domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ARMENIJA IN GRUZIJA > Armenija in Gruzija (romanje)
Armenija in Gruzija (romanje)
Duhovno vodstvo: g. Franci Petrič

Romanje v slikoviti deželi pod Kavkazom, na prepihu vzhoda in zahoda, deželi slikovitih samostanov in cerkva ter prijaznih domačinov. Deželi, ki sta kot prvi prevzeli krščanstvo kot uradno vero. Deželi, kjer se bomo spraševali, ali smo še v Evropi in že na nekem drugem kontinentu…

od 09.sep.2021
do 16.sep.2021
Cena
1.295 (najmanj 35 potnikov),
1.355 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Erevan
Iz Ljubljane se odpeljemo do okoliškega letališča in z enim postankom poletimo v Erevan. Po pristanku prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Erevan-Echmiadzin-Zvartnots-Erevan
Zajtrk. Maša in prvo spoznavanje armenske prestolnice, ki ji je od nekdaj dajala pomembnost lega na križišču trgovskih poti. Sprehodili se bomo po Trgu republike z mnogimi zanimivimi in pomembnimi stavbami okrog njega. Videli bomo katedralo Gregorja Iluminatorja, ki je najbolj zaslužen za prihod krščanstva v Armenijo. Na njeno posvetitev je relikvije tega prvega »Katolikosa«, vodje armenske cerkve, prinesel papež Janez Pavel II. iz cerkve sv. Gregorja v Neaplju. Obiskali bomo tudi muzej, ki prikazuje strašen genocid nad armenskim prebivalstvom s strani Turkov v 20. stoletju. Sledi obisk Echmiadzina, nekdanje prestolnice, ki velja za religiozni in duhovni center armenskega krščanstva, nekakšen armenski Vatikan. Armenija je bila prva država, ki je razglasila krščanstvo za državno vero. Tu je sedež vodje armenske pravoslavne cerkve. Obiščemo cerkev sv. Hripsime, device in mučenke. Na poti nazaj še postanek pri ostankih katedrale v Zvartnotsu, še enega bisera armenske arhitekture. Večerja in nočitev.
3. dan: Erevan-Garni-Gerghard-Khor Virap-Erevan
Po zajtrku maša v Erevanu. Ogledamo si muzej Matenadaram z edinstveno kolekcijo starih rokopisov, od filozofije do medicine in geografije, med njimi tudi ročno napisane biblije. Nato se odpravimo do templja Garni, kjer bomo občudovali izkopane ostanke palače in slavni helenistični tempelj, ki je lep primer antične arhitekture. Sledi ogled enega najlepših spomenikov na Kavkazu, samostana Geghard, vklesanega v skalo. Samostan je del Unescove kulturne dediščine, njegovo ime pa spominja na sulico, ki je prebodla Jezusovo stran na križu in naj bi jo v Armenijo prinesel apostol Juda Tadej (sama relikvija je shranjena v Echmiadzinu). Samostan sicer izvira iz 4. stoletja, katedrala pa je iz leta 1215. Ob koncu romanja nas čaka še zadnji od odličnih armenskih samostanov, Khor Virap, od koder bomo lahko kot na dlani videli biblijsko goro Ararat v vzhodni Turčiji. Tu je prižgal svečko tudi papež Janez Pavel II. ob svojem obisku. Večerja in nočitev.
4. dan: Erevan-Sevan-Sanahin-Hahgpat-Tbilisi
Zajtrk in maša. Pot nas nato vodi proti jezeru Sevan, ki leži na 2.000 metrih nadmorske višine in je drugo najviše ležeče sladkovodno jezero na svetu. Obdaja ga čudovita gorska pokrajina, imenujejo jo tudi »armenska Švica«. Obiskali bomo starodavni samostan nad jezerom. Vstopimo v pokrajino Lori, deželo bogatih gozdov, gora in globokih sotesk ter deročih rek. Tu naletimo na prve primerke armenske srednjeveške arhitekture, del Unescove dediščine. Obiščemo samostana Sanahin in Haghpat, ki se ponašata z izredno lego, obisk je čudovito doživetje. Okrog njiju so kapelice in cerkvice, zvoniki, galerije, spoznamo značilne armenske križe. Do večera prispemo v Tbilisi. Večerja in nočitev.
5. dan: Tbilisi
Tbilisi bo prvi biser naše poti. Že od svojih začetkov v 4. stoletju je bil pomembno mesto, glavno središče Kavkaza, pomembna postojanka
na slavni Svileni poti. Predstavljal je stičišče vzhoda in zahoda, Evrope in Azije. Čudovita mešanica kultur, narodov, religij se še danes kaže v starem mestu, tu stojijo pravoslavna in katoliška cerkev, mošeja in sinagoga. Tudi na živahnih ulicah in trgih je zaznati to harmonično mešanico ljudstev. Očara nas mešanica arhitekture, vabile nas bodo lesene hiše z odprtimi lesenimi balkoni. Mesto si ogledamo tudi s svete gore Mtatsminda, od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Vidimo trdnjavo Narikala, stare žveplene kopeli, ki so videle mnogo pesnikov, glasbenikov, umetnikov, kraljev. Obiščemo katedralo Sioni in cerkev Metehi v starem delu. Vstopimo v narodni muzej, kjer bomo občudovali prečudovite ikone in zaklade iz zlata. Maša med ogledi. Dan lahko sklenemo s sprehodom po glavnem bulevarju Rustaveli... Večerja in nočitev.
6. dan: Tbilisi-Mtshketa-Gori-Uplistsikhe-Tbilisi
Zajtrk in maša v Tbilisiju. Pot nas odpelje do nekdanje gruzijske prestolnice Mtshketa. Arheologi pravijo, da je bilo mesto ustanovljeno v drugem tisočletju pred Kristusom. Tu je Gruzija v 4. stoletju sprejela krščansko vero. Mtshketa je vključena na Unescov seznam kulturne dediščine. Obiščemo samostan Jvari in katedralo Svetiškoveli, največjo v Gruziji. Pot nadaljujemo do kraja Gori, ki je predvsem znan kot Stalinov rojstni kraj. Obiščemo prastaro jamsko mesto Uplistsikhe iz 7. stoletja pred Kr. Videli bomo dvorano za poganske rituale, tu so tudi podzemne vinske kleti, teater, cerkev, bivalni prostori... Vrnemo se v Tbilisi. Večerja in nočitev.
7. dan: Tbilisi-Kakheti-Bodbe-Sighnaghi-Kvareli-Alaverdi-Tbilisi
Po zajtrku se odpravimo na spoznavanje regije Kakheti, ki je med drugim poznana po odličnem gruzinskem vinu. Najprej nas v kraju Bodbe čaka ogled samostana sv. Kristijane (Nine), ki je med vladanjem cesarja Konstantina Velikega v svoji domovini prišla v ujetništvo. Kot ujetnica je bila soljudem vzgled vere, poguma in kreposti. Poleg tega je imela dar, da je delala čudeže. S svojim ganljivim krščanskim življenjem naj bi leta 322 h krščanski veri spreobrnila kraljevo družino in celotno gruzijsko ljudstvo. Kosilo. Pot nadaljujemo v Sighnaghi, slikovito hribovsko mestece, od koder se nam odpirajo panoramski pogledi na dolino Alazani in vzhodno kavkaško gorovje. Sledi spust v Kvareli, eno od »vinskih prestolnic«, kjer gruzinsko vino seveda poskusimo. Popoldne obiščemo cerkev v Alaverdi iz 11. stoletja. Tudi tamkajšnji menihi pridelujejo znamenito samostansko vino. Povratek v Tbilisi, nočitev.
8. dan: Tbilisi-Ljubljana
Polet do okoliškega letališča, od koder nas čaka še prevoz do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji