domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Teden slovenskih doživetij
Teden slovenskih doživetij
Prenočevanje v Ljubljani in enodnevni izleti po Sloveniji
od 22.maj.2021
do 26.maj.2021
Cena
199 (namestitev v sobah ATIK),
279 (namestitev v apartmajih TROMOSTOVJE),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana
Zbirališče potnikov ob 9.00 zjutraj v Ljubljani (prevoz do Ljubljane v lastni režiji). Namestitev v izbranih sobah (Atik ali Tromostovje). Z našim vodnikom se nato sprehodimo skozi prestolnico in spoznamo njene znamenitosti in najlepše kotičke. Sprehodimo se po nabrežjih Ljubljanice, prečkamo čudovite mostove, se ustavimo pri Prešernovem spomeniku in vstopimo v Frančiškansko cerkev ter v stolnico. Razgledamo se po živahni tržnici ter nadaljujemo mimo mestne hiše do Starega trga. Po želji se lahko z vzpenjačo odpeljete na ljubljanski grad. Popoldne je na voljo opcijski izlet: vožnja z ladjico po Ljubljanici in nato izlet na ljubljansko barje, kjer obiščemo znamenito Plečnikovo cerkev sv. Mihaela. Izlet zaključimo na Vrhniki, kjer si po želji ogledamo stalno razstavo Moja Ljubljanica, na kateri so predstavljeni trije svetovi reke, ki je močno zaznamovala razvoj širšega območja. O tem pričajo številne arheološke najdbe. Ogledamo si lahko repliko najstarejšega lesenega kolesa na svetu, izvemo več o najdaljšem deblaku iz 2. stoletja pr. n. št. in še marsikatero zanimivost povezano s to skrivnostno reko sedmih imen. Obiščemo Cankarjevo spominsko hišo na klancu, kjer je nekoč stala pisateljeva rojstna hiša. Vidimo številne predmete in prisluhnemo zanimivim zgodbam iz njegovega življenja. Vrnitev v Ljubljano. Večerja in nočitev.
2. dan: izlet v Prekmurje
Kdor želi, se ta dan udeleži opcijskega izleta v Prekmurje z vodnikom (sicer lahko samostojno raziskujete Ljubljano ali vam organiziramo kakšen drugi individualni izlet: Bled, Škofja Loka, Novo mesto…). Naš prvi postanek bo v Bogojini, kjer vstopimo v prečudovito Plečnikovo cerkev, ki s svojo lego, obliko in mojstrsko vpetostjo v pokrajino velja za eno najboljših Plečnikovih del. Sledi obisk Odrancev, najmanjše slovenske občine, kjer si ogledamo cerkev Sv. Trojice. Pri njeni gradnji (1966) se je zgodila nesreča, zato ima cerkev v notranjosti osem mogočnih stebrov, na katerih so vklesana imena ponesrečencev. Nato bomo spoznali starodavno lončarsko obrt. Izvedeli bomo, kako iz kepe gline nastanejo skleda, vrč ali pütra, potem se bomo v oblikovanju preizkusili tudi sami. Pomurje slovi po odličnem bučnem olju, zato se bomo ustavili v domači oljarni, kjer nam bodo predstavili postopek pridobivanja olja. Za kosilo si bomo privoščili prekmurski bograč na kmečkem turizmu. Odpeljemo se v Ižakovce, kjer si bomo na Otoku ljubezni ogledali plavajoči mlin na Muri in büjraški muzej. Po želji se lahko zapeljemo čez Muro z brodom, ki je bil nekdaj edini način prehoda na drugi breg. Za konec nas čaka še obisk Lendave. Tu stoji edinstveni stolp Vinarium, ki s preko 50 metrov višine ponuja prekrasen pogled na pokrajino od lendavskih goric do porečja reke Mure. Vrnitev v Ljubljano v večernih urah. Nočitev.
3. dan: izlet v Goriška Brda in Vipavsko dolino
Kdor želi, se ta dan udeleži opcijskega izleta v Goriška Brda in Vipavsko dolino z vodnikom (sicer lahko samostojno raziskujete Ljubljano ali vam organiziramo kakšen drugi individualni izlet: Bled, Škofja Loka, Novo mesto…). Zjutraj se odpeljemo proti Primorski in pod Nanosom zavijemo proti Vipavski dolini. Prvi postanek pri znamenitem solkanskem mostu, največjem kamnitem mostu na svetu. Nato se povzpnemo v Brda do vasice Kojsko, kjer si bomo ogledali srednjeveško cerkev Sv. Križa z znamenitim poznogotskim krilnim oltarjem. Pot nadaljujemo v Gonjače, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp. Od tu gremo v srednjeveško vasico Šmartno, s sedmimi obrambnimi stolpi ”zavarovanega” naselja iz začetka 16. stoletja. Sprehodili se bomo do »Briške hiše«, ki predstavlja bivalno kulturo Brd in si ogledali film, ki prikazuje Brda in tukajšnje življenje. Prispemo do krajev, kjer je potekalo snemanje priljubljene serije »Ena žlahtna štorija«. Mimo Medane, rojstnega kraja Alojza
Gradnika, nadaljujemo v Vipolže, kjer se bomo sprehodili po čudoviti okolici gradu. Na povratku se v Vipavski dolini ustavimo v vasici Goče na vrhu enega od vipavskih gričev. Obiskali bomo domačijo, ki jo bomo našli med ozkimi ulicami v vasi, ki je zaščitena kot spomenik kulturne dediščine. V njihovi kleti bomo degustirali vipavska vina in se okrepčali ob prigrizku. Vrnitev v Ljubljano v večernih urah. Nočitev.
4. dan: izlet v Belo Krajino
Kdor želi, se ta dan udeleži opcijskega izleta v Belo Krajino z vodnikom (sicer lahko samostojno raziskujete Ljubljano ali vam organiziramo kakšen drugi individualni izlet: Bled, Škofja Loka…). Zjutraj se odpeljemo na pot proti deželi belih brez. Postanek za kavico in krajši sprehod po središču Novega mesta. Nato se preko Gorjancev odpravimo proti Beli Krajini. Kmalu prispemo v Metliko. Spoznavali bomo zgodovino in posebnosti Bele krajine, ki jo je v pesmih opisoval tudi Oton Župančič iz Vinice, eden od štirih predstavnikov slovenske moderne. Z obiskom domačije v Adlešičih se preselimo v čas, ko ljudje niso tako hiteli kot danes. Spoznali boste predelavo lanu, popestreno z ogledom dejavnosti in izdelkov, ki so vsaki belokranjski hiši dajali domačnost in toplino. Sledi obisk vinske kleti in degustacija tipičnih belokranjskih vin, zraven seveda sodi belokranjska pogača. Dobre volje prispemo v Rosalnice, kjer si ogledamo izjemen kulturni spomenik in romarsko pot – tri cerkvice z imenom Tri fare. Odlikuje se po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja. Popoldne obiščemo v krajinski park Lahinja, ki obsega območje naravne in kulturne dediščine zgornjega toka reke Lahinje. Spoznali bomo 200 let staro hišo, življenje nekoč in danes, rastlinstvo in živalstvo tega dela sveta. Vrnitev v Ljubljano. Nočitev.
5. dan: izlet na Veliko planino in v Kamnik
Kdor želi, se ta dan udeleži opcijskega izleta na Veliko planino z vodnikom (sicer lahko samostojno raziskujete Ljubljano ali vam organiziramo kakšen drugi individualni izlet: Bled, Škofja Loka, Novo mesto…). Odpeljemo se proti Kamniški Bistrici in se z gondolo odpeljemo na eno od najbolj slikovitih slovenskih planin. Nihalka na Veliko planino je sicer najdaljša nihalka v Evropi brez podpornih stebrov. Po Veliki planini se bomo sprehajali približno dve uri (večinoma hoja po ravnem ali po položnih vzponih, ki jih bomo zlahka zmogli). Občudovali bomo znamenite planšarske koče in se ustavili pri leseni cerkvici. Tudi v dolino se odpeljemo z gondolo. Sprehod po srednjeveškem Kamniku. Za najlepšo ulico v mestu velja Šutna, ki jo krasijo značilni izveski in druga obrtna znamenja. Tukaj je namreč v zgodovini potekala živahna obrtna dejavnosti. Na Šutni najdemo mnogo zanimivosti, med drugim rojstno hišo Rudolfa Maistra in farno cerkev Marije Brezmadežne. Če nam bo čas dopuščal, se vzpnemo še na Stari grad, od koder imamo čudovite poglede na bližnjo in daljno okolico. Popoldanska vrnitev v Ljubljano in slovo ter odhod v lastni režiji proti domu.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji