domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > MADžARSKA > Madžarska (romanje)
Madžarska (romanje)
Romanje bralcev Družine
od 17.maj.2019
do 19.maj.2019
Cena
255 (najmanj 40 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Maribor-Szhombathely-Pannonhalma-Budimpešta
Jutranji odhod proti Madžarski. Naša prva romarska postojanka bo mestece Szhombathely, kjer se je rodil sv. Martin. V tamkajšnji stolnici imamo mašo in nato nadaljujemo pot do Pannonhalme, kjer na griču nad mestom stoji mogočna benediktinska opatija sv. Martina. Po nekaterih virih naj bi bil svetnik rojen prav tu, tudi nekdanje ime kraje je Szent Marton. Nato odhod proti Budimpešti, kamor prispemo na večerjo. Nočitev.
2. dan: Budimpešta
Dan bomo začeli z mašo v eni od budimpeštanskih cerkva, potem pa se odpravimo na ogled znamenitosti. Donava deli mesto na novejšo Pešto ter starejši Budim, kjer nas bodo očarali Matjaževa cerkev, grad in ribiška utrdba. Tu je najbolj impozantna stavba parlament, ki krasi obrežje Donave. V bližini stojijo kipi slavnih madžarskih upornikov proti tujim oblastnikom. Najznamenitejša mestna ulica Vaci je polna restavracij in trgovinic s spominki. V bližini je tudi Mestni park z dvorcem Vajdanhunjadi, kjer so zgradili kopije nekaterih najznamenitejših madžarskih stavb. Mimo opere nas bo pot pripeljala do bazilike svetega Štefana, najmogočnejše stavbe v mestu. Tam hranijo tudi nacionalno relikvijo, roko Sv.Štefana. Dan bomo zaključili z večerjo v tipični madžarski čardi, kjer bomo ob zvokih ciganskih glasbenikov poskusili tipične madžarske jedi. Nočitev.
3. dan: Budimpešta-Szentendre-Višegrad-Estergom-Ljubljana
Ta dan nas bo pot vodila ob Donavi po prijetnih
manjših mestecih, posejanih ob njenem bregu. Prvi izmed njih bo Szentendre, ki je bil stoletja kraj, kamor so se pod pokroviteljstvom madžarskega kralja zatekali srbski begunci. Navdušila nas bodo pročelja starih hiš in pisana okna, s katerih v strokih visijo pekoči feferoni. Na kratko se bomo ustavili v Višegradu, kjer je nekoč stal mogočen grad, ki je gostil kralje iz rodbine Anjou, pa tudi kralja Mathiasa Korvina. Estergom, naslednji kraj na naši poti, je za Madžare neločljivo povezan z krščanstvom. Tu je bil namreč rojen njihov prvi pravi kralj, Štefan prvi, pozneje kanoniziran v svetnika. On je bil tisti, ki je v imenu celotnega svojega naroda sprejel krščanstvo. Tako na hribu nad starim delom mesta stoji mogočna bazilika v njegov spomin, kjer imamo mašo. Samo mesto pa je privlačna mešanica baročne, rokoko in klasicistične arhitekture. Po ogledih se odpravimo proti domu. Prihod v Ljubljano okoli polnoči.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji