domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Apulija
Vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj
Dežela med ostrogo in peto italijanskega škornja ob obali Jadranskega morja, nas bo navduševala z žitnimi polji, oljčnimi gaji, vinogradi ter izjemnimi arhitekturnimi umetninami!
od 03.okt.2021
do 08.okt.2021
Cena
459 (najmanj 40 potnikov),
519 (najmanj 30 potnikov),
579 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-San Giovanni Rotondo
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in Bologne proti Jadranski obali. Vožnja mimo Ancone v rodovitno deželo Apulijo. Naš današnji cilj je San Giovanni Rotondo, ki leži sredi slikovitega Garganskega polotoka, visoke planote, pokrite z gozdovi in pašniki, naokoli pa so čudovite peščene plaže - vso to naravno lepoto zajema Garganski narodni park. Kraj je povezan z življenjem in delom sv. p. Pija. Obiskali bomo baziliko Matere milosti ter novo cerkev sv. Pija, ki sodi med največje cerkve v Italiji - odlična moderna arhitektura ter mozaiki (okoli dva tisoč kvadratnih metrov) našega umetnika p. Marka Rupnika nas bodo gotovo očarali. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
2. dan: Monte Sant'Angelo-Castel del Monte-Bari
Zajtrk. Vožnja na Monte Sant'Angelo (796 m nad morjem) - kraj se ponaša z imenitno lego na skalni štrlini, od koder je lep razgled na Garganski polotok in Jadransko morje. Sprehodu po srednjeveškem mestu sledi obisk romansko-gotske cerkve sv. Mihaela, pod katero je še starejša podzemna cerkev, ki je zaradi zgodovinskega pomena na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Vožnja v notranjost dežele do gradu Castel del Monte. Že od daleč ga bomo zagledali, kako ponosno kraljuje vrh griča, pretežno ravninske pokrajine. Grad osmerokotnih oblik, a kljub mnogim raziskavam uglednih strokovnjakov pa njegova namembnost ostaja izzivalna uganka v prepletu matematičnih in geometrijskih razmerij. Gradnjo je leta 1240 naročil cesar Friderik II., in med vsemi objekti nastalih po njegovem naročilu, slovi vladar ravno po tem enigmatičnem objektu. Vožnja v Bari, prestolnico Apulije, veliko pristanišče, univerzitetno mesto in mesto sv. Miklavža. Mesto je najbolj cvetelo v srednjem veku, saj so se od tod križarji z ladjami odpravljali v Sveto deželo, hkrati pa je k sv. Miklavžu vodila romarska pot. Srce starega mesta, ki se je razvilo na manjšem polotoku, predstavlja bazilika sv. Nikolaja oz. sv. Miklavža. Graditi so jo začeli konec 11. stol., da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih prinesli iz Mire v Mali Aziji. Bazilika sodi v sam vrh apulijske romanike. Na sprehodu po mestu bomo videli še belo romansko katedralo sv. Sabina in mogočen štaufovski grad … Še vožnja v hotel. Namestitev, večerja in nočitev.
3. dan: Alberobello-Martina Franca-Ostuni
Po zajtrku vožnja v deželo trulov, značilnih kamnitih bivališč okroglih oblik s konično zašiljenimi strehami. Obiskali bomo Alberobello, ki je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sledi ogled mesta Martina Franca s slikovitim urbanim jedrom ter baziliko sv. Martina, z impresivno baročno fasado. Nadaljevanje vožnje po rodovitni dolini Itria s posejanimi truli v Ostuni, strnjeno mesto, ki se ga je zaradi belih hiš prijelo tudi ime »Golobica Apulije«. Mesto se zleknjeno razprostira na griču sredi oljčnih nasadov in slovi kot arhitekturni dragulj. Ogled glavnih znamenitosti. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
4. dan: Altamura-Matera
Zajtrk. Nadaljevanje poti v Altamuro, slovečo po izredno obsežnih najdbah dinozavrov in neandertalca (Uomo di Altamura), megalitskih obzidjih z bogatim stavbnim rastrom
mesta, s prečudovito monumentalno in v južni Italiji neponovljivo štaufovsko/anžuinsko »kapelo palatino«. Sprehod po srednjeveškem mestu nas bo gotovo navdušil, kje se še danes folklorno neguje spomin na cesarja Friderika II. Altamura je tudi mesto kruha, saj pravijo, da tukaj pečejo najboljši kruh - ga bo treba pač poskusiti. Še vožnja v Matero, ki leži na pobočju griča, že v sosednji deželi Bazilikati. Brez primere slikoviti kraj slovi po starem delu mesta t. i. Sassi di Matera. Sassi so pradavna bivališča v naravnih jamah ali pa izklesana v skale, le redka so še naseljena. Po panoramski cesti "Strada dei Sassi" se bomo napotili mimo najznačilnejših jamskih prebivališč in cerkva, ki nam nudijo vpogled v bivalno kulturo preteklosti. Leta 2019 je bila razglašena za mesto evropske kulture. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
5. dan: Lecce-Otranto
Po zajtrku vožnja v Lecce, gospodarsko in kulturno središče Salentinskega polotoka, ki si je zaradi obilice baročnih arhitekturnih spomenikov prislužilo sloves apuljskega baroka. Lokalni peščenec se zlahka oblikuje v bujno in fantazijsko okrasje, ki prekriva pročelja in notranjščine cerkva. Ogled glavnih znamenitosti prelepega mesta, predvsem Katedralnega trga, ki je s katedralo, zvonikom (najvišjim v Apuliji!) in škofijsko palačo odličen primer harmonično ubranega baročnega trga. Videli bomo tudi baziliko sv. Križa z nepozabnim pročeljem, vladno palačo, rimski amfiteater. Sledi vožnja v Otranto, mesto na ožini, ki povezujejo Jadransko in Jonsko morje. Zaradi izjemne strateške lege je bil ta kraj obljuden že v prazgodovini. Mesto z mogočno trdnjavo je vzorno urejeno z briljantno čisto vodo celo v pristanišču. Zato je obisk mesta pravo doživetje za vsakogar. Obiskali bomo prostrano romansko katedralo z znamenitim talnim mozaikom (12. stol.). Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
6. dan: Barletta-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Barletto, v srednjem veku pomembno pristaniško mesto. Sprehod mimo trdnjave impresivnih mer, ki jo je na antičnih temeljih dal zgraditi Friderik II. in dograjevali Anžuini in Aragonci. V bližini je romansko gotska katedrala, zgrajena nad starokrščansko baziliko. Sledi sprehod v središče mesta do prostrane gotske bazilike božjega groba, kjer so se romarji pripravljali na pot v Sveto deželo. Pred cerkvijo stoji 4,5 m visoka bronasta podoba cesarja Heraklija iz 5. stoletja. Vožnja mimo Ancone in Benetk proti Ljubljani.
21.09.2021
Apulija
Pozdravljeni!

Z možem sva se v tem tednu vrnila s potovanja po Apuliji. Najprej se zahvaljujeva vam, da potovanja niste odpovedali, kljub majhnemu številu prijavljenih. Imeli smo prijetno, butično potovanje, po zaslugi simpatičnih sopotnikov, predvsem pa Andreja, ki je bil v naporni vlogi vodnika in šoferja istočasno. Program je izpeljal brezhibno; če je le mogel, pa je ustregel tudi našim individualnim željam. Z njim sva potovala drugič (prvič po Avstraliji in Novi Zelandiji) in upava, da bova še kdaj. Vsa pohvala! Želiva vam uspešno delo in čim manj kovidnih motenj! 
Magdalena in Janez Kovačič
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji