domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Aktivne počitnice: Prekmurje in Prlekija
Aktivne počitnice: Prekmurje in Prlekija
od 06.jul.2022
do 10.jul.2022
Cena
395 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Žička kartuzija-Maribor-Prekmurje
Odhod v jutranjih urah proti vzhodu Slovenije. Najprej nas čaka obisk Žičke kartuzije, skrivnostno domovanje »belih menihov«, ki že stoletja buri duhove. Okoli leta 1160 je štajerski mejni grof Otakar III. Traungavec v odmaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika ukazal zgraditi domovanje francoskih kartuzijanov. Od takrat Žička kartuzija zbuja posebno energijo: tam vladata spoštljiva spokojnost in poosebljeni mir. Kartuzijo si ogledamo od zunaj. Na vrsti je štajerska prestolnica »toti« Maribor. Ogled mesta vključuje Trg svobode, občudovali boste monumentalnost frančiškanske cerkve z zanimivo rdečo opeko. S Trga svobode nas le nekaj korakov pripelje do Grajskega trga središča prvotne vaške naselbine. Trg krasita loretanska kapela gradu in baročna figura sv. Florijana zaščitnika požarov. Po Vetrinjski ulici se sprehodimo ob Vetrinjskem dvorcu in Salzburškem dvorcu do Židovskega trga. Prišli bomo do Židovskega trga, kjer se odpre pogled na nekdanjo sinagogo, ki predstavlja edini ohranjeni stavbni spomenik srednjeveškega judovstva. Ob sinagogi se po stopnišču napotimo do Vodnega stolpa in tako smo že na lepo obnovljenem Lentu, kjer je bilo nekoč predvsem živahno pristanišče za splave. na Lentu najdemo najstarejšo trta na svetu, Sodni stolp, minoritski samostan... Po Poštni ulici nas pot pripelje do Slomškovega trga, kjer je stoji stolnica, najstarejša cerkev v mestu. Prijetno utrujeni in polni štajerskih vtisov se napotimo do znamenitega srčka med vinogradi (razgledna točka za doplačilo). Vožnja do hotela v Prekmurju, večerja in nočitev.
2. dan: kopanje
Zajtrk in nato prost dan, ki ga lahko izkoristimo za kopanje v termah. Večerja in nočitev.
3. dan: Bogojina-Turnišče-Filovci-Lendava
Po zajtrku nas čaka izlet po Prekmurju. Naš prvi postanek bo v Bogojini, kjer vstopimo v čudovito Plečnikovo cerkev, ljudsko poimenovano Bela golobica. Ta s svojo lego, obliko in mojstrsko vpetostjo v pokrajino velja za eno najboljših Plečnikovih del. Sledi obisk Turnišča, ki sodi med najstarejše romarske poti pri nas. Pri ‘Mariji na püstini’, kakor pravijo Prekmurci, so se že od nekdaj radi zbirali romarji od blizu in daleč. Cerkev je posvečena Marijinem vnebovzetju.
Zanimivost v tej božjepotni cerkvi je kip Marije, ki nosi prava oblačila. Pot nas bo nato vodila v Filovce, kjer bomo spoznali starodavno lončarsko obrt. izvedeli bomo, kako iz kepe gline nastanejo skleda, vrč ali pütra, potem se bomo v oblikovanju preizkusili tudi sami. Čas je za kosilo, zato si bomo privoščili prekmurski bograč na kmečkem turizmu. Čaka nas še obisk Lendave. Tu stoji edinstveni stolp Vinarium, ki s preko 50 metrov višine ponuja prekrasen pogled na pokrajino od lendavskih goric do porečja reke Mure. Vzpon na stolp po želji. Večerja in nočitev.
4. dan: kopanje
Zajtrk in nato prost dan, ki ga lahko izkoristimo za kopanje v termah. Večerja in nočitev.
5. dan: Ižakovci-Jeruzalem-Ljubljana
Po zajtrku se odpeljemo v Ižakovce, kjer si bomo na Otoku ljubezni ogledali plavajoči mlin na Muri in büjraški muzej. Z brodom, ki je bil nekdaj edini način prehoda na drugi breg, se zapeljemo čez Muro. Pomurje slovi po odličnem bučnem olju, zato se bomo ustavili v domači oljarni, kjer nam bodo predstavili postopek pridobivanja olja. Prav tako obiščemo čebelarski muzej, čigar ponos je edinstveni osmerokotni čebelnjak. Tu bomo imeli možnost nakupa medenih izdelkov. Ob koncu obiščemo jeruzalemske gorice. Te so s svojimi terasastimi vinogradi zares nekaj posebnega, slovijo pa seveda tudi po odličnih vinih. Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico, upravičeno nosi svoje ime. Po ogledih pot mimo Ormoža in Ptuja proti Ljubljani, kamor se vrnemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji