domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Juliana Trail

Pred kratkim začrtana krožna pot Juliana Trail omogoča obhod Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka po urbanih dolinah in samotnih planotah, čez prelaze, po skritih stezicah redko poseljenih krajev, skozi večje turistične centre na obrobju gorovja, ob rekah Soči, Savi, Bači, Tolminki. Na poti se bomo srečali z zgodovino fužinarstva, spoznali bomo kraje velikih slovenskih pisateljev in pesnikov, spoznali pomen čebelarstva, pomen ohranjanja gozdov, se velikokrat napili čiste studenčnice, srečali preproste ljudi na osamljenih kmetijah, hodili po krajih, ki jih je dodobra zaznamovala prva svetovna vojna… Osnovni krožni poti so bile leta 2020 dodane nove etape, ki vodijo iz Tolmina v Goriška Brda in se končajo v Solkanu pri Novi Gorici. Zato bomo tudi sami našo pot začeli v Tolminu in po končani krožni poti opravili še ta krak poti, ki nas pripelje med vinograde v Brdih. Celotna pot je sicer zamišljena v 20 dneh hoje, mi pa smo izbrali najlepše odseke in bomo hodili sedem dni, preostanek poti pa bomo prevozili in tako dobili izjemen vtis o tem delu naše domovine.

od 13.sep.2021
do 19.sep.2021
Cena
430 (najmanj 20 potnikov),
460 (najmanj 15 potnikov),
490 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Tolmin-Kobarid (16 km hoje, 4 ure)
Zjutraj se iz Ljubljane odpeljemo proti Novi Gorici in nato naprej ob reki Soči proti Tolminu. Tu začnemo s prvo etapo naše pešpoti. Hodili bomo po sončni strani Soče, skozi prijazne vasice do zgodovinskega Kobarida. Iz Tolmina nadaljujemo skozi sončne vasi Gabrje in Volarje. Pot poteka deloma po asfaltni cesti, deloma po gozdnih poteh. Na Seliščih prečimo Volarjo, rečico izpod Krna, ki v svojem povirju skriva vrsto najlepših in najvišjih slovenskih slapov. Med Kamnom in cerkvico sv. Lovrenca se potikamo po pravljičnih gozdovih in potkah, speljanih med starodavnimi, z mahom poraslimi zidovi. Cerkev sama je zadnji dom Simona Gregorčiča, enega največjih slovenskih pesnikov in poeta reke Soče. S te razgledne točke se vidi soška dolina od Kobarida do Tolmina, hribi s Kobariškim stolom in Krnom pa dajejo pečat panorami. Skozi Ladra, zadnjo vasico na naši poti, pridemo do Kobarida, ki se je v zgodovino zapisal med prvo svetovno vojno. Bitka pri Kobaridu je v dvanajsti, zadnji ofenzivi na Soški fronti prinesla preboj avstrijsko-nemške vojske in italijansko ime za Kobarid, Caporetto, v italijanskem uradnem imenoslovju še vedno velja za sinonim za katastrofo. Hudo zgodbo velike vojne pripovedujejo v odličnem kobariškem muzeju, ki si ga seveda ogledamo. Nočitev.
2. dan: Kobarid-Bovec-Log pod Mangrtom-Trbiž-Kranjska Gora (20 km hoje, 6 ur)
Po zajtrku se odpravimo na pot. Etapa med Kobaridom in Bovcem nas iz primorske mehkobe popelje v gorski svet. Takoj za Kobaridom se dolina dramatično spremeni, prej široka struga in ravnice se tukaj stisnejo med strma pobočja Polovnika na eni in Stola na drug strani. Sočo spremljamo v njenem najbolj divjem toku, potujemo skozi območja, ki so ime in slavo reke ponesla med ljubitelje divjih voda po celem svetu. Od slapa Boke dalje se dolina ponovno razširi v bovško kotlino, odprejo se nam pogledi na mogočne vrhove: Kanin, Rombon, Loške stene, Svinjak in tudi Triglav v koncu doline. Iz Bovca se odpeljemo mimo trdnjave Kluže do Loga pod Mangrtom in nato naprej preko prelaza Predel v Italijo. Ustavimo se ob Rabeljskem jezeru, ki nam skozi vse leto ponuja slikovite poglede, romantične sprehode, poleti pa tudi prijetno osvežitev. V Rablju je do leta 1991 deloval rudnik svinca in cinka, danes je zaprt, nanj pa spominjajo ostanki naprav, veliki nasipi odkopane jalovine in muzej. Dan zaključimo v Kranjski Gori. Nočitev.
3. dan: Kranjska Gora-Mojstrana-Jesenice-Begunje-Bled (17 km hoje, 4.5 ure)
Zajtrk. Pot poteka najprej po levem bregu Save Dolinke, nato skozi vas Srednji Vrh nazaj v dolino, v Gozd Martuljek in v bližino Martuljških slapov pod Špikom. Vas leži na obrobju Triglavskega narodnega parka, nadaljevanje poti pa nas vodi po desnem bregu reke Save skoraj po meji Triglavskega narodnega parka. S poti lahko občudujemo vrhove Martuljške skupine, Vrtaškega Slemena, Trupejevega poldna in Kepe v Karavankah. Pot vodi po do Mojstrane, pod strmimi skalami Grančišča k Slovenskemu planinskemu muzeju na vhodu v dolino Vrata. Možnost ogleda muzeja. Nato se odpeljemo naprej mimo Jesenic do Begunj, ki slovijo po znamenitem Slavku Avseniku, največjemu slovenskemu skladatelju narodno-zabavne glasbe. Lahko obiščemo
njegov muzej. V Begunjah stoji tudi tovarna Elan. Odpeljemo se do Radovljice, imenovane tudi Linhartovo mesto, ki ga zaznamujejo tradicija izdelovanja lectovih src in čebelarstvo, v zadnjih letih pa je prepoznana po festivalu čokolade. Dan zaključimo na Bledu. Nočitev.
4. dan: Bled-Pokljuka-Stara Fužina-Bohinj (22 km hoje, 5 ur)
Zajtrk. Odpeljemo se na Pokljuko, kjer pričnemo z današnjo hojo. Etapa poteka skoraj v celoti znotraj Triglavskega narodnega parka in vodi skozi Goreljek ter prečka številne planine. Pot vodi ob šotnem barju Goreljek, čez planino Spodnji Goreljek in se spusti do znanih bohinjskih vasi Gorjuše in Koprivnik. Na poti je tudi Vodnikov razglednik – panoramska točka, ki ponuja razgled na celotno Zgornjo Bohinjsko dolino, Bohinjsko jezero ter na venec gora nad jezerom. Od cerkve sv. Marjete v vasi Jereka pot vodi skozi vasi Češnjica, Srednja vas in Studor. To so stare bohinjske vasi, kjer se danes ukvarjajo s turizmom, sirarstvom in gozdarstvom. Zaključimo v vasi Stara Fužina, ki je znana tudi po bližnjih koritih Mostnice, Planšarskem muzeju in kot izhodišče za pot na Triglav in druge vrhove Julijskih Alp. Nočitev.
5. dan: Bohinjska B.-Grahovo ob Bači-Most na Soči-Tolmin (16.5 km hoje, 4.5 ure)
Zajtrk. Z gorenjske se odpeljemo zopet na primorsko stran bohinjskih gora. S hojo pričnemo v Grahovem ob Bači. Prvi del poti poteka visoko nad dolino. Iz Grahovega se povzpnemo do osamljene kmetije Ravence in nadaljujemo do Temljin, naslednje čudovite gorske vasice na naši poti. Od tu se spustimo na Knežo in sledimo stranski cesti do prelaza Ljubinj. Gozdna ceste nas povede na Senico, do imenitnega razgledišča na Most na Soči, Tolmin, smaragdno Sočo in dramatične alpske vrhove nad spodnjim delom doline. Etapo zaključimo na Mostu na Soči, prijaznem naselju, zgrajenem na sotočju rek Soče in Idrijce. Starodavni kraj je eno izmed ključnih evropskih arheoloških najdišč iz časov železne dobe. Globoka korita obeh rek, ki so včasih branila dostop, danes v večji meri prekriva akumulacijsko jezero, ki pa s svojo smaragdno barvo le še povečuje slikovitost kraja. Iz Mosta na Soči se odpeljemo do Tolmina, kjer smo pričeli našo pot. Nočitev.
6. dan: Tolmin-Livek-Kolovrat-Kambreško-Goriška brda (16 km hoje, 4 ure)
Zajtrk. Odpeljemo se do znamenite primorske vasice Livek in nato do grebena Kolovrata, kjer pričnemo s hojo. Tu je med prvo svetovno vojno potekala tretja obrambna črta italijanske vojske. Danes je tam muzej v naravi. Hodimo po grebenu Kolovrata, ki ponuja čudovit panoramski pogled na Julijske Alpe, dolino Soče, Benečijo in Furlansko nižino vse do Jadranskega morja. Sledi še prevoz do slikovitih Goriških brd in srednjeveške vasice Šmartno. Nočitev.
7. dan: Goriška brda-Gonjače-Sabotin-Nova Gorica-Ljubljana (16 km hoje, 4 ure)
Zajtrk. Obiščemo vasico Gonjače z znamenitim razglednim stolpom. Danes bomo naredili še zadnji del pešpoti do znamenitega Sabotina nad Novo Gorico. Tudi tu bomo našli številne ostanke prve svetovne vojne. Pot zaključimo v Solkanu in se še zadnjič slikamo pred znamenitim mostom nad reko Sočo. Čaka nas samo še prevoz do Ljubljane in slovo od naših sopotnikov.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji