domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Baltik in tri prestolnice
Litva, Latvija, Estonija

Baltske prestolnice so polne kulturnih spomenikov, njihova stara mestna jedra so slikovita in prijetna za sprehode ali preprosto za posedanje ob kavi ter opazovanje vrveža domačinov in turistov, ki vse bolj odkrivajo lepote teh dežel. Čaka nas tudi odkrivanje manjših prijetnih mestec in slikovite narave, kjer posebno mesto zavzema edinstven naravni pojav Kurska Kosa.

od 24.jun.2021
do 29.jun.2021
Cena
850 (najmanj 30 potnikov),
890 (najmanj 20 potnikov),
950 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Vilna
Zgodaj zjutraj se odpeljemo do bližnjega letališča in poletimo proti prestolnici Litve. Sprehod skozi Vilno, ki mu pravijo baltski Jeruzalem, saj je tu nekoč živelo največ Judov v severni Evropi. Šli bomo tudi skozi židovsko četrt in videli še mnoge mestne zanimivosti: katedralo, univerzo, cerkev sv. Petra in Pavla, parlament… Za konec se povzpnemo še na stolp Gediminas, od koder imamo lep pogled na celotno mesto. Večerja in nočitev.
2. dan: Vilna-Trakai-Kaunas-Klaipeda
Zjutraj se odpeljemo v staro litvansko prestolnico Trakai z mističnim srednjeveškim gradom na polotoku, ki se zajeda v jezero. Morda boste tam želeli poizkusiti kibinai, tradicionalno jed Karaimov, ljudstva, ki ga je litvanski knez Vytautas v 14. stoletju naselil v Trakai, da bi ga branili pred sovražniki. Sledi obisk Kaunasa, ki slovi kot kulturna prestolnica dežele. Videli bomo razvaline gradu, ki je branil mesto pred predrznim nemškim viteškim redom, stolnico, očarala nas bo mestna hiša. Nekaj prostega časa na promenadi Laisves in nato pot do obmorskega mesta Klaipeda, do druge svetovne vojne znanega kot Memel. Večerja in nočitev.
3. dan: Klaipeda-Kurska Kosa-Šiauliai-Riga
Danes bomo spoznavali samosvoj naravni rezervat Kurska Kosa. Gre za skoraj sto kilometrov dolg sklop sipin, ki na nekaterih predelih presegajo petdeset metrov višine. Celotno področje spada v narodni park, v katerem stoji tudi hiša, kjer je bival znameniti nemški pisatelj Thomas Mann. Popoldne odhod proti Rigi in vmesni postanek pri Griču križev blizu mesteca Šiauliai. Zvečer nas čaka prestolnica Latvije, Riga, najbolj svetovljanska od vseh baltskih prestolnic.
Večerja in nočitev.
4. dan: Riga
Dan bo namenjen ogledom tega lepega mesta. Ogledali si bomo slikovito staro mestno jedro, cerkev sv. Petra, katedralo iz 13. stoletja, cerkev sv. Jakoba, kjer je sedež katoliške nadškofije. Tu so še parlament, mestna ali švedska vrata in druge zanimive stare zgradbe. Popoldan nekaj prostega časa za samostojne sprehode po starem mestu. Še sami lahko odkrijemo kakšen zanimiv kotiček ali pa samo posedamo in spijemo riško kavo z znamenitim balzamom. Možnosti v Rigi je veliko. Po želji se udeležimo tradicionalne večerje v restavraciji. Nočitev.
5. dan: Riga-Cesis-Tartu-Talin
Poslovimo se od Rige, preden pa zapustimo Latvijo in vstopimo v Estonijo, se ustavimo še v srednjeveškem mestecu Cesis, rojstnem mestu latvijske zastave, ki je danes pod Unescovo zaščito. Popoldne še kratek postanek v Tartuju, ki velja za študentsko prestolnico in kulturno središče dežele. Zvečer nas pričakuje Talin, ki nas bo očaral z urejenostjo in mnogimi kulturnimi spomeniki. Večerja in nočitev.
6. dan: Talin-Ljubljana
Dan bomo namenili spoznavanju Talina. Videli bomo spodnji stari del mesta z mogočno protestansko cerkvijo in 124 metrov visokim zvonikom, ki je posvečena norveškemu kralju Olafu II. Tu je tudi edina gotska mestna hiša v severni Evropi in stara lekarna iz 15. stoletja. Na hribu Toompea bomo videli še grad, prvotno iz 13. stoletja, kjer danes domujeta vlada in parlament. Nasproti vladne palače nas bo navdušila pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskega. Imeli bomo še nekaj prostega časa za talinsko kavo ali tradicionalno pražene mandeljne, nato sledi odhod na letališče in polet proti bližnjemu letališču. Še prevoz z avtobusom do Ljubljane, kjer zaključimo potovanje.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji