domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Posavje, Dolenjska, Bela krajina
Posavje, Dolenjska, Bela krajina
Ob Savi in Krki ter čez Gorjance
od 25.jun.2022
do 27.jun.2022
Cena
225 (155 evrov + bon v vrednosti 70 evrov; najmanj 30 potnikov),
245 (175 evrov + bon v vrednosti 70 evrov; najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Litija-Zasavje-Radeče-Sevnica-grad Rajhenburg-Pleterje-Kostanjevica na Krki
Zjutraj se odpravimo na pot proti vzhodu naše domovine. Naš prvi postanek bo v Sevnici, vendar tja ne bomo potovali po najkrajši poti, torej po dolenjski avtocesti, ampak bomo ubrali pot vzdolž najdaljše slovenske reke Save. Tako bomo potovali skozi kraje in področja, ki se zelo redko znajdejo na turističnih zemljevidih. Prvi večji kraj na naši poti bo Litija, nato se bomo znašli v zasavskih revirjih (Zagorje, Trbovlje, Hrastnik) in se mimo Zidanega mostu in Radeč končno usmerili v Sevnico. Kraj, ki je v zadnjem času zaradi prve dame Melanije skoraj bolj poznan v ZDA kot v Sloveniji. V Sevnici sicer ne bomo iskali Melanijinih stopinj, vseeno pa se bomo sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali tamkajšnji grad, ki je je eden najbolje ohranjenih v Sloveniji. Po ogledu lahko posedimo v grajski kavarni ali si v grajski vinoteki privoščimo kozarec katerega od odličnih lokalnih vin. V Sevnici je doma tudi tovarna Lisca, kjer si prav tako lahko vzamemo nekaj trenutkov in pobrskamo po zadnjih modelih njihovih kopalk in drugega perila.
2. dan: Otočec-Novo mesto-Gorjanci-Bela krajina-Semič-izvir Krupe
Po zajtrku se odpeljemo do gradu Otočec. Prvič je bil omenjen v 13. stoletju, ko so v njem prebivali vazali freisinških škofov, vitezi Otoški. Kratek sprehod po parku, ki obkroža edini otoški grad v Sloveniji. Pred nami je torej dolenjska “metropola” Novo mesto. Sprehod skozi staro mestno jedro. Na osrednjem delu trga stoji Rotovž, blizu pa je tudi marmorni, sedemkotni vodnjak z vklesanimi verzi Kettejeve pesmi Na trgu (Noč trudna molči, nezamudno beži čez mestni trg luna sanjava, vse v mraku mirno, na vodnjaku samo tih vetrc z vodo poigrava). Nekaj prostega časa za individualno potepanje. Nadaljujemo do Matjaževe domačije. Po dobrodošlici bo gospodinja razkazala pred kratkim obnovljeno, 150 let staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo«. Obenem bomo spoznali tudi življenje naših prednikov, konkretno dolenjskega »osobenjka« (bajtarja). Videli bomo »mali in veliki konc«, Bogkov kot, kredenco, zidan štedilnik, skrinjo, komode in omare, ležišče iz ličkanja, mentrgo, kjer še danes mesijo kruh in krušno peč, v kateri kruh še vedno pečejo. Posebno zanimiva je klet, v kateri so hranili zelenjavo in sadje, v lesenih sodih pa vino. V kleti je tudi nekaj lesene vinogradniške opreme. Tu nam bo gospodar ob kozarčku cvička zapel cvičkovo zdravico. Ob hiši je tudi zanimiv zeliščni vrtiček, »garteljc«. Sledi degustacija sestavin cvička: dolenjsko belo, frankinja, žametovka in kot višek degustacije – kralj cvička. Postregli nam bodo ajdov kruh z orehi
in domač sir. Čakajo nas Gorjanci in ko prečkamo najvišji prelaz Vahta, se znajdemo v Beli Krajini. Prvi postanek bo v Semiču. Sprehodili se bomo po trškem jedru do Učnega vrta dr. Derganca. Na travniškem sadovnjaku bomo spoznali zgodbo o sadjarski kulturi, ogledali si bomo stare sorte sadnih dreves in majhen vinograd, ki nakazuje tradicijo vinogradništva v Beli krajini. Obiskali bomo Muzejsko hišo Semič, kjer spoznavamo semiško zgodovine ter kulture in arhitekturnih značilnosti jedra mesta. Pot bomo nadaljevali do največjega izvira reke Krupe. V dolinici pod istoimeno vasjo voda izvira izpod več deset metrov visoke skale in tvori reko, ki je nekoč na svojih brzicah gostila več mlinov. Celotna reka z obrežjem je bila leta 1997 zavarovana kot naravni spomenik. Ob koncu dneva nas čaka tipična belokranjska večerja. Nočitev.
3. dan: Črnomelj-Lahinja-Adlešiči-Metlika-Rosalnice-Tri fare-Ljubljana
Po zajtrku se skozi Črnomelj odpeljemo v krajinski park Lahinja, ki obsega območje naravne in kulturne dediščine zgornjega toka reke Lahinje. Spoznali bomo 200 let staro hišo, življenje nekoč in danes, rastlinstvo in živalstvo tega dela sveta. Z obiskom domačije v Adlešičih se nato preselimo v čas, ko ljudje niso tako hiteli kot danes. Spoznali boste predelavo lanu, popestreno z ogledom dejavnosti in izdelkov, ki so vsaki belokranjski hiši dajali domačnost in toplino.Naučili se boste tudi pisanja belokranjskih pisanic, ki slovijo daleč po svetu in so najbolj značilne prav za Adlešiče. Smo že v Metliki. Spoznavali bomo zgodovino in posebnosti Bele krajine, ki jo je v pesmih opisoval tudi Oton Župančič iz Vinice, eden od štirih predstavnikov slovenske moderne. Sledi obisk vinske kleti in degustacija tipičnih belokranjskih vin, zraven seveda sodi belokranjska pogača. Za konec dobre volje prispemo v Rosalnice, kjer stoji izjemen kulturni spomenik – tri cerkvice z imenom Tri fare. Odlikuje se po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je ostanek protiturškega tabora. V Ljubljano se vrnemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji