domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Sardinija
Romanje
Sardinija je zaradi odmaknjenosti od celina do danes ohranila samosvojo kulturo, običaje, svoj dialekt in tudi kulinarične posebnosti. Sardi se neradi enačijo z Italijani. Njihov otok je zaznamovan s čudovito naravo, od divje notranjosti do azurnega morja z belimi plažami. Navduševali se bomo tako nad slikovitimi kraji z umetnostnimi zakladi kot nad dolgo zgodovino, ki se kaže v prazgodovinskih nuragih.
od 26.sep.2020
do 30.sep.2020
Cena
690 (najmanj 35 potnikov),
740 (najmanj 25 potnikov),
790 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Benetke-Olbia-Smaragdna obala
Zjutraj se bomo odpeljali do letališča v Benetkah in poleteli na Sardinijo. Na začetku nas pričakuje njen severovzhodni del, znan kot Smaragdna obala. Tu naletimo na najlepše peščene plaže, kristalno modro morje in zanimive skalne formacije. Najprej se odpeljemo do letoviškega kraja Porto Cervo, kjer si lahko privoščimo kosilo ali se samo sprehodimo po peščeni plaži. Prvi dan našega romanja bo nekoliko bolj sproščen. Nato zavijemo v notranjost proti Santa Teresi. Zanimiv ribiški kraj, ki je tudi izhodišče za obisk sosednje Korzike, se ponaša z zanimivim trgom in stolpom, ki so značilni za kraje na severu otoka. Po maši obiščemo bližnji polotok Capo Testa, najsevernejši del Sardinije. Tu bomo očarani nad različnimi granitnimi formacijami skal in lepo naravo. Nastanitev v okolici, večerja in nočitev.
2. dan: Castelsardo-Sassari-Alghero
Zajtrk. Danes se bomo »potikali« po severnem delu Sardinije. Čaka nas naslednji sardinski biser, mestece Castelsardo. Kot že njegovo ime pove, nad njim kraljuje grad (castel). Tu bomo okoli starega mestnega jedra našli obzidje, ki obdaja tudi stolnico sv. Antona. Maša. Naslednji postanek je namenjen mestecu Sassari, kjer nas pozdravi prelepo staro mestno jedro z ozkimi uličicami in številnimi kulturnimi spomeniki. Popoldne nas pričakuje živahni Alghero. Mesto obdajajo polja oljk, evkaliptusov in pinij. Staro mestno jedro je še vedno obzidano, med sprehodom bomo občudovali stare hiše, katedralo, cerkev sv. Frančiška… Večerja in nočitev.
3. dan: Neptunove jame-Alghero-Bosa-Nuoro-Oristano
Po zajtrku še nekaj prostega časa v Algheru, kdor bo želel, pa se lahko odpelje do znamenitih Neptunovih jam, od koder se v Alghero vrnemo z ladjico (doplačilo). Sledi pot v Boso, kjer si ogledamo lepo srednjeveško cerkev. Z zahodne obale se napotimo
proti notranjosti Sardinije. Tu bomo naleteli na hribovito pokrajino, posejano z utrdbami, ki spominjajo na davne prebivalce, ki so naselili ta del otoka. Pokrajino imenujejo Barbagia, kar izvira iz imena, ki so ga dobili ti prvi prebivalci, »barbari« namreč. Ustavimo se v Nuoru, od koder izvirajo prav posebne testenine, ki jih zna pripravljati le še nekaj gospodinj, saj se skrivni recept prenaša samo znotraj družine. Po maši se vrnemo na obalo, v Oristano, ki slovo po odličnem vinu Vernaccia. Večerja in nočitev.
4. dan: Oristano-Tharros-Santa Giusta-Oristano
Zajtrk. Danes bo dan za »prazgodovinska doživetja«. V bližini mesta Oristano bomo obiskali ostanke antičnega mesteca Tharros, ki so ga zgradili Feničani v 8. stoletju pred Kristusom in je postalo izredno pomembno pristanišče za dolga stoletja. Nato obiščemo mestece Santa Giusta z baziliko sv. Justine, ki je pravi romanski biser z elementi arabske arhitekture. Po maši vrnitev v Oristano, kjer obiščemo eno od vinskih kleti ter poskusimo otoško žlahtno kapljico. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
5. dan: Oristano-Barumini su Nuraxi-Cagliari-Benetke-Ljubljana
Po zajtrku odhod proti kraju Barumini su Nuraxi, kjer bomo spoznali največji sklop nuraghov na otoku. Te so najlepši primerek prazgodovinske kulture, ki se je tu razvila sredi drugega tisočletja pr. K. Osupnila nas bo trdnjava, ki je bila del tukajšnjega cvetočega mesta. Po ogledu prazgodovinske »prestolnic« otoka pa še skok v današnje glavno mesto. Cagliariju so skozi zgodovino vladali različni gospodarji, kar je vidno v slogih mnogih spomenikov, palač, cerkva. Mestno središče je polno ozkih uličic, ki dajejo poseben čar in slikovitost. Ogledali si bomo stolnico Santa Maria di Castello, ki nas navduši tako z zunanjostjo kot bogato notranjostjo. Po maši odhod na letališče in polet v Benetke, od koder sledi še prevoz do Ljubljane.
07.04.2015
Sardinija
Lepo pozdravljeni! Velikonočni prazniki so mimo, prepričana sem, da ste jih lepo preživeli. Od 24. do 28.3. sem doživela nepozabno romanje na Sardiniji. Rada bi se zahvalila vaši agenciji za krasen program, gospodu Franciju Petriču za duhovno in gospodu Andreju pa za popotniško vodenje. Obema skupaj še posebej hvala za nasmejana obraza od jutra do večera vse dni našega druženja. Lahko ste ponosni, da imate v svoji sredi tako čudovita človeka. 
Valerija Leskovec
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji