pogledali na baseball tekmo, zaradi katere so mnogi noč prebedeli.

Ker zvečer prečkali smo reko Mississippi, prišli smo v Illinois, to že deseta država je »boy«! Naslednji dan pa smo se še do rek Missouri in Ohio ter mesta Paducah zapeljali, kjer smo se prepovedi točenja alkohola v nekaterih okrožjih samo nasmejali.

In zakaj? Ker pred nami je bil Nashville – country raj! Opazili smo studio Grand Ole Opry, poslušali Dolly Parton in Johnnya Casha, zvečer se sprehodili po centru – povsod živa glasba, ljudem se pa meša.

Ja, številni barčki, v njih pa zaljubljeni parčki ... Pred nami pa še Great Smoky Mountains naslednji dan, ki bil je z romantično meglico obdan.

Ugledali pa vseeno smo črnega medveda, vozili smo dalje, seveda. Vse do Ashevilla in Vanderbiltovega Biltmore Estate, kjer zaključili smo naš ogled.

Gotovo Amerike sem se do sedaj naužila precej, sprašujem se, kaj sedaj naprej. Tuhtam, kako naslednji dopust naj porabim, in se v mislih v nek drugi svet prestavim.
A. Polajnar
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji