domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Dordonja
Francoska Toskana

Dordonja je bolj francoska glede na številnost privlačnih gradov, slikovitih vasi in utrjenih mest, odličnost prazgodovinskih jamskih poslikav ter glede na izvrstnost kulinarike. Lahko bi jo primerjali s Toskano, zdi pa se nam, da vas bo očarala še bolj!

od 27.apr.2020
do 03.maj.2020
Cena
655 (najmanj 45 potnikov),
735 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Chambery
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in Torina ter skozi predor Frejus v Francijo. Naš prvi postanek bomo naredili v Chamberyju, zgodovinski prestolnici Savoje, ki se razprostira v dolini med alpskimi masivi. Sprehod po starem delu mesta, kjer bomo občudovali lepe arhitekturne spomenike: katedralo sv. Frančiška Saleškega v slogu plameneče gotike (fr. termin »gothique flamboyant«), Vodnjak slonov, Grad savojskih vojvod … Nadaljevanje vožnje do našega hotela, nočitev.
2. dan: Chambery-Clermont Ferand-grad Hautefort
Zajtrk. Vožnja mimo Clermont-Ferranda v Dordonjo, kjer bomo v raziskovanju te čudovite dežele preživeli nekaj dni. Prvi na vrsti bo grad Hautefort, ki po mogočnosti bolj spominja na enega od gradov v dolini Loare kot pa na utrdbo v Périgordu. Grad stoji na hribu sredi prostranega amfiteatra in se vidi že od daleč. Že v 9. stol. so tukaj zgradili trdnjavo, ki se je skozi stoletja spreminjala, današnji eleganten videz pa sodi v 17. stol. Grad obdajajo francosko oblikovani terasasti vrtovi, zahodno od gradu pa se nadaljuje prostran angleški park (30 ha). Ogledi. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
3. dan: Sarlat la Caneda-grad Beynac-Rocamadour
Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno potepanju po mestu Sarlat-la-Canéda, središču področja Périgord Noir. Nastalo je v 8. stol. okoli benediktinskega samostana. Všeč nam bodo ozke srednjeveške ulice ter obnovljene gotske in renesančne hiše, katedrala, škofija … Sarlat se ponaša s tradicionalnimi sejmi, ki jih ohranja že osem stoletij na istem mestu. Tržni dan v Dordonji bo za nas gotovo poseben dogodek – ne pozabite kupiti slastne jetrne paštete! Sledi ogled srednjeveškega gradu Beynac, ki kraljuje na divjih pečinah visoko nad reko Dordonjo in sodi med najbolje ohranjene te vrste. Začetki segajo v 12. stol., današnja oblika pa je iz 15. in 16. stol. Grad je bil močno utrjen, kar pa ni motilo Riharda Levjesrčnega, da ga ne bi zavzel. Z gradu je prelep razgled na reko Dordonjo. Nato se bomo spustili v vas, ki sodi med najlepše francoske vasi, kar bomo na sprehodu ugotovili tudi sami. Vožnja v Rocamadour, enega najbolj obiskanih krajev v Dordonji. Že od daleč se nam bo odprl čudovit razgled na mesto s cerkvami in utrdbami, pripeto na strmi pečini nad globokim kanjonom reke Alzou. Tu naj bi davno nekoč živel puščavnik sv. Amadour – od tod izvira tudi ime kraja. V 12. in 13. stol. je bil Rocamadour eno izmed najbolj priljubljenih romarskih središč. Sem so hodile množice romarjev, od najpreprostejših pa vse do kraljev. Številne stopnice nas bodo vodile do glavnega trga, ki ga obkroža sedem svetišč. Nato sprehod po živahnem naselju. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
4. dan: La Roque Gageac-jame Lascaux
Zajtrk. Obiskali bomo še eno vas, ki nosi oznako “najlepša francoska vas”. To bo La Roque-Gageac, ki leži stisnjena pod velikanskimi previsnimi skalami in tik nad gladino Dordonje. Nato bodo na vrsti nenavadni viseči vrtovi Marqueyssac. Nastajali so v 19. stol., v končni obliki pa so jih za javnost odprli 1997. Razprostirajo se na skalnem pomolu nad dolino Dordonje in nudijo 6 km senčnih poti, ki v obliki nekakšnega labirinta vodijo do razgledišča, od koder se odpira fantastičen razgled na reko z gradovi in vasmi. V vrtovih je zasajenih več kot 150.000 stoletnih pušpanov, ki so ročno obrezani v različne oblike. Popoldne nas čaka posebno doživetje: ogled prazgodovinske jame Lascaux. Glavna vrednost jame, ki so jo odkrili leta 1940, so izjemne paleolitske stenske podobe bikov, bizonov in konj. Preštevilni obiskovalci in podnebne spremembe so slikam povzročale vedno več škode, zato so originalno jamo zaprli. Leta 2016 so odprli verodostojno kopijo in multimedijsko
predstavitev v novi podzemni zgradbi, ki je že sama po sebi umetniško delo. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.
5. dan: Domme-grad Castelnaud-grad Milandes-Monpazier
Zajtrk. Najprej nas čaka Domme, akropola Dordonje, ki ima edinstveno lego na skalnem pomolu nad dolino reke Dordonje. Mesto je leta 1283 kot strateško točko ustanovil Filip Plešasti. Sprehod skozi utrjena vrata obzidanega srednjeveškega mesta (bastide) ter mimo mestne hiše in cerkve do razgledne točke, kjer bomo uživali v razgledu na rečno pokrajino. Naslednji bo grad Castelnaud z odličnim položajem na vrhu hriba, tako da je popolnoma obvladoval dolino Dordonje. Njegov večni tekmec je bil na drugem bregu grad Beynac. Grad, ki je značilen primer srednjeveške trdnjave, nas bo z razstavljenim zgodovinskim orožjem popeljal v svet srednjeveške vojne taktike. Bližnji renesančni grad Milandes so zgradili konec 15. stol., leta 1949 pa ga je kupila slavna ameriška pevka, plesalka in borka za pravičnost Josephine Baker (1906-1975) za množico svojih otrok. V gradu bomo spoznavali njeno življenje. Za konec dneva se bomo zapeljali v Monpazier, eno najlepših utrjenih mest v Dordonji. Leta 1284 ga je ustanovil angleški kralj Edvard I. Mesto je pravokotne oblike z mrežo pravilno razporejenih ulic. Podali se bomo na slikovit glavni trg, ki je tudi pravokoten. Videli bomo pokrito tržnico in hiše z arkadami, ki so nastajale od srednjega veka dalje. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.
6. dan: Saint Léon sur Vézère-La Roque St Christophe-Lyon
Zajtrk. Vožnja v Saint-Léon-sur-Vézère, še eno vas, ki se ponaša z naslovom “najlepša francoska vas”. Leži v okljuku reke Vézère. Nadvse privlačna vasica s prepletenimi ulicami, kjer so vse hiše iz enakega lokalnega kamna, tudi strehe, se lahko pohvali kar z dvema gradovoma, najimenitnejša pa je nekdanja samostanska cerkev iz 12. stol., ki je ena najstarejših romanskih cerkva v regiji. Nato bo na vrsti La Roque St-Christophe, ki predstavlja eno najstarejših in najmogočnejših prazgodovinskih naselbin v dolini. Trogloditska bivališča, ki so bila poseljena od poznega paleolitika dalje, so nastala v številnih naravnih jamah v navpični steni (80 m) in v dolžini okoli 900 m nad reko Vézère. Ogledi. Slovo od prelepe Dordonje. Vožnja mimo Clermont-Ferranda in Lyona proti našemu hotelu. Nastanitev. Večerja. Nočitev.
7. dan: Bergamo-Ljubljana
Zajtrk. Nadaljevanje poti mimo Torina in Milana v Bergamo, eno izmed pomembnejših lombardskih mest. Staro mesto se je razvilo na hribu severnega obrobja lombardske nižine, pod njim pa se razprostira moderni del. Naš cilj je seveda staro mesto – Città Alta, ki na majhnem prostoru skriva toliko znamenitosti, da se jih zlepa ne bomo nagledali: kapela Colleoni, krstilnica, Marijina bazilika, katedrala, stolp z uro, palače, obzidje … Vrnitev v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji