domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Goriška Brda in Vipavska
Goriška Brda in Vipavska
Duhovno vodstvo
od 24.okt.2020
do 25.okt.2020
Cena
165 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Goriška Brda-Nova Gorica
Zjutraj se odpeljemo proti Primorski in pod Nanosom zavijemo proti Vipavski dolini. Ogled tega idiličnega dela Slovenije pustimo za drugi dan in se zapodimo proti slovenski Toskani, Goriškim Brdom. Še prej postanek pri znamenitem solkanskem mostu - največjem kamnitem mostu na svetu. Nato se povzpnemo v Brda do vasice Kojsko, kjer si bomo ogledali srednjeveško cerkev Sv. Križa z znamenitim poznogotskim krilnim oltarjem. Pot nadaljujemo v Gonjače, kjer se bomo po želji povzpeli na razgledni stolp in občudovali Goriška Brda še z višine. Od tu gremo v srednjeveško vasico Šmartno, s sedmimi obrambnimi stolpi ”zavarovanega” naselja iz začetka 16. stoletja, kjer ob župnijski cerkvi sv. Martina stoji značilen zvonik s cinami, ki je bil nekoč trdnjavski stolp. Maša. Sprehodili se bomo do »Briške hiše«, ki predstavlja bivalno kulturo Brd in si ogledali film, ki prikazuje Brda in tukajšnje življenje v Brdih. Sledi obisk kraja Dobrovo, kjer vsako leto poteka praznik češenj, nato pa bomo obiskali klet priznanega vinarja ter poskusili penino in lokalna vina. Izvedeli bomo vse kar nas zanima o vinu, tudi o Rebuli, ki je avtohtona vrsta Brd. Pozno popoldne prispemo do krajev, kjer je potekalo snemanje priljubljene serije »Ena žlahtna štorija«. Mimo Medane, kjer stoji rojstna hiša Alojza Gradnika, nadaljujemo v Vipolže, kjer se bomo sprehodili po čudoviti okolici gradu. Večerja in nočitev.
2. dan: Nova Gorica-Vipavska dolina-Ljubljana
Po zajtrku bomo spoznali mesto vrtnic, Novo Gorico, kjer bomo videli stičišče Stare in Nove
Gorice. Trg z mozaikom nove Evrope predstavlja simbol odpravljanja meja in evropskega združevanja. Sledi vzpon na Sveto Goro, ki je najpomembnejša romarska pot na severnem Primorskem. Tu imamo mašo in tudi prekrasen razgled na Jadransko morje, Karnijske in Julijske Alpe. Odhod v Kostanjevico, kjer si bomo v frančiškanskem samostanu pogledali grobnice Burbonov, Škrabčevo samostansko knjižnico in na koncu še vrt z vrtnicami Burbonkami. Gre za umetnosti in arhitekturni spomenik, ki predstavlja zaščiteno kulturno dediščino slovenskega naroda. Od tu se bomo odpravili do vasice Vipavski Križ, ki sodi med najlepše kulturne spomenike v Sloveniji. Leži na podolgovatem hribu v Vipavski dolini. Sledi krajša vožnja do starega gručastega naselja Goče na vrhu enega od vipavskih gričev. Obiskali bomo Cejkotovo damačijo, ki jo bomo našli med ozkimi ulicami v vasi, ki je zaščitena kot spomenik kulturne dediščine. Obiščemo klet, kjer bomo degustirali vipavska vina in se okrepčali ob prigrizku. Po kulinarični dogodivščini nas čaka le še pot domov, kamor prispemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji