domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Tibet z vlakom
S p. Petrom Lavrihom na Kitajsko
Dve metropoli in streha sveta – Tibet, domovina budizma
od 17.sep.2019
do 29.sep.2019
Cena
2.990 (najmanj 25 potnikov),
3.090 (najmanj 20 potnikov),
3.190 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Šanghaj
Zberemo se na ljubljanskem letališču ali se odpeljemo do enega od bližnjih letališč (v tem primeru prevoz iz Maribora in Ljubljane) ter z enim vmesnim postankom poletimo proti Kitajski.
2. dan: Šanghaj
Pristanek v Šanghaju in prvi ogledi poslovnega središča Kitajske. Šanghaj je simbol kitajskega napredka in želje po uspehu, mesto, kjer skoraj vsak mesec zraste nov stekleni kolos in se pridruži gozdu nebotičnikov. Najlepši pogled nanje se nam bo ponudil, ko se bomo sprehodili po Bundu, staremu delu mesta, ki ga krasi evropska arhitektura in opazovali Pudong na drugi strani reke. Vendar tudi v Šanghaju ni vse denar in posel in mesto se ponaša tudi s čudovitim vrtom sreče Yu Yuan, pravo oazo miru sredi velemestnega vrveža. Večerja in nočitev.
3. dan: Šanghaj-Suzhou-Šanghaj
Odpravili se bomo na celodnevni izlet v Suzhou, ki mu zaradi lege ob kanalu pravijo kitajske Benetke. Poznan je tudi kot središče kitajske industrije svile in tudi mi bomo vstopili v eno od teh delavnic in videli zanimiv proces. Kosilo. Mesto je znano tudi po številnih vrtovih, katerih bistveni sestavni deli so kamni, voda, pesek in mah. Obiskali bomo nekaj najbolj znanih in se prepustili vzdušju v njih. Vrnitev v Šanghaj. Večerja in nočitev.
4. dan: Šanghaj-Peking
Nadaljevanje ogledov v Šanghaju. Videli bomo tudi budistični tempelj s kipom bude iz dragocenega burmanskega žada čudovite prosojne zelene barve, ki je brezhibo obdelan, tehta pa več kot tono in je neprecenljiv zaklad in ponos mesta. Zanimiva je tudi glavna nakupovalna ulica Nanjing, kjer lahko naletimo na trgovine mnogih znanih blagovnih znamk. Sledi prevoz s hitrim vlakom v Peking. Okoli 1200 km poti bomo premagali v približno 5 urah. Večerja in nočitev.
5. dan: Peking
Odpravimo se na ogled kitajske prestolnice. Vrhunec večtisočletnega razvoja kitajske arhitekture je zagotovo cesarska palača, Prepovedano mesto. Ta ogromna množica lesenih struktur je zaradi svoje pomembnosti kot kulturna dediščina celega človeštva zaščitena tudi s strani Unesca. Prestopili bomo vrata Prepovedanega mesta in nekdanja cesarska palača nas bo gotovo prevzela s svojimi vrtovi in dvoranami. Tudi Nebeški tempelj je zgrajen v istem obdobju in tudi zanj lahko rečemo, da gre za vrhunec sakralne arhitekture dinastije Ming. V tempelj je prihajal cesar, sin nebes, in tu opravljal molitve in druge obrede. Najlepši del templja je prostor, namenjen molitvi za dobro žetev. Spoznali bomo trg Tiananmen, ki je pravo srce mesta. Okrog njega so mnogi pomembni spomeniki, znan pa je tudi po krvavi zadušitvi študentskih demonstracij. Večerja v restavraciji. Nočitev.
6. dan: Veliki kitajski zid
Odpravili se bomo do velikega zidu, ki je stoletja ščitil poljedelske Kitajce od nomadskih roparjev iz step in puščav na severu. Zid se razteza na več kot 6.000 kilometrih in je ena najmogočnejših stvaritev, kar jih je človek ustvaril. Pri gradnji je umrlo na tisoče
ljudi in žalostno legendo o usodi enega takih delavcev bomo slišali na licu mesta. Večerja in nočitev.
7. dan: Peking-vlak proti Tibetu
Dopoldne še nekaj prostega časa, nato pa odhod vlaka proti Tibetu. Pred nami je fantastična pustolovščina z vlakom, ki nas bo popeljala skozi fascinante pokrajine in nas končno pripeljala vse do središča tibetanske planote. Uživamo v lepih pogledih, udobju vlaka, pogovorih... Nočitev v štiriposteljnih kabinah.
8. dan: Xining-vlak proti Tibetu
Dopoldne prispemo v Xining, ki je približno na pol poti proti Tibetu. Krajši ogled mesta, popoldne pa že nadaljujemo vožnjo proti tibetanski planoti. Še ena nočitev na vlaku.
9. dan: Tibet
Prispeli smo na tibetansko planoto, vozimo se preko ene najbolj spektakularnih pokrajin na svetu. Popoldanski prihod v Lhaso, odhod v hotel ter počitek in aklimatizacija. Večerja in nočitev.
10. dan: Lhasa
Simbol Lhase je gotovo palača Potala, ki dominira nad mestom in je njena najopaznejša točka. Zgradil jo je peti Dalaj lama v 17. stoletju in je postala njegovo domovanje, dom živečega tibetanskega boga. Je pravi muzej tibetanske kulture, za Tibetance simbol upanja in modrosti. Pravo duhovno središče mesta pa je vendarle tempelj Jokhang, kjer začutimo pravo mistiko med klečečimi menihi zbranimi med svojimi molitvami, ki se razlivajo preko ozkih ulic bazarja Barkhor, po katerih se pretakajo množice obrazov in dialektov. Med stojnicami z lokalnimi obrtniškimi izdelki, molilnimi pripomočki se resnično potopimo v dušo Tibeta in se ji težko upremo. Popoldan obiščemo še Nurbulingko, poletno palačo tibetanskih vladarjev. Večerja in nočitev.
11. dan: Sera, Drepung
Dan bomo namenili ogledom pomembnih tibetanskih samostanov na obrobju Lhase. Samostan Sera iz 15. stoletja je nekoč gostil več kot 5.000 menihov, danes jih je tu nekaj sto. Predstavlja tipično tibetansko arhitekturo. Tu je nekoč delovala tudi neke vrste univerza za budistične študije. Kosilo. Podobno je deloval tudi samostan Drepung, ki je na višku gostil okoli 10.000 menihov in velja za največji samostan v Tibetu. Po napadu kitajske vojske je Dalaj lama od tu pobegnil v Indijo. Samostan je zelo dobro obnovljen, tako da je obisk resnično kot obisk srednjeveškega mesta z ozkimi in zavitimi ulicami okoli molitvenih dvoran in šol. Vrnitev v Lhaso in nočitev.
12. dan: Lhasa-Peking-Evropa
Dopoldne še prosto za sprehode in oglede po Lhasi. Nato odhod na letališče in polet v Peking ter nadaljevanje poti v Evropo.
13. dan: Ljubljana-Maribor
Popoldne pristanek v Ljubljani ali na enem od bližnjih letališč ter še prevoz do odhodnih krajev.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji