domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Turčija
Romanje po Pavlovih poteh - Duhovno vodstvo dr. Anton Stres

Odpravljamo se v Turčijo, ki je bila tudi domovina apostola Pavla in tako se bomo na mnogih krajih spomnili svetopisemskih dogodkov. Obenem pa nas dežela pričakuje s prijaznimi domačini, izrednimi arhitekturnimi in arheološkimi spomeniki, nenavadno pokrajino Kapadokijo, barvitimi tržnicami ... Domov se bomo vrnili z mnogimi novimi spoznanji in presenečeni, kaj vse skriva ta raznolika in prijetna dežela.

Turška kulinarika

od 23.mar.2020
do 01.apr.2020
Cena
1.180 (najmanj 30 potnikov),
1.220 (najmanj 20 potnikov),
1.280 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Istanbul
Večerni polet iz ljubljanskega ali bližnjega (v tem primeru je organiziran prevoz do letališča) letališča v Istanbul. Vožnja do hotela, namestitev in nočitev.
2. dan: Istanbul-Iznik-Bursa
Spoznavanje Turčije začnemo v njenem največjem in zagotovo najznamenitejšem mestu. V Istanbulu si ogledamo njegove največje lepote. Ostanke nekdanjega hipodroma, Modro mošejo ter Hagio Sophio, najznamenitejšo zgodovinsko zgradbo v mestu. Zatem se z našim avtobusom zapeljemo preko enega od mostu čez morsko ožino Bospor v azijski del mesta Istanbul in nadaljujemo z vožnjo proti Izniku. Po prihodu v Iznik obiščemo cerkev Hagio Sophio (kjer je potekal Drugi Nicejski koncil leta 787). Še vožnja do Burse, prve prestolnice Otomanskega cesarstva. Večerja in nočitev.
3. dan: Bursa-Pergamon-Kušadasi
Zjutraj se odpeljemo proti antičnemu Pergamonu. To je eno od sedmih mest Janezovega razodetja. Tam obiščemo antični Pergamon, slikovito in lepo ohranjeno akropolo nad sodobnim mestom. V Galenovem zdravilišču Asklepion izvemo vse o tem, kako so zdravili v antiki. Ogledamo si tudi fascinantno »Rdečo baziliko«, znotraj katere je nekoč stala cerkev, ena od sedmih cerkva razodetja. Pozno popoldan zapustimo Pergamon in se zapeljemo v Kušadasi, prijetno obmorsko letoviško naselje. Večerja in nočitev.
4. dan: Kušadasi-Seldžuk-Efes-Didim
Zjutraj se odpeljemo proti Seldžuku, kjer si ogledamo cerkev Sv. Janeza. Nadaljujemo do Marijine hiše, izjemno pomembne katoliške romarske lokacije, kjer naj bi Marija preživela svoje zadnje dni. Obiščemo antični Efez, ki je bil pomembna postojanka na Pavlovem tretjem misijonskem potovanju. Čudovito ohranjeni ostanki Efeza nas popeljejo v nekdanje čase. Popoldan se zapeljemo še do impresivnih ostankov antičnega preročišča Didim. Vrnitev v Kušadasi. Večerja in nočitev.
5. dan: Kušadasi-Pamukkale-Hierapolis-Fethiye
Zjutaj se odpeljemo v Pamukkale. Tam si najprej ogledamo antični Hierapolis z največjo nekropolo na anatolskih tleh. Sprehodimo se čez celotno dolžino antičnega mesta, kjer je v časih zgodnjega krščanstva živel in umrl tudi apostol Filip. Sledi sprehod po belem hribu Pamukkal, neverjetnem naravnem
čudu, kjer je narava ustvarila neskončno majhnih belih bazenčkov s turkizno vodo. Popoldan se vozimo preko slikovitih hribov proti obali Sredozemskega morja. Naša današnja postojanka je zelo prijetno obalno mestece Fethiye s sproščenim obmorskim vzdušjem. Večerja in nočitev.
6. dan: Kaš-Myra-Antalya
Dopoldan spoznamo Myro, rojstni kraj Sv. Nikolaja, kjer obiščemo njemu posvečeno cerkev. Nadaljujemo z vožnjo blizu morja, tudi mimo antičnega pristanišča Andriake, ki je bilo zadnja Pavlova postaja v Anatoliji na poti v Rim. Popoldan prispemo v milijonsko Antalyo, ki ima poleg modernih zgradb in velikih hotelov tudi izjemno lepo ohranjen stari del mesta, ki je poln slikovitih trgovinic ter živahnih lokalov. Večerja in nočitev.
7. dan: Antalya-Konya-Kapadokija
Zgodaj zapustimo Antalyo in se zapeljemo najprej ob obali, potem skozi gorovje na osrednjo anatolsko planoto. Tam nas sredi dneva čaka postanek v mestu Konya, kjer obiščemo mavzolej velikega sufijskega mistika in filozofa, Rumija Mevlane. Po obisku nadaljujemo z vožnjo po anatolski planoti do čudovite stvaritve narave, pravljične dežele Kapadokije. To je svet, kjer zaživi domišljija, več kot zasluženo svetovno znana znamenitost. Večerja in nočitev
8. dan: Kapadokija
Cel dan je namenjen spoznavanju Kapadokije. Naredimo neskončno postankov za krajše sprehode med pravljičnimi stožci iz peščenjaka. Vsaka dolina ima drugačne oblike. Obiščemo tudi podzemno mesto in v skalo vklesane cerkve zgodnjega krščanstva. V naselju Avanos se spoznamo s turško keramiko in umetnostjo izdelave turških preprog. Sprehodimo se tudi skozi Čavušin, zapuščeno mesto, vrezano v skalo ter skozi sloviti muzej na prostem v Göremah. Proti večeru povratek v hotel, večerja in nočitev.
9. dan: Kapadokija-Ankara-Bolu
Zjutraj zapustimo Kapadokijo in se odpeljemo proti prestolnici Turčije. Na poti se ustavimo ob velikanskem slanem jezeru, Tüz Gölu. Ankara nas pozdravi z velemestnim vzdušjem. Ogledamo si muzej anatolskih civilizacij, ki se ponaša z bogato zbirko pomembnih najdb ter mogočen mavzolej izjemno pomembne osebnosti v turški zgodovini, Kemala Atatürka. Popoldan še vožnja v mesto Bolu. Večerja in nočitev.
10. dan: Bolu-Istanbul-Ljubljana
Zjutraj kratek sprehod po mestu Bolu. Zatem vožnja proti Istanbulu, na letališče. Polet proti ljubljanskemu ali bližnjemu letališču (v tem primeru bo organiziran še prevoz do odhodnih krajev).
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji