domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Fatima in Santiago
Dve veliki romarski središči in bogata kulturna dediščina Portugalske
Vabimo vas na romanje v dve čudoviti deželi, Portugalsko in Španijo, kjer bomo obiskali njeni najpomembnejši romarski središči. Tako v Fatimo kot Santiago de Compostelo romajo množice vernikov iz vsega sveta, ki se jim bomo pridružili tudi mi. Medtem ko so v Santiago po znameniti poti »Camino de Santiago« romali že naši predniki in romarji iz vse Evrope, se je Marija v Fatimi prikazala trem pastirčkom 13. maja 1917. Od takrat je Fatima zaslovela po vsem svetu. Poleg obeh romarskih središč bomo obiskali še mnogo čudovitih krajev in tako obogatili naše duhovno popotovanje, saj je Portugalska ena od najlepših dežel v Evropi s številnimi mogočnimi cerkvami in samostani, čudovito naravo, bogatim ljudskim izročilom, znamenitim vinom portovcem, keramičnimi pročelji palač...
od 14.okt.2021
do 21.okt.2021
Cena
990 (najmanj 40 potnikov),
1.050 (najmanj 30 potnikov),
1.120 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Vigo-Pontevedra-O Grove-Santiago de Compostela
Zgodaj zjutraj se odpeljemo do enega od italijanskih letališč in poletimo v Vigo na severu Španije. Pot nas najprej odpelje v Pontevedro, mestece z očarljivimi trgi, ozkimi uličicami, lepimi srednjeveškimi stavbami. Kakšna kavica se bo za začetek poti prav prilegla. Smo v spodnji Galiciji, t.i. Rias Baixas, kjer uživamo v zeleni pokrajini borovcev in vinogradov ter pogledu na ribiške vasice. Eden od takih je tudi O Grove, od koder se po mostu odpravimo do otočka A Toxa, kjer nas bo prevzela cerkvica, ki je popolnoma pokrita s školjkami pokrovačami. Nato odrinemo proti današnji kočni postaji, slavnemu romarskemu kraju Santiago de Compostela, kjer vstopimo v mogočno katedralo z grobom sv. Jakoba. Tudi sicer je sprehod po starem mestnem jedru doživetje, saj se imenitne palače in srednjeveške stavbe vrstijo ena za drugo. Večerja in nočitev.
2. dan: Santiago de Compostela-Barcelos-Braga-Guimaraes-Porto
Santiago se ponaša s čudovito katedralo, lepimi palačami, škofijsko palačo, živahnimi tlakovanimi uličicami. Po znameniti poti »Camino de Santiago« so ga od nekdaj obiskovali romarji iz vse Evrope. Med sprehodom bomo začutili živahen utrip, saj je Santiago tudi univerzitetno mesto in zato polno študentov. V katedrali imamo mašo, prejeli bomo tudi blagoslov, ki je namenjen vsem romarjem. Povratek v Porto mimo Barcelosa, kjer lahko kupimo slavne portugalske petelinčke. Sledi obisk Brage, kjer se bomo posvetili cerkvi Bom Jesu du Monte in čudovitemu stopnišču križevega pota. Za konec še postanek v Guimaraesu z zanimivo srednjeveško utrdbo. Večerja in nočitev.
3. dan: Porto
To bo dan za sproščeno spoznavanje Porta, drugega največjega portugalskega mesta, ki se slikovito razteza ob reki Douro. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in vstopili v cerkev sv. Frančiška. Spoznali bomo tudi druge zanimivosti Porta: mestno hišo, stolnico...
Vstopimo v slavno borzo, ki govori o časih trgovanja, ko je bila Portugalska prva svetovna pomorska velesila. Morda bomo pod slovitim mostom nad reko Douro uzrli značilne ladjice s slavnim portovcem, ki ga bomo spoznali med obiskom ene od vinskih kleti. Večerja in nočitev.
4. dan: Porto-Aveiro-Coimbra-Lizbona
Romanje nadaljujemo proti jugu Portugalske do slikovitega Aveira, ki mu zaradi značilnih pisanih ladjic pravijo portugalske Benetke. Sledi obisk Coimbre, najstarejšega portugalskega univerzitetnega mesta. Spoznali bomo slavno univerzo, katedralo in cerkev sv. Križa. Pot proti portugalski prestolnici Lizboni. Večerja in nočitev.
5. dan: Lizbona-Cabo da Roca-Sintra-Fatima
Eno od najlepših prestolnic Evrope bomo začeli spoznavati na trgu Rossio, se nato povzpeli do srednjeveške trdnjave sv. Jurija, začutili bomo utrip slikovite četrti Alfame in se ustavili ob lizbonski katedrali. Nato spoznamo zahodni del Lizbone, Belem. Tu se bomo ob znamenitem stolpu in spomeniku odkriteljem spomnili na pomorščake, ki so pred mnogimi stoletji odkrivali svet. V bližini je tudi mogočen samostan Dos Jeronimos. Sledi vožnja do najbolj zahodnega dela evropske celine, rta Cabo da Roca, od koder bomo zrli v Atlantik. Za konec dneva obiščemo Sintro, ki upravičeno velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Zvečer prispemo v Fatimo, kjer se je 13. maja leta 1917 Marija prvič prikazala trem revnim pastirčkom in jim pustila sporočila za svet. Večerja in nočitev.
6. dan: Fatima, Tomar
Po jutranji maši obiščemo baziliko z grobovoma Hijacinte in Frančiška, kapelo prikazovanj, trg Esplanade. Nato bomo imeli križev pot. Popoldan lahko preživite v molitvi ali pa se pridružite izletu v bližnji Tomar z gradom vitezov templjarjev. Zvečer imamo še procesijo z lučkami. Večerja in nočitev.
7. dan: Fatima-Alcobaca-Batalha-Nazare-Obidos-Lizbona
Dan bo obarvan z obiskom slikovitih krajev in kulturnih spomenikov, ki so uvrščeni v Unescovo kulturno dediščino. Spoznali bomo tako cistercijanski samostan v Alcobaci kot eno najlepših gotskih cerkva Santa Maria de Victoria s samostanom v Batalhi. Da bo slika o Portugalski povezanosti z morjem popolna, se ustavimo v ribiškem naselju Nazare, kjer bomo s pečine ponovno zrli v širni Atlantik. Ob koncu romanja nas pričakuje še romantična vasica Obidos, kjer se sprehodimo po ozkih uličicah med belo obarvanimi hišami in pri kakem od številnih umetnikov kupimo spominček za domače. Večerja in nočitev.
8. dan: Lizbona-Ljubljana-Maribor
Zgodnji odhod na letališče in polet do enega od italijanskih letališč, od koder bo organiziran še prevoz do Ljubljane in Maribora.
11.02.2015
Fatima in Santiago
Že pred časom sva se vrnila z romanja na Portugalsko. Z vašo agencijo sva z možem potovala prvič. Imeli smo malo "smole", ker je bilo vse dni bolj slabo vreme, kar pa ni pokvarilo vzdušja na potovanju. Naš vodič, g. Uroš, je bil enkraten. S svojim strokovnim vodenjem, človeško toplino, smislom za humor je dal potovanju svoj pečat. Porto, Lizbona, Fatima, Santiago, Nazare, Coimbra, Braga... pa so s svojimi znamenitostmi pustili v najinih glavah dovolj snovi za obnavljanje videnega in slišanega in obujanje spominov na prijetno druženje z vsemi udeleženci potovanja.
A. B.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji