domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > PLEČNIKOVO LETO - PREDAVANJA IN SPREHODI
PLEČNIKOVO LETO - PREDAVANJA IN SPREHODI
Z UMETNOSTNIM ZGODOVINARJEM KLEMNOM KOŠIRJEM

PREDAVANJA, SPREHODI IN EKSKURZIJE OB 150-LETNICI PLEČNIKOVEGA ROJSTVA Z UMETNOSTNIM ZGODOVINARJEM KLEMNOM KOŠIRJEM

Vabljeni na sprehod, štiri predavanja in še dve strokovni ekskurziji na Dunaj ter v Prago, kjer se bomo dodobra spoznali z arhitektom Jožetom Plečnikom.

Plečnikova Praga v oktobru 2022

Plečnikov Dunaj v oktobru 2022

*Ob prijavi v opombe navedite za katero predavanje, sprehod ali paket se prijavljate.

Letos mineva 150 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojim opusom pomembno zaznamoval marsikatero evropsko mesto. Ob tem častitljivem jubileju je letošnje leto razglašeno za Plečnikovo leto. Njegova dela v Ljubljani so bila v lanskem letu vpisana tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

»Videl sem toliko, da lahko rečem: Kdo je bil brezvestnež, ki je napisal na moje spričevalo arhitekt!« To so besede, ki jih je mladi Plečnik napisal domačim leta 1898 na začetku svoje študijske poti po Italiji. Kdo bi si takrat mislil, da ga bomo Slovenci slavili kot največjega med našimi arhitekti? Arhitekt, ki je neizbrisno zaznamoval slovensko arhitekturo začetka dvajsetega stoletja. Svoj pečat pa je pustil tudi na Dunaju in v Pragi. Plečnikovo leto je priložnost, da bolje spoznamo tega velikega umetnika, humanista in poduhovljenega človeka.

SPREHODI PO LJUBLJANI S KLEMNOM KOŠIRJEM

SPREHOD PO PLEČNIKOVI LJUBLJANI
Kdaj: nedelja, 9. oktobra 2022 ob 10. uri
Zbirališče: v središču Ljubljane – točna lokacija se posreduje ob prijavi

Za uvod klasičen sprehod po t.i. Plečnikovi Ljubljani. Od zbirališča se bomo odpravili ob vodni osi, ki jo je arhitekt zasnoval v tridesetih letih dvajsetega stoletja. Tržnice, Tromostovje in Čevljarski most poznamo, kje pa je rečno pristanišče za ladijski potniški promet? Navdušila nas bo zunanjščina Narodne in Univerzitetne knjižnice in Vegova ulica s svojo humanistično noto. Zakaj je Plečnik menil, da bodo ljudje brusili jezike ob spomeniku Iliriji, pa izveste na sprehodu.


PREDAVANJA O PLEČNIKU S KLEMNOM KOŠIRJEM

1. PREDAVANJE O PLEČNIKU - PLEČNIKOVO ŽIVLJENJE
Kdaj: sreda, 12. oktobra 2022 ob 17. uri
Kje: Galerija Družina, Krekov trg 1, Ljubljana

V prvem predavanju se bomo posvetili Plečnikovemu življenju in okoliščinam, v katerih je zorel v arhitekta. Kako je bilo s sliko, ki naj bi jo ukradel z domačega podstrešja? Kako je zgledala njegova rojstna hiša? Od kod rod Plečnikov? Burno življenje na Dunaju z bratom Janezom. Leta v Pragi, ko samo uči in končno vrnitev v domovino, kjer ne pozna skoraj nikogar več. Pred nami se bo izrisalo življenje umetnika, ki je trdno verjel v svoje poslanstvo in nadnaravno varstvo.

2. PREDAVANJE O PLEČNIKU - PLEČNIKOV DUNAJ
Kdaj: sreda, 
19. oktobra 2022 ob 17. uri
Kje: Galerija Družina, Krekov trg 1, Ljubljana

Predavanje bo posvečeno ustvarjanju na Dunaju, kjer je Plečnik stal v prvih vrstah tedanje umetniške avantgarde, čeprav se ni imel za rušitelja starega. Njegova vizija, je daleč presegala tedanji boj med tradicionalno akademsko arhitekturo, za katero je sam izjavil, da je pokopališče slogov in tedaj sodobno secesijo. Le zakaj so njegovo Zacherlovo hišo razglasili za veliko kostanjarsko peč.

3. PREDAVANJE O PLEČNIKU - VRNITEV V LJUBLJANO IN PRAŠKO OBDOBJE
Kdaj: sreda, 
26. oktobra 2022 ob 17. uri
Kje: Galerija Družina, Krekov trg 1, Ljubljana

Tokrat se bomo posvetili njegovemu delu po povratku v Ljubljano in hkratno delo v Pragi ter drugod po Sloveniji in tedanji Jugoslaviji. To je zrelo obdobje arhitekta, ki ni bil pripravljen sklepati kompromisov. Hkrati je znal z majhnimi in denarno skromnimi posegi doseči velik estetski učinek. Ljuba mu je bila tudi uporaba prefabriciranih elementov, kar je kasneje postala mantra funkcionalistične arhitekture. A kako je to naredil Plečnik?

4. PREDAVANJE O PLEČNIKU – POSEBNOSTI PLEČNIKOVE ARHITEKTURE
Kdaj: sreda, 
2. novembra 2022 ob 17. uri
Kje: Galerija Družina, Krekov trg 1, Ljubljana

Kaj je zares posebnega v Plečnikovi arhitekturi? Njegova dela so nam tako domača, da se pogosto ne vprašamo, zakaj je nekaj naredil tako, kot je. Predvsem pa nič v njegovi arhitekturi ni postavljeno samo zaradi dekoracije, vsak detajl ima svoje sporočilo. Pravi biseri njegove umetniške poti, kot je cerkev sv. Mihaela na Barju ali lopa Brezjanka v Begunjah nam povedo marsikaj o njegovem geniju, ki je bil vedno korigiran s ponižnostjo. Njegova oporoka v Križankah pravi: Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin.

*Ob prijavi v opombe navedite za katero predavanje, sprehod ali paket se prijavljate.

od 09.okt.2022
do 09.okt.2022
Cena
15 (Cena posameznega predavanja ali sprehoda),
54 (Cena paketa štirih predavanj),
63 (Cena paketa treh predavanj in štirih sprehodov),
> Program potovanja
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji