domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Štajerska, Prekmurje in Prlekija
Štajerska, Prekmurje in Prlekija
od 26.avg.2022
do 28.avg.2022
Cena
225 (145 evrov + bon v vrednosti 80 evrov; najmanj 30 potnikov),
245 (165 evrov + bon v vrednosti 80 evrov; najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Žička kartuzija-Maribor
Odhod v jutranjih urah proti vzhodu Slovenije. Najprej nas čaka obisk Žičke kartuzije, skrivnostno domovanje »belih menihov«, ki že stoletja buri duhove. Okoli leta 1160 je štajerski mejni grof Otakar III. Traungavec v odmaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika ukazal zgraditi domovanje francoskih kartuzijanov. Od takrat Žička kartuzija zbuja posebno energijo: tam vladata spoštljiva spokojnost in poosebljeni mir. Kartuzijo si ogledamo od zunaj. Na vrsti je štajerska prestolnica Maribor. Ogled mesta vključuje Trg svobode, občudovali boste monumentalnost frančiškanske cerkve z zanimivo rdečo opeko. S Trga svobode nas le nekaj korakov pripelje do Grajskega trga središča prvotne vaške naselbine. Trg krasita loretanska kapela gradu in baročna figura sv. Florijana zaščitnika požarov. Po Vetrinjski ulici se sprehodimo ob Vetrinjskem dvorcu in Salzburškem dvorcu do Židovskega trga. Prišli bomo do Židovskega trga, kjer se odpre pogled na nekdanjo sinagogo, ki predstavlja edini ohranjeni stavbni spomenik srednjeveškega judovstva. Ob sinagogi se po stopnišču napotimo do Vodnega stolpa in tako smo že na lepo obnovljenem Lentu, kjer je bilo nekoč predvsem živahno pristanišče za splave. na Lentu najdemo najstarejšo trta na svetu, Sodni stolp, minoritski samostan... Po Poštni ulici nas pot pripelje do Slomškovega trga, kjer je stoji stolnica, najstarejša cerkev v mestu. Prijetno utrujeni in polni štajerskih vtisov se napotimo do znamenitega srčka med vinogradi (razgledna točka za doplačilo). Vožnja do hotela v Prekmurju, večerja in nočitev.
2. dan: Murska Sobota-Filovci-Selo na Goričkem-Tešanovci-Lendava
Zajtrk. Mogoče je spoznavanje Prekmurja najboljše pričeti kar v Pomurskem muzeju, ki se nahaja v gradu Murska Sobota. Razstave v muzeju nas popeljejo skozi zgodovino območja vse od prazgodovine pa do današnjih časov. Muzej je eden najboljših v Sloveniji in navduši vsakega obiskovalca. V muzeju najdemo ostanke in izkopanine stare več tisoč let, baročno dvorano, govoreče lutke, tradicionalna oblačila in pohištvo – vse tja do časov po 2. svetovni vojni. Sprehod skozi mesto in vožnja do soboškega jezera. Sledi spoznavanje starodavne lončarske obrti. Izvedeli bomo, kako iz kepe gline nastanejo skleda, vrč ali pütra, potem se bomo v oblikovanju preizkusili tudi sami. Gremo do Sela na Goričkem! Tole je najbrž najbolj prikupna cerkvica v Prekmurju. Rotunda je, kot že ime pove, okrogla cerkvica z romansko arhitekturo, v notranjosti poslikana s freskami. V bližini si lahko privoščite pravo prekmursko gibanico. Nedaleč
od Moravskih Toplic, v Tešanovcih, si sladek postanek zasluži podeželska čokoladnica Passero. Čokolade so res odlične, okusi pa unikatni – čokolada z makom, z ajdo, s kavo… Čaka nas še obisk Lendave. Tu stoji edinstveni stolp Vinarium, ki s preko 50 metrov višine ponuja prekrasen pogled na pokrajino od lendavskih goric do porečja reke Mure. Vzpon na stolp po želji.
3. dan: Bukovniško jezero-Bogojina-oljarna-mlin na Muri-Jeruzalem-Ljubljana
Po zajtrku bomo začeli oglede z obiskom bližnjega energetskega Bukovniškega jezera in čudodelnega izvira zdravilne vode Svetega Vida, za katerega velja, da pomaga pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Nadaljujemo proti Bogojini, kjer vstopimo v prečudovito Plečnikovo cerkev, ljudsko poimenovano Bela golobica. Ta s svojo lego, obliko in mojstrsko vpetostjo v pokrajino velja za eno najboljših Plečnikovih del. Pomurje slovi po odličnem bučnem olju, zato se bomo ustavili v domači oljarni, kjer nam bodo predstavili postopek pridobivanja olja. Prav tako obiščemo čebelarski muzej, čigar ponos je edinstveni osmerokotni čebelnjak. Tu bomo imeli možnost nakupa medenih izdelkov. Odpeljemo se še v Ižakovce, kjer si bomo na Otoku ljubezni ogledali plavajoči mlin na Muri in büjraški muzej. Z brodom se zapeljemo čez Muro, ki je bil nekdaj edini način prehoda na drugi breg. Za kosilo si bomo v privoščili prekmurski bograč. Ob koncu obiščemo jeruzalemske gorice. Te so s svojimi terasastimi vinogradi zares nekaj posebnega, slovijo pa seveda tudi po odličnih vinih. Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi svoje ime. Obisk ene od kleti ter degustacija vin. Pot mimo Ormoža in Ptuja do Ljubljane, kamor se vrnemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji