domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Indija
Duh. vodstvo g. Robert Friškovec - Kalkuta, mesto matere Terezije – sveto hindujsko mesto Varanasi – budistični Sarnath - barviti Radžastan in nepozabni Tadž Mahalom – zlati sikhovski tempelj v Amritsarju

Podajamo se na romanje v eno najbolj raznolikih in presenetljivih dežel na našem planetu, kjer se bomo srečali s tisočerimi podobami, obrazi, religijami, božanstvi, ljudstvi, mesti in pokrajinami. Spoznali bomo mesto matere Terezije, Kalkuto, najsvetejši hindujski kraj Varanasi, mesto kraljev - Jaipur, izjemni spomenik ljubezni, Taj Mahal, vedno zanimivo prestolnico, New Delhi ter sikhovsko središče Amritsar s čudovitim Zlatim templjem. Spoznavali se bomo z neizmerno zanimivo indijsko kulturo, se soočali z različnimi verovanji na vsakem koraku in pustili Indiji, da nas navduši in obogati z novimi spoznanji.

od 18.mar.2020
do 28.mar.2020
Cena
2.290 (najmanj 20 potnikov),
2.390 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Kalkuta
Odhod z avtobusom do enega od okoliških letališč in polet proti Indiji.
2. dan: Kalkuta
Po pristanku začnemo z ogledi bengalske prestolnice. Mesto ima prebivalstva za vsaj tri Slovenije in temu primerno so živahne glavne ulice, kjer se menjata kolonialna in sodobna arhitektura, vse skupaj pa popestri pestro indijsko poulično življenje. Tukaj smo zaradi sv. matereTerezije, ki je v Kalkuti opravila največji del svojega poslanstva. Prav v tem mestu je začela skrbeti za najbolj odrinjene, najrevnejše, gobavce, brezdomce… Vozimo se po Kalkuti, občudujemo indijsko drugačnost. Obiščemo tempelj hindujske boginje Kali, občudujemo katedralo Sv. Pavla… Zvečer obiščemo misijonski center matere Terezije, kjer je tudi pokopana. Tu imamo prvo romarsko mašo. Večerja in nočitev.
3. dan: Kalkuta
Še en dan v neverjetni Kalkuti. Obiščemo enega najbolj prepoznavnih simbolov mesta, spomenik v čast angleški kraljici Viktoriji. Ustavimo se ob indijski sveti reki Ganges, občudujemo most Howrah, sprehodimo se po knjižnem sejmu, med stojnicami z najrazličnejšimi izdelki. Obiščemo tudi cerkev Sv. Tomaža. Popoldan ponovno obiščemo center matere Terezije, kjer imamo čas za osebno molitev ob njenem grobu. Proti večeru se vrnemo v hotel. Večerja in nočitev.
4. dan: Kalkuta-Varanasi
Zgodaj zjutraj se zapeljemo na letališče in poletimo v Varanasi, najsvetejše hindujsko indijsko mesto. Varanasi je mesto, ki je stalno naseljeno že več kot tri tisočletja in je kraj, ki ga je težko opisati z besedami. Potrebno ga je doživeti. Varanasi leži tik ob hindujski sveti reki Ganges. Bližamo se reki in se čudimo dinamičnemu dogajanju na indijskih ulicah, prav vse se odvija pred našimi očmi. Kot bi bili v filmu. Ob reki so stopnice, kjer so templji, sveti možje, hindujski romarji, ki se pridejo okopat v sveti reki. Prizori iz Varanasija so vsekakor edinstveni in jih nikoli ne pozabimo. Sprehodimo se ob reki, pogledamo v kakšnega od templjev. Zaplujemo po Gangesu. Ogledamo si večerni blagoslov (aarti) za reko Ganges. Obiščemo tudi katoliško katedralo Sv. Tomaža v mestu. Zvečer pridemo v naš hotel. Večerja in nočitev.
5. dan: Varanasi-Džajpur
Zjutraj se zapeljemo v Sarnath, eno najpomembnejših budističnih romarskih krajev. Tukaj je Siddharta Gautama prvič razlagal Srednjo pot, odkar je doživel razsvetljenje in postal Buda. Danes je Sarnath romarski budistični center, kamor zahaja mnogo budističnih menihov in kjer je vzdušje mirno, spokojno. Popoldne se zapeljemo na bližnje letališče, od koder poletimo v Džajpur, prestolnico indijske pokrajine Radžastan. Po pristanku vožnja v
hotel, večerja in nočitev.
6. dan: Džajpur
Džajpur je še en novi svet v Indiji. Znajdemo se v na pol puščavskem svetu, kjer se tradicija meša s sodobnostjo in kjer so oblačila domačinov tako živobarvna, da ustvarijo čudovit barviti kalejdoskop. Zjutraj se sprehodimo po središču mesta po ozkih ulicah, mimo stojnic in majhnih trgovinic. Prodajajo vse, kar nam srce poželi. Obiščemo znamenit starodavni observatorij Jantar Mantar, slikovito Mestno palačo, od zunaj nas navduši Hava Mahal oz. Palača vetrov. Pustimo obrtnikom, da nam pokažejo, kaj znajo. Popoldan se zapeljemo do vznožja pod trdnjavo Amer, na katero se na slonih tudi povzpnemo. V trdnjavi se prestavimo nazaj v čas, ko je tu bivala radžputska gospoda. Večerja in nočitev.
7. dan: Džajpur-Agra
Zapustimo Džajpur in se vozimo proti Agri, mestu večne ljubezni. To je mesto najbolj znanega indijskega spomenika, mogočnega in čudovitega Taj Mahala. Agri je dal večno slavo vladar šah Jahan, ki je Taj Mahal dal postaviti v čast svoji preljubi pokojni ženi Mumtaz. Taj Mahal je prav tako čaroben, kot ga opisujemo, je pravi čudež iz snežno belega marmorja in še danes navdihuje obiskovalce s celega sveta s svojim sporočilom čiste in neminljive ljubezni. Taj Mahal je bil izbran za eno od čudes sveta. Zvečer vožnja v hotel, večerja in nočitev.
8. dan: Agra-New Delhi-Amritsar
Zjutraj se zapeljemo v indijsko prestolnico, New Delhi. Obiščemo najlepšo mošejo v mestu, Jama Masjid, se sprehodimo po starem bazarju Chandni Chowk. Nemogoče je našteti vse različne vonjave, barve, dogodke, enostavno je dogajanje na indijskih bazarjih neskončno pestro. Zapeljemo se proti »Indijskim vratom«, uzremo Rdečo trdnjavo. Popoldne se s hitrim vlakom odpeljemo proti Amritsarju. Večerja in nočitev.
9. dan: Amritsar
Zjutraj se napotimo do Zlatega templja, ki predstavlja najsvetejši kraj sikhovske vere. Tu so se dogajale mnoge pomembne reči v indijski zgodovini. Celotna struktura in arhitektura tega čudovitega svetišča izžarevata mir in lepoto, čeprav so z njim povezani tudi tragični dogodki. Sicer pa so Sikhi zelo gostoljubni, prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Tempelj ima štiri vhode, ki želijo povedati, da so dobrodošli obiskovalci z vseh strani. Popoldan se odpeljemo do bližnje indijsko-pakistanske meje, kjer smo priča zanimivemu ritualu menjave straže. Zvečer pa še en obisk Zlatega templja, kjer si ogledamo nočno ceremonijo prenašanja sikhovske zlate knjige. Večerja in nočitev.
10. dan: Amritsar-New Delhi
Zjutraj se z vlakom odpeljemo v New Delhi, kjer imamo čas za še zadnje oglede. Obiščemo slikoviti bahajski Lotosov tempelj v New Delhiju in imamo še nekaj prostega časa v mestu za zadnje nakupe. Po večerji odhod na letališče.
11. dan: New Delhi-Ljubljana
Polet preko vmesnega letališča v Evropo. Po pristanku še vožnja proti Sloveniji.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji